Kung Fu Leeuw
Recensie

Kung Fu Leeuw (2023)

Een sympathieke, goedbedoelde film met de energie van een nukkige puber.

in Recensies
Leestijd: 2 min 21 sec
Regie: Froukje Tan | Scenario: Froukje Tan | Cast: Tyrell Williams (Jimmy), Haye Lee (Li Jie), Kar-Jung Lau (Shifu), Senna Rijsdijk (Laura) e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2023

Kung Fu Leeuw laat ons kennismaken met de in zichzelf gekeerde puber Jimmy. Als hij niet bezig is de pestkoppen van zich af te slaan of zuchtend en steunend thuiszit, stort hij zich op zijn favoriete bezigheid: kungfu. Hij is in training bij meester Shifu en wil niets liever dan de beste kungfuvechter ooit worden. Als kroon op zijn training wil hij bij de jaarlijkse leeuwendans - een traditionele dans waarbij twee leerlingen in een leeuwenpak kruipen - in de kop van de leeuw zitten.

Jimmy's positie van topleerling komt in gevaar als nieuweling Li Jie zich meldt. Deze jongen heeft al vaker geoefend met zijn vader en komt akelig dicht in de buurt van Jimmy's niveau. Het scheelt niet veel of hij is net zo goed als Jimmy. De klas kijkt met open mond toe als Li Jie zijn vaardigheden demonstreert, Jimmy moet er niets van hebben.

De twee kemphanen vliegen elkaar in de haren, waarop Shifu ze opdraagt om samen te werken. Ze zullen allebei in het leeuwenpak moeten kruipen. Li Jie voorin, Jimmy achterin. Op deze manier zal Jimmy moeten leren dat het bij kungfu om meer gaat dan altijd de beste willen zijn.

Kung Fu Leeuw is een sympathieke film met het hart op de juiste plaats. Froukje Tan, die zowel de regie als het script voor haar rekening nam, houdt zich bezig met thema's zoals pesten, voor jezelf opkomen, samenwerken en onverwachte vriendschap. Je zou er ergens nog, met enige verbeelding, de polderversie van The Karate Kid in kunnen zien.

Een sympathieke film staat echter niet garant voor een goede film. Kung Fu Leeuw gaat sterk mee in Jimmy's humeurige energie, met als gevolg een wat bokkige sfeer. Net als een slenterende, niet vooruit te branden puber kruipt Kung Fu Leeuw naar de eindtitels. Het is net alsof Jimmy helemaal geen zin heeft om een rol in dit verhaal te hebben en het liefst in bed blijft liggen. Ja, dan duurt het wel erg lang tot de krap anderhalf uur is afgelopen.

Kung Fu Leeuw is dan wel weer geslaagd in de prachtige vechtscènes. Het valt hoofdrolspelers Tyrell Williams en Haye Lee te prijzen dat ze zo kunstig om zich heen slaan en schoppen, en als echte ninja's halsbrekende toeren uithalen. Ze moeten hard gewerkt hebben om de bewegingen onder de knie te krijgen.

Toch is dat niet genoeg om Kung Fu Leeuw boven twee sterren uit te tillen. Het blijft een wat nurkse titel die niet zo erg beklijft. Je zou deze film, en zijn hoofdpersoon, nog het liefste een flinke karateschop onder de kont willen geven. Een beetje meer zonnestralen en een glimlach op Jimmy's gezicht hadden geen kwaad gekund.