Recensie

Blind Ambition (2021)

Hartverwarmend verhaal van vier vluchtelingen uit Zimbabwe die professionele wijnkenners worden.

Auteur: Kaj van Zoelen
1 december 2022 00:38 in RECENSIES
Leestijd: 2 min 30 sec
Regie: Robert Coe & Warwick Ross | Scenario: Robert Coe, Paul Murphy, Madeleine Ross & Warwick Ross | Cast: Joseph Dhafana, Marlvin Gwese, Tinashe Nyamudoka, Pardon Taguzu e.a. (als zichzelf) | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2021

Wijnproeven en Zimbabwe. Niet per se woorden die je met elkaar associeert. Na het zien van de documentaire Blind Ambition kun je ze misschien niet meer los van elkaar zien. Een hartverwarmend verhaal van vier vluchtelingen uit Zimbabwe die via Zuid-Afrika op het wereldkampioenschap wijnproeven in Frankrijk belanden.

Joseph Dhafana, Marlvin Gwese, Tinashe Nyamudoka en Pardon Taguzu vluchten allemaal onder andere omstandigheden uit Zimbabwe naar Zuid-Afrika. Wel om soortgelijke redenen: na een hyperinflatiecrisis schieten de prijzen van voedsel en brandstof zo omhoog dat hongersnood en chaos enorm toenemen.

Op zoek naar een kans op een beter leven leggen ze allemaal een verschrikkelijke tocht af om in Zuid-Afrika te geraken, waar ze in erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen terechtkomen met een vijandige, gewelddadige lokale bevolking daaromheen. Ze overleven confrontaties met de dood, zijn hun gemeenschap kwijt en in sommige gevallen ook geliefden. Eenmaal uit het kamp kunnen of mogen ze hun oorspronkelijke beroep in het nieuwe land niet uitvoeren.

Hoewel geen van hen ooit wijn dronk in Zimbabwe, ontdekken ze bij toeval en tot hun verrassing allemaal een passie voor het proeven en identificeren van wijnen. Dankzij dit unieke talent slagen ze er allemaal in sommeliers in gerenommeerde restaurants te worden, geen sinecure in wijnland Zuid-Afrika. Zo ontmoeten ze elkaar ook. En dan ontstaat het idee om samen als eerste team van Zimbabwe ooit mee te doen aan het wereldkampioenschap wijnproeven, dat elk jaar in een andere wijnregio van Frankrijk wordt gehouden.

Hun verhaal is typisch dat van underdogs, van vier onwaarschijnlijke helden die tragedies ervaren en heel veel obstakels overwinnen. Ze komen samen om een ondenkbaar doel te bereiken. Het trauma dat ze hebben meegemaakt weegt zwaar, maar er is ook ruimte voor humor. De luchtige momenten komen niet alleen van de vier sympathieke mannen en hun ontwapenende persoonlijkheden, maar ook van de filmmakers die in de diepte duiken van de ietwat absurde wijnproefwereld.

Ze laten zien hoe moeilijk het is om een wijn 'blind' te proeven en vast te stellen van wat voor soort druif de wijn gemaakt is, uit welk land en welke regio hij komt, wie de wijn gemaakt heeft en in welk jaar. Het is een bijzonder ritueel, dat grappige taferelen oplevert. Zoals wanneer de vier een witte wijn ruiken, de een aan de ander vraagt of hij ook boomschors ruikt, en ze dan alle vier tegelijk concluderen: Italië!

Een onwaarschijnlijk, ontroerend verhaal dat af en toe dreigt te ontsporen door wat zijsporen, maar de focus blijft gelukkig genoeg op de vier innemende mannen en hun tocht door de wonderlijke wereld van het wijnproeven. Clichés liggen hier en daar op de loer, maar de werkelijke levensverhalen van het viertal zijn inspirerend en hartverwarmend genoeg op zichzelf om daar niet aan ten onder te gaan. Een van hen runt tegenwoordig een handel in Zuid-Afrikaanse wijnen in Scheveningen.