Recensie

The Mother [Netflix] (2023)

In deze generieke actiethriller zet Jennifer Lopez zowel haar moordenaars- als moederinstinct in

door Jacoline Maes om 11:54 in RECENSIES
Regie: Niki Caro | Scenario: Misha Green, Andrea Berloff, Peter Craig | Cast: Jennifer Lopez (De moeder), Lucy Paez (Zoe), Omari Hardwick (Cruise), Joseph Fiennes (Adrian), Gael García Bernal (Hector), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2023

De moordenares die centraal staat in The Mother krijgt nooit een naam. Ze is 'de moeder' en inderdaad is het moederschap het enige wat haar drijft. De kijker leert haar kennen wanneer ze zwanger is en door de politie verhoord wordt, nadat haar deal met de louche figuren Adrian en Hector misgelopen is. Zij willen wraak nadat zij hen verraden heeft en wat is een betere wraak dan de moeder terugpakken via haar kind?

Jennifer Lopez slaagt er goed in om de moeder neer te zetten als een genuanceerd personage. In deze duistere thriller is alles zwaar en negatief, maar Lopez past haar spel gelukkig niet aan het clichéverhaal aan. Haar gezichtsuitdrukkingen zijn divers en ingetogen. Hoewel ze hard is in haar doen en laten, is er ook een warmte in de manier waarop ze haar dochter beschermt en met een oude vriend praat. Jammer dus dat het script haar niet veel geeft om mee te werken.

The Mother zet keurig de verwachtte stappen met net genoeg aandacht zodat het geen echt slechte film wordt. De actiescènes zijn vermakelijk genoeg, al mag de montage soms wat rustiger zodat de kijker werkelijk kan zien wat er gebeurt. Op esthetisch gebied is de film het zwakste. Naast de niet overtuigende montage zijn er een aantal scènes waarin de achtergrond ineens extreem onscherp is, zonder dat dit een logische reden heeft. Het verschil in scherpte is zo opvallend dat het op een negatieve manier afleidt.

Deze thriller houdt je niet constant op het puntje van je stoel, maar het tempo is redelijk evenredig. Alleen wanneer de moeder haar dochter leert om zichzelf te beschermen, komt het narratief in rustiger vaarwater en biedt daarmee ruimte voor de ontwikkeling van de dochter. Niet diepgaand, maar afdoende.

Lopez heeft al niet veel om mee te werken, maar de schurken zijn nog kariger uitgewerkt. In zijn zeer beperkte speeltijd stopt Gael García Bernal toch een zekere flair en angstaanjagende uitstraling in zijn personage. Naast hem valt Joseph Fiennes weg en daarom is het jammer dat hij de grotere rol heeft van de twee.

Het gedegen acteerwerk en niet offensief slechte script brengen misschien wel een ontspannend avondje. Echt opletten is niet nodig, want het verhaal volgt een bekend stramien, maar neemt je toch wel makkelijk mee op sleeptouw. Daarmee is The Mother een weinig bijzondere popcornfilm, die zo weer vergeten zal zijn.

The Mother is te zien bij Netflix.

The Mother

acties