Recensie

Moonrise Kingdom (2012)

Wes Anderson geeft nieuw elan aan zijn typische stijl en maakt zijn beste film in jaren.

door Kaj van Zoelen om 23:15 in RECENSIES
Moonrise Kingdom poster
Regie: Wes Anderson | Cast: Jared Gilman (Sam), Kara Hayward (Suzy), Bruce Willis (Captain Sharp), Edward Norton (Scout Master Ward), Bill Murray (Walt Bishop), Frances McDormand (Laura Bishop), Tilda Swinton (Social Services), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2012

Wes Anderson is een echte auteur met een eigen stijl en thematiek, waar zijn films altijd meteen aan te herkennen zijn. Zijn nieuwste film vormt daarop geen uitzondering en is een echte Wes Anderson. Vanaf de eerste beelden is dat al duidelijk. Toch is dit een stap vooruit voor hem, juist doordat hij een stapje terug doet. Door zich vooral te focussen op één kalverliefde in plaats van gehele families die zijn films het afgelopen decennium bewoonden, resoneert Moonrise Kingdom meer, terwijl zijn visuele stijl alleen maar verfijnder is geworden. Het resultaat is zijn mooiste film in tijden.

Voor het eerst zit een film van Anderson niet vol popliedjes, maar met klassieke muziek die grotendeels is opgenomen voor of met kinderen en bij de hoofdpersonen van de film past. Geen Rolling Stones maar Benjamin Britten, en een uitstekende score van Alexandre Desplat met hier en daar wat country van Hank Williams op de radio. De enige echte uitzondering is het nummer 'Le temps de l'amour' van Françoise Hardy, de jarenzestigpophit die ook al in de trailer van de film te horen was en fantastisch ingezet wordt in een korte dansscène.

Ondanks de verandering van muziekstijl past elke noot wederom perfect bij het bijbehorende beeld, dat nog meer dan voorheen zorgvuldig in elkaar gezet is door Wes Anderson. Dat hij deze keer veel met echte locaties werkte maakt de stillevens en tableau vivants waarmee hij zijn films vult er niet minder gekunsteld op. Liefhebbers kunnen daar meer dan ooit in zwelgen terwijl de criticasters zich meer dan ooit zullen ergeren aan zijn zeer gestileerde mise-en-scène. Het artificiële van Andersons stijl doet echter niks af aan de emotionele lading van het verhaal.

Niets is immers dramatischer dan een eerste liefde. Sam en Suzy, zonder ouders dan wel vervreemd van hen, lopen in 1965 weg van huis de natuur in van het kleine eiland waar ze wonen om samen te zijn. De eilandpolitie, de padvinders die Sam achterliet en de ouders van Suzy zetten een zoektocht op touw, terwijl de twee kinderen elkaar beter leren kennen en écht verliefd worden. Anderson brengt hun opbloeiende romance teder en respectvol in beeld, maar schuwt hun ontluikende seksualiteit ook niet. In tegenstelling tot zijn vele volgelingen slaagt hij er hierbij te allen tijde in de juiste toon te vinden, waardoor kleine eigenaardigheden grappig of ontroerend zijn in plaats van irritant.

Hetzelfde geldt voor zijn volwassen acteurs. Vooral degenen met wie hij nog nooit eerder samenwerkte, maken indruk. Bruce Willis is prachtig als de melancholieke politiechef die het duo moet inrekenen. Edward Norton lijkt als de scoutingmeester op het eerste oog iets te hard zijn best te doen om in de Andersonstijl te passen, maar bij nader inzien past die overijverige bewijsdrift precies bij zijn onzekere personage. Belangrijk voor alle acteurs, inclusief het sterk debuterende centrale duo, zijn de heerlijk droge dialogen die een grote bron zijn van de typische humor van Anderson.

Uit alles blijkt dat de regisseur op elk vlak zijn vak tot in de puntjes beheerst. De aandacht voor zelfs de kleinste details die kenmerkend is voor zijn werk is zoals altijd exquis, net zoals de gekunstelde, maar prachtige beeldcomposities – dit keer in mooie pastelkleuren die passen bij het zomerse eilandlandschap. De verandering van muziekkeuze en focus geven zijn steeds eigenzinnigere visuele stijl nieuw elan en leveren een verschuiving binnen zijn terugkerende thematiek op. Nog steeds spelen familieproblemen een belangrijke rol, maar er wordt naar gekeken met frisse blik. Een relatief simpele, doch zeer fijne toevoeging aan het oeuvre van Wes Anderson.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

skullsplitter

Avatar

Ik ben hier zeer nieuwsgierig naar, ben best wel fan van zijn werk tot op heden ook al pakt het vaak niet meteen de eerste keer helemaal...

KeesjeNL

Avatar

Ik weet nog wel dat mensen niet erg warm liepen bij eerder getoonde trailers. Maar nu, na het lezen van deze recensie, ga ik de film zeker eens thuis bekijkenSmiley face.

B@chelor

Avatar

De films van Wes Anderson vind ik helaas ruk. Ik wilde de films (Life Aquatic & Royal Tenenbaums) leuk vinden, omdat de recensies goed waren destijds, maar ik kwam er moeilijk door heen. Het waren geen slechte films, maar gewoon niet mijn smaak of had verkeerde verwachtigingen. Aan de cast van de films zal het trouwens niet liggen; die zijn altijd top. The Fantastic Mr. Fox moet ik nog zien....de vraag is wanneer. Smiley face

SunChaser

Avatar

Wes Anderson vind ik ook helemaal niks aan. Ik verwacht zo wel reacties dat ik dan te dom ben het te begrijpen en maar Transformers moet kijken :')

Aston

Avatar

Ik heb nog nooit een Wes Anderson gezien. Ik denk dat dit mijn eerste wordt. Ik ben wel benieuwd. Ik heb het idee dat hij een hele eigen manier van films maken heeft.

UndercoverPanda

Avatar

In het AD van vandaag slechts 2 sterren! Gelukkig zijn de recensies van FT over het algemeen een stuk geloofwaardiger. Smiley face

benjamin

Avatar

Heb nog maar 2 films van de man gezien: zijn Steve Zissou viel zwaar tegen en z'n Fantastic Mr. Fox was een echte voltreffer. Maar deze wil ik toch zeker eens bekijken door de bijzonder lovende recensies die constant verschijnen (nu al 96% op RT).

Jonathancrane

Avatar

SunChaser "Wes Anderson vind ik ook helemaal niks aan. Ik verwacht zo wel reacties dat ik dan te dom ben het te begrijpen en maar Transformers moet kijken :')"


Je bent te dom, dus ga Transformers kijken !

stefanvh

Avatar

Als liefhebber van de films van Wes Anderson kan ik niets anders dan laaiend enthousiast zijn over deze film! Echt een heerlijke film die zo origineel en verrassend is dat ik m gelijk opnieuw wil zien. Ga m zien!

Moonrise Kingdom

acties