Recensie

Ron's Gone Wrong (2021)

'Boy meets B*Bot' in mooie animatiefilm over de waarde en betekenis van échte vriendschappen.

door Frank Stol om 21:05 in RECENSIES
Ron's Gone Wrong poster
Regie: Sarah Smith, Jean-Philippe Vine en Octavio E. Rodriguez | Scenario: Sarah Smith en Peter Baynham | Cast (stemmen): Zach Galifianakis (Ron), Jack Dylan Grazer (Barney), Olivia Colman (Donka), Ed Helms (Graham), Justice Smith (Marc), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2021

In Ron's Gone Wrong, de eerste animatiefilm van het Britse Locksmith Animation, maken we kennis met de dertienjarige Barney Pudowski. Een jongen met een opmerkelijke hobby (stenen verzamelen), die op school geen vrienden heeft op de juffrouw na dan. Vroeger, toen de wereld nog analoog was, was dat wel anders, maar tegenwoordig hoor je er gewoon niet meer bij zonder de allerpopulairste gadget van het moment: de B*Bot.

B*Bots zijn boonvormige robotjes van ongeveer een halve meter hoog, die hulp bieden in het sociale verkeer tussen mensen (voornamelijk bij scholieren). Ze kunnen binnen één bliep gebruikersprofielen van onbekenden scannen en die bij geschiktheid aan elkaar koppelen, waardoor het sluiten van nieuwe vriendschappen een koud kunstje is geworden. De B*Bots zijn zo geprogrammeerd dat ze zich moeiteloos aanpassen aan de wensen en voorkeuren van hun gebruikers, zodat elke tiener op het schoolplein zijn of haar identiteit kan showen door middel van dit hightechvernuft.

Niet zo verrassend dus dat Barney zich achtergesteld voelt en ook een B*Bot wil, maar helaas hebben ze het bij hem thuis niet zo breed en krijgt hij voor zijn verjaardag alleen een suf stenenbiksetje. Wanneer vader Graham ziet dat zijn zoon daardoor ietwat teleurgesteld is geraakt, besluit hij alsnog een vriendschapsrobotje voor hem te gaan kopen, maar het is al vrij laat en de Bubble-store is net gesloten. Geluk zit echter om een klein hoekje: de leveranciers zijn net een vrachtwagen aan het uitladen en hebben nog wel een exemplaar over dat Graham voor een prikkie mag meenemen.

Je raadt het al: dat is Ron. Bij thuiskomst is Barney reuzeblij met Ron, ook al gedraagt de B*Bot zich een beetje maf ("Ben ik je beste vriend zo uit de doos?" vraagt hij constant) en heeft hij krassen op zijn plastic omhulsel. Ron is namelijk niet zo heel lang geleden van een vrachtwagen gevallen en heeft daardoor een systeemfout opgelopen, waardoor hij niet in staat is om verbinding te maken met het internet. Hij zal Barney dus op de ouderwetse manier moeten leren kennen: door ervaring en veel samenzijn. Post-its onder het bed dienen daarbij als nuttige aantekeningen.

Het is het begin van een hartverwarmend avontuur in de traditie van The Iron Giant (1999) en Big Hero 6 (2014), om nog maar even twee animatiefilms te noemen waarin een jongen en een robot bevriend met elkaar raken. In Ron's Gone Wrong komt daar echter nog een extra laag bij, want hoewel dit in de eerste plaats een mooi familieavontuur is, heeft de film ook een belangrijke boodschap voor jong en oud: pas op met die social media, want die kunnen heel verslavend werken. We weten allemaal dat het beeld dat we online van onszelf schetsen vaak nep is, of op z'n minst incompleet. Behaalde successen worden vaak breed uitgemeten, terwijl alle mislukkingen en tegenslagen in de meeste gevallen buiten beeld blijven.

Ron's Gone Wrong belicht nou juist ook die keerzijde en toont hoe hypocriet en onecht mensen kunnen worden onder druk van al dat 'liken', 'sharen' en 'subscriben'. En waar zijn dan nog échte vrienden te vinden? Die boodschap mag dan niet bijster origineel zijn, hij is wel essentieel en wordt bovendien op een mooie manier gebracht. Dit 'boy meets B*Bot'-verhaal is daarnaast ontzettend geestig en kent een paar emotionele momenten, die wellicht een traantje zullen weten te ontlokken.

Minpuntje is de schurk: een soort kwaadaardige versie van Steve Jobs, die immer champagne aan het nippen is, en zich alleen maar druk maakt om beurskoersen en aandelen. Uiteraard past een dergelijk figuur binnen het plaatje van de film, maar tegelijkertijd krijgt zo'n zwak gemotiveerd en clichématig personage hier ook maar weinig te doen en heeft-ie nauwelijks een persoonlijke link met de protagonisten. Daar had dus meer ingezeten.

Niettemin verdient Ron's Gone Wrong een kijkbeurt, al was het maar om alle levendige en soepele animaties en het fijne werk van de stemacteurs. Wat dat laatste betreft valt vooral Zach Galifianakis (The Hangover) hier op, die Ron op kenmerkend droogkloterige wijze van stem en karakter voorziet. Rons imperfecties omarm je zo moeiteloos als perfecties. Een B*Bot om van te houden.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ron's Gone Wrong

acties