Recensie

Sweet & Sour [Netflix] (2021)

Luchtige Koreaanse romkom ontaardt in een heftig relationeel drama.

door Tom van der Krieke om 20:57 in RECENSIES
Sweet & Sour poster
Regie: Kae-byeok Lee | Scenario: Seong Da-som en Kae-byeok Lee | Cast: Jang Ki-yong(Lee Jang-hyeok), Chae Soo-bin (Da-eun), Krystal Jung (Bo-young), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2021

De liefde kan, zeker in de prille beginfase van een relatie, mierzoet zijn, maar als het vervolgens tegenzit kan zij een nogal zure nasmaak krijgen. Sweet & Sour laat uitgebreid zien hoe werk en prestatiecultuur een negatieve impact kunnen hebben op een relatie. De film neemt flink de tijd om de relatie tussen een hardwerkende verpleegster en een succesvolle ingenieur uit elkaar te laten vallen. Deze op het eerste gezicht luchtige romkom verandert dan ook snel in een relationeel drama.

Als Jang-hyeok en Da-eun elkaar in het ziekenhuis ontmoeten, vliegen de vonken al snel over. Verpleegster Da-eun werkt hard, maar weet toch wat extra zorg te verlenen aan de doodzieke Jang-hyeok. Jang-hyeok is wat gezet en onzeker, maar weet Da-eun toch snel voor zich te winnen. Al snel bloeit een relatie op tussen de twee, maar deze wordt behoorlijk op de proef gesteld als Jang-hyeok een baan bij een groot bedrijf in Seoul krijgt. Door deze nieuwe baan zien de twee geliefden elkaar steeds minder vaak en ontstaan spanningen.

De regisseur trekt veel tijd uit om de eindeloze files en het overwerken te laten zien. Langzaamaan wordt Jang-hyeok door zijn veeleisende werkschema helemaal kapot gemaakt. Toch blijft hij hierin meer van zichzelf eisen, ondanks dat zijn relatie hier steeds meer onder lijdt. Jang-hyeok blijkt niet de enige te zijn die hiermee worstelt als hij in de file andere carrièremannen hun haar ziet wassen in de auto, of nog snel een pak aan ziet trekken. Als hij zichzelf op een dag ook zo vindt in de file weet hij dat er iets goed mis is gegaan. De levens van deze mannen worden geheel bepaald door werk, maar hun eigen gesteldheid lijkt hier geenszins beter door te worden.

Voor een film die zich voornamelijk richt op een liefdesdrama, worden de emoties van de hoofdpersonages toch grotendeels vergeten. De vele montages van de files maken duidelijk wat de makers over de werkcultuur in hun land vinden, maar vervolgens lijken ze vergeten te zijn om de consequenties op emotioneel vlak uit te werken. De komische aspecten van de film zijn wat flauw, maar de transitie van deze onbenullige grolletjes naar de wat heftigere onderwerpen is bewonderenswaardig. Sweet & Sour blijkt uiteindelijk vooral een zeer degelijke film te zijn, waarbij een onverwachte plotwending op het einde nog een hele extra lading aan het geheel geeft.

Sweet & Sour is te zien bij Netflix.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Sweet & Sour

acties