Recensie

The Bad Guys (2022)

Heeft DreamWorks weer een nieuwe succesvolle filmreeks te pakken?

door Hessel de Groot om 00:23 in RECENSIES
The Bad Guys poster
Regie: Pierre Perifel | Scenario: Etan Cohen, Yoni Brenner | Cast (stemmen): Sam Rockwell (Wolf), Marc Maron (Snake), Awkwafina (Tarantula), Craig Robinson (Shark), Anthony Ramos (Piranha), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2022

Twee weken geleden nam animatiestudio Blue Sky Studios afscheid van het publiek door één laatste scène online te zetten. De studio was al overgekocht door Disney en werd opgeheven. De scène? Het wereldberoemde eekhoorntje Scrat uit Ice Age, dat eindelijk zijn geliefde nootje opat.

Daarmee kwam een einde aan de Ice Age-franchise, een serie films uit een ander tijdperk, waarin studio's als Blue Sky en Dreamworks niet in de schaduw stonden van Disney, maar zo mogelijk nog grotere successen boekten met Shrek, Kung-Fu Panda en How to Train Your Dragon.

Dat megasucces is DreamWorks de laatste jaren niet meer zo gegund. Films zoals The Boss Baby en The Croods staan toch echt een treetje lager in het animatie-pantheon. Die films kregen nog wel een vervolg, maar het is voor DreamWorks wachten op weer zo'n echte knaller. Weet hun nieuwste vehikel, The Bad Guys, potten te breken?

Het eerste kwartier van de The Bad Guys raast voorbij en in een zeer vermakelijke achtervolgingsscène wordt de hele dierentuin geïntroduceerd, bestaande uit Wolf, Slang, Haai, Tarantula en Piranha (allen vernoemd naar hun diersoort, wel zo makkelijk). De film wordt in de openingstitels voorgesteld als een 'caper' en voldoet volledig aan deze definitie: een crew komt samen om op een ingenieuze wijze een kraak op touw te zetten, met alle gevolgen van dien. Wolf wordt op een gegeven moment zelfs George Clooney genoemd, een overduidelijke verwijzing naar de groepsleider uit de welbekende kraakfilm.

Helaas worden de clichés van dit genre op een vaak inspiratieloze manier ingevuld. De montage met voice-over die haarfijn uitlegt hoe de kraak uitgevoerd zal worden, de onvermijdbare onthulling van verraad. Met name de opeenvolging van voorspelbare plottwists begint al snel te vervelen.

Natuurlijk gaat het hier om een jeugdfilm, dus een complexer narratief is misschien teveel van het goede. Maar juist deze geanimeerde Ocean's Eleven lijkt de conventies van het genre zo goed te begrijpen, dat het jammer is dat er niet een creatievere invulling aan is gegeven. Juist dit soort films, die zichzelf soms veel te serieus nemen, hebben baat bij een lekkere, geanimeerde satire, die de regels volledig aan zijn laars lapt.

Dat wil niet zeggen dat The Bad Guys geen plezante rit is. De charismatische personages en een strak tempo zorgen voor een leuke film, al is het dan niet de instant klassieker die een animatiefilm van een grote studio in potentie altijd kan zijn. The Bad Guys is gebaseerd op een boekenserie van (tot nu toe) vijftien delen, dus DreamWorks zal een franchise zeker in het achterhoofd hebben. De tijd zal leren of het genoeg is voor weer een megasuccesvolle filmserie.

The Bad Guys

acties