FEATURED: Box office voorspelling 2016

FEATURED: Box office voorspelling 2016

Welke films gaan het volgens ons goed doen dit jaar?

Eerder deze maand bleek uit onze jaarlijkse lijst met de best verdienende films dat we van de films in de top tien er maar liefst acht correct voorspeld hadden. Er is dus weinig om ons ervan te weerhouden te proberen dat trucje te herhalen voor 2016. Wat volgt is waarvan wij denken dat het de top tien best verdienende films van het jaar 2016 gaat worden. De bedragen zijn voor zover mogelijk gebaseerd op de prestaties eerdere films uit franchises of soortgelijke producties.

Verder moet opgemerkt worden dat de verwachting is dat dit jaar een stuk minder goed wordt dan vorig jaar. In 2015 waren er maar liefst vijf films die meer dan één miljard dollar verdienden. Dit jaar verwachten we van twee films dat ze die grens zeker overschrijden en is er één film die dat ook zou kunnen doen, maar waarvan het allesbehalve zeker is. Box office analisten stellen verder dat de kaartverkoop komend jaar met zo'n 5 procent zou dalen ten opzichte van vorig jaar, wat bijdraagt aan de lagere geschatte opbrengsten. Uiteraard is het maar afwachten en zijn dit soort voorspellingen altijd moeilijk om te maken. Veel hangt ook van factoren die moeilijk meegenomen kunnen worden in berekeningen af, waaronder het weer en de publieke opinie die snel kan veranderen over een film. Hieronder dan de lijst. Graag horen we wat volgens jou de best verdienende film van 2016 wordt.


#10 Moana
Bekijk de afbeeldingRelease: 1 december | Schatting: 700-750 miljoen dollar
Maona is de nieuwe Disney-prinses. Voorgaande films van de studio, zoals Frozen, deden het uitzonderlijk goed en dat schept hoge verwachtingen voor deze film. Toch lijkt de boel tot nu toe nog niet heel erg te leven, al is de promotiecampagne pas net begonnen. We verwachten een opbrengst van in elk geval 700-750 miljoen dollar, maar het zou zomaar een stuk meer kunnen worden. Moana is de dochter van een stamhoofd in de film en zet koers naar een legendarisch eiland ergens in Oceanië. Dat doet ze samen met halfgod Maui. De twee beleven een spannend avontuur en komen enorme zeedieren tegen en zien adembenemende onderwaterwerelden.


#9 Ice Age: Collision Course
Bekijk de afbeeldingRelease: 13 juli | Schatting: 750-800 miljoen dollar
Tot nu toe waren alle films in de Ice Age-franchise goed voor hoge opbrengsten. Dawn of the Dinosaurs (2009) haalde nog 886 miljoen dollar op en Continental Drift bleek in 2012 goed voor 877 miljoen dollar. Het lijkt erop dat met de opbrengst van Dawn of the Dinosaurs een toppunt bereikt werd in de box office opbrengsten van de franchise. Om die reden verwachten we dat deze nieuwe film, waarin Scrat er per ongeluk voor zorgt dat alle dieren op Aarde in gevaar komen, maximaal 750-800 miljoen dollar ophaalt.


#8 X-Men: Apocalypse
Bekijk de afbeeldingRelease: 19 mei | Schatting: 750-800 miljoen dollar
Met X-Men: Days of Future Past maakte regisseur Bryan Singer de best verdienende film in de franchise tot nu toe. Die haalde 747 miljoen dollar op wereldwijd en werd erg positief ontvangen. X-Men: Apocalypse brengt alle bekende elementen terug voor nog een actievollere film. Hierin staat nog meer op het spel voor de X-Men dan in de voorgaande films en dat kan voor een mooi actiespektakel zorgen. Het zou dus zomaar kunnen dat Apocalypse zijn voorganger aan de box office voorbijstreeft. In deze film speelt Oscar Isaac de rol van Apocalypse, de oermutant die niet blij is met hoe hij de Aarde aantreft.


#7 Suicide Squad
Bekijk de afbeeldingRelease: 4 augustus | Schatting: 750-800 miljoen dollar
Een risicovolle gok, want volgens sommigen zou Suicide Squad maximaal 400-500 miljoen dollar ophalen. Wij verwachten echter dat Suicide Squad rond de 750 tot 800 miljoen dollar zal verdienen. De enige andere film die tot nu toe in de DC-franchise uitkwam, Man of Steel, haalde 668 miljoen dollar op. Dan zijn er nog twee kanten waar het op kan gaan: omhoog of omlaag. We verwachten, gebaseerd op de uitzonderlijk positieve reacties van fans op de eerste beelden van de film, dat Suicide Squad het beter gaat doen dan Man of Steel, maar niet zo goed als Batman v Superman: Dawn of Justice. Veel van de opbrengst van Squad zal uiteraard van Batman v Superman (dat eerder in het jaar uitkomt) af hangen.


#6 Independence Day: Resurgence
Bekijk de afbeeldingRelease: 30 juni | Schatting: 800 miljoen dollar
Independence Day: Resurgence mag dan wel de sterrenkracht van acteur Will Smith missen, en het is al twintig jaar geleden dat er een film uitkwam in de franchise, het ziet er alsnog rooskleurig uit voor dit vervolg van Roland Emmerich. Niet alleen brengt hij afgezien van Smith alle bekende elementen terug naar de franchise, ook maakte hij de film (te oordelen aan de trailers) nog spectaculairder dan de eerste. De positieve reacties stemmen ons dan ook hoopvol en we verwachten dat deze zomerblockbuster op z'n minst 800 miljoen dollar kan verdienen aan de internationale box office.


#5 Finding Dory
Bekijk de afbeeldingRelease: 29 juni | Schatting: 800-850 miljoen dollar
Met Finding Nemo had Pixar één van zijn grootste successen in handen. Tot nu toe haalden alle vervolgfilms van de animatiestudio meer geld op aan de box office dan hun voorgangers. Toch verwachten we geen enorme opbrengstgroei ditmaal, eerder een kleine daling. De reacties op de eerste beelden zijn wat gematigd geweest en Finding Nemo vroeg ook niet echt om een vervolg. Maar de bekende elementen die terugkeren en de positieve vibe rond films van Pixar scheppen hoge verwachtingen. We gaan uit van 800-850 miljoen, maar de film zou zomaar Finding Nemo kunnen evenaren met 900 miljoen dollar.


#4 Fantastic Beasts and Where to Find Them
Bekijk de afbeeldingRelease: 17 november | Schatting: 900-950 miljoen dollar
Er zijn geen vervolgfilms op Harry Potter meer op komst. Maar Warner Bros. kon de franchise niet links laten liggen, deze had immers zoveel opgebracht in het verleden... Nu komt er dus een spin-off in de vorm van Fantastic Beasts. Het scenario is geschreven door Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling en draait om Newt Scamander (Eddie Redmayne). Hij gaat in de jaren twintig van de vorige eeuw naar New York, maar door een ongeluk ontsnappen de magische wezens in zijn koffertje. Hij moet ze snel zien te vinden, voordat ze voor chaos zorgen. Tegelijk spelen er andere krachten in de VS, die zich verenigden tegen de gewone mens. We gaan uit van 850-900 miljoen dollar.


#3 Batman v Superman: Dawn of Justice
Bekijk de afbeeldingRelease: 24 maart | Schatting: 950-1000 miljoen dollar
Warner Bros. zet hoog in om het succes van Marvel na te kunnen doen met comic-films. Na de succesvolle lancering van het DC-filmuniversum met Man of Steel besloot de studio voor de volgende film Superman, Batman en Wonder Woman te laten opdraven. Dit jaar komen zij voor het eerst in een film samen en we gaan er vanuit dat het mede daardoor een flinke kaskraker wordt. Batman v Superman zal waarschijnlijk geen miljard dollar ophalen, maar wel in de buurt komen met minstens 950 miljoen dollar. Dat komt mede door de nieuwe Batman (Ben Affleck), een personage dat vrijwel altijd garant stond voor box office successen.


#2 Captain America: Civil War
Bekijk de afbeeldingRelease: 28 april | Schatting: 1-1,1 miljard dollar
In Marvels Phase Two groeide voor alle vervolgfilms de opbrengst, op Age of Ultron na. Dat haalde 1,4 miljard dollar op, minder dan The Avengers in 2012 (dat 1,5 miljard ophaalde). Het lijkt erop dat daar voorlopig een plafond ligt voor Marvel. We achten de kans klein dat Civil War, dat ook bekend staat als Avengers 2.5, die opbrengst evenaart. Wel gaan we uit van een opbrengststijging ten opzichte van de vorige Captain America-film, die nog stokte op 714 miljoen dollar. Van Civil War verwachten we mede door de aanwezigheid van de nieuwe Spider-Man (Tom Holland) en Iron Man (Robert Downey Jr.) veel.


#1 Rogue One: A Star Wars Story
Bekijk de afbeeldingRelease: 15 december | Schatting: 1,2-1,5 miljard dollar
Star Wars: The Force Awakens is met zijn opbrengst van 1,7 miljard dollar tot nu toe één van de best verdienende films ooit. De Star Wars-films zijn uitzonderlijk populair en het kan bijna niet anders, of Rogue One wordt ook een enorm box office succes. De uiteindelijke opbrengst is afhankelijk van hoe het publiek reageert op deze nieuwe formule. Rogue One maakt geen onderdeel uit van de saga, maar staat op zichzelf. In de film zien we hoe rebellen de plannen voor de eerste Death Star strelen van het Keizerrijk. Uit een poll die we organiseerden bleek dat jullie dit jaar het meest uitkijken naar deze film.


De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.
image polls


NieuwsFilm

meest populair