Recensie

Mission: Impossible III (2006)

Ongecompliceerd doch uiterst effectief verhaal dat ook nog eens de ruimte laat voor spektakel, vermakelijke spionageacties en humor.

door Kaj van Zoelen om 18:59 in RECENSIES
Mission: Impossible III poster
Regie: J.J. Abrams | Cast: Tom Cruise (Ethan Hunt), Philip Seymour Hoffman (Owen Davian), Ving Rhames (Luther), Michelle Monaghan (Julia) e.a. | Speelduur: 125 minuten

Tien jaar geleden besloot Tom Cruise om de oude televisieserie Mission: Impossible nieuw leven in te blazen. Destijds was dat nog niet zo’n standaardpraktijk als nu en vlogen de serieverfilmingen het publiek nog niet om de oren. Hij stelde Brian De Palma aan als regisseur en nam zelf de hoofdrol van geheim agent Ethan Hunt op zich. Vier jaar later vroeg hij John Woo om een tweede film te regisseren. Nu, weer zes jaar later, neemt televisieproducent J.J. Abrams de honneurs waar en maakt daarmee zijn filmdebuut. Abrams, die eerder Felicity, Alias en Lost maakte, benadert het concept op een frisse manier en levert daarmee een uitstekende actiefilm af.

Meteen vanaf het begin wordt de kijker bij de kladden gegrepen met een intense ondervragingsscène waarin Philip Seymour Hoffman, in de rol van slechterik Owen Davian, eventjes laat zien hoe eng en gemeen hij wel niet kan zijn. Hij wil van een vastgeketende Ethan Hunt weten waar ‘de konijnenpoot’ is. Als Hunt hem niet binnen tien tellen het gewenste antwoord geeft, zal hij Hunt’s vrouw Julia neerschieten. De spanning stijgt terwijl Davian aftelt en het steeds duidelijker wordt dat Hunt hem het antwoord schuldig zal moeten blijven. Op de laatste tel lost de schurk een schot, maar tegelijk daarmee beginnen de titels en de beroemde themamuziek. Het zal nog lange tijd onzeker blijven of Davian Julia ook daadwerkelijk heeft doodgeschoten, want na deze intense introductie wordt de tijd een aantal dagen teruggedraaid, naar het verlovingsfeest van Ethan en Julia.

Tegen de tijd dat de openingsscène weer terugkomt, zullen de meeste kijkers die alweer vergeten zijn. Niet omdat deze scène niet memorabel is, maar omdat er intussen al zoveel is gebeurd. In een hoog tempo is een verhaal over sympathieke personages verteld. Ethan Hunt probeert er naast zijn supergeheime spionnenactiviteiten een normaal leven op na te houden. Hij is gestopt met veldmissies en traint alleen nog maar jonge agenten en agentes. Hij wil gaan trouwen met een leuke jonge vrouw die denkt dat hij de kost verdient met het analyseren van verkeerssituaties. Dan wordt een spionne die als eerste onder zijn hoede de opleiding succesvol afrondde, gevangen genomen in Duitsland. Hoogstpersoonlijk komt hij in actie en leidt een team op om haar te gaan redden. Meteen erna wil hij de hoofdverantwoordelijke voor de ontvoering aanpakken, ene Owen Davian.

Ethan Hunt is niet langer slechts een spion, hij is ook een mens. Met begrijpelijke, tastbare motivaties en gevoelens. Deze persoonlijkheidsontwikkeling is één van de factoren die Mission: Impossible III met kop en schouders boven zijn voorgangers en boven het gros van de actiefilms uittilt. Maar het draait gelukkig niet allemaal om hem. Hij voert zijn missies uit met onmisbare teamleden die allemaal een rol spelen. De conversaties met het in elke film terugkerende personage Luther (Ving Rhames) zouden bij wijze van spreken gevoerd kunnen worden door twee willekeurige collega’s met welke baan dan ook. Deze scènes zijn herkenbaar en nog grappig ook.

Dat de personages voor de verandering eens menselijk zijn, betekent niet dat er geen inventieve spionnengadgets of spectaculaire actiescènes in de film zitten. In een spannende scène is te zien hoe de bekende gezichtsmaskers nu precies gemaakt worden en hoe belangrijk het is dat zo’n gezicht heel snel kan worden gemaakt. Qua spanning en sensatie doet zo’n scène echter wel onder voor de talloze actiescènes. Deze zijn stuk voor stuk op een heftige manier gefilmd, bevatten sensationele stunts en zijn eigenlijk een intense ervaring op zichzelf. Voor de verandering zijn ze eens niet flink gestileerd, maar vooral erg flink.

En zo laat Abrams zien dat hij meer kan dan alleen maar goede televisieseries produceren. Tom Cruise deed er goed aan hem te laten regisseren en schrijven. Abrams creëert geen gecompliceerd plot vol twists, zoals in de eerste film, of een verhaal dat rondom enorm gestileerde actiescènes is geconstrueerd, zoals in deel twee, maar een eenvoudig doch uiterst effectief verhaal dat ook nog eens de ruimte laat voor spektakel, vermakelijke spionageacties en humor. Daardoor is Mission: Impossible III een zinderende adrenalinerush die de lat voor actiefilms de komende jaren zeer hoog legt.

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mook

Avatar

Dat wordt genieten. :E

rvg1983

Avatar

Damn.. vanavond om 22:15 gaat ik M:I:3 bekijken..
En na het lezen van deze erg goeie recensie.. heb ik er nog veel meer zin.. T+)

Mark

Avatar

Ik dacht het al dat ie helemaal geweldig zou worden!! WHOEI! Maar mocht de film me nu toch nog tegenvallen dan snap je toch wel dat jij die auto op dat plaatje hierboven word he Kaj....

OJJVZ

Avatar

Deel 1 was best cool,
deel 2 vond ik een erge bagger film, met al dat maskergewissel enzo, erg vreemd
deel 3, ziet er nog baggerder uit, maar misschien dat het meevalt...

dalien

Avatar

K had 'm slecht verwacht! Dus ik vond 'm zeker de moeite waard in de bios. Veel spanning en goede actiemomenten

Man with Rock

Avatar

Kaj, ik heb de film inmiddels ook gezien en hij is werkelijk helemaal geweldig. Leuk om te lezen dat filmjournalisten ook mensen van vlees en bloed kunnen zijn en niet alleen maar azijnpissers ;).

rvg1983

Avatar

Net terug.. en damn.. Hij is echt super vet..
Naar mijn menig zekers de beste van de 3

Thiver

Avatar

OJJVZ "deel 2 vond ik een erge bagger film, met al dat maskergewissel enzo, erg vreemd"

Ehm... daar zat deel 1 ook vol mee, hoor. }:

Kenji

Avatar

De ideale blockbuster voor deze tijd: duister, maar niet humorloos of zwaar op de hand. Escapistisch, maar met een scherp randje. Een held die inderdaad menselijker wordt, omdat er iets tastbaars op het spel staat. Een schurk om het koud van te krijgen (:W Philip Seymour Hoffman :W).
En petje af voor J.J. Abrams: zijn actieregie is modern, hyperenergiek en toch elegant en overzichtelijk.

Ben het helemaal met de rating van Kaj eens, en vraag me sterk af of Casino Royale straks net zulke thrills kan leveren.

Webjoker

Avatar

Een recensie welk er voor zorgt dat ik deze zeker in de bioscoop ga bekijken. Zeer de moeite waard lijkt me zo, goede recensie!

Cee van Lleef

Avatar

Webjoker "Een recensie welk er voor zorgt dat ik deze zeker in de bioscoop ga bekijken. Zeer de moeite waard lijkt me zo, goede recensie!"


Met alle respect, maar kun je dat niet pas beoordelen nadat je de film hebt gezien?

Mook

Avatar

Cee van Lleef "Met alle respect, maar kun je dat niet pas beoordelen nadat je de film hebt gezien?"


Goed lezen wat er staat. Hij zegt dat de film hem de moeite waard lijkt na het lezen van deze recensie en hem dus zal gaan kijken in de bioscoop.

spacey

Avatar

Ik denk dat Cee van Lleef wel goed gelezen heeft wat er stond, maar Cee van Lleef bedoelt waarschijnlijk het stukje "goede recensie". Dat kun je denk ik ook beter beoordelen nadat je de film gezien hebt

Mark

Avatar

Ik heb de film gezien en die 4.5/5... daar ben ik het helemaal mee eens. Je kan weer rustig slapen Kaj, je word niet omgedraaid en in de fik gestoken. lol

Die scene waar hij bijna van dat dak afvalt, zo spannend, dat is echt het aller beste stuk van die hele film.

Arthaum

Avatar

Ik had bagger verwcht, maar dit wordt dan toch een ritje naar de bios:E

Meninho

Avatar

Heb de film gisteren gezien en was ook onder de indruk, goed verhaal deze keer, goed te volgen, prachtige locaties en geweldige heists. vooral die in Italie was heel gladjes en mooi gedaan. Ben blij dat het zo een goede film is geworden, met alle negatieve publiciteit over Cruise had ik een lome film verwacht, maar viel allesziens mee gelukkig.

Ageell

Avatar

Ik verwachte een zelf verheerlijking van tom, hij neemt een 'onervaren' filmregiseur erbij die hij goed kan sturen en hoppa, tom heeft weer cash

maar na deze review ben ik wel erg benieuwd geworden.

wel jammer dat het nog wel mission impossible heet, maar dat het dat niet meer is. iig niet zoals in de serie. daarom volgens mij ook m.i. in de titels van deel II en III

Dazzlestan

Avatar

Prima film.

Alleen twee is m.i. toch echt de beste.
Alleen heeft III meer diepgang dan 2 en minder dan 1.

Tom ziet er fitter uit in deze film. Een 4e zou trouwens overdone zijn.

Vin79

Avatar

Wat ik niet begrijp is waarom deze film 4,5 sterren van de 5 krijgt! Wat een slechte film: een van de slechte films die ik ooit heb gezien. Andere veel en veel betere films krijgen veel minder sterren. Waarom deze film zo ontzettend slecht is? Nou, dat zal ik je vertellen: ontzettend slecht standaard verhaal, slecht acteerwerk en slechte actiescenes, waar de nepheid er vanaf straalt! Dus besteed het geld, als je van plan was om het aan deze film uit te geven, aan iets anders!

Planethugo

Avatar

Ik ben wel een mission impossible fan maar ik vond deze toch zeker niet de beste van de 3. Deel 1 vond ik subliem, 2 wel vermakelijk maar deze.... gemengd gevoel, van de ene kant veel goeie actie maar van de andere kant ging het toch allemaal te snel en was er niet echt 1 lange spannende missie zoals in de vorige 2 wel het geval was en daarbij was het einde ronduit slecht!

ogur

Avatar

Wie kan er een korte samenvatting geven over de film:Mission: Impossible III aub

Camille

Avatar

Weer een topper deze film.
Haha dat plaatje is btw best nep...

Bluesky

Avatar

Hij was wel aardig. Prettig vermaak.
Hoe komt het toch dat geheim agenten altijd in een beroerde vermomming op het vliegveld zelf een ticket kunnen kopen en er ook altijd plaats is :9

En waar is de liefde van Ethan gebleven uit deel 2. Heeft ie daar hemel en aarde voor bewogen en nu loopt deze dame in 1x rond

GREAT gevechtsfilm fan

Avatar

Goede film van cruise over het algemeen

alhoewel dat ik de vorige film toch een pak beter vind

hier is het wat meer thriller dat actie maar de actie is best goed
met weer prachtige technologie zoals we gewend zijn in M.i.
soms en voor velen waarschijnlijk wat overdreven

daarom 7.5 op 10

grtz

Mission: Impossible III

acties