The Book of Eli
Recensie

The Book of Eli (2010)

Prachtige beelden en een hoopvolle conclusie in één van de beste apocalyptische films van de afgelopen jaren.

in Recensies
Leestijd: 2 min 33 sec
Regie: Albert & Allen Hughes | Cast: Denzel Washington (Eli), Gary Oldman (Carnegie), Mila Kunis (Solara), Jennifer Beals (Claudia), Michael Gambon (George), Frances de la Tour (Martha) e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2010

Het einde der tijden was nog nooit zo populair. Vorig jaar ging de hele wereld eraan in het grootse en bombastische 2012 en binnenkort gaat het langverwachte The Road in première, dat de verwoestingen weliswaar subtieler, maar ook veel indringender in beeld brengt. Eerst is het echter nog de beurt aan The Book of Eli, een film die in vele opzichten tussen 2012 en The Road in zit. The Book of Eli is net als The Road rauw en deprimerend, maar biedt daarnaast ook ruimte aan grootse ontploffingen, flitsende actiescènes en het mooi opmaken van Mila Kunis. Hierdoor is de film waarschijnlijk toegankelijker dan The Road, maar zullen we hem ook iets eerder weer vergeten zijn.

Sinds de aarde door oorlog totaal vernietigd is, zwerft Eli rond met een missie. In zijn bezit heeft hij namelijk een boek dat de mensheid kan redden. Op een dag komt Eli in een kleine nederzetting waar Carnegie (de zoals altijd briljante Gary Oldman) met harde hand regeert. Carnegie is al jaren op zoek naar het boek van Eli omdat hij denkt daarmee een nog groter gebied aan zich te kunnen onderwerpen. Om het boek te beschermen moet Eli vluchten, maar Carnegie en zijn volgelingen zetten direct de achtervolging in, waardoor Eli alles op alles moet zetten om de toekomst van de wereld veilig te stellen.

De film doet er heel mysterieus over, maar geeft in de eerste minuten eigenlijk al weg om welk boek het allemaal draait. Sterker nog: de trailer laat het ook al zien. Heel erg is dit niet, want nu kan het boek direct als kapstok gebruikt worden voor mooie actie en spannende achtervolgingen. Alhoewel, echt spannend wordt het nooit, want Eli lijkt wel onkwetsbaar. Doodleuk loopt hij weg terwijl tientallen mensen hem beschieten en voor een zwaardgevecht met zes tegenstanders draait hij zijn hand ook niet om. Voor angstzweet zal The Book of Eli dan ook niet zorgen. De actiescènes zorgen er echter wel voor dat we ons niet vervelen. Vooral het allereerste zwaardgevecht is adembenemend mooi gefilmd. Erg gelikt, maar ook likkebaardend fraai.

Sommige films houden er wel heel duidelijk een eigen agenda op na. The Book of Eli is zo’n film en ongetwijfeld zullen er dan ook veel mensen zijn die de kriebels van de film zullen krijgen. Want de film rept met geen woord over hoe het boek van Eli de wereld moet gaan redden en het zal zeker in Nederland vast een hoop aversie oproepen dat de personages blindelings in die verlossing geloven. De mensen die zich hier overheen kunnen zetten, of er misschien zelfs in mee willen gaan, zullen door The Book of Eli zeker niet teleurgesteld worden, want hoewel het einde wat vergezocht is en voor de mensen die het boek in kwestie kennen ook redelijk voorspelbaar, is The Book of Eli één van de beste apocalyptische films van de laatste jaren.