Recensie

Silk Road [Telefilm] (2017)

Deze film rondom het Darknet had meer scherpte verdiend.

door Fabian Melchers om 10:47 in RECENSIES
Silk Road poster
Regie: Mark de Cloe | Cast: Olivia Lonsdale (Daphne), Gijs Blom (Raymond), Jonas Smulders (Sem), e.a. | Speelduur: 89 minuten | Jaar: 2017

Het is weer tijd voor de nieuwste lichting Telefilms. Ieder jaar vertoont de NPO zes Nederlandse films van eigen bodem, vaak gevuld met actuele thema's en gemaakt door aanstormend talent. Ze oogsten regelmatig veel lof. Zo won Matterhorn de publieksprijs op het IFFR, werd Jongens viermaal bekroond op het Tsjechische Zlin-jeugdfilmfestival en kreeg Aanmodderfakker de hoofdprijs bij de Gouden Kalveren. Zou er dit jaar ook weer zo'n klapper bij zitten?

De Telefilms gaan duidelijk met hun tijd mee. De komende weken kunnen we films verwachten over een virale video die voor opschudding onder jongeren zorgt (Vind Die Domme Trut en Gooi Haar in de Rivier) en een hacker die binnendringt bij een sjoemelende bank (Het Bestand). Vanavond duiken we in de donkere kelder van het internet. Een mooie gelegenheid om die onbekende wereld eens onder de loep te nemen en kijkers inzicht te geven in hoe drugshandel tegenwoordig werkt.

Met Silk Road heeft regisseur Mark de Cloe (Mannenharten) dus interessant materiaal in handen. De titel verwijst naar een anonieme online marktplaats die sinds de oprichting in 2011 meerdere keren offline is gehaald maar steeds in een nieuwe vorm is teruggekeerd. Bezoekers kunnen er shoppen naar drugs, vervalste paspoorten, wapens en zelfs huurmoordenaars. Voer voor een spannende technothriller in een onbekende duistere wereld, maar jammer genoeg blijkt daar in de praktijk weinig van terecht te komen.

In dit televisiedrama is de beruchte website in feite niet meer dan een kapstok om een conventioneel en voorspelbaar verhaal aan op te hangen. Over een pienter meisje uit een gebroken gezin dat zich mee laat sleuren in een spannende wereld waar de mogelijkheden eindeloos lijken te zijn. Maar in werkelijkheid zijn ze dat natuurlijk niet. Zeker wanneer de politie lucht krijgt van de illegale praktijken.

In het begin lijkt er nog weinig mis te kunnen gaan. Daphne helpt mee om bestelde pillen en poedertjes te versturen met medewhizzkids Raymond en Sem en ziet het geld tegen de plinten klotsen. Geconcentreerde blikken achter computerschermen, cijfers en letters door het beeld, ratelende computergeluidjes en hop: de politie is om de tuin geleid of er is weer een nieuwe grote order binnen. Kijkers zullen er niet veel wijzer van worden.

Qua drama en intrige heeft Silk Road even weinig om het lijf. Daphnes vervagende geweten moet naar voren komen via zijplotjes met een zwangere zus en een goedgelovige schoolvriend, maar die zijn te flets om van de grond te komen. De onderlinge spanningen binnen het hackersdrietal gaan intussen niet veel verder dan de gemiddelde soap rondom liefde en verraad. Bovendien helpt het niet mee dat de drie hoofdrolspelers vaak verzanden in monotoon gemompel. En dat terwijl Gijs Blom (Gouden Kalf-nominatie voor Jongens) en Jonas Smulders (Gouden Kalf voor Geen Koningen in Ons Bloed) toch zeker niet de minsten zijn. Een relatief nieuw en onbekend onderwerp als het Darknet had een betere en scherpere film verdiend.Vanavond te zien om 20.30 op NPO3.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Silk Road

acties