FEATURED: Box office voorspelling 2015

Welke film zal de best verdienende van het jaar worden?



Vorig jaar verscheen voor het eerst een box office voorspelling op FilmTotaal (die je hier terug kunt lezen). Die blijkt niet helemaal uitgekomen te zijn (zo ontbreekt Marvels Guardians of the Galaxy op de top tien), maar dat neemt niet weg dat we dit jaar nog een poging tot het voorspellen van de box office top tien wagen.

Onderstaande lijst bevat één hele duidelijke winnaar, namelijk Avengers: Age of Ultron. Als gekeken wordt naar de box office prestaties van andere films van Marvel, en dan vooral de prestaties van The Avengers (2012), kan het bijna niet anders, of de film gaat het jaar overtuigd winnen, of Star Wars: The Force Awakens nou de meest geanticipeerde film is of niet.

Die film zal volgens ons waarschijnlijk het gevecht met de 24ste James Bond-film, Spectre en Fast & Furious 7 moeten voeren om de tweede plaats van het jaar. Vermoedelijk wint de film die strijd en eindigt de zevende Star Wars-film op de tweede plaats. Enfin, hieronder zonder verder omhaal de top tien grootverdieners van 2015.

Mocht je zelf denken dat de top tien er komend jaar anders uit gaat zien, horen we dat uiteraard graag in de comments!

The Good Dinosaur (25 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Animatie | Komedie | Familie
Genre(s):
...
Enrico Casarosa | Bob Peterson






De nummer tien zal waarschijnlijk één van de twee Pixar-films zijn die uit komt in 2015. De strijd gaat tussen Inside Out en The Good Dinosaur, maar er moet een keuze gemaakt worden tussen de twee en zo kwamen we uit op The Good Dinosaur. Deze opent in de Verenigde Staten tijdens het Thanksgiving weekend, recht tegenover de laatste Hunger Games-film, maar het publiek van beide films is anders. Dat deze film uitkomt in gewoonlijk één van de beste weekenden van het jaar in de Verenigde Staten, zal daarnaast helpen met het opkrikken van de box office verdienste. Overigens opent Inside Out in juli, normaliter ook een sterke maand, maar vermoedelijk zal de film het toch wat minder goed doen. Wat The Good Dinosaur betreft, waarin een menselijk kindje en een vriendelijke Apatosaurus bevriend raken, verwachten we een box office opbrengst van tussen de 600 en 650 miljoen dollar.



Ant-Man (6 augustus)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Gabriel Ferrari | Andrew Barrer e.a.
Genre(s):
...
Actie | Sci-Fi






Het is eigenlijk niet eens een vraag of Marvels Ant-Man het goed gaat doen. Dat zal sowieso gebeuren, maar wat wel de vraag is, is hoe goed de film het zal doen. Waarschijnlijk zal de productie, die oorspronkelijk door Edgar Wright geregisseerd zou worden, profiteren van de opbrengst van Avengers: Age of Ultron. De eerste film die na The Avengers uitkwam, verdiende fors meer dan zijn voorgangers, dus het zou kunnen dat Ant-Man ook gigantische bedragen binnen gaat halen. Wie weet zelfs meer dan een miljard, maar het zou ook zomaar eens tegen kunnen vallen. De verwachting is dat Ant-Man ongeveer net zo'n omzet gaat draaien als Guardians of the Galaxy en dus wordt uitgegaan van een opbrengst tussen de 700 en 750 miljoen dollar. De film toont overigens hoe meesterdief Scott Lang (Rudd) en Hank Pym (Douglas) ervoor moeten vechten om de geheimen van de Pym-deeltjes uit handen van schurken te houden.



Mission: Impossible 5 (24 december)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Drew Pearce | Will Staples
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Thriller






Een film waarmee acteur Tom Cruise gegarandeerd succes gaat boeken, is Mission: Impossible 5. De opbrengsten van recent verschenen films met Cruise, waaronder Edge of Tomorrow en Oblivion vielen tegen, maar dat zal bij deze gevestigde franchise echt niet het geval zijn. Die is juist populairder dan ooit (kijk maar naar de verdiensten van deel 4: Ghost Protocol) en om die reden verwachten we een opbrengst van tussen de 700 en 800 miljoen dollar. Dat de film boordevol waaghalzerij en gevaarlijke stunts zit, zal daar alleen maar aan bijdragen. De film werd opgenomen in wereldsteden als Wenen (Oostenrijk), Rabat (Marokko), Monaco (Monaco) en Londen (Engeland). Mogelijk is het verder de laatste in de franchise. Toen Ghost Protocol werd opgenomen, vertelde Cruise al dat het zijn laatste keer zou zijn. Maar zeker weten doe je het natuurlijk nooit...



The Minions (1 juli)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Brian Lynch
Genre(s):
...
Animatie | Familie | Komedie






Despicable Me (2010) en Despicable Me 2 (2013) waren een succes aan de wereldwijde box office. Daarop kwam Illumination niet alleen op het slimme idee om de populaire Minions de hoofdrol te geven in een eigen film, maar ook om de creatieve breinen achter de franchise te vragen mee te werken. Zodoende dus dat regisseurs Kyle Balda en Pierre Coffin aan het roer staan van deze eerste volwaardige spin-off van de franchise, die zich concentreert op de beslommeringen van de kleine gele monstertjes, die zo grappig zijn in de originele films. The Minions zal alleen al daarom een succes worden bij het jonge publiek, dat waarschijnlijk en masse naar de bioscoopzalen trekt in juli. De film zal waarschijnlijk zo'n achthonderd miljoen dollar op gaan brengen; minder dan de tweede film, maar meer dan de eerste. In de film worden de Minions bedreigd en is het aan een stel knullige gele wezentjes om de wereld te redden.

Bekijk de trailer


Jurassic World (11 juni)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Derek Connolly | Colin Trevorrow
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Sci-Fi






Zo succesvol als de eerste film uit de franchise werd nog geen enkele andere in de Jurassic Park-franchise, maar de boel rond dit vervolg is zo gehypet en het geheel ziet er zo goed uit, dat het bijna niet anders kan, of het wordt een groot kassucces. In dit vervolg is het themapark dat John Hammond bedacht nu daadwerkelijk draaiende en is het een succes bij het grote publiek, dat dagelijks met grote veerboten met duizenden tegelijk naar het eiland gebracht wordt. Maar, de bezoekerscijfers lopen terug en dus wil Masrani Global, de nieuwe eigenaar, een hybride laten maken. Die zorgt al snel voor chaos in het park. Alle elementen lijken dus klaar om een mooie vernieuwde film te worden. Genoeg dus om een groot, in nostalgie badend publiek, naar de bioscoopzalen te trekken. Jurassic World zal tussen de 900 en 950 miljoen dollar opbrengen, maar zou zomaar eens boven de één miljard uit kunnen komen.

Bekijk de trailer


Fast & Furious 7 (2 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Chris Morgan
Genre(s):
...
Actie | Misdaad | Thriller








Als je kijkt naar de box office verdiensten van de tot nu toe zes films in de Fast & Furious-franchise, valt een flinke stijgende lijn op. Bijna elke film verdiende meer dan zijn voorganger, vaak bijna 150 miljoen dollar meer. Als die trend doorzet, dan zou Fast & Furious 7 zomaar eens zo'n 950 miljoen dollar kunnen verdienen. De verwachting is dat de film het zo goed zal doen, vooral omdat het de laatste is van hoofdrolspeler Paul Walker, die vorig jaar bij een auto-ongeluk om het leven kwam. In de film keren sowieso veel sterren uit voorgaande films terug en zeg nou zelf: wie heeft er geen zin in wat knalharde autoraces? Die zullen we genoeg voorgeschoteld krijgen in deze film. Als Deckard Shaw (Statham) lucht krijgt van wat er met zijn gemene broertje gebeurt is, besluit hij wraak te nemen op Dominic (Diesel), Brian (Walker) en de rest van de crew.

Bekijk de trailer


The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (18 november)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Danny Strong | Peter Craig
Genre(s):
...
Avontuur | Sci-Fi






Sinds 21 november verdiende The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 al zo'n 695 miljoen dollar, minder dan we vorig jaar hadden voorspeld. De film deed het tot dusverre lang niet zo goed als voorganger Catching Fire, maar ook niet slecht. Een verklaring voor deze mindere box office prestaties ligt waarschijnlijk in het feit dat voorlaatste films het vaak minder goed doen dan andere films in de franchise. En daar komt bij dat vaak de laatste film het 't beste doet. Dat zal ook het geval zijn in Mockingjay - Part 2, waarvan verwacht wordt dat het wel eens de grens van één miljard dollar zou kunnen overschrijden. In deze laatste film wordt getoond hoe Katniss Everdeen (Lawrence) het nog één laatste keer tegen het Capitol op moet nemen in een poging de districten van Panem voor eens en voor altijd te verlossen van de Hongerspelen. Mockingjay - Part 2 zou wel eens tussen de 950 en 1000 miljoen dollar kunnen opbrengen.



Spectre (23 oktober)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
John Logan | Neal Purvis e.a.
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Misdaad






Drieëntwintig films zijn er ondertussen verschenen en toch is de James Bond-franchise van Ian Fleming nog altijd bijzonder populair. In 2015 verschijnt de vierentwintigste film in de franchise, Spectre genaamd, en het zou wel eens de best verdienende ooit kunnen worden. Voorganger Skyfall haalde internationaal nog 1,1 miljard dollar op en de verwachting is dat deze nieuwe film, waarvoor regisseur Sam Mendes terugkeerde, minstens net zoveel gaat opbrengen. In Spectre ontvangt Bond een cryptische boodschap uit zijn verleden, die hem op het spoor stuurt van een sinistere organisatie. Terwijl M. (Fiennes) ondertussen strijd levert tegen politieke krachten, die van zins zijn de geheime diensten van het Verenigd Koninkrijk samen te voegen, weet Bond de lagen van bedrog weg te pellen en de afgrijselijke waarheid achter de organisatie SPECTRE te onthullen. Spectre zal zo rond de 1,1 tot 1,2 miljard dollar op gaan brengen.



Star Wars: The Force Awakens (18 december)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
J.J. Abrams | Lawrence Kasdan e.a.
Genre(s):
...
Avontuur | Fantasy | Sci-Fi






De meningen over hoe goed Star Wars: The Force Awakens het gaat doen verschillen enorm. De een denkt dat de film met gemak de best verdienende van het jaar wordt en de ander verwacht van niet. Zo stelde Entertainment Weekly in een voorspelling dat de film zomaar eens een dikke twee miljard dollar zou kunnen opbrengen. Wij denken dat het niet zo hard zal lopen, al zal de film met gemak één van de best verdienende films uit de franchise (of zelfs dé best verdienende) worden en ook één van de best presterende films van het jaar 2015. De opbrengst zal naar schatting ergens tussen de 1,2 en 1,5 miljard dollar komen te liggen. Voor de film komen niet alleen oude castleden als Mark Hamill, Harrison Ford en Carrie Fisher terug, maar is ook een hele reeks nieuwe acteurs en actrices aangetrokken. Disney wil zijn investering, van 4 miljard dollar, toen het Lucasfilm opkocht, natuurlijk zo snel mogelijk terugverdienen...

Bekijk de trailer


Avengers: Age of Ultron (23 april)


Regie:
...
Cast:
...
Scenario:
...
Joss Whedon
Genre(s):
...
Actie | Avontuur | Fantasy






Star Wars-film of geen Star Wars-film, de absolute koning van de box office is op dit moment filmstudio Marvel (net als LucasFilm ook in handen van Disney). Sinds The Avengers verdienden films van de comic-studio gigantische bedragen aan de wereldwijde box office. Guardians of the Galaxy werd vorig jaar bestempeld als een grote gok, maar die betaalde zich uit en werd één van de best verdienende Marvel-films ooit. De verwachting is uiteraard dat Avengers: Age of Ultron de best verdienende zal worden. Kijken we naar de gemiddelde procentuele opbrengststijging van Marvel vervolgfilms ná The Avengers, zou de opbrengst van deze vervolgfilm zomaar eens zo rond de 2,6 miljard dollar kunnen liggen. Toch wordt een iets lage opbrengst verwacht van deze film, waarin de Avengers het tegen slechterik Ultron (Spader) opnemen. De film zal de internationale box office winnen met een opbrengst van een mooie twee miljard dollar.

Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair