Recensie

7 Donne e un Mistero [Netflix] (2021)

Een detectiveverhaal met majestueuze decors, maar helaas zonder plot.

door Didier Becu om 21:58 in RECENSIES
Regie: Alessandro Genovesi | Scenario: Alessandro Genovesi, Lisa Nur Sultan | Cast: Margherita Buy (Margherita), Diana Del Bufalo (Susanna), Sabrina Impacciatore (Agostina), Benedetta Porcaroli (Caterina), Micaela Ramazzotti (Veronica), e.a. | Speelduur: 84 minuten | Jaar: 2021

Wie na afloop van Glass Onion: A Knives Out Mystery zin heeft in nog meer speurneusjolijt kan op Netflix direct door met het Italiaanse 7 Donne e un Mistero, waarin zeven vrouwen verdacht worden van de moord op een familiepatriarch die op zijn bed wordt aangetroffen met een mes in zijn rug.

Het is een verhaal dat filmliefhebbers wellicht bekend in de oren zal klinken, want het bronmateriaal betreft een toneelstuk van Robert Thomas uit 1958 dat in 2002 reeds werd verfilmd door François Ozon. Dankzij de sterrenparade met filmdiva's als Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart en Fanny Ardant werd 8 Femmes twintig jaar geleden een kassucces bij het Franse publiek.

Deze gouden formule zou op zijn Italiaans ook best kunnen werken, moet regisseur Alessandro Genovesi hebben gedacht. En dus is een Italiaanse sterrencast (waarvan niemand hier bekend is) opgetrommeld om het toneelstuk opnieuw te verfilmen. In tegenstelling tot Ozons film speelt 7 Donne e un Mistero zich af in de jaren dertig en zijn er wat elementen die verwijzen naar het #MeToo-tijdperk. Helaas is het allemaal niet genoeg om deze Italiaanse variant uit de schaduw te laten treden van de Franse klassieker, wat vooral komt door het manke script.

Een paar vrouwen zijn onderweg naar een kerstdiner in een riant landhuis. De steenrijke Marcello wil namelijk gezellig de kerstdagen met zijn wat vervreemde familie doorbrengen, maar het lijk van de gastheer zorgt voor een domper op de feestvreugde. Zoals de titel al duidelijk maakt zijn er zeven vrouwen, waarvan elk een motief heeft voor de moord op Marcello.

Zijn echtgenote Margherita is hem al jaren ontrouw, schoonzus Agostina is sinds haar tienertijd heimelijk verliefd op hem, de hebzuchtige schoonmoeder bekommert zich alleen maar om haar drank en de obligaties onder haar matras, er is een sexy dienstmeid waar de man wel oog voor had, een sensuele minnares en twee dochters die allebei alleen maar voordeel hebben bij de dood van hun vader.

Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een spannende whodunnit in de allerbeste Agatha Christie-traditie, maar daar wordt helaas niets mee gedaan. Er wordt een zeventigtal minuten op zijn Italiaans wat heen en weer gekibbeld om tot een vrij voorspelbaar en nietszeggend plot te komen, maar meer stelt 7 Donne e un Mistero niet voor.

Het viel te voorzien dat de luidruchtige, bijna chaotische Italiaanse aanpak het aflegt tegen de Franse kwieke charme, maar de grootste ontgoocheling blijkt dat Alessandro Genovesi zich veel te veel blindstaart op de decors, zodat het eerder lijkt alsof je wordt rondgeleid in een designmuseum. Wie te vinden is voor bekvechtende Italiaanse dames of maar niet genoeg kan krijgen van koffiekopjes met gouden randjes zal wel iets kunnen halen uit dit Italiaanse onderonsje, maar wie kwaliteit verkiest doet er toch beter aan voor de Franse variant te gaan.

7 Donne e un Mistero is te zien bij Netflix.

7 donne e un mistero

acties