Recensie

The Revenant (2015)

Leonardo DiCaprio kruipt, lijdt en kreunt zich een weg naar een Oscar in deze film vol schitterende cinematografie.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Michelle Iwema om 00:25 in RECENSIES
The Revenant poster
Regie: Alejandro González Iñárritu | Cast: Leonardo DiCaprio (Hugh Glass), Tom Hardy (John Fitzgerald), Will Poulter (Bridger), Dombhall Gleeson (Captain Andrew Henry), e.a. | Speelduur: 156 minuten | Jaar: 2016

Het blijft moeilijk te geloven dat Leonardo DiCaprio nog geen Oscar heeft gewonnen, aangezien hij een van de weinige acteurs is in Hollywood die jaar na jaar een 'kanshebbende' prestatie levert. Voor sommige zou hij het beeldje zo kunnen krijgen (The Departed, Catch Me If You Can), andere komen qua film iets minder uit de verf ondanks zijn goede rol (The Aviator, The Great Gatsby). Feit is dat hij in zijn volle prijzenkast nog geen Oscar heeft staan, al zou daar met The Revenant eindelijk verandering in kunnen komen.

De film vertelt het (opmerkelijk genoeg waargebeurde) verhaal van avonturier en pelshandelaar Hugh Glass. De kijker wordt direct in de actie gegooid met een prachtig gefilmde gevechtsscène tussen de handelaren en de inheemse bevolking. Glass en wat over is van zijn groep weten via een bootje te ontkomen, maar daarmee begint alle drama pas. Na een plek te hebben gevonden om aan land te gaan, gaat Glass het traject verkennen. In het bos stuit hij echter op een boze grizzlybeer, die hem aanvalt om haar kleintjes te beschermen. Glass raakt daarbij zo gewond, dat het er niet op lijkt dat hij zal overleven. Een aantal mannen, onder wie John Fitzgerald, geeft aan bij Glass te zullen blijven in ruil voor een mooi geldbedrag. Te veel verklappen van wat er daarna gebeurt, zou zonde zijn. Zonder veel prijs te geven komt het erop neer dat Glass toch wordt achtergelaten en hij zich een weg terug moet zien te banen door het woeste landschap, waarbij gevaar van de natuur en de mens continue op de loer ligt.

DiCaprio heeft na de aanval van de beer nog maar weinig tekst in de film, aangezien hij door zijn verwondingen niet kan praten. Maar hij weet elk gevoel dat Glass heeft met zijn ogen en door zijn gegrom en gekreun duidelijk te maken. DiCaprio en zijn wil om te blijven leven vormen de spil van de film. Maar Tom Hardy als Fitzgerald is bijna even indrukwekkend. Hardy speelt hem door en door slecht, maar toch kun je ergens zijn motivatie wel begrijpen. Om een personage dat op papier niet meer is dan een typetje zoveel diepgang mee te geven, is een mooie prestatie en Hardy is dan ook verdiend genomineerd voor beste mannelijke bijrol bij de Oscars.

Maar het mooiste aan The Revenant is dat het prachtige acteerwerk hand in hand gaat met de natuurbeelden, die je de adem benemen en continue benadrukken hoe bar de omstandigheden zijn waarin Glass zich bevindt. Om dit zo vast te kunnen leggen (alles werd bij natuurlijk licht gefilmd), gingen cast en crew tijdens de opnames ook door een hel. Maar dat deze moeilijkheden het waard waren, bewijst het eindresultaat. Maar weinig films weten je het gevoel van de natuur zo mee te geven als Iñárritu's The Revenant. Niet alleen op acteervlak hebben we hier te maken met een bijzondere film zoals er maar weinig worden gemaakt, op cinematografisch vlak is het werkelijk een meesterwerk.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Darthmar

Avatar

Waargebeurd? Het is "inspired by true events". De scriptschrijvers hebben zichzelf veel artistieke vrijheid gegeven.
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de film slecht is.

tk1989

Avatar

DiCaprio mag eindelijk zijn Oscar krijgen, maar ik vind het toch erg jammer dat het voor deze film gaat zijn. Hoewel knap gemaakt heb ik zelden een film meegemaakt waarbij ik zo graag wou dat het voorbij was. Ik vond het een ordinaire uitputtingsslag en zoveel gruwelijkheden op deze manier achter elkaar vond ik gewoon vreselijk om naar te kijken. Aan de ene kant is dat de verdienste van de film & regisseur, want dat was overduidelijk het doel, maar ik kan niet zeggen dat ik dan met bewondering c.q. plezier naar de film zit te kijken. Maar als je daar wel "tegen" kan, vind je het misschien wel de beste film van het jaar.

Banned

Avatar

Wel gehoord al dat het camerawerk zodanig goed en indrukwekkend is dat het eigenlijk afleid. Maar goed vanavond gaan we dit eens gaan bekijken.

sonnycorleone

Avatar

Banned "Wel gehoord al dat het camerawerk zodanig goed en indrukwekkend is dat het eigenlijk afleid. Maar goed vanavond gaan we dit eens gaan bekijken."
Voor mij nu al de beste film van 2016, en die Oscar zit wel snor voor Leo.....

Moviemagic

Avatar

Darthmar "Waargebeurd? Het is "inspired by true events". De scriptschrijvers hebben zichzelf veel artistieke vrijheid gegeven.
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de film slecht is."


Er is heel veel artistieke genomen. Volgens Leonardo DiCaprio zelf is er weinig bekend uit die tijdsperiode in America. Zie hier:
Interview

Desalniettemin zeker de moeite waard om eens voor te gaan zitten denk ik zo.

Fredius

Avatar

Die Oscar zit er zeker in voor DiCaprio. Met weinig woorden toch een uitdrukking geven aan alles wat hij meemaakt is gewoon geweldig. De beelden zijn inderdaad prachtig en ook in het begin dat mooie one-shot in de actie is super. Maar wat mij wel 'ietjes' stoorde waren de vele mega groothoekopnames waarin de gezichten van de acteurs in super close-up in beeld komen.
Maar verder niets anders dan lof voor deze harde film. 4.5 sterren is meer dan terecht.

mooffie

Avatar

Darthmar "Waargebeurd? Het is "inspired by true events". De scriptschrijvers hebben zichzelf veel artistieke vrijheid gegeven.
Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de film slecht is."
Volgens FilmTotaal zelf Het net iets andere echte verhaal

M0vieFreak

Avatar

Ik ga er binnenkort heen! Ik heb er erg zin in! :Y T+)

pmw84

Avatar

Heb hem vorige week op internet gezien, verbazend genoeg super scherpe kwaliteit, maar de film is echt waanzinnig goed en heel erg spannend!

Ook al moet ik zeggen dat ik Dicaprio ook Oscar gun voor zijn rol voor Titanic. Dat was ook echt verdiend vind ik.

Maar deze film van hem is mega goed, het begint gelijk met actie en belooft veel !! Ik heb genoten

movieboy

Avatar

Zojuist gaan zien. De regisseur Alejandro González Iñárritu, Leonardo DiCaprio, Tom Hardy verdienen een oscar! maar wie het zeker verdient is de cinematograaf! namelijk Emmanuel Lubezki! zonder twijfel een visueel droom! ongelooflijk hoe ze dit in beeld hebben gebracht. Dit is nu iets dat men een 'FILM' zou kunnen noemen en hoe een 'film' hoort te zijn. Je vloet de kou, emoties, gewoon full blown drama met ongelofelijke visuele beelden! breathtaking... 9/10

KeesjeNL

Avatar

pmw84 "Heb hem vorige week op internet gezien, verbazend genoeg super scherpe kwaliteit, maar de film is echt waanzinnig goed en heel erg spannend!

Ook al moet ik zeggen dat ik Dicaprio ook Oscar gun voor zijn rol voor Titanic. Dat was ook echt verdiend vind ik.

Maar deze film van hem is mega goed, het begint gelijk met actie en belooft veel !! Ik heb genoten"
Tot nu toe zijn er alleen dvdscreeners en cam-zooi op het illegale circuit..., en jij noemt dat 'super scherpe kwaliteit'?

DutchOwnage

Avatar

KeesjeNL "Tot nu toe zijn er alleen dvdscreeners en cam-zooi op het illegale circuit..., en jij noemt dat 'super scherpe kwaliteit'?"


Tja sommige kijkers kunnen nou eenmaal het verschil niet zien tussen een bluray en een camversie. Dezelfde mensen die het niet zien als de audio out of sync loopt, het beeld schokkerig verloopt of hardcoded Koreaanse ondertiteling niet in de weg vinden zitten.

M0vieFreak

Avatar

Afgelopen weekend naar The Revenant geweest en het was een geweldig goede film! :W Natuurlijk weer geweldig goed geacteerd door Leonardo DiCaprio en Tom Hardy (ook de andere castleden). T+) Je voelt je helemaal in de momenten van de film door de lange scenes wat zeer goed is gedaan! En ook natuurlijk die prachtige beelden. :Y Alejandro G. Iñárritu heeft een meesterwerk gemaakt. :W Is zeker een must see in de bioscoop.

The Revenant

acties