Recensie

Venom (2018)

Venom wandelt zo uit de stripboeken, in een matige superheldenfilm.

door Martijn Hamerling om 22:25 in RECENSIES
Venom poster
Regie: Ruben Fleischer | Cast: Tom Hardy (Eddie Brock/Venom), Riz Ahmed (Carlton Drake/Riot), Michelle Williams (Anne Weying), Jenny Slate (Dr. Dora Skirth), Reid Scott (Dr. Dan Lewis), e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2018

Toen Amy Pascal vorig jaar in een interview impliceerde dat Tom Hardy en Tom Holland in hetzelfde filmuniversum leefden, werd het internet overspoeld door memes van een sombere Kevin Feige. Na al die moeite om Spider-man te verhuizen naar het MCU, volgde er veel onduidelijkheid: is Venom nu een spin-off? Een soort-van-MCU-film? Of onderdeel van een geheel nieuwe reeks spinnenfilms?

Marvel wil nog wel eens het studiologo aanpassen, om te voorkomen dat films van bijvoorbeeld Fox worden gezien als MCU-films. Ditmaal is die afstandelijke houding extra benadrukt en vinden we in koeienletters 'In Association With' boven het Marvel-logo. De film zelf distantieert zich ook duidelijk van het Spider-Verse. Eddie Brock is verhuisd van New York City naar San Francisco (al is Ant-Man nergens te bespeuren) en wordt er enorm ingehouden met referenties naar gebeurtenissen, spinnen of ook maar iets dat Venom kan verbinden aan de stripboekenreeks waar hij zijn oorsprong vond.

Opvallend genoeg lijkt Venom zelf, visueel gezien dan, zo uit de stripboeken te zijn gelopen. Het gitzwarte monster komt uit de ruimte, meegebracht door een groepje astronauten (onder wie de zoon van J. Jonah Jameson, in een soort weggemoffelde easter egg). In tegenstelling tot het magere scharminkel uit Spider-Man 3, is deze versie van Venom imposant, slijmerig, een beetje vreemd en heeft hij een prachtige rauwe stem. Tom Hardy heeft al eens zijn talent voor een bijzondere of brommende stemklank laten horen in The Dark Knight Rises en Mad Max: Fury Road. Ditmaal heeft hij wat hulp gehad van de sound designers van Venom, maar de scènes waarin Brock en Venom met elkaar praten, zijn echt hoogtepunten dankzij zijn acteer- en stemwerk.

Het feit dat de filmwereld zo leeg is, zonder New York, Spider-Man of andere elementen die er een levendig superheldenuniversum van maken, maar dat de uiterlijke presentatie van Venom bijna honderd procent klopt, komt enorm ouderwets over. In de jaren negentig was het vrij normaal om een superheld een zo accuraat mogelijk filmkostuum te geven en dit cartooneske personage dan in een realistische filmwereld te dumpen. Gooi er wat vreemde opmerkingen en humor bij en het publiek accepteert die botsing wel. Nu je dit weer ziet in Venom, in het gouden tijdperk van superheldenfilms, komt dat opeens heel vreemd over en merk je hoe ver we gekomen zijn. Venom is namelijk een cool wandelend special effect, maar niet veel meer dan dat. Hij voelt niet als een volledig personage, met motivaties, emoties en een band met de wereld waarin hij leeft.

Ruben Fleischer (Zombieland, Gangster Squad) probeert nog wel wat emotie en acteerwerk uit zijn cast te persen. Gezien deze gevuld is met acteurs als Tom Hardy, Michelle Williams en Riz Ahmed, lukt dat enigszins. Hardy verkoopt prima zijn lichamelijke fratsen, Williams is een aardig liefje van Eddie Brock en Riz Ahmed gaat voor een soort welbespraakte Elon Musk met een superioriteitscomplex.

Helaas kent het scenario nauwelijks groei, diepgang of thema, ondanks een speelduur van bijna twee uur. Er zijn momenten dat de strijd tussen Venom en zijn rivaal iets diepers zou moeten betekenen. Een keuze tussen het eindeloos verorberen van alles wat leeft, of in symbiose leven met andere levensvormen. Dit thema laat men echter vrij gauw vallen, waarna extra opvalt hoe vlak de meeste personages zijn, inclusief Eddie Brock. Hij is de welbekende rebel met een hart van goud, maar verandert nauwelijks gedurende de film.

Daarmee komt direct alle aandacht te liggen op de actiescènes en humor. Met animatiereus Sony Pictures Imageworks en de Zombieland-achtergrond van Fleischer, is het vrij onverwacht dat die allebei matig zijn. Hoewel Venom er prima uitziet, is de actie superhectisch, warrig gefilmd en duren achtervolgingen onnodig lang. Combineer dat met de geforceerde humor en het feit dat de mooiste momenten in de trailers zitten, en de mobieltjes worden al gauw uit de broekzakken getoverd door het afdwalende bioscooppubliek.

Geloof niet alle supernegatieve Twitterberichten. Nooit haalt Venom het bij het verschrikkelijke cartooneske dieptepunt dat Catwoman heet. Het titulaire monster ziet er frappant uit en Tom Hardy is een prima keuze geweest om hem te vergezellen. Er valt ook nog een vreemd soort plezier te beleven, zoals in een onverwacht vrouwelijk personage, dat fans van Venom wel zullen herkennen. Dat gezegd hebbende is Venom een ontzettend middelmatige superheldenfilm. Eentje die naast bioscoopknallers als Thor Ragnarok of Deadpool weinig indruk maakt. Men had die kijkwijzersticker beter kunnen omtoveren naar de hoogste leeftijdsgrens, om vervolgens af te kijken bij oorspronkelijk Spider-manregisseur Sam Raimi voor een heftige horrorvariant van Venom. Nu is het eigenlijk alleen interessant voor fans die het misbaksel uit Spider-man 3 uit het geheugen willen wissen, en vervangen met een Venom die visueel helemaal klopt. Behalve dat spinnenembleempje dan.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Pennywise2017

Avatar

Ben het volledig eens met de recensie.

Blijf allemaal nog lekker zitten na de de film want er wachten nog 2 scenes op je!

Mas7

Avatar

Dit had ik al verwacht. Zonde, weer een teken dat Sony gewoon de rechten aan Marvel moet teruggeven omdat ze TE SNEL succes willen hebben en dit soort potentieproducten hierdoor zwaar verneuken.

Ik heb het al eens eerder gezegd: sommige bijpersonages zijn op hun best als BIJpersonage.

Vaak bij films waar een apart verhaal geheel over een bijpersonage gaat, of deze meer een hoofdrol krijgt, mislukt vaak.

Klein voorbeeld: chow uit The Hangover-films. In de eerste was zijn screentime perfect, in de tweede was het al wat meer en kreeg je een beetje hetzelfde en in de derde kreeg zijn Personage een te grote rol waardoor hij niet meer grappig was.

Venom had gewoon in een Spider-man film terecht moeten komen, punt.

SuPa

Avatar

Sony weet het opnieuw te verkloten. Erg knap. Geef de rechten gewoon terug aan Marvel.

aspers

Avatar

Tja... told you so!

De trailer zag er al rommelig uit en wist mij totaal niet te overtuigen. Alsof ze nog niet precies wisten war ze naartoe moesten met deze film.

Leuk voor thuis op de bank.

Bambufan

Avatar

Zo blijkt maar weer dat Upgrade dit jaar de betere Venom film met "Tom Hardy" is.

emma-sophie

Avatar

Venom heeft me positief verrast. Het is een heerlijk popcorn vermaak die je op het grote scherm moet zien.

kvr007

Avatar

Als je andere recensies leest dan zie je dat het een goede film is. Niet de beste van zijn soort, maar wel een goede film. Als ik alle recensies van Deadpool 2 tot (ik zeg zomaar iets) Beauty and the beast leg, naast die van jullie. Dan valt het direct op hoe negatief jullie doen over een film. Dit is de laatste tijd heel erg vaak het geval, wat het jammer maakt. Want vroeger geloofde ik elke recensie van jullie, dat is nu al zeer lang niet meer het geval. Op één punt geef ik jullie gelijk en dat is dat de film R-rated had moeten geweest zijn. Maar Sony wou op veilig spelen en dat gaat hun nog goed uitkomen ook, dus als er een vervolg komt (waar sprake van is) dan gaan ze die wel R-rated maken. Maar wees niet zo negatief over films en anders moet je ook geen recensie schrijven.

Moviemagic

Avatar

De film was leuk maar niet meer dan dat. Ze hadden meer kunnen doen dan wat ze nu laten zien. Het is me voor een Venom allemaal te braaf. De gegeven rating van 2,5 sterren is goed gegeven. Meer had het niet hoeven zijn.

Colruiter

Avatar

Venom zonder Spiderman is gewoon onzin. Dat ze Venom niet kunnen introduceren zoals in de comics kan ik wel begrijpen (dit gebeurt in de Secret Wars 1 op de planeet van de Beyonder), maar ze hebben het nu al twee keer compleet verprutst. Sam Raimy liet tenminste nog zien dat Venom groeit uit zijn contact met Spiderman, maar wat ze hier doen is belachelijk, even belachelijk als wat Fox deed met Dark Phoenix in X-men 3.

zwiggelbig

Avatar

@Kvr ben blij dat ik niet de enige ben die dat is opgevallen. Ik vond het vooral vreemd hoe zo'n lage score er kwam voor Avengers infinity war. En zoveel negativiteit om echt rare dingen. wereldpers laaiend enthousiast. filmtotaal totaal niet.
Is vaker zo het geval hier

chrissie107

Avatar

Ze zitten er de laatste tijd vaker naast met de scores bij filmtotaal. Het is wel raar dat scores zo vaak behoorlijk afwijken. En dan in het negatieve. Al blijven recensies natuurlijk wel subjectief. Vond het ook best wel een vermakelijke film. Geen meesterwerk maar een stuk beter als deze recensie doet geloven.

Scheerzeep

Avatar

Rare opmerkingen hier. Wij schrijven onze eigen stukjes, met onze eigen beoordelingen. Moeten we dan alle Amerikaanse recensies maar gaan overnemen?

Master Of Films

Avatar

chrissie107 "Ze zitten er de laatste tijd vaker naast met de scores bij filmtotaal. Het is wel raar dat scores zo vaak behoorlijk afwijken. En dan in het negatieve. Al blijven recensies natuurlijk wel subjectief."
Je zegt zelf dat recensies subjectief zijn, dus waarom is het zo raar dat de scores bij Filmtotaal dan zo afwijken.
Voor Venom wijkt de score niet eens tov de wereldpers (RT Average Rating: 4.5/10)

chrissie107

Avatar

Master of films...Klopt recensie is natuurlijk altijd subjectief. Wat mij alleen opvalt is dat recensies hier vaak toch wel afwijken met andere recensies en dan negatief. Misschien past het soort film niet altijd goed bij de recensist bij filmtotaal? Je merkt vaak hier de aversie tegen een bepaald genre in de recensie en dat lijkt me niet de bedoeling.

Thiver

Avatar

Of misschien zijn we bij FilmTotaal net iets minder vatbaar voor zorgvuldig opgezette marketinghypes? ;)

BenjaminC

Avatar

Ik vond dit echt een ware topper. Niet het standaard superheldenfilm zoals ik dat ken, en daarom echt vet! Heb van begin tot het einde genoten. Uniek in zijn soort, en boven mijn verwachtingen(die gemaakt waren door alle negatieve recenties hier).

Toch even zeggen dat deze site jaren geleden echt precies de recensies had die klopte bij mijn film-beleving. In de laatste 1,5 jaar vind ik de recensies echt niet meer goed, heel negatief en voel me steeds minder aangetrokken om hier even te spieken. Plus dat er hier ook echt iemand aan de slag mag gaan die alle onnodige ego discussies of online chat-meningsverschillen eruit kan halen want het wordt zo echt onoverzichtelijk en onprofessioneel. Bij voorbaat dank Smiley face

Ang3l

Avatar

Ik vond hem niet zo slecht als ik verwacht had, maar dat kwam ook omdat mijn verwachtingen erg laag waren.Ik stoorde me vooral aan bepaalde humor in de film. Niks mis met de situaties die grappig zijn, maar zodra de symbiiot Venom ZELF grappig gaat liggen doen haak ik af hoor :D Ze lieten 'm dingen zeggen die meer lieten denken aan een "lollige" straattaal hiphopper dan een valse enge alien. Venom IS niet lollig!

Temmink

Avatar

Heb gisteren Venom gezien,
Het is een prima 3 sterren popcorn film!

horizon

Avatar

Wat een dikke pret! Geheel onverwachts ook nog eens.

En dit is Venom zoals ik hem ken uit de comics die ik heb gelezen dus dat geschreeuw om r-rated slaat nergens op. Het zou de film geen enkele meerwaarde geven. Net zoals het in Deadpool een gimmick is die tien minuten leuk is en daarna niets meer toevoegd. En om een verdere vergelijking te maken met Deadpool: de humor in Venom is wel leuk. Dosering werkt gewoon veel beter dan in Deadpool.

De opbouw wordt zich verassend veel tijd voor genomen maar Hardy heeft er duidelijk zin in en overtuigd gewoon goed in de opbouw maar er gaat nog een stapje bovenop als Venom eenmaal aanwezig is.

Ja het is veel CGI maar het ziet er goed uit en de actie bied tempo en blijft op alle momenten noch opvallend overzichtelijk ook. Goed werk van Fleischer en de rest van de crew.

Leuker!

Bor-Gullet

Avatar

Wow, dit is echt een aanrader!
Venom is echt wel een gave film.
Hardy speelt geniaal en Venom is grappig en stoer.

een 7.5

Jeroen Pasman

Avatar

Ik heb 'm gisteren gezien.
Het viel mij op het ontzettend lang duurt voordat er ACTIE komt. Een Hele lange aanloop van meer dan een uur naar de gebeurtenissen, en kort eindgevecht en dat is het ...... Hier had veel meer mee gedaan kunnen worden.
Wat viel deze tegen zeg !!

acties