Recensie

Fatman (2020)

Dit jaar is de Kerstman écht in gevaar.

door Lisa van der Waal om 00:49 in RECENSIES
Fatman poster
Regie: Eshom Nelms en Ian Nelms | Scenario: Eshom Nelms en Ian Nelms | Cast: Mel Gibson (Chris), Walton Goggins (Skinny Man), Marianne Jean-Baptiste (Ruth), Chance Hurstfield (Billy Wenan), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2020

De Kerstman is in gevaar, dit jaar echt! De broers Eshom en Ian Nelms (Waffle Street (2015), Lost on Purpose (2013), brengen een kerstfilm waar je niet gezellig met de hele familie naartoe gaat. Fatman, waarin Mel Gibson de rol van Kerstman Chris vertolkt, zit vol referenties naar de tijd waarin we nu leven. En dat is geen gezellige tijd.

In Fatman draagt de Kerstman geen rood pak en heeft hij geen weelderige witte baard. In Fatman heet de Kerstman gewoon Chris en ziet hij er een beetje verwilderd uit. Hij runt een fabriek vol elfachtige wezens die de machines vierentwintig uur per dag draaiende houden. Chris is een man die in zijn leven ook weleens mensen heeft teleurgesteld, zoals iedereen dat in zijn leven wel eens doet. Daar moet hij nu voor boeten. De twaalfjarige Billy, een verwend nest dat zich als een succesvolle zakenman gedraagt, huurt een moordenaar in om de Kerstman om te brengen. Aangezien deze huurmoordenaar zelf ook nog een appeltje met de Kerstman te schillen heeft, zijn hij en Billy een perfecte match.

Terwijl de moordenaar het adres van de Kerstman achterhaalt en naar het koude Noorden rijdt, doet Chris zijn uiterste best om ook dit jaar het kerstfeest weer tot een goed einde te brengen. Chris kampt met geldproblemen en representeert daarmee de gewone burgers die ieder jaar rond kerst met de handen in het haar zitten en zich afvragen hoe ze van de feestdagen daadwerkelijk iets feestelijks kunnen maken. Dat zullen er dit jaar meer zijn dan in voorgaande jaren. Ook in een ander opzicht is Fatman niet los van de actualiteit te zien. Wanneer een getraumatiseerde ziel de fabriek van de Kerstman binnendringt en daar in het wilde weg begint te schieten, doet dit je willekeurig denken aan één van de vele aanslagen die de afgelopen tijd wereldwijd plaatsvonden. Anno 2020 is zelfs de Kerstman niet meer veilig.

Ondertussen proberen de gebroeders Nelms via verschillende personages de moed erin te houden. Ruth spreekt Chris bemoedigend toe en zegt hem niet op te geven. Het leger dat Chris te hulp is geschoten, kijkt op van het aanbod in de kantine waar de elven iedere dag een lunch nuttigen van enkel suiker. Daarmee kunnen ze tweemaal de klok rond werken, want slapen doen ze ook amper. Een soldaat predikt dat dat niet goed is: een gezonde levensstijl bestaat uit voldoende slaap en veel groente en fruit eten. Voor wie dit nog niet wist is dit in tijden van een pandemie een welkom advies.

Met een vleugje zwarte humor proberen de regisseurs de triestigheid die in Fatman getoond wordt wat te verzachten. De gebroeders Nelms leveren geen traditionele kerstfilm af, waarbij je weet dat deze toch wel in een happy end eindigt. Fatman is eerder een actiefilm die (onbedoeld) verwijst naar de stand van zaken. Want 2020, nou, dat was me toch een jaar.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Een kerstfilm met Mel Gibson en Walton Goggins zeg ik geen nee tegen. Echter deze film is nog een maand te vroeg Smiley face
Rond de kerst ga ik (hopelijk) genieten. Smiley face

Maac

Avatar

Leuk concept. Voor mij persoonlijk was het een stuk beter geslaagd als de actie wat beter was geëxecuteerd.

acties