Special 2015: De grootste releases uitgelicht (deel 2)

Met o.a. Avengers: Age of Ultron, Fast & Furious 7, Mad Max: Fury Road, Jurassic World en Tomorrowland.



2015 wordt één van de grootste filmjaren ooit, met een ongekend groot aantal blockbusters. Maar er komen uiteraard ook veel andere grote films uit. In deze vierdelige special geven we een overzicht van de grootste, interessantste en spannendste releases van het jaar. Vandaag bespreken we de films uit januari tot en met maart. Het complete overzicht komt net als gebruikelijk op 1 januari online.

» Lees hier deel 1 (januari - maart)
» Lees hier deel 3 (juli - september)
» Lees hier deel 4 (oktober - december)
» En hier het complete overzicht met de grootste releases

Home (1 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Tom J. Astle | Matt Ember e.a.
Genre(s):
...
Animatie | Avontuur | Fantasy






Home is een gloednieuwe animatiefilm van DreamWorks Animation. De studio baseerde zich op het kinderboek The True Meaning of Smekday van Adam Rex en liet de film maken door regisseur Tim Johnson. Centraal staat een optimistisch maar bijzonder onkundig ras van buitenaardse wezens, die onder de naam Boov door het leven gaan. Zij worden geleid door ene Captain Smek (Steve Martin), die de Aarde aanvalt om zich te verbergen van een dodelijke vijand. Ze maken onze planeet tot een nieuw huis en plaatsen de mensheid op een compleet andere plek, vanuit de gedachte dat ze de wereld daarmee een groot plezier doen. Eén slim meisje, Tip (Rihanna), weet te ontsnappen uit handen van de Boov en werkt samen met de verbannen Boov Oh (Parsons) om de wereld te redden.

Bekijk de trailer


Fast & Furious 7 (2 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Chris Morgan
Genre(s):
...
Actie | Misdaad | Thriller






Oorspronkelijk zou Fast & Furious 7 al in 2014 zijn uitgekomen, maar het overlijden van Paul Walker maakte dat onmogelijk. De opnames werden wel nog afgerond vorig jaar en nu is de film er dan eindelijk. Furious 7 speelt zich af na de gebeurtenissen in Fast & Furious 6, waarin Dominic (Diesel) en zijn crew Owen Shaw wisten te verslaan. Ze mogen nu weer terug naar de Verenigde Staten en proberen daar weer een normaal leven op te bouwen. Owens oudere broer, Ian (Statham), wil daar een stokje voor steken en de dood van zijn broer wreken. Hij brengt de hele crew in gevaar en als hij Han weet te doden, gaan Dominic, Brian (Walker) en de rest er weer op uit om wraak te nemen. Mocht je denken dat de franchise hierna ophoudt, zit je verkeerd want onlangs liet studio Universal al weten dat er nog minstens drie films volgen.

Bekijk de trailer


Avengers: Age of Ultron (23 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Joss Whedon
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Fantasy






Zonder twijfel wordt Avengers: Age of Ultron één van de grootste bioscoopknallers ooit. Het is een follow-up op The Avengers (2012), dat maar liefst 1,5 miljard dollar op bracht aan de internationale box office. De kans lijkt dan ook groot dat Marvel met deze film minstens net zoveel succes gaat boeken. In Age of Ultron heeft Tony Stark (Downey Jr.) een heel leger van robots gebouwd, om de Avengers wat werk uit handen te nemen. Die robots staan onder leiding van Ultron (Spader), een zelfbewuste machine die al snel tot de conclusie komt dat de mensheid zelf de grootste bedreiging vormt voor de wereldvrede. Genoeg reden dus om iedereen uit te roeien en aan de Avengers de taak om met een hoop geweld de robot daarvan te weerhouden. De film dient verder als opzet van het Marvel-evenement Civil War en zal de verhoudingen onder de Avengers flink opschudden.

Bekijk de trailer


Child 44 (30 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Richard Price
Genre(s):
...
Drama | Thriller






Voor de vierde keer spelen Tom Hardy en Gary Oldman samen in een film. Ditmaal in een film gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Tom Rob Smith. De thriller speelt zich af in het Rusland van Joseph Stalin. In de film volgen we een belangrijk lid (Hardy) van de geheime politie, die door een collega er valselijk van beschuldigd wordt verrader te zijn. Het gevolg daarvan is dat hij verbannen wordt naar een verafgelegen post van het leger, waar een reeks mysterieuze moorden zijn aandacht trekken. Hij zweert de moordenaar te pakken, ondanks meerdere regeringsofficials die het op hem voorzien hebben en hem willen doen zwijgen. Oorspronkelijk zou Philip Seymour Hoffman een rol spelen in de film, maar zijn overlijden gooide roet in het eten.



De Ontsnapping (30 april)


Regie:
...
Cast:
...
Genre(s):
...
Drama






Verfilmingen van boeken van schrijfster Heleen van Royen zijn populair. Dat bewees de film De Gelukkige Huisvrouw in 2010 wel, dus het is niet vreemd dat er in 2015 een nieuwe verfilming van een boek van de schrijfster uitkomt. Het betreft de film De Ontsnapping, die gebaseerd is op een gelijknamig boek. De opnames van de film vonden in mei 2014 plaats in de Algarve in Portugal en in november in ons eigen koude land. In de film volgen we Julia (Hoes), die haar broer twintig jaar geleden op zijn sterfbed beloofde een avontuurlijk leven te gaan leiden. Hier lijkt weinig van terechtgekomen: ze heeft een suffe baan, een rijtjeshuis en een man met wie ze slechte seks heeft. Als Julia dit beseft, vlucht ze naar Portugal om daar haar geluk te vinden.



Ex Machina (30 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Alex Garland
Genre(s):
...
Drama | Sci-Fi | Thriller






Dit is het regiedebuut van Alex Garland, die eerder boeken als The Beach (1996) en The Tesseract (1998) en scenario's van films als 28 Days Later en Dredd schreef. Voor zijn regiedebuut koos Garland een bijzondere sciencefiction film, die draait om een programmeur. Hij krijgt de bijzondere kans om een week in een huis hoog in de bergen door te brengen, dat eigendom is van de CEO van het bedrijf waarvoor hij werkt. Eenmaal daar komt hij er achter onderdeel te zijn van een bizar experiment met kunstmatige intelligentie. De titel van de film verwijst naar Deux ex machina, een Latijnse uitdrukking die god uit een machine betekent en verwijst naar verhalen die plotseling eindigen, zonder dat dit einde logisch volgt op eerdere gebeurtenissen. Dat gebeurt dan vaak door het ingrijpen van een goddelijk personage.

Bekijk de trailer


Big Game (7 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Jalmari Helander
Genre(s):
...
Actie | Avontuur






Een timide Finse knul moet als volwassenwordingsritueel een nacht alleen doorbrengen in het bos. Als de Air Force One zich voorbereidt op landing in Helsinki, wordt het vliegtuig van de Amerikaanse president geraakt door een raket en belandt de president (Jackson) midden in het bos. Daar bevindt zich dus ook de Finse Oskari (Onnie Tommila), die nu de uitgelezen kans krijgt om net zo'n held te worden als zijn vader, die ooit met een beer uit het bos kwam gelopen. Als de zon opkomt, blijkt dat de terroristen weten waar de president geland is en ontvouwt zich een kat-en-muis spel waarin Oskari het leven van de President moet redden. De eerste critici die de film gezien hebben zijn volgens RottenTomatoes positief. Op basis van 10 recensies krijgt de film een score van 80 procent.

Bekijk de eerste beelden


Mad Max: Fury Road (14 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
George Miller | Brendan McCarty e.a.
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Thriller






Voor het eerst in dertig jaar is er weer een nieuwe film in de Mad Max-franchise. Ditmaal geen Mel Gibson in de titelrol, maar niemand minder dan Tom Hardy. In deze film is Max op zoek naar vrede, nadat hij zijn vrouw en kind verloor in de grote chaos van het einde van de wereld. En dan is er Furiosa (Theron), een vrouw van actie, die gelooft dat ze de redding kan vinden als ze de grote woestijn over weet te steken. De film belooft een erg stille te worden, want volgens acteur Nicholas Hoult heeft bijvoorbeeld hoofdrolspeler Tom Hardy hooguit twintig regels dialoog. En mocht de film net als bij de critic een grote hit worden bij het publiek, is er al verhaal voor twee vervolgen.

Bekijk de trailer


Pitch Perfect 2 (14 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Kay Cannon
Genre(s):
...
Komedie | Muziek






Pitch Perfect was in 2012, met een wereldwijde opbrengst van 113 miljoen dollar op een relatief klein budget van 17 miljoen dollar, een verrassende box office hit. Weinig verbazingwekkend dus dat studio Universal Pictures opdracht gaf tot het maken van een vervolg. Deze film is geregisseerd door actrice Elizabeth Banks, die onlangs gek genoeg nog liet weten spijt te hebben van haar keuze om met de film haar regiedebuut te maken. Hoe dan ook, het verhaal wordt opgepikt na de gebeurtenissen in de eerste film. Daarin namen a capella zanggroepen Divisi (de meisjes) het op tegen Treblemakers (de jongens). Ze wilden allemaal de International Championship of Collegiate A Capella winnen in Carnegie Hall en het is de vraag of de meiden het nog veel verder kunnen schoppen.

Bekijk de trailer


Tomorrowland (21 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Damon Lindelof | Brad Bird e.a.
Genre(s):
...
Mysterie | Sci-Fi






Al sinds juni 2011 wordt er gewerkt aan een geheimzinnig project, 1952 genaamd. Regisseur Brad Bird werd in mei 2012 aangetrokken voor de film en niet veel later dat jaar werden castleden gevonden voor het project. De film bleek later gebaseerd te zijn op het Tomorrowland deel van pretpark Disneyland en draait om de jonge tiener Casey (Robertson). Zij ontmoet de voormalig kindster Frank (Clooney), die haar meeneemt op een gevaarlijke reis om de geheimen van de enigmatische plek die zich tussen tijd en ruimte, Tomorrowland, bevindt, te ontdekken. Wat ze moeten doen daar verandert niet alleen de wereld maar ook henzelf voor altijd. Overigens weet regisseur Brad Bird wel hoe hij een hype moet bouwen, want in augustus 2013 liet hij een doos zien met de cijfers 1952 erop, met daarin allerhande spullen. Die zouden allemaal hints bevatten naar de film...

Bekijk de trailer


Spy (21 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Paul Feig
Genre(s):
...
Komedie






Spy zou oorspronkelijk Susan Cooper heten en is een komedie, geregisseerd door Paul Feig. Centraal staat, hoe kan het ook anders, Susan Cooper (McCarthy). Zij is een onhandige CIA-analist, die achter een bureau werkt. Maar tegelijk is ze een van de meest ondergewaardeerde helden achter de meest gevaarlijke missies van het agentschap. Als haar partner (Jude Law) spoorloos verdwijnt en een andere hoofdspion (Statham) gecompromitteerd blijkt, moet Susan Cooper undercover gaan en infiltreren in de dodelijke wereld van de illegale wapenhandel. Kan zij een wereldwijde ramp voorkomen? Overigens heeft filmstudio 20th Century Fox al laten doorschemeren om, mocht deze misdaadfilm een succes worden, er een franchise van te willen maken. Het moet een vrouwvriendelijke spionage franchise worden, met uiteraard hoofdrollen voor actrice Melissa McCarthy.



Paul Blart: Mall Cop 2 (21 mei)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Nick Bakay | Kevin James
Genre(s):
...
Komedie






In 2009 werd Paul Blart: Mall Cop een succes. De film werd gemaakt met een budget van 26 miljoen dollar en leverde, waarschijnlijk grotendeels door de komische kracht van hoofdrolspeler Kevin James, een wereldwijd zo'n 183 miljoen dollar op. Niet gek dus dat nog datzelfde jaar de opdracht gegeven werd tot het maken van een vervolg. het duurde vervolgens tot begin 2014 voordat Sony onthulde dat de film er ook daadwerkeijk zou komen. In dit vervolg keert Kevin James terug in de rol van Paul Blart, de beveiliger van een lokaal winkelcentrum. Als afscheidscadeautje aan zijn dochter Maya (Rodriguez), die gaat studeren, neemt hij haar mee naar Las Vegas. Daar gaan ze naar een Security Guard Expo, maar op locatie komt Blart er al snel achter dat een misdaadsyndicaat een roofoverval gepland heeft. Het is aan Blart en zijn dochter om de criminelen ervan te weerhouden hun plannen uit te voeren.

Bekijk de trailer


San Andreas (4 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Allan Loeb | Carlton Cuse e.a.
Genre(s):
...
Actie | Drama | Thriller






Een van de grootste geologische breuklijnen loopt door Californië en draagt de naam San Andreas Fault. Deze breuklijn is maar liefst 1.300 kilometer lang en mocht er ooit een aardbeving plaatsvinden rond die breuk, is die in potentie catastrofaal voor grote delen van de Verenigde Staten. Deze rampenfilm bekijkt wat er zou gebeuren als er die aardbeving plaatsvindt. We volgen een reddingshelikopterpiloot (Johnson) en zijn ex-vrouw (Gugino). Zij proberen Los Angeles te verlaten en naar San Francisco te reizen om hun van hen vervreemde dochter (Daddario) te redden, nadat zich een gigantische aardbeving voordeed daar. New Line Cinema werkt al sinds 2011 aan de rampenfilm, die voor maar liefst honderd miljoen dollar gemaakt werd en nu dus eindelijk uit zal komen. De opnames van de film vonden tussen april en juli 2014 plaats.

Bekijk de trailer


Jurassic World (11 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Colin Trevorrow | Derek Connolly
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Sci-Fi






Het kon bijna niet anders of er zou een nieuwe film komen in de succesvolle Jurassic Park-franchise. In juni 2015 is het eindelijk zover en krijgen we de film Jurassic World, met een bijna compleet nieuwe cast en een functionerend park. De Masrani Corporation heeft in deze film het bedrijf InGen van John Hammond opgekocht en zijn droom gerealiseerd. Op Isla Nublar bevinden zich naast dat park, een heleboel dinosaurussen en de meest uiteenlopende attracties. Mensen kunnen er kijken naar een watershow met een Mosasaurus, shows met velociraptors en zijn er hotels, een golfbaan, een safaripark en luxe hotels en restaurants. Maar de bezoekerscijfers lopen terug en om die reden besloot Masrani tot het maken van een compleet nieuwe dinosaurus. Deze is groter en gevaarlijker dan alle andere dino's die er zijn. En als die ontsnapt, gaat de boel snel heel erg mis in Jurassic World...

Bekijk de trailer


Entourage (11 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Doug Ellin
Genre(s):
...
Komedie






Tussen 2004 en 2011 was op het Amerikaanse kanaal HBO een serie te zien over acteur Vincent Chase (Grenier) en zijn entourage. Toen in 2010 bekend werd gemaakt dat de serie er na acht seizoenen mee op zou houden, liet bedenker Doug Ellin al weten interesse te hebben in een filmversie. Al in september 2012 werd bevestigd dat er gewerkt werd aan die film en deden cast en crew hun best HBO groen licht te laten geven. Dat lukte in januari 2013, maar in september 2013 liep de zaak bijna op de klippen. De vertraging in productie en problemen met de contracten met de cast zorgden daarvoor. Gelukkig kon er in oktober 2013 nog een deal gesloten worden en konden de opnames in februari 2014 van start. De film pikt het verhaal zes maanden na het einde van de serie op, maar waar deze verder over gaat, is niet bekend.



The Age of Adaline (18 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
J. Mills Goodloe | Salvador Paskowitz
Genre(s):
...
Drama | Romantiek






Maar liefst acht decennia lang bleef Adaline Bowman (Lively) eruit zien als een 29-jarige. Als gevolg daarvan leeft ze een eenzaam bestaan, bang om dicht bij iemand te komen en haar geheim dan te onthullen. Maar als ze de charismatische filantroop Ellis Jones (Michiel Huisman) ontmoet, bloeit er in haar een hernieuwde passie voor het leven en romantiek op. Een weekendje weg met zijn ouders (Ford en Kathy Baker) dreigt de waarheid te onthullen en dan moet Adaline een keuze maken die haar leven voor altijd zal veranderen. In eerste instantie zou de film overigens al in januari uitkomen, maar om onbekende redenen besloot filmstudio Lionsgate de film naar april uit te stellen.

Bekijk de trailer


Insidious: Chapter 3 (18 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Leigh Whannell
Genre(s):
...
Horror






Het regiedebuut van Leigh Whanell is de derde film in de Insidious-franchise. De film werd al in september 2013 aangekondigd en vrij snel werd besloten om in de film een geheel nieuwe familie die door een heleboel enge dingen heen moet te volgen. De Lamberts staan ditmaal dus niet centraal. Wel keren Leigh Whanell en Angus Sampson terug als de spookjagers Specs en Tucker. De film is een prequel op de eerste en laat zien hoe de begaafde en helderziende Elise Rainier (Shaye) maar moeilijk toegeeft om haar kracht, contact op te nemen met de overleden mensen, te gebruiken. Ze moet die aanwenden op een tienermeisje (Scott) te helpen, dat bezeten blijkt te zijn door een angstaanjagende bovennatuurlijke entiteit.

Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair