Recensie

House of Wax (2005)

De film is geheel gemaakt volgens de formule van de tiener-slashermovie en zal niemand echt verrassen.

door Gert de Haan om 13:36 in RECENSIES
House of Wax poster
Regie: Jaume Collet-Serra | Cast: Elisha Cuthbert (Carly Jones), Chad Michael Murray (Nick Jones), Brian Van Holt (Bo/Vincent), Paris Hilton (Paige Edwards), Jared Padalecki (Wade), e.a. | Duur: 113 min.

House Of Wax, een klassieke horror uit 1953, was destijds een redelijk succes. De film met in de hoofdrol Vincent Price ging over een doorgedraaide wassenbeelden maker. Uitstekend materiaal om een remake van te maken, moeten Joel Silver en Robert Zemeckis gedacht hebben. Een remake is het echter nauwelijks te noemen want behalve de titel, de lijpe was-boetseerder en natuurlijk het basismateriaal (inderdaad: was) heeft deze versie nauwelijks iets gemeen met het origineel uit de vorige eeuw. Regisseur Jaume Collet-Serra heeft er een rasechte slasher van gemaakt in de traditie van Halloween en Friday the 13th. Een nauwgezette formulefilm die niemand echt meer zal verrassen.

Een groepje van zes jongelui is op weg naar een college-footballwedstrijd maar onderweg raken ze verdwaald waardoor ze genoodzaakt zijn te overnachten ergens in de middle of nowhere. De volgende dag wil één van de twee auto’s niet meer starten vanwege een gebroken ventilatorriem. Erg verdacht want dat ding was net nieuw! Wat nu? Ze gaan op zoek naar een garage en komen na wat omzwervingen uiteindelijk in het afgelegen Ambrose terecht. Ambrose heeft de schijn van een ingeslapen klein dorpje met als enige attractie een sinister ogend wassenbeeldenmuseum. De onheilspellende sfeer die er heerst maakt duidelijk dat er iets heel erg niet pluis is. Het is er dan ook wel verdacht rustig. De garagehouder is eigelijk de enige levende persoon die ze tot dan hebben gezien. Uiteindelijk komen ze er tot hun grote ontsteltenis achter dat zo ongeveer de gehele bevolking van Ambrose uit griezelig echt lijkende wassen beelden bestaat en dat de creator van die beelden een gestoorde gek blijkt te zijn die in onze vrienden een prima basis ziet voor een paar nieuwe wassen beelden.

Het is natuurlijk niet moeilijk te raden hoe het verhaal zal verlopen. De moordende maniak zal stelselmatig de jongelui één voor één op zeer drastische wijze van hun levensvreugde ontdoen. Vuistregel is ook dat er uiteindelijk één, hooguit twee personen zullen overleven, waarbij onbenullige knappe blondjes per definitie geen kans maken… jammer voor Paris Hilton. Verder komen zo ongeveer alle horrorclichés aan de orde die je maar kan bedenken en zelfs een paar die je alweer was vergeten. Warner Brothers heeft zelf overigens ook goed gezien dat de hele film het verrassingsgehalte van een bos wortels heeft. Dat blijkt dan ook wel uit het feit dat ze Paris toestemming hebben gegeven om T-shirts te verkopen met daarop de tekst: “On May 6th, Watch Paris Die". Kennelijk dachten ze dat het vooruitzicht om Paris dood te zien gaan extra mensen naar de bios zou trekken en daar kunnen ze best wel eens gelijk in hebben gehad. Paris doet het dan ook heel leuk, dat doodgaan. Dat is dan ook het enige, want verder wordt ze zelfs door de wassen beelden voorbij geacteerd. Nu is House Of Wax niet het soort film waarbij je de acteerprestaties onder een vergrootglas moet leggen, want meer dan hard wegrennen, gillen en een angstig gezicht trekken komt er niet bij kijken en dat gaat hier de meeste spelers goed af. De rol van Paris Hilton blijkt niet meer dan een excuus om haar in haar ondergoed voor de camera te laten rondhuppelen en een reeks grappig bedoelde toespelingen te maken op 1 night in Paris (de privéopnamen van haar sexuele uitspattingen, die op het internet rondgingen).

Het probleem met House Of Wax is dat het een enorm uitgekauwde formule volgt. Ondanks het vele bloed en de gruwelijke sterfscènes weet de film nooit echt te boeien. Elke scène heb je op één of andere manier wel eens eerder gezien. Het is dan ook een beetje een verplichte zit, wachtend op de volgende gruwelijke moord en de uiteindelijke finale, die ontaardt in een rommelige orgie van vuur, bloed en was. Daar heb je dan wel 113 minuten voor moeten uittrekken, wat eigenlijk veel te lang is; deze film had aanzienlijk meer vaart kunnen gebruiken.

Voor fans van het slasher-genre die niet vies zijn van flink wat lichamelijk trauma is het misschien wat voor op een regenachtige zondagmiddag. De rest kan vast leukere dingen bedenken.

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jrn

Avatar

Juist omdat hij mij zo slecht lijkt, moet ik hem gewoon zien.... Smiley face

Rich Art

Avatar

Weet je wat ik nou zo apart vindt? Robert Zemeckis is een prima regisseur. Joel Silver is een goede producent. Waarom produceren die twee samen dan dit soort slechte films? House on Haunted Hill, Ghost Ship e.d. waren nou niet echt toppertjes.

SunChaser

Avatar

Het is een packagedeal van 5 griezelfilms.

Rich Art

Avatar

SunChaser "Het is een packagedeal van 5 griezelfilms."


Maar dan hoeft de kwaliteit natuurlijk nog niet slecht te zijn!

kuifje_007

Avatar

Alleen vanwege Elisha Cuthbert wil ik deze film zeker wel zien. :~

subliemepieternelroosjes

Avatar

Woow, ik ben er gister heen geweest en vond hem echt eng! Nouja je kan twee dingen doen bij deze film: heel hard lachen of heel bang worden. Smiley face

slimshadyGZ

Avatar

Ik zou eerder lachen want ik heb al zo veel ''horror'' films gezien waarin men 1 voor 1 geslacht wordt en de meest domme keuze's maken die een normaal mens niet zo maken :?

Draculia

Avatar

Ik ben r gister heen geweest na :+ en met :+ en ik vond het allemaal wel leuk,uiteraard reuze voorspelbaar maar best leuk.En door de week met een cjp is de prijs wel te doen.

Steve Harwin

Avatar

Paris doet het dan ook heel leuk, dat doodgaan. Dat is dan ook het enige, want verder wordt ze zelfs door de wassen beelden voorbij geacteerd.

Na al die domme rijke sloerie-poepzooi die we afgelopen maanden van en over haar hebben mogen aanschouwen in alle media, verbaast mij dit eigenlijk dus echt helemaal niets.

Laat me raden: binnenkort komt er een parfum- of een kledinglijn van haar uit. Of nee: allebei natuurlijk! En wanneer ook dat eenmaal een fiasco is gebleken gaat ze vast ook nog een heeele leuke cd makenO+

Capone

Avatar

Steve Harwin "Laat me raden: binnenkort komt er een parfum- of een kledinglijn van haar uit. Of nee: allebei natuurlijk! En wanneer ook dat eenmaal een fiasco is gebleken gaat ze vast ook nog een heeele leuke cd makenO+"


Erger nog, ze gaat trouwen met een naamgenoot! :}

Erik

Avatar

Een auto start toch wel met een gebroken venilator riem? Hij wordt aleen een tijd later te heet en gaat kapot Smiley face

Erik

Avatar

Ik wens natuurlijk wel een beetje realisme in dit soort films Smiley face

robinson

Avatar

Slechte films en Paris Hilton,.. een dodelijke combinatie.

hekzje

Avatar

Kan iemand mij vertellen vanaf welke leeftijd deze film is?? ben ik dan zoo scheel?! :|

Peter

Avatar

En daar kom je achter door rechtsboven op "meer info" te klikken

Colonel_Kurz

Avatar

Steve Harwin "Na al die domme rijke sloerie-poepzooi die we afgelopen maanden van en over haar hebben mogen aanschouwen in alle media, verbaast mij dit eigenlijk dus echt helemaal niets.

Laat me raden: binnenkort komt er een parfum- of een kledinglijn van haar uit. Of nee: allebei natuurlijk! En wanneer ook dat eenmaal een fiasco is gebleken gaat ze vast ook nog een heeele leuke cd makenO+"
Dat parfum bestaat al enkele maanden...

jacq

Avatar

Nou deze film sla ik al zowiezo over. Hou niet van het genre en Paris Hilton kan me ook gestolen worden (haar parfum ook trouwens).

hekzje

Avatar

Danke rooster!!
nuuj alleen nog maar 3 jaar wachten totdat k m mag zien :( maar k huur m wel :P

SunChaser

Avatar

Heb me best vermaakt moet ik zeggen.

Nicky88

Avatar

Heey nouw ben vndaag geweest.. en opzich viel die wel meej maar diej paris had der nie in gehoeve wat un doos..

Tijdrover

Avatar

'Een groepje van zes jongelui is op weg naar een college-footballwedstrijd maar onderweg raken ze verdwaald waardoor ze genoodzaakt zijn te overnachten ergens in de middle of nowhere' Zucht...okay ik heb de recensie uitgelezen maar of ik daarmee de film uitkijk? Moet wel bekennen dat ik een hang heb naar slechte, commerciele popcornhorror zoals I know what you did last summer, Urban Legends, Dogsoldiers, Jeepers Creepers, Wrong Turn. Wanneer er genoeg afgehakt wordt, en het ziet er redelijk goed uit dan blijf ik geboeid. Althans tot voor kort. Er moet ook een goede sfeer hangen....daarnaar is het volgens mij vergeefs zoeken als ik deze recensie zo lees.

Tijdrover

Avatar

slimshadyGZ "Ik zou eerder lachen want ik heb al zo veel ''horror'' films gezien waarin men 1 voor 1 geslacht wordt en de meest domme keuze's maken die een normaal mens niet zo maken :?"


Lachen doe ik nooit om horrorfilms. Horrorfilms zijn er niet om te lachen. Ze mogen humoristisch zijn (Evil Dead, Braindead) maar om te lachen? Nee, het moet wel een serieus genre blijven!

maikel

Avatar

Zomaar wordt er gezegd dat deze film niet deugd hij is echt wel een van de betere horrorfilms van deze tijd dit waren echt een van de engste killers en zit genoeg verassing in wat je niet verwacht ik vind hem beter dan scream en al die andere horrors

Almar

Avatar

Prachtige film zeg! Geen goede film, maar op zich vond ik hem echt wel geinig om naar te kijken. Er zaten wel een paar goede ranzige shots in die niet mogen ontbreken in een horrorfilm. Geen film om echt lang over na te denken, maar wel genoeg voor een avondje lachen.

Flippie

Avatar

Ik heb de film gister gezien, het is wel een leuke film maar het is niet een hele bijzondere film, te veel bloed voor het mooie zegmaar.

en als paris hilton dood gaat is eigenlijk wel het hoogtepunt van de hele film.... >Smiley face

House of Wax

acties