De films waar critici het meest verdeeld over zijn

En welke vinden ze samen het leukst?

Gizmodo UK heeft voor deze nieuwsluwe dag een geinig artikel geschreven. Ze bekeken op de site Metacritic de films met meer dan 40 recensies (in totaal waren dat er 9.500) en keken welke films critici het meest verdelen en over welke films ze het meest eens waren.

Om dat onderzoek mogelijk te maken, kwam de site met een standaardafwijking, een score voor elke film die keek naar de afwijkendheid van de kritische reacties op een film. Hoe meer overeenstemming er in de reacties te vinden was, hoe lager de standaardafwijking. Hieronder eerst de top tien films die critici het meest verdeeld achterlieten, gevolgd door de tien films die critici gezamenlijk het beste leken te vinden.

Films die critici verdeelden

1. - Melancholia (2011)
De film van regisseur Lars von Trier is er inderdaad een waarvan je houdt, of die je haat. Veel critici en kenners noemen het een meesterwerk, maar er zijn er ook genoeg die er een gruwelijke hekel aan hebben. Op RottenTomatoes is de film in elk geval Certified Fresh, waarbij vooral het spel van Kirsten Dunst en de manier waarop depressie en vernietiging weergegeven worden lof oogsten.


2. - The Counselor (2013)
Waar Melancholia er een was die nog fris gezien werd op RottenTomatoes, is dat bij Ridley Scotts The Counselor anders. Op de recensiesite scoort de film gemiddeld een 5 en is dat vooral omdat 'ie tekort schiet op het gebied van spanning. Centraal staat een advocaat die door een paar slechte zakelijke deals terecht komt in een neerwaartse spiraal.


3. - Sin City (2005)
Robert Rodriguez en Frank Miller maakten gezamenlijk Sin City. Die is op RottenTomatoes fris bevonden, door de baanbrekende visuals en het prachtig gefilmde geweld. De film weeft meerdere verhaallijnen door elkaar, die zich afspelen in de gewelddadige stad Sin City.


4. - The Neon Demon (2016)
5. - Inception (2010)
6. - The Hateful Eight (2015)
7. - 21 Grams (2003)
8. - Youth (2015)
9. - Under the Skin (2013)
10. - Somewhere (2010)

Films die critici niet verdelen

1. - Boyhood (2014)
Dat Boyhood bovenaan deze lijst staat, hadden we al verwacht. Het project van Richard Linklater werd over 12 jaar gefilmd met dezelfde cast en laat zien hoe de jonge Mason opgroeit. Unaniem positief, dat zien we op RottenTomatoes, waar de film gemiddeld een 9,2 heeft. Episch op technisch vlak en intiem als het op het verhaal aankomt.


2. - Gravity (2013)
ook Alfonso Cuaróns Gravity is vrijwel unaniem positief ontvangen. De thriller, waarbij in de ruimte iets compleet mis gaat en twee astronauten in de ruimte gestrand raken, scoort op RottenTomatoes gemiddeld een 9. Vooral de intense sfeer en de meesterlijke regie oogsten veel lof.


3. - Moonlight (2016)
Ook Moonlight is enorm goed ontvangen, gezien de 9 die de film op RottenTomatoes scoort. Het opmerkelijke en mooie verhaal van een jonge man die om moet zien te gaan met zijn seksualiteit, en tegelijk een zwaar leven, scoort geweldig bij critici.


4. - A Separation (2011)
5. - Carol (2015)
6. - Get Out (2017)
7. - American Splendor (2003)
8. - Spirited Away (2001)
9. - Midnight in Paris (2011)
10. - Dallas Buyers Club (2013)

NieuwsFilm

meest populair