Recensie

Going the Distance (2010)

Saaie, voorspelbare romantische komedie waar je beschamend bij wegkijkt.

door Arman Avsaroglu om 10:45 in RECENSIES
Going the Distance poster
Regie: Nanette Burstein | Cast: Drew Barrymore (Erin), Justin Long (Garrett), Charlie Day (Dan), Jason Sudeikis (Box), Christina Applegate (Corinne), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2010

Een paar jaar geleden circuleerde het scenario van Going the Distance, geschreven door debutant Geoff LaTulippe, nog hoog op de Black List, de jaarlijkse lijst van beste ongeproduceerde scenario’s in Hollywood. Toen ook nog eens de bekende documentairemaakster Nannette Burstein voor de regie van de film werd aangetrokken, schiep dat hoge verwachtingen. Onterecht, zo blijkt, want Going the Distance is niets meer dan een saaie, voorspelbare formulefilm.

De film gaat over het koppel Erin en Garrett, die in New York een relatie beginnen maar al snel uit elkaar worden gedreven omdat de zomerstage van Erin na zes weken eindigt. Zij gaat terug naar Stanford, aan de westkust van de Verenigde Staten en dat brengt natuurlijk de nodige problemen met zich mee. Vastbesloten de relatie toch te laten werken, besluiten Erin en Garrett de welbekende latrelatie uit te proberen en dat gaat niet altijd even makkelijk.

De meeste romkoms mikken begrijpelijkerwijs op een zo groot mogelijk publiek, waardoor dergelijke films in verband met de kijkwijzer niet te veel krachttermen of seksuele verwijzingen mogen bevatten. Going the Distance heeft zich bewust gedistantieerd van de rigide Amerikaanse PG-13-rating en lijkt daar zo blij mee te zijn dat er te pas en te onpas met scheldwoorden en ordinaire seksuele toespelingen wordt gestrooid. Functioneel is het geen moment, maar ach, de mogelijkheid is er, dus waarom zou je die voorbij laten gaan?

De hoofdrollen in Going the Distance worden gespeeld door Drew Barrymore en Justin Long, die tijdens de opnames ook in het echte leven een relatie hadden. Dat is niet aan de film af te zien, want het knettert nu niet bepaald tussen de twee. Dat heeft ook te maken met het matige acteren van Drew ‘uhm’ Barrymore die al haar tekst zo duidelijk probeert te articuleren dat het lijkt alsof ze een spraakgebrek heeft. Long is al wat beter, maar heeft nog niet bepaald de uitstraling die past bij een leading man.

Veel lichtpuntjes zijn er dan ook niet aan te wijzen in Going the Distance. Geen moment wordt door de makers gepoogd origineel te zijn en als dan ook nog eens alle grappig bedoelde situaties tenenkrommend ordinair zijn, kan je niet veel anders dan beschamend wegkijken en hopen dat het maar snel voorbij is.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Theo Wissen

Avatar

Was echt een leuke film. Snap het ook niet dat hij maar 1 ster heeft gekregen? De zaal waar we in zaten was zich ook absoluut aan het vermaken. Net als Grown up, dat was ook best een komisch toppertje. Misschien de verkeerde personen door Filmtotaal naar de bioscoop gestuurd voor deze twee komedies?

Als je op voorhand niet houdt van komische film zal de recensie van een komedie altijd negatief zijn. Foutje, kan gebeuren. Misschien een Filmtotaal-second-opion-recensie deze week????

Colonel_Kurz

Avatar

Je neemt nu drie recensies van drie verschillende recensenten en noemt ze 'deze man'. Zowel Step Up 3d als Exam zijn door anderen geschreven. En Step Up 3D krijgt niet vier sterren omdat het een goede film is, lees de recensie maar.

MrPicture

Avatar

Thiver "Hier is een lijst met alle FilmTotaal-recensies. Het uitzoekwerk mag je fijn zelf doen."


Step Up 3D 4 sterren, Exam en Salt zijn blijkbaar slechter. Staat nu op mijn lijstje - Negeer deze man zijn recensies.

Denny Crane !

Thiver

Avatar

marcjeb "Arman Avsaroglu is er een beetje stil van haha"

Dat is omdat dit soort domme uitspraken geen antwoord waardig zijn.

MrPicture "Ik zou graag een hele lijst willen hebben van alle films die deze man heeft beoordeelt. Dan een vergelijking maken, en kijken of hij een waardeloze criticus is."

Hier is een lijst met alle FilmTotaal-recensies. Het uitzoekwerk mag je fijn zelf doen.

MrPicture

Avatar

skullsplitter "Is het net uit met de relatie, beste reviewer?Een buurman die ALLES meemaakt door de bordkartonnen muur en daarmee inspeelt op de hoofdrollen is anders best origineel en redelijk uitgewerkt?"


Ik zou graag een hele lijst willen hebben van alle films die deze man heeft beoordeelt. Dan een vergelijking maken, en kijken of hij een waardeloze criticus is.

marcjeb

Avatar

skullsplitter "Is het net uit met de relatie, beste reviewer?Een buurman die ALLES meemaakt door de bordkartonnen muur en daarmee inspeelt op de hoofdrollen is anders best origineel en redelijk uitgewerkt?"


Arman Avsaroglu is er een beetje stil van haha

WiXX

Avatar

Ik heb deze film in de bios in Emmen gezien (kom zelf uit Eindhoven). Viel me op dat ik de enigste was die lachte op het begin toen die gast chinees had gehaald op haar verjaardag. Blijkbaar is dat normaal in dat deel van het land. Misschien heeft de reviewer daar ook last van?

Dat hij gewoon niet doorhad dat er veel leuke momenten inzitten.

P@trick2289

Avatar

Drew Barrymore is altijd leuk om naar te kijken!!!

emotional88

Avatar

Ik vond het ook echt een hele leuke film, zag hem in de sneak en hij verastte me enorm, ik vind romkom's meestal niks aan, maar deze vond ik ontzettend fris en grappig!
Schijnbaar zijn de meesten het niet met de recensie eens, zo wordt wel weer bewezen dat smaken verschillen...

skullsplitter

Avatar

Is het net uit met de relatie, beste reviewer?


Geen moment wordt door de makers gepoogd origineel te zijn en als dan ook nog eens alle grappig bedoelde situaties tenenkrommend ordinair zijn, kan je niet veel anders dan beschamend wegkijken en hopen dat het maar snel voorbij is.


Een buurman die ALLES meemaakt door de bordkartonnen muur en daarmee inspeelt op de hoofdrollen is anders best origineel en redelijk uitgewerkt?

rookmachine

Avatar

Jammer dat deze maar 1 ster krijgt, heb me toch goed vermaakt tijdens de film!

TrueLieZ

Avatar

Tsja, smaken verschillen blijkbaar...
ik vond het toch echt een geslaagde komedie! Sowieso beter dan Vampire suck...

marcjeb

Avatar

Ik dacht misschien is het de zelfde die een recensie over Grown ups maakte.. maar toch iemand anders... waarom maar 1 ster terwijl iedereen er zo enthousiast over is :P.. ik volg dan toch liever ''iedereen'' en ga er dus zeker weten heen.

HaroldKumar

Avatar

Ben het met alle bovenstaanden eens. Prima komedie met lekker vlotte en grappige dialogen, vaak lekker grof en vulgair. Natuurlijk blijft het romantische deel cliché, maar dat weten we allemaal al van tevoren neem ik aan.

Thiver

Avatar

Ik ben ook verrast. Vond het zelf namelijk wel een lekker vlotte en frisse film.

Havoc

Avatar

1 ster? Komop zeg. Ik heb me best vermaakt bij deze film, terwijl ik nooit Romcoms kijk...

setheelen

Avatar

Wow, iemand heeft blijkbaar geen gevoel voor humor.. 1 ster is deze film toch niet waard hoor - ik heb deze vorig weekend gezien en vond het een zeer grappige film! Daarbij heb ik maandag bv. Grown Ups gezien en vond deze ook grappig maar op een andere manier. Grown Ups moet het vooral hebben van situatie-humor (mensen die ergens tegenaan lopen,..), waarbij Going the Distance het meer volwassen aanpakt en de humor gewoon voortvloeit uit de gesprekken. Ik snap ook niet waarom deze film geflopt is in Amerika, terwijl Vampires Suck op 1 komt te staan.. Soit, ieder z'n ding zeker?! Ik vond het een aanrader - het is zeker GEEN chick-flick, want de film draait vooral om de mannelijke vrienden van Garrett (Justin Long). De film was daarbij misschien een beetje voorspelbaar, maar heeft toch een dubbel-einde - waarbij een wel-niet situatie aan te pas komt..
Voor mij was het 1 van de betere komedies van 2010!

Going the Distance

acties