Alpha en Omega
Recensie

Alpha en Omega (2010)

Animatiefilm met weinig toegevoegde waarde is slordig in zijn uitvoering.

in Recensies
Leestijd: 1 min 45 sec
Regie: Anthony Bell en Ben Gluck | Stemmencast: Jim Bakkum (Humphrey), Bettina Holwerda (Kate), Bart Meijer (Hutch), e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2010

Misschien raken we wel verwend door de animatiefilms van tegenwoordig. Ze zijn knap vormgegeven, hebben originele, ontroerende verhalen, en zijn vaak nog humoristisch ook. Als er dan eentje wat minder goed uitpakt, valt dat meteen op. Zoals bij Alpha en Omega.

Er zijn weinig tot geen originele momenten in deze nieuwe kinderfilm over twee rivaliserende wolvenclans. Humphrey, een mannetje uit de Omegaroedel, raakt verliefd op Kate uit de Alpharoedel, die hem niet ziet staan. Het toeval wil dat ze allebei worden gevangen en in een nieuwe omgeving worden uitgezet. Ze moeten terug zien te komen naar hun familie en leren elkaar intussen beter kennen.

Alpha en Omega komt voornamelijk inspiratieloos en gemakzuchtig over. Om tot hun verhaal te komen lijken de makers vooral te hebben nagedacht over welke dieren er nog niet in een animatiefilm zijn gebruikt, maar nauwelijks over grappige vondsten of spannende verwikkelingen. Een vrij zouteloze film dus, die ook nog eens matig geanimeerd is.

De gezichtsuitdrukkingen krijgen nooit de finesse van andere hedendaagse animatiefilms; op bepaalde punten heeft het geheel zelfs meer weg van een oud computerspel. De 3D-vormgeving is minstens zo wisselvallig en voegt weinig toe. Vooral op momenten met snelle bewegingen wordt het beeld wazig.

Nog een nadeel is het feit dat de film alleen in onze eigen taal te zien is. Jim Bakkum en Bettina Holwerda doen hun best en klinken enthousiast, maar ze blijven een slaaf van de originele intonaties en mondbewegingen. Het is bijna onontkoombaar dat gesprekken daardoor stroef gaan aanvoelen.

Veel bezwaren dus, maar waarschijnlijk geen enkele waar de doelgroep een boodschap aan heeft. Het zal kinderen een worst wezen of ze een verhaal al een keer eerder in een andere variant hebben gezien. Wat dat betreft zou Alpha en Omega best kunnen werken. Ondanks de simpele personages, uitgemolken grappen, het clichéverhaal en de matige animatie zouden de kleinsten er evengoed een spannend avontuur in kunnen zien. Of u zet gewoon de dvd van Toy Story 3 op. Een kinderhand is gauw gevuld.