Winx Club - Magisch Avontuur
Recensie

Winx Club - Magisch Avontuur (2010)

Harry Potter meets Avatar voor meisjes, alleen dan verhuld als mislukte Disneykloon.

in Recensies
Leestijd: 2 min 16 sec
Regie: Iginio Straffi | Cast (stemmen): Georgina Verbaan (Flora), Jennifer Ewbank (Witkapje / Tune), Birgit Schuurman (Marion), e.a. | Speelduur: 87 minuten | Jaar: 2010

Winx Club bestaat uit de zes feeën Stella, Flora, Bloom, Layla, Tecna en Musa. Ze leven in een magisch koninkrijk met goede feeën, kwaadaardige heksen en stoere helden, die de Specialisten worden genoemd. Hun grote rivalen zijn de boosaardige Trix. Tijdens een gezamenlijk feestje van de feeënschool Alfea en de heksenschool Wolkentoren zetten de Trix de boel op stelten door een paar feeën te veranderen in glibberige kikkers. Dit is echter slechts een afleidingsmanoeuvre om een geheimzinnig voorwerp te stelen waarmee ze al het goede voor eens en voor altijd willen uitroeien. Samen met hun Specialistenvriendjes moet de Winx Club het magische koninkrijk van de ondergang redden.

Waarom Winx Club vooral gewaardeerd wordt door jonge meisjes is binnen twee seconden duidelijk. De hele film komt als een grote roze fonkelende musicalachtige vloedgolf over je heen gespoeld. Het zoetsappige druipt er vanaf. Als je had gehoopt op een spannend avontuur met een zware strijd om uiteindelijk het kwaad te overwinnen, dan wacht je een teleurstelling. Steeds wanneer het spannend dreigt te worden walsen de Winx met gemak over het moment heen en zetten ze zonder een zuchtje moeite hun theekransje voort.

Daarnaast zijn de teksten, die steeds maar gaan over positieve en negatieve energie, veel te belerend, zweverig en niet geschikt voor jonge meisjes. Op die leeftijd kun je ze echt niet de I Tjing door de strot duwen. Waar de makers met de tekst een voorbeeldfunctie willen uitdragen, lukt dit met de personages niet. De Winx lijken vooral geïnteresseerd in hun uiterlijk en jongens. Zo wil fee Bloom vooral haar eigen bruiloft met Specialist Sky redden en is het behouden van het magische koninkrijk voor hen slechts bijzaak. Daarnaast dragen ze heel korte truitjes, nog kortere rokjes en laarzen met hoge hakken. Niet echt het voorbeeld waarvan je hoopt dat jonge meisjes zich naar gaan gedragen.

Het verhaal scoort ook erg slecht op het gebied van originaliteit. De film laat zich het beste omschrijven als Harry Potter meets Avatar voor meisjes, maar dan verhuld als mislukte Disneykloon. Zo kunnen de dames allerlei spreuken afvuren op hun vijanden, gaan ze naar een speciale school waar ze dit allemaal leren en moeten ze een bijzondere boom redden om hun wereld te behouden. Dit alles doen de Winx onder begeleiding van veel te zoetsappige liedjes. Het is zo origineel dat het niet alleen aan Harry Potter, Avatar of Disney doet denken maar aan een mix van alles dat je ooit al een keer eerder hebt gezien. Je beleeft echt meer plezier aan het happen in een mierzoete roze cupcake thuis op de bank.