Recensie

A Quiet Place (2018)

Het horrordebuut van John Krasinski is voor Hollywoodbegrippen behoorlijk gewaagd.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Frank Stol om 21:53 in RECENSIES
A Quiet Place poster
Regie: John Krasinski | Cast: John Krasinski (Lee), Emily Blunt (Evelyn), Millicent Simmonds (Regan), Noah Jupe (Marcus), Cade Woodward (Beau), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2018

Hollywood laat zich soms van zijn ironische kant zien. Wie had ooit gedacht dat Michael Bay - de ongekroonde koning van het luidruchtige popcornvermaak - zijn naam zou verbinden aan een film waarin alles juist draait om stil zijn? Hij treedt op als producent, maar gelukkig heeft zijn fascinatie voor explosies geen invloed gehad op het eindresultaat. Alle lof gaat naar acteur en regisseur John Krasinski, die met A Quiet Place een beklemmend horrordebuut heeft afgeleverd.

Om twee redenen is A Quiet Place - voor Hollywoodbegrippen - zelfs behoorlijk gewaagd te noemen. In de eerste plaats omdat de personages in de film nauwelijks met elkaar praten, maar alleen communiceren in gebarentaal en op fluistertoon. Deze manier van handelen hangt nauw samen met het op afstand houden van een dreigend gevaar uit de omgeving. Slechts in een paar scènes kunnen de personages het zich veroorloven om hardop te praten of schreeuwen. Door de voortdurende spanning - die al enorm stijgt door het geluid van een speelgoedvliegtuigje - is de film nergens te betrappen op een saai moment.

In de tweede plaats is het verrassend dat de makers niet zwichten voor de verklaringsdrang, die mogelijk afbreuk zou doen aan het mysterie rondom de monsters. Alleen een strategisch geplaatst A4-tje op een prikbord geeft enkele speerpunten prijs. Meer moet je eigenlijk ook niet willen weten, want deze helleploerten - wederom een fraaie creatie van de CGI-kunstenaars van Industrial Light and Magic - vormen niet de emotionele kern van de film.

In de basis gaat A Quiet Place over een vader die zijn gezin tegen elke prijs wil beschermen voor het kwaad uit de buitenwereld. De moeilijkheid is dat het lot van zijn kinderen niet geheel in zijn handen ligt, maar voor een groot deel afhankelijk is van hun eigen bereidheid tot zelfbeheersing. Als zijn zoon en dochter bijvoorbeeld besluiten om weg te lopen en in een impulsieve bui hun woede uiten, dan kan de vader niets meer doen om hen uit de kaken van de monsters te redden.

John Krasinski speelt de rol van vader Lee met volle overtuiging. Zodra hij zijn wijsvinger naar zijn lippen brengt om een ander tot stilte te manen, weet je dat het menens is. Daarnaast maken een aantal getalenteerde actrices hun opwachting, waarbij vooral Millicent Simmonds een speciale vermelding verdient. Simmonds speelt een doof meisje dat de ernst van de situatie alleen maar kan peilen door naar andermans gezichtsuitdrukkingen te kijken. De wetenschap dat deze jonge actrice in het echte leven ook doof is, maakt haar acteerprestatie des te intenser.

Jammer genoeg treedt A Quiet Place richting het einde wel steeds meer in de voetsporen van een doorsnee genrefilm. De 'jump scares' voelen wat goedkoop aan en ondermijnen het originele concept van de film. Ook lijkt de doordachte manier van handelen een beetje verloren te gaan. Zo krijgt een sluimerend familieconflict een afwikkeling die wel erg dramatisch aandoet.

Niettemin is het een uitstekend idee om A Quiet Place met een bioscoopbezoekje te vereren. Er valt veel plezier te beleven aan de eenvoudige, maar effectieve opzet van de scènes. Je hoeft bijvoorbeeld geen horrorkenner te zijn om weten dat die spijker in de keldertrap een keiharde belofte is: daar zal vroeg of laat iemand met zijn blote voet in stappen en het uitgillen van de pijn.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Fotoroys

Avatar

Ik vind 3,5 sterren wel een beetje aan de lage kant terwijl winchester, die erg flopte en alleen maar bestond uit onnodige jumpscares, ook dezelfde score heeft.

Master Of Films

Avatar

Eens met Fotoroys. Het zou mintens een 4,5 tot 5 sterren moeten zijn. Niet dat Frank het verkeerd heeft of zo, het is tenslotte zijn score die hij heeft gegeven aan deze film.

Frank Stol "Niettemin is het een uitstekend idee om A Quiet Place met een bioscoopbezoekje te vereren."
Ik zal het nog maar een keer herhalen :P popcornvreters zijn niet welkom tijdens deze film.

Fotoroys

Avatar

Ook leuk om te weten:
De acteurs van de film IT: Jaeden Lieberher (Bill) en Finn Wolfhard (Richie) hebben via instagram laten weten wie de volwassen personages gaan spelen in IT chapter two.
De volwassen Bill wordt gespeeld door James Mcavoy.
En de volwassen Richie wordt gespeeld door Bill Hader.

Misschien ook leuk voor een nieuwsartikel van filmtotaal binnenkort?

Sharky13

Avatar

Persoonlijk vind ik 3,5 ster iets aan de hoge kant. Vond de film geen moment echt eng of spannend worden, bijna alles was vrij voorspelbaar. Heb geen schrikmomenten gehad in de bios. Vond het genre horror een beetje overdreven hierdoor, thriller past beter. Verder wel prima acteerwerk, zelf zonder dialogen. Vermakelijk maar niet meer dan dat

kahoeben

Avatar

A Quiet Place was voor mij een teleurstellende film. Nogal voor de hand liggend, de 'gehoor' valkuilen. Ook het einde liet veel te wensen over. Jammer, want de meeste verfilmingen van Stephen King verhalen zijn heel goed. Voor mij twee sterren.

Tim78

Avatar

Goede film, al ben ik het niet geheel eens dat het niet verklaren sterk is aan de film. Waar het bij Bird Box beter tot zijn recht kwam dat het kwaad niet echt verklaard werd, had het bij deze film wel beter tot zijn recht gekomen, ook omdat ze erg duidelijk in beeld komen en op dat vlak niks aan verbeelding wordt overgelaten.

Met hun looks die (onbedoeld) erg hint naar een andere film, is het overduidelijk dat ze niet van deze planeet komen.

A Quiet Place

acties