Recensie

Star Trek Beyond (2016)

Spectaculaire actie en een hoog tempo in vermakelijke derde nieuwe Star Trek.

door Kaj van Zoelen om 22:54 in RECENSIES
Star Trek Beyond poster
Regie: Justin Lin | Cast: Chris Pine (Kirk), Zachary Quinto (Spock), Karl Urban (Bones), Zoe Saldana (Uhura), Simon Pegg (Scotty), John Cho (Sulu), Anton Yelchin (Chekov), e.a. | Speelduur: 122 minuten | Jaar: 2016

Justin Lin had enkele pogingen nodig om van de Fast & Furious-reeks het geliefde over-de-topfenomeen te maken dat het nu is. Lin nam het stokje over bij de derde film, The Fast and the Furious: Tokyo Drift, maar slaagde er pas bij Fast Five in de toon te vinden die de franchise is gaan definiëren. Bij het overnemen van de nieuwe Star Trek-reeks heeft hij geen oefening meer nodig: het is meteen raak met Star Trek Beyond. Een zeer vermakelijke voortzetting van de vorige twee films, maar met veel minder voortdurende verwijzingen naar de oude Star Trek-series en films.

Star Trek uit 2009 en Star Trek Into Darkness uit 2013 waren nog vooral bezig met het nieuwe Star Trek-universum op te bouwen, in elkaar te zetten en de personages opnieuw te introduceren. Kirk, Spock, Bones, Sulu, Uhura, Scotty en Chekov zijn in Star Trek Beyond eindelijk bezig aan hun eerste echte lange ruimtemissie met de Enterprise om nieuwe werelden, beschavingen en volkeren te ontdekken en daarmee diplomatieke relaties proberen aan te gaan. Als de films een serie waren, dan is dit een losstaande aflevering waarin de crew gewoon één missie uitvoert.

Tijdens een pitstop op het enorme ruimtestation Yorktown krijgen ze een noodoproep vanuit de nebula, een nog onverkend stuk ruimte van waaruit geen directe communicatie met de Starfleet mogelijk is. Natuurlijk is er iets verdachts aan de oproep, maar de helden van de Enterprise kunnen de oproep niet negeren en gaan de val met ogen open tegemoet. Na een spectaculaire actiescène belanden ze in groepjes op een vreemde planeet. Ze moeten elkaar terugvinden, een manier bedenken om van de planeet af te komen en uiteraard de schurk uitschakelen die verantwoordelijk is voor hun situatie.

Een schurk die goed gespeeld wordt door Idris Elba, ook al is hij onherkenbaar onder een enorme laag make-up. Eigenlijk is het knap dat daar nog iets van zijn charisma doorheen schijnt. Andere leuke nieuwkomer is Sofia Boutella als Jaylah, een mysterieuze jonge alien die ook op de planeet is gestrand en de crew van de Enterprise helpt bij hun missie. Ondanks dat er allerlei levens en grote zaken op het spel staan, spat vooral het plezier af van deze derde nieuwe Star Trek-film. Daarbij is de dialoog af en toe wat te snel uitleggerig om alle technologie begrijpelijk voor de kijker te maken en is er nauwelijks sprake van de ontwikkeling van de personages die de eerdere films kenmerkte (waar in dit deel vooral op wordt voortgeborduurd).

Toch mogen deze minpunten de pret nauwelijks drukken. Lins vlotte stijl en hoge tempo geven daar ook niet echt de tijd voor. Het gaat soms zelfs zo snel dat lijkt alsof er scènes of stukjes van scènes uitgeknipt zijn, die een en ander hadden kunnen verhelderen. De lengte van exact twee uur doet dat ook vermoeden. In ruil daarvoor krijg je naast het hoge tempo een reeks grote en kleinere actiescènes. Met als hoogtepunten een grote ruimteslag aan het eind, en in het midden een ouderwetse scène met een motor en een vuistgevecht.

Het culmineert in een moment waarop twee personages vanaf rijdende voertuigen de lucht inspringen en elkaar midden in de lucht op te vangen. Net als Vin Diesel en Michelle Rodriguez in Fast & Furious 6, Lins laatste bijdrage aan die franchise. Het zou mooi zijn als dit het handelsmerk van Lin wordt, zoals John Woo bijvoorbeeld zijn witte duiven heeft. Beide films hebben overigens ook een flinke ensemblecast gemeen, bestaande uit een groep professionals die alles voor elkaar overhebben. De filosofie van de film valt dan ook samen te vatten als 'samen staan we sterk', met dit keer de crew van de Enterprise in plaats van de familie uit de Fast & Furious-films. Nu is Star Trek Beyond lang niet zo over de top als het andere werk van Lin, een zeer vermakelijke lijn valt er wel in te ontdekken. Ongetwijfeld tot grote frustratie van de fans van de oude Star Trek-series, maar tot groot plezier van fans van Lin.

26 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Muufley

Avatar

"... een zeer vermakelijke lijn valt er wel in te ontdekken. Ongetwijfeld tot grote frustratie van de fans van de oude Star Trek-series..."

Echt? Alsof fans van de oudere series in hun handen zitten te gniffelen hopend op een niet al te entertainende en saaie film. Misschien toch nog even eraan herinneren dat Wrath of Kahn en First Contact verreweg beschouwd worden als het beste wat beide oudere generaties te bieden hebben en deze films zijn nogal vrij actievol qua toon.

Ed Crane

Avatar

Muufley ""... een zeer vermakelijke lijn valt er wel in te ontdekken. Ongetwijfeld tot grote frustratie van de fans van de oude Star Trek-series..."

Echt? Alsof fans van de oudere series in hun handen zitten te gniffelen hopend op een niet al te entertainende en saaie film. Misschien toch nog even eraan herinneren dat Wrath of Kahn en First Contact verreweg beschouwd worden als het beste wat beide oudere generaties te bieden hebben en deze films zijn nogal vrij actievol qua toon."


En toch klagen veel van die die hard Trekkies juist over die vrij actievolle toon van deze reboot-reeks, dus vertel ze maar dat ze hypocriet zijn Smiley face

Muufley

Avatar

Ed Crane "En toch klagen veel van die die hard Trekkies juist over die vrij actievolle toon van deze reboot-reeks, dus vertel ze maar dat ze hypocriet zijn Smiley face"


Oh, spreek jij over die klagers die dan zogezegd voor de meerderheid van de Trek fans spreken? Komaan zeg, elkeen die zowel series als films kent ziet duidelijk (en dit is zeker het geval bij de TNG films) dat de karakters in de films nogal geheel andere figuren zijn dan in de series. In de series is bijvoorbeeld Picard bedachtzaam, diplomatisch, intelectueel en confrontatie vermijdend terwijl in de films is hij een regelrechte actieheld, een vechter en impulsief. Data is veel meer de clown in de films als in de series. Elke Star Trek film is een actie vehikel behalve de allereerste film die nog het meeste leunt naar wat je in een TV episode zou tegenkomen en de vierde film, Voyage Home, die de komische toer opging. Dus Star Trek als actiefilm is iets dat al altijd wel een gegeven was en de meeste weten dat ook.
De recensent slaat de bal compleet mis door te suggereren dat omdat het een entertainende actiefilm is dit iets zou zijn dat niet bij de typische trek fan zou passen.

Als je met wat meer aandacht zou geluisterd hebben naar wat de "die hard trekkies" een beetje dwarszit is het gegeven dat er een afplitsing is gebeurd van Universa. Je hebt nu dus de Prime en de Kelvin univers waarbij de Prime universe iets is dat nooit meer op zich kan voortontwikkelen via canon. De Prime Universe is statisch geworden en in wezen heeft opgehouden met bestaan. Dat is de meer diepliggende reden waarom de nieuwe films wat met een schever oog bekeken wordt.
Star Wars fans hebben een soortgelijk gevoel trouwens toen hun Expanded Universe niet zou meetellen voor de nieuwe films.

horizon

Avatar

Je hebt Star Trek en Star Trek fans.

Star Trek heeft zoveel series gehad met andere aspecten dat die fans ook weer onder te verdelen zijn.

Ik dacht altijd dat die laatste Enterprise serie ontzettend slecht ontvangen zou zijn, lees ik laatst dat daar ook die hard fans bijzitten.

Deep Space Nine, mijn favoriete serie, vinden veel ook weer niets aan. Deze serie bevatte vooral in de latere seizoenen veel actie.

Voyager heeft zijn fans, vond ik niet veel aan (cast was saai).

The Next generation vond ik dan wel weer tof, maar dat komt mede ook omdat ik ermee "opgegroeit" ben. Kan me voorstellen dat sommige dit saai vinden. Die Hard Fans van de originele serie vonden TNG helemaal niets in het begin.

De originele serie heeft vooral nostalgische waarde bij vele.

De films zijn (I tm IX) zijn altijd wisselend ontvangen. Zo vind ik Wrath of Khan zelf helemaal niet zo bijzonder. Nemesis niet begrepen en wel een goede star trek film maar mijn favoriete film (inclusief reboot excl Beyond) blijft the Undiscovered Country. Top film met top verhaal.

De reboot bewerkstelligde eigenlijk dat Star Trek uit een ietwat "nerd" hoekje kwam en ook door veel casual kijkers bezocht werd. Dus een stuk succesvoller.
De afsplitsing vind ik leuk gedaan, geen moeite mee en vind vooral de invulling van de cast heel erg goed.

Het grotere actie gehalte heb ik geen moeite mee, mede omdat ik de actie rijke aflevering in welke serie dan ook meestal de beste afleveringen vond. Ruimteschepen & laserstralen zijn gewoon top.
//Battlefleet Gothic// Smiley face

Ed Crane

Avatar

Muufley "Oh, spreek jij over die klagers die dan zogezegd voor de meerderheid van de Trek fans spreken? Komaan zeg, elkeen die zowel series als films kent ziet duidelijk (en dit is zeker het geval bij de TNG films) dat de karakters in de films nogal geheel andere figuren zijn dan in de series. In de series is bijvoorbeeld Picard bedachtzaam, diplomatisch, intelectueel en confrontatie vermijdend terwijl in de films is hij een regelrechte actieheld, een vechter en impulsief. Data is veel meer de clown in de films als in de series. Elke Star Trek film is een actie vehikel behalve de allereerste film die nog het meeste leunt naar wat je in een TV episode zou tegenkomen en de vierde film, Voyage Home, die de komische toer opging. Dus Star Trek als actiefilm is iets dat al altijd wel een gegeven was en de meeste weten dat ook.
De recensent slaat de bal compleet mis door te suggereren dat omdat het een entertainende actiefilm is dit iets zou zijn dat niet bij de typische trek fan zou passen.

Als je met wat meer aandacht zou geluisterd hebben naar wat de "die hard trekkies" een beetje dwarszit is het gegeven dat er een afplitsing is gebeurd van Universa. Je hebt nu dus de Prime en de Kelvin univers waarbij de Prime universe iets is dat nooit meer op zich kan voortontwikkelen via canon. De Prime Universe is statisch geworden en in wezen heeft opgehouden met bestaan. Dat is de meer diepliggende reden waarom de nieuwe films wat met een schever oog bekeken wordt.
Star Wars fans hebben een soortgelijk gevoel trouwens toen hun Expanded Universe niet zou meetellen voor de nieuwe films."


Je haalt er van alles bij waar ik het niet over had. Het gaat me er gewoon om dat een deel klaagt om de actie, terwijl de films dat inderdaad sowieso al waren. Ik ben dat vaak tegengekomen.

Je klaagt over de recensent, maar volgens mij ontgaat je de ironie/ het sarcasme in de uitspraak een beetje. Je neemt het wat letterlijk.

YOLO

Avatar

Ik spreek weliswaar geen Klingon en doe niks aan cosplay, toch beschouw ik mijzelf wel als Star Trek fan. Weliswaar beperkt met DVD's/Blu-Ray's van alle series/films, comics, boeken, games e.d. Ik heb geen enkele moeite dat men een Kelvin timeline heeft gecreëerd. De Prime universe blijft canon en wordt niet weggehaald ala Star Wars Legends. Ik dacht zelfs dat het was afgelopen met Star Trek na Nemesis en Enterprise S04. Maar dankzij J.J. Abrams is weer een Star Trek revival opgestaan. En hebben we nu een film om 50 jaar Star Trek te vieren. Plus dat volgend jaar een nieuwe Prime TV serie komt. Ik ben dus J.J. Abrams hiervoor dankbaar. Beter iets van Star Trek op het grote/kleine scherm, dan helemaal niks.

Chris23

Avatar

Ik vind een moderne, meer actievolle versie van Star Trek op zich prima; ik vond de eerste best ok.( de tweede niet zo.)
Maar ik haat die Fast en Furious films.
Dus ik weet nou nog steeds niet of deze wat voor mij is.

Straka

Avatar

Het is inderdaad een vlotte actiefilm geworden, maar ook niet meer. Het ontbreekt aan iets onderscheidens om Beyond een memorabele toevoeging aan de Star Trek serie te maken.

Brein8998

Avatar

Beste mensen, STOP even met die onnodig lange reacties. Doe die maar onder de film zelf en niet bij de recensie. Bij een recensie geef je reactie wat je van de recensie vindt en of je het er wel of niet mee eens bent. Dank u.

Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe film, vond de vorige 2 films echt top!

Muufley

Avatar

Ed Crane "
Je klaagt over de recensent, maar volgens mij ontgaat je de ironie/ het sarcasme in de uitspraak een beetje. Je neemt het wat letterlijk."


Dat kan misschien zijn maar sarcasme via schrift weergeven is altijd tricky.

Muufley

Avatar

Brein8998 "Beste mensen, STOP even met die onnodig lange reacties. Doe die maar onder de film zelf en niet bij de recensie. Bij een recensie geef je reactie wat je van de recensie vindt en of je het er wel of niet mee eens bent. Dank u.

Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe film, vond de vorige 2 films echt top!"


Wat een zever. Bedoeling is om de film te bespreken net zoals de recensent dat heeft gedaan. Voor een reeks dat bijna al 50 jaar oud is zou het niet mogen verbazen dat er meerder vergelijkende zaken worden aangehaald die wat langer kunnen uitdraaien dan normaal. Als je lange reacties niet leuk vind dan hoef je ze ook niet te lezen. Het is jouw reactie die onnodig en nutteloos is en niets bijdraagt over de discussie om de film zelf.

horizon

Avatar

Brein8998 "Beste mensen, STOP even met die onnodig lange reacties. Doe die maar onder de film zelf en niet bij de recensie. Bij een recensie geef je reactie wat je van de recensie vindt en of je het er wel of niet mee eens bent. Dank u.

Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe film, vond de vorige 2 films echt top!"

Eh, wat? Sinds wanneer gelden die regels. Daarnaast zijn sommige lange reacties niet van toepassing als directe reactie op de film.

Je hebt toch geen last van Short Attention Span? ;)

Brein8998

Avatar

Muufley "Wat een zever. Bedoeling is om de film te bespreken net zoals de recensent dat heeft gedaan. Voor een reeks dat bijna al 50 jaar oud is zou het niet mogen verbazen dat er meerder vergelijkende zaken worden aangehaald die wat langer kunnen uitdraaien dan normaal. Als je lange reacties niet leuk vind dan hoef je ze ook niet te lezen. Het is jouw reactie die onnodig en nutteloos is en niets bijdraagt over de discussie om de film zelf."

Heb het dan ook over de film en hou geen hele star trek geschiedenis les. Straks bezeer je je vingers nog door al dat typen.

Brein8998

Avatar

horizon "
Je hebt toch geen last van Short Attention Span? ;)"

Misschien een beetje...

Brasco

Avatar

Nog geen één Star Trek gezien ooit, maar wordt aanstaande weekend meegesleurd door vrienden naar deze.. Hopelijk kan het mij boeien, ben blij dat er tenminste veel actie in zit.

YOLO

Avatar

Brein8998 "Beste mensen, STOP even met die onnodig lange reacties. Doe die maar onder de film zelf en niet bij de recensie. Bij een recensie geef je reactie wat je van de recensie vindt en of je het er wel of niet mee eens bent. Dank u."


Brein8998 "Heb het dan ook over de film en hou geen hele star trek geschiedenis les. Straks bezeer je je vingers nog door al dat typen."


Niet 1 of een ander. Maar Muufley gaf wel degelijk een reactie op de recensie, namelijk op de laatste zin.

Ongetwijfeld tot grote frustratie van de fans van de oude Star Trek-series, maar tot groot plezier van fans van Lin.


Tja als je daarover gaat discussiëren, dan ontkom je niet aan de rijke geschiedenis van Star Trek. Al is Beyond een meer "losstaande" film, het behoort tot het gehele franchise waar je niet onder uit komt. Alleen maar over Beyond zonder gezien te hebben wordt al een lastiger. Of we zullen het moeten beperken met reacties "wil ik zien". Ik zeg "doen" :+

Een andere voorbeeld voor in de toekomst. Deel 4 staat in de planning en waarschijnlijk zal b.v. het gemis van Anton Yelchin wel merkbaar voelen. Ik heb de film nog niet gezien, maar het schijnt dat hij een wat grotere rol te hebben dan voorheen (iets wat ik trouwens niet las in deze recensie). Beyond zal bij deel 4 zal vast wel aangehaald worden. ;)

Wat ik ook niet las (en dat is meer positiever), is het gedoe rondom Sulu. Het is geen politieke correctie en het is geen big deal.

BTW: als je zaterdag in Londen bent, kan je wellicht gratis naar Beyond.

SanneWinchester

Avatar

Afgelopen nacht gezien tijdens de marathon, hij was weer zeer goed na mijn mening. en dat hele gedoe over Fast & Furious, ik zie daar persoonlijk toch echt niks van als ik naar ST: Beyond kijk, het is gewoon een Star Trek film. ik haal er niet direct uit dat hij door Lin is geregisseerd, maar dat kan aan mij liggen.

Krekelsaurus

Avatar

Ik heb de film gister mogen aanschouwen bij de voorpremiere en ik moet zeggen dat ik ietwat teleurgesteld ben. Er zijn een aantal aspecten die uitstekend gedaan zijn in de eerste akte(nieuw karakter, space battle).

Echter worden in de tweede en derde akte verschillende dingen gedaan waarbij ik raar opkeek (beweegredenen van de mainvillain= simpel/makkelijk en sidecharacter = vreemd). Ook de big showdown in de derde akte kon mij niet bekoren en vond ik niet echt passen in een star trek film.

Daarnaast vond ik dat de dialogen op momenten pijnlijk uitleggerig werden, dit was zonde aangezien dat vaak niet nodig was omdat het beeld genoeg zei.


Al met al is het geen slechte blockbuster, maar kan bij lange na niet tippen aan de vorige twee delen naar mijn mening.

Frietgezicht

Avatar

Muufley ""... een zeer vermakelijke lijn valt er wel in te ontdekken. Ongetwijfeld tot grote frustratie van de fans van de oude Star Trek-series..."

Echt? Alsof fans van de oudere series in hun handen zitten te gniffelen hopend op een niet al te entertainende en saaie film. Misschien toch nog even eraan herinneren dat Wrath of Kahn en First Contact verreweg beschouwd worden als het beste wat beide oudere generaties te bieden hebben en deze films zijn nogal vrij actievol qua toon."


Hou het voortaan maar bij je korte berichtjes waarbij je mensen afkraakt,die zijn leuker.

skullsplitter

Avatar

Krekelsaurus "Ik heb de film gister mogen aanschouwen bij de voorpremiere en ik moet zeggen dat ik ietwat teleurgesteld ben. Er zijn een aantal aspecten die uitstekend gedaan zijn in de eerste akte(nieuw karakter, space battle).

Echter worden in de tweede en derde akte verschillende dingen gedaan waarbij ik raar opkeek (beweegredenen van de mainvillain= simpel/makkelijk en sidecharacter = vreemd). Ook de big showdown in de derde akte kon mij niet bekoren en vond ik niet echt passen in een star trek film.

Daarnaast vond ik dat de dialogen op momenten pijnlijk uitleggerig werden, dit was zonde aangezien dat vaak niet nodig was omdat het beeld genoeg zei.


Al met al is het geen slechte blockbuster, maar kan bij lange na niet tippen aan de vorige twee delen naar mijn mening."

Ik vond het wel meevallen.

Zowel de beweegreden van de villain (wel derde wraakfilm op rij) als het uitleggen vond ik prima te behappen.

YOLO

Avatar

skullsplitter "Zowel de beweegreden van de villain (wel derde wraakfilm op rij) als het uitleggen vond ik prima te behappen."
De beweegreden van de Krall was geen wraak hoor. Dat leek heel even op in een videoboodschap, maar dat was niet het beweegreden. Hij had meer overeenkomsten met Admiral Marcus. Ben het wel eens met Krekelsaurus als om de beweegreden van Krall gaat, dat was erg simpel. Het was gewoon zijn doel om zo te leven.

Chris23

Avatar

Leuke film.
Zo`n ouwerwetse aflevering gevoel, maar dan met nieuwerwetse fx enz.
Lekker ongegeneerd campy af en toe ook.
Mooie plaatjes, vooral in imax.
De 2e scene met de klassieke muziek was awsome T+).
Wel af en toe te chaotisch voor mijn smaak qua gevechten.
En soms word er wat te veel verwacht van je suspension of disbelieve, maar dat is met elke Hollywoodfilm.

MovieThom

Avatar

Chris23 "Leuke film.
Zo`n ouwerwetse aflevering gevoel, maar dan met nieuwerwetse fx enz.
Lekker ongegeneerd campy af en toe ook.
Mooie plaatjes, vooral in imax.
De 2e scene met de klassieke muziek was awsome T+).
Wel af en toe te chaotisch voor mijn smaak qua gevechten.
En soms word er wat te veel verwacht van je suspension of disbelieve, maar dat is met elke Hollywoodfilm."


Same here. Zag hem gisteren en ik vond de film een hele leuke afwisseling met alle andere star trek films. en zelf vond ik de foto van de oude spock met de enterprise cast van rond the undiscovered country die de jonge spock nagelaten krijgt ook een kort maar geweldig moment

YOLO

Avatar

MovieThom "en zelf vond ik de foto van de oude spock met de enterprise cast van rond the undiscovered country die de jonge spock nagelaten krijgt ook een kort maar geweldig moment"
Het was eigenlijk een promofoto van The Final Frontier ;)
Er zitten aardig wat kleine easter eggs in Beyond.

Star Trek Beyond

acties