Featured

De films waar critici het meest verdeeld over zijn

En welke vinden ze samen het leukst?

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd om 12:00 in Featured
Gizmodo UK heeft voor deze nieuwsluwe dag een geinig artikel geschreven. Ze bekeken op de site Metacritic de films met meer dan 40 recensies (in totaal waren dat er 9.500) en keken welke films critici het meest verdelen en over welke films ze het meest eens waren.

Om dat onderzoek mogelijk te maken, kwam de site met een standaardafwijking, een score voor elke film die keek naar de afwijkendheid van de kritische reacties op een film. Hoe meer overeenstemming er in de reacties te vinden was, hoe lager de standaardafwijking. Hieronder eerst de top tien films die critici het meest verdeeld achterlieten, gevolgd door de tien films die critici gezamenlijk het beste leken te vinden.

Films die critici verdeelden

1. - Melancholia (2011)
De film van regisseur Lars von Trier is er inderdaad een waarvan je houdt, of die je haat. Veel critici en kenners noemen het een meesterwerk, maar er zijn er ook genoeg die er een gruwelijke hekel aan hebben. Op RottenTomatoes is de film in elk geval Certified Fresh, waarbij vooral het spel van Kirsten Dunst en de manier waarop depressie en vernietiging weergegeven worden lof oogsten.


2. - The Counselor (2013)
Waar Melancholia er een was die nog fris gezien werd op RottenTomatoes, is dat bij Ridley Scotts The Counselor anders. Op de recensiesite scoort de film gemiddeld een 5 en is dat vooral omdat 'ie tekort schiet op het gebied van spanning. Centraal staat een advocaat die door een paar slechte zakelijke deals terecht komt in een neerwaartse spiraal.


3. - Sin City (2005)
Robert Rodriguez en Frank Miller maakten gezamenlijk Sin City. Die is op RottenTomatoes fris bevonden, door de baanbrekende visuals en het prachtig gefilmde geweld. De film weeft meerdere verhaallijnen door elkaar, die zich afspelen in de gewelddadige stad Sin City.


4. - The Neon Demon (2016)
5. - Inception (2010)
6. - The Hateful Eight (2015)
7. - 21 Grams (2003)
8. - Youth (2015)
9. - Under the Skin (2013)
10. - Somewhere (2010)

Films die critici niet verdelen

1. - Boyhood (2014)
Dat Boyhood bovenaan deze lijst staat, hadden we al verwacht. Het project van Richard Linklater werd over 12 jaar gefilmd met dezelfde cast en laat zien hoe de jonge Mason opgroeit. Unaniem positief, dat zien we op RottenTomatoes, waar de film gemiddeld een 9,2 heeft. Episch op technisch vlak en intiem als het op het verhaal aankomt.


2. - Gravity (2013)
ook Alfonso Cuaróns Gravity is vrijwel unaniem positief ontvangen. De thriller, waarbij in de ruimte iets compleet mis gaat en twee astronauten in de ruimte gestrand raken, scoort op RottenTomatoes gemiddeld een 9. Vooral de intense sfeer en de meesterlijke regie oogsten veel lof.


3. - Moonlight (2016)
Ook Moonlight is enorm goed ontvangen, gezien de 9 die de film op RottenTomatoes scoort. Het opmerkelijke en mooie verhaal van een jonge man die om moet zien te gaan met zijn seksualiteit, en tegelijk een zwaar leven, scoort geweldig bij critici.


4. - A Separation (2011)
5. - Carol (2015)
6. - Get Out (2017)
7. - American Splendor (2003)
8. - Spirited Away (2001)
9. - Midnight in Paris (2011)
10. - Dallas Buyers Club (2013)

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jelle077

Avatar

belachelijk dat blade runner 2049
er niet bij staat

SunChaser

Avatar

Ja de meest overschatte film van het jaar

Jan231

Avatar

The neon demon, Under the skin, inception. Allemaal films die ik juist erg goed vind. Maar wat ik goed vind hoeft niet perfect te zijn, naar de maatstaven van die zogenaamde critici. Het blijft allemaal erg subjectief.

Robbepost

Avatar

Belachelijk dat er geen verdeelde of eenduidige meningen over zijn jelle077???

Master Of Films

Avatar

Critici die verdeeld zijn over een Lars von Trier film is net zo logisch als dat Nutella niet is gemaakt van pindakaas.

Ang3l

Avatar

Ik had verwacht dat mother! er wel bij zou staan.

The Neon Demon snap ik, maar vind ik echt een schitterende film. Under the skin snap ik ook in de lijst en ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die m fantastisch vinden, maar ik kon er niet zo veel mee.

dondeestagb

Avatar

ach man allemaal subjectief, Ik vond moonlight bv. weer mega kut.

jelle077

Avatar

ik vind het belachelijk omdat het een film was waarover iedereen wel een mening had. de een vond hem super zoals ikzelf en andere zoals sunchaser die zegt dat het de meest overschatte film was van het jaar. de critici vonden de film bijna allemaal geweldig en toch is de film gigantisch geflopt

Thiver

Avatar

Blijkbaar was men in de vorige eeuw een stuk meer eensgezind...

Ed Crane

Avatar

Melancholia en The Neon Demon, beiden erg goed imo.

Sin City werd in Nederland geloof ik nog de film van het jaar onder critici of zo.

Artificialis

Avatar

Melancholia is een fascinerende film, een belevenis als geen ander.

Frietgezicht

Avatar

@ dondeestagb, pff eindelijk,dacht al dat ik de enige was. Ging lekker zitten voor die film na een oscar winst en al die lovende reacties overal en rekende op een prachtige dramafilm maar de film zelfs was 1 groot saai drama.
Acteer prestaties wel top.

ThomasOMalley

Avatar

Ik ben waarschijnlijk de enige op de wereld die Spirited Away niks aan vind.

benjamin

Avatar

jelle077 "de critici vonden de film bijna allemaal geweldig"
Dus is het toch vrij logisch dat die niet op een lijst staat als deze?

horizon

Avatar

Dat dus. :)

Ereptile

Avatar

Sin City vond ik een geweldige film! Het vervolg kwam ook veels te laat!

Moviemagic

Avatar

Ik begrijp niet de waardering die mensen hebben voor 'Under the skin'. Enorm saai en slap verhaaltje. Inception is wel weer goed. Kwestie van smaak dus.

Artificialis

Avatar

Inception vond ik juist erg tegenvallen. De droomwerelden waren volkomen fantasieloos, voornamelijk gevuld met standaard actiescènes. Het is een misdaadfilm geworden met een sciencefiction tintje, weinig meer dan dat. Ze hadden veel meer met het concept van die dromen kunnen en moeten doen.

Ed Crane

Avatar

Mee eens. Daarnaast bestond de helft van de film uit personages die je de plot uitleggen.

Frietgezicht

Avatar

@ Ereptile,idd, Sin City is helemaal top. Heerlijke karakters en vooral die sfeer en stijl,smullen.
Moet zeggen dat ik het veel mindere vervolg nog wel kon waarderen omdat het toch weer een terugkeer was naar die wereld.

Goku32

Avatar

Under the skin is hierzo niet eens te koop op blu ray en dvd. Beetje vreemd maar zulke dingen gebeuren wel vaker zoals IT follows ook nergens te koop op blu ray hierzo

nieuwslaatste nieuws

meest populair