Recensie

White House Down (2013)

Channing Tatum redt eigenhandig het Witte Huis, de president, zijn dochter en de gehele wereld.

door Michelle Iwema om 16:50 in RECENSIES
White House Down poster
Regie: Roland Emmerich | Cast: Channing Tatum (Cale), Jamie Foxx (President Sawyer, Maggie Gyllenhaal (Finnerty). Richard Jenkins (Raphelson), James Woods (Walker), Joey King (Emily), e.a. | Speelduur: 131 minuten | Jaar: 2013

Roland Emmerich liet in 1996 het Witte Huis al eens opblazen in zijn film Independence Day. Toen waren aliens verantwoordelijk voor de ravage, in White House Down zijn het paramilitairen en een internetwhizzkid die het huis van Amerika's president bezetten.

De dag van de aanslag begint heel normaal. Voormalig militair John Cale heeft een sollicitatie bij het Witte Huis om toe te mogen treden tot de secret service. Na afloop krijgt hij samen met zijn tienerdochter een rondleiding door het Witte Huis. Uitgerekend tijdens die tour wordt het Witte Huis bezet. Cale schiet de president te hulp en samen proberen ze zich een weg naar buiten te vechten. Het is aan Cale om de president, zijn dochter en de wereld te redden.

Het Witte Huis zou een aardig beveiligde vesting moeten zijn, maar eerder dit jaar waren het Noord-Koreanen die in Olympus Has Fallen het huis (zonder al te veel moeite) overnamen. Toen was het Gerard Butler die eigenhandig de president in veiligheid wist te brengen. In White House Down weten terroristen eveneens zonder veel tegenslag binnen enkele minuten binnen te dringen en is het aan Channing Tatum om de actieheld uit te hangen, tegenover Jamie Foxx als president. Op papier vertonen de verhalen van Olympus Has Fallen en White House Down duidelijk veel overeenkomsten. Ze zijn dan ook even ongeloofwaardig en over de top. White House Down is de aardigste van de twee. Dat komt door de prima chemie tussen Tatum en Foxx. Hun scènes zorgen voor de nodige komische momenten, waardoor de film een leuke mix is geworden van humor en actie, net als Emmerich dat wist te bewerkstelligen met Independence Day. Ook de rest van de cast is dik in orde met bijrollen van onder meer Maggie Gyllenhaal en James Woods.

White House Down komt bij ons misschien wat laat in de bioscoop om een zomerblockbuster te zijn, maar dat is toch exact wat hij is. Hij zal geen prijzen winnen voor scenario en acteerwerk, maar maakt dat goed met pure entertainment. Uiteraard moet je om echt te kunnen genieten niet letten op onwaarschijnlijkheden en de hoge 'kaasfactor'. Maar als je het allemaal niet te serieus neemt, is het een prima popcornfilm die je twee uur lang zal onderhouden tot het onvermijdelijke happy end.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

JamesBond

Avatar

Ik ga hier zeker heen! Lijkt me een erg vermakelijke film! Smiley face

Roeltje

Avatar

Een doorsnee actiefilm die er misschien nog leuk eruit ziet in IMAX, maar volgens mijn idee echt niet toe doet. Deze sla ik over, of ik huur hem een keer.

jefta22

Avatar

Nu nog een verklaring waarom deze film 3,5 ster verdient? Ik heb hem nog niet gezien, maar volgens is dit weer een film vol met clichés en stereotypes (o.a. de internetwhizzkid).

Frietgezicht

Avatar

Huh? Hoezo die laatste zin? Had toch best gekend dat Tatum nog z'n leven geeft voor de president ofzo. Hoe voorspelbaar ook,aangeven dat een actiefilm waarin wat spanning zou moeten zitten een happy end heeft slaat natuurlijk nergens op.

Angelater

Avatar

Frietgezicht "Huh? Hoezo die laatste zin? Had toch best gekend dat Tatum nog z'n leven geeft voor de president ofzo. Hoe voorspelbaar ook,aangeven dat een actiefilm waarin wat spanning zou moeten zitten een happy end heeft slaat natuurlijk nergens op."

Naja, zover ik weet is het een actie/komedie, en niet puur gezegd een actiefilm. Dus de nadruk ligt meer op entertainment met humor en explosieve zaken. Meestal hebben die films nou eenmaal een happy end.

Frietgezicht

Avatar

Angelater "Naja, zover ik weet is het een actie/komedie, en niet puur gezegd een actiefilm. Dus de nadruk ligt meer op entertainment met humor en explosieve zaken. Meestal hebben die films nou eenmaal een happy end."


Dan kunnen ze bij The Avengers 2 ook het einde wel spoileren en alle andere Marvel-films want daar zit ook humor in. Bij actie comedy heb ik wat anders in gedachten maar goed.

Secret1994goesFilm

Avatar

Wil hem ook supergraag zien Smiley face
Ziet er een Die Hard film uit uit de tijd dat ie nog goed was (Die Hard 1)

Jaco86

Avatar

De 3.5 sterren die je deze film geeft, kun je beter bij Olympus Has Fallen plaatsen en de 2 sterren die OHF krijgt horen bij deze film. White House Down is niet heel slecht, goed om op een regenachtige dag te kijken, het punt is: ze wisten niet goed welke toon de film mee te geven. De ene keer is het zo serieus, de andere keer kunt ge niet stoppen met lachen( limousine scene), er zijn ook momenten dat je met uw ogen rolt, waar je dan denkt van konden ze het nu niet iets anders aanpakken. Qua acteurs zijn Maggie Gyllenhaal, Jason Clarke, Richard Jenkins en vooral James Woods die de show stelen. Channing Tatum was niet heel slecht maar ik vond hem verkeerd gecast, ik vond hem niet echt geloofwaardig om vader van een 12-14 jarige te spelen en jamie foxx had zo zijn momenten, ik had soms het gevoel dat hij Obama was aan het spelen. Allé maar dat is mijn gedacht. In mijn ogen is OHF veel beter dan WHD.

nietselam

Avatar

Alleen al channing tatum en gyllenhaal zijn voor mij reden deze film over te slaan, en fox verdiend beter dan dit.
Emmerich levert over het algemeen wel vermakelijke films af maar hoewel ik olympus has fallen nu ook niet echt geweldig vond heb ik 2 maanden later geen behoefte aan een remake van die film. Tatum is op zijn best in rollen als in 21 jumpstreet, voor de rest ben ik geen fan van de man, hadden jullie waarschijnlijk al begrepen.

Angelater

Avatar

Frietgezicht "Dan kunnen ze bij The Avengers 2 ook het einde wel spoileren en alle andere Marvel-films want daar zit ook humor in. Bij actie comedy heb ik wat anders in gedachten maar goed."

Ik weet niet, bij superhelden films gaan ze nog weleens de dramatische tour op met de welbekende 'heroische opofferingen' zoals jijzelf al voorstelde. Maar dit ziet ik gewoon niet in een actie komedie gebeuren, en persoonlijk zie ik The Avengers niet daaronder vallen. Heb trouwens ook al opgezocht dat White House Down onder Actie / Drama valt, dus ik zat er naast en dan hebben ze het einde in deze review inderdaad weggegeven :E

movieboy

Avatar

1u geleden gezien in de cinema Smiley face. Vermakelijke popcorn film en meer moet je niet verwachten. 7/10 voor mij...

Enjoy

Spijker2

Avatar

Drie-en-een-halve ster voor een Emmerich film?? Tsjonge dan ben ik zeker benieuwd naar deze film. En bijna geen opmerkingen over grote onwaarschijnlijkheden, plot-/continuïteitsfouten etc?? Dus dit is hoogstwaarschijnlijk de allerbeste film van Roland EmmerichO+

PKP

Avatar

Leuke, voorspelbare, actiefilm.

7/10

SunChaser

Avatar

Stuk beter dan OHF

Thiver

Avatar

jefta22 "Nu nog een verklaring waarom deze film 3,5 ster verdient?"

Zie de tekst boven de sterren.

Jaco86 "...en jamie foxx had zo zijn momenten, ik had soms het gevoel dat hij Obama was aan het spelen."

Volgens mij was dat ook de bedoeling.

Spijker2 "Drie-en-een-halve ster voor een Emmerich film?? Tsjonge dan ben ik zeker benieuwd naar deze film."

De vorige kreeg er zelfs vier. Smiley face

White House Down

acties