Recensie

The Departed (2006)

Stukje briljantie van Martin Scorsese.

door Gudo Tienhoven om 20:40 in RECENSIES
The Departed poster
Regie: Martin Scorsese | Cast: Leonardo DiCaprio (Billy Costigan), Jack Nicholson (Frank Costello), Matt Damon (Colin Sullivan), Vera Farmiga (Madolyn), e.a. | Speelduur: 152 minuten Jaar: 2006

Het kostte regisseur Martin Scorsese ruim een decennium lang om via de veertiende Dalai Lama, een naar verlossing zoekende ambulancebroeder, om New York strijdende bendes en een geflipte Hollywoodproducer terug te keren naar het vertrouwde terrein van de onderwereld. En jawel hoor, bivakkerend op de steeds dunner wordende grens tussen gangsters en overheden komt hij met de meest vlekkeloos uitgevoerde verkenning van schuld en boete sinds het gelauwerde Goodfellas. Scorseses personages schreeuwen en vloeken The Departed overtuigend naar een nieuw meesterstukje.

Het silhouet van Jack Nicholson stapt in een proloog die je direct bij de lurven grijpt, een buurtwinkel van Boston binnen. Daar slaat de gemoedelijke stemming direct om en maakt de vrolijkheid plaats voor ongemakkelijk opgetrokken glimlachjes. Iedereen houdt de adem in, want een man als Frank Costello kun je maar beter te vriend houden. De kassier knikt braaf ja als hij om zijn geld en goederen vraagt. Dan wendt hij zich tot de nog piepjonge Colin Sullivan, die lurkend aan een rietje op de barkruk zit en hem met grote ogen aankijkt. Het geld en wat snoepwaar is voor hem. Vanaf dat moment heeft Costello zijn rat al gerekruteerd en daar kan geen ziel meer wat aan doen. Als je iets wilt bezitten, grijp je het gewoon. “Ik wil geen product van mijn omgeving zijn, de omgeving moet een product van mij zijn.” Met Nicholson heeft Scorsese weer een legendarische filmschurk in handen, eentje wiens ogenschijnlijke jovialiteit ineens kan veranderen in razernij. De acteur zet er zijn tanden in alsof zijn leven er vanaf hangt.

De camera kan de verteller maar amper bijhouden. In vijftien minuten tijd staan de pionnen, na enige introductie, op het speelbord. De titel verschijnt eindelijk in beeld en het grote schaakspel kan gaan beginnen. Costello heeft zijn loper waar hij hem hebben wil, Sullivan (Matt Damon) heeft tot op heden zijn hele leven ingericht om onderdeel van het politiekorps te worden waar hij al snel als ambitieus en betrouwbaar wordt beschouwd. Maar hij heeft een spiegelbeeld in de al even gedreven Billy Costigan (DiCaprio die maar beter en beter gaat acteren). Tijdens een vraaggesprek wordt hij gepeld door chef Queenan (Sheen) en secondant Dignam (geweldige Mark Wahlberg). Staat deze jongen wel wanhopig genoeg in het leven om geloofwaardig te kunnen infiltreren in Costello’s mierennest? Het geeft een extra laagje aan het ‘good cop bad cop’-verhaal; beide spionnen voeren hun taak tegen wil en dank uit. Er staat vooral voor beide opdrachtgevers veel op het spel, Sullivan en Costigan proberen tussen de regels door nog enige menselijkheid te bewaren.

In het laatste shot uit The Departed snelt een rat over de vensterbank van een raam dat uitzicht biedt op de skyline van de stad. De Amerikaanse Droom is aan diggelen, broederschap is een ideaal dat niet meer te verwezenlijken valt. Er is enkel zelfbehoud. Het woord ‘rat’ is dan al talloze malen gevallen, maar als Scorsese zijn verhaal verteld heeft moeten we het opnieuw en anders toepassen. De thematiek is de regisseur niet vreemd, maar hij weet het in deze remake van de Hongkongthriller Infernal Affairs verrassend subtiel aan het licht te brengen. Het zijn visies die spaarzaam worden gefluisterd in plaats van breeduit en hardop uitgesproken. Het geeft de kijker de gelegenheid ook simpelweg te smullen van de aaneenschakeling van wendingen en de tomeloze energie die The Departed te bieden heeft. Hier heeft Scorsese namelijk in de eerste plaats gewoonweg ontzettend veel plezier. In andere handen was deze productie bijna zeker een saaie formulefilm geworden. Alleen een meester tilt dergelijk materiaal ver boven de grond. The Departed bruist. Hoewel boven het hier getoonde Boston een wolk hangt van verderf en corruptie, hangt er cinematografisch gezien geen vuiltje aan de lucht.

30 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Angelater

Avatar

:} De film is dus perfect?
Nu krijg ik alleen maar erger zin om hem te kijken :E :|
Mooie recensie ook trouwens Smiley face

Geranimous

Avatar

De film is werkelijk briliant. Ik ga zeker nog een keer! [rating 5]

Westlander

Avatar

Twee weken geleden heb ik The Departed al in USA gezien en uiteraard moet ik op herhaling hier in Den Haag.
Wat een fabelachtig gave film is dit!
Jack Nicholson rules! Maar ook Matt Damon en Leonardo diCaprio excelleren in hun dubbelrollen. En dan vergeet ik bijna Martin Sheen en Mark Wahlberg nog.
Het laatste half uur is inderdaad adembenemend met een snelle-schoten-plot, wow!
En dan nog 237 keer het woord 'fuck' om na te tellen ..............
Ok dan, nog één keertje dan: what a fucking great movie!
Zowel de film als de recensie verdienen vijf sterren!

Webjoker

Avatar

Ok, this does it!

I'm gonna see this one!

tuttebel

Avatar

Ik heb deze film lekker ook in USA gezien, zowat 3 weken terug. En het was goooeeeehoeeeed!!!!!! Ik ga hem hier nog een keer kijken!! Goed acteerwerk en actie!

nicholaszen

Avatar

De film wou ik al zien.. en nu MOET ik 'm zien!!!

Stok

Avatar

Zal hij dan eindelijk zijn verdiende oscar krijgen?

ash_

Avatar

Stok "Zal hij dan eindelijk zijn verdiende oscar krijgen?"
Ik betwijfel het ten zeerste. Misschien dat Thelma Schoonmaker er weer een krijgt voor haar montage maar over het algemeen is dit geen film die bij de oscars hoge ogen zal gooien (en als wel dan zou het op mij overkomen als een soort goedmakertje voor al die keren dat hij onterecht overgeslagen is).

Ik heb gisteren de film gezien, dit schreef ik erover op het forum:

Lang op gewacht en met hoge verwachtingen de bioscoop in gegaan. Voor een deel kwamen die zeker uit: het acteren is briljant (Leonardo DiCaprio wordt beter en beter, Nicholson schmiert maar niet zo erg als in veel van zijn andere films), de muziekkeuze weer top (iedere film met Dropkick Murphys op de soundtrack heeft al snel mijn goedkeuring), de dialogen en editing messcherp en Scorsese's indrukwekkende visuele flair is weer aanwezig. Maar toch viel het licht tegen. Waarom? Omdat de uiteindelijke ontwikkelingen niet echt aankwamen. Dat komt voornamelijk omdat ik Infernal Affairs gezien heb en daardoor zo'n beetje weet waar het naartoe gaat; het merendeel van de rest van de zaal wist dat overduidelijk niet en reageerde zoals de makers verwachtten. Maar ik had toch gehoopt dat Scorsese alleen het concept had genomen en de afwikkeling volledig anders had laten voorlopen. Komt nog bij dat ondanks de hoge kwaliteit van de film (het is wat mij betreft het beste wat Scorsese sinds GoodFellas gemaakt heeft) het nog steeds een beetje aandoet als een tussendoortje: een film gemaakt puur voor de lol en met verder weinig pretenties. Dat is aan de ene kant ook weer een pluspunt maar dit (samen met eerder genoemde redenen) voorkomt toch dat ik de film hoger waardeer. Ondanks dat ik het zeker een van de betere films van het jaar vind en iedereen aanraad om hem te gaan zien. Dat krijg je met te hoge verwachtingen.

[rating 4]

Damoklez

Avatar

Goed gezegd Ash, ben het helemaal met je eens. Zeker een aanrader, sterk acteerwerk. Jack Nicholson schittert alsvanouds en DiCaprio is erg overtuigend (eindelijk). Dit is wel een van zijn betere rollen. De film is denk ik geen oscarmateriaal, maar absoluut een bioscoopbezoek waard. Boeiend tot het eind.

Colonel_Kurz

Avatar

ash_ "Ik betwijfel het ten zeerste. Misschien dat Thelma Schoonmaker er weer een krijgt voor haar montage maar over het algemeen is dit geen film die bij de oscars hoge ogen zal gooien (en als wel dan zou het op mij overkomen als een soort goedmakertje voor al die keren dat hij onterecht overgeslagen is).
"
Maar gezien het schijnbare gebrek aan echte concurrentie zou dit wel eens een winnaar kunnen zijn. Van mij mag 'ie een hele sweep doen. Ik sluit me dan ook bij Gudo's recensie, en ik snap niet helemaal dat jij de inhoud zo miste, die juist in die recensie zo goed wordt aangestipt.

ash_

Avatar

Colonel_Kurz "Maar gezien het schijnbare gebrek aan echte concurrentie zou dit wel eens een winnaar kunnen zijn. Van mij mag 'ie een hele sweep doen."
Begrijp me goed, van mij mag Scorsese alle Oscars winnen maar ik denk gewoon niet dat dat het geval gaat zijn. Veel potentiele Oscar winnaars worden pas helemaal aan het eind van het jaar uitgebracht en bovendien betreft het hier nu niet echt materiaal dat het goed doet bij de Academy.

Colonel_Kurz "Ik sluit me dan ook bij Gudo's recensie, en ik snap niet helemaal dat jij de inhoud zo miste, die juist in die recensie zo goed wordt aangestipt."
Ik mis het niet (dat beweer ik ook niet) maar ik vind het niet vergelijkbaar met de echte meesterwerken van Scorsese. Natuurlijk wordt er in de film het een en ander aan diepere lagen naar voren gebracht maar, zoals Gudo het zelf al zegt, het gebeurt allemaal heel subtiel. In films als Taxi Driver, Mean Streets en GoodFellas lag de thematiek er veel dikker bovenop: daar wilde de maker echt iets zeggen. Hier komt het op mij over als een filmmaker die in de eerste plaats een hoop lol heeft met het maken van een film en dan op de tweede plaats er ook nog 'wat' (om het enigzins respectloos te stellen) thematiek tegenaan gegooid heeft. Daarom schaal ik genoemde films (waarvoor hij *echt* Oscars had moeten krijgen) nog altijd hoger in dan The Departed. Nogmaals, The Departed is echt geen slechte film (het is zeker een van de beste die ik dit jaar gezien heb en de film is ook beter dan alles sinds GoodFellas) maar een echt meesterwerk dat on par is met Scorsese's klassiekers vind ik het niet.

rainmaker

Avatar

Ik heb hem vandaag gezien en het is inderdaad een hele goede film. Wel had ik sterk de neiging om de film te vergelijken met Infernal Affairs wat ik eigenlijk niet had moeten doen. De film is namelijk een stuk beter, als je de film zonder voorkennis bekijkt.

Elias

Avatar

Stok "Zal hij dan eindelijk zijn verdiende oscar krijgen?"


Ja ik hoop het wel Martin Scorsese heeft er al lang 1 moeten winnen en Leonardo DiCaprio ook.Het zou wel terecht zijn als ze hem nu eens samen wonnen, want the departed is gewoon de beste film van dit jaar.

Kyrill

Avatar

Geef ze een rol en ze spelen het perfect. En dan heb ik het natuurlijk over Jack Nicholson en Leonardo di Caprio. Ik vond de film een 9 waard. Waarom geen 10? Ja het is wel cool maar er is idd niet echt een boodschap te bekennen in de verste verte. Ook vond ik het allemaal zo makkelijk gaan. Vandaag trouwens Infernal Affairs gezien. Die vond ik echt vies tegenvallen. Bij die was het van de hak op de tak. Echt zonder uitleg. Typerend voor die film is ook dat er helemaal geen actie inzit. Verder is The Departed gewoon een hele goede film. En Leo en Martin (Scorsese) mogen nu eindelijk wel is die oscar binnen slepen. Had van mij ook al gemogen met The Aviator.

lulligvoorje

Avatar

Hele sterke uitvoering, een veelbelovend verhaal, maar het verhaal ontspoort telkens door een overdaad aan geweld. Dat had gerust wat minder gekund, dan bleef het spannender. Kennelijk denkt Scorsese dat het publiek met gruweldaden wil worden overrompeld, wat niet zo is. Er wordt onwerkelijk veel en makkelijk in geschoten, vooral aan het end. Dat is ietwat onrealistisch, zelfs voor de uitgebeelde wereld van criminelen en corruptie.

sky_girl

Avatar

Ik snapte niet dat Mark Walhbergs karakter op 't einde Matt's karakter neerschoot, hoe wist hij nou zo zeker dat Matt schlecht was?
Leo was geweldig (alweer) en Mark Walhberg samen met Alec Baldwin leverde grappige en gevatte momenten op.
Goede verschijning van Alec ook, iedereen was top!

geertvdheide

Avatar

Gisteren gezien, en zeer positief verrast! Wat een film! Het verhaal en de manier waarop het verteld wordt is geweldig! De manier waarop de karakters steeds meer in het nauw komen te zitten enzo. Ik heb weinig films gezien waarin het aantal acteurs die fantastisch speelden zo hoog was. Met name de rol van Jack Nicholson zal me nog lang bijblijven in deze film, maar ook DiCaprio, Wahlberg en Matt Damon waren erg goed. Één van de beste films van 2006, en daarbuiten!

DutchDJ

Avatar

Ik heb de film gezien en wat een knaller is het. Geweldig. Het is allemaal goed geacteerd en het verhaal zit mooi in elkaar. Ik ben het helemaal eens met de recentie. Het is door de topcast en de top regiseur dat deze film zo goed is geworden. Martin Scorsese is een meesterregiseur en dat bewijst hij weer in deze film.

Hollywood heeft heel wat mooie films aan hem te danken en hij zal gemist worden als hij zijn laatste grote productie heeft gemaakt.

nivek4

Avatar

@Sky_Girl:

DiCaprio had van tevoren toch een enveloppe aan die Madolyn gegeven, met daarin 'denk ik' die cd waarop Damon's stem stond. En als er iets met DiCaprio zou gebeuren, zou Madolyn hem aan Wahlberg's karakter geven. Remember? Vandaar dat hij hem (terecht) kapot schoot!

Deze film is echt MEGÁ! Staat vanaf nu op de 2e plaats in mijn top3.. Pulp Fiction blijft nr. 1 voor mij!

dalien

Avatar

OMG

Ik heb zo lang geen goede film gezien als deze. Ik zat te genieten (!) Supersterk verhaal (Internal affairs heb ik nog niet gezien) megagoede acteerprestaties. Einde had wel wat subtieler gemogen.

Ageell

Avatar

Ik vind hem minder dan casino en goodfellas. hij mist gewoon wat. en dat jack nicholson zomaar kan doordraaien gebeurt gewoon niet.

leonardo di caprio is het hoogtepunt van de film. die evengoed 4 sterren verdiend want ook al vind ik hem net niet, hij is stukken beter dan de meut die tegenwoordig uitkomt in de bios.

jacq

Avatar

Goede recensie Gudo en ben het helemaal met je eens, wat een film. Ik wil hem nog een keer zien, vind hem echt goed. DiCaprio wordt inderdaad steeds beter en beter. Die rat die je op het eind over de vensterbank ziet lopen gaf me toch wel kippenvel. Ik hoop dat "good old Marty" nu eens een oscar in handen krijgt, al is het alleen maar ter compensatie, maar aan de andere kant, toch best verdiend.

spacey

Avatar

2006 is tot nu toe een zeer mager filmjaar, dus wat dat betreft geef ik The Departed nog wel een kans om een Oscar in de wacht te slepen voor 'best picture'. En ik hoop dat Scorsese ook een Oscar ontvangt, want er is niemand die ik het meer gun. Dit is in ieder geval een film die iedereen gezien moet hebben en in zijn/haar bezit moet hebben.

theboss

Avatar

Vette film!

Dyyy

Avatar

Het was idd een goede film.
Ik had er veel van verwacht en dat heeft het ook helemaal waargemaakt.

Rooster

Avatar

Hoewel Scorsese zonder twijfel een zeer capabel filmmaker is ligt zijn stijl mij kennelijk toch niet zo. Taxi Driver, Goodfellas, Casino, allemaal prima films maar voor mij niet de meesterwerken die vele anderen er wel in zien.

Eerder schreef ik er, ongeveer, het volgende over op het forum:

Het acteerwerk vond ik over het algemeen niet denderend. Ik kreeg niet de indruk dat ik naar echte mensen zat te kijken. Je blijft toch een beetje de acteurs zien die allemaal hun dik aangezette clichematige typetje spelen. Vooral Wahlberg speelde een ronduit belachelijk karikatuur. Ook Nicholson vond ik niet echt een geweldige rol spelen en Damon kwam op mij eigenlijk geen moment overtuigend over (ligt misschien ook aan z'n hoofd) Alleen DiCaprio en Vera Farmiga (leuke vrouw. wat zag ze in godsnaam in die fluim van een Matt Damon?) vond ik sterk spelen. Het verhaal, waar bijna iedereen een dubbele of driedubbele agenda schijnt te hebben wordt op een gegeven moment ook lastig om serieus te nemen. Maar goed, het is uiteindelijk toch wel een erg spannende en vermakelijke film met een lekkere gemene ontknoping.
[rating 3.5]
werd de film overigens gesponsord door een merk mobiele telefoons ofzo?

vash

Avatar

Vond het een goed film, maar het was voor mij niet ala Goodfellas of Casino. Verre van dat. Vond het ook niet echt een mafia film om eerlijk te zijn, deed me meer denken aan Donnie Brasco dan Goodfellas ofzo. Snap de 5 sterren eigenlijk niet, want het was een goed film, maar niet zo goed weer. Ik zou hem 4 sterren geven. Hij is goed, maar toch net niet perfect.

keeslaan

Avatar

Eergisteravond de film in Antwerpen gezien. mijn vriendin vond 'm veel te hard en wilde bios uit... niks voor vrouwen dus..... Ik vond 'm zeer spannend met fenomenaal acteerwerk van DiCaprio en Damon. Jack Nicolson was mij te routineus.... het was of ik 'm in A few good men terug zag, goor en cliche. (zo dat is er ff uit, ben geen favoriet van Jack maar dat moet duidelijk zijn).

Westlander

Avatar

Op de valreep deze film nog maar eens een keer gezien en nu als winnaar van de Oscar voor de beste film.
De conclusie blijft: Jack N. rules!

pvveld

Avatar

Nou je moet wel van dit soort films houden ik zou er geen oscar aan durven geven. Waardeloze film je snapt er geen hol van. Wist aan het eind niet eens wie nou de badguy was.een 1!!!

The Departed

acties