Recensie

Drive (2011)

Een mooi gefilmde, fantastische filmervaring met spectaculaire actie en een sterke soundtrack.

door Kaj van Zoelen om 10:19 in RECENSIES
Drive poster
Regie: Nicolas Winding Refn | Cast: Ryan Gosling (Driver), Carey Mulligan (Irene), Bryan Cranston (Shannon), Albert Brooks (Bernie Rose), Oscar Isaac (Standard), Christina Hendricks (Blanche), Ron Perlman (Nino), Kaden Leos (Benicio), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2011

De sensatie van plotselinge acceleratie. De stilte in een auto die ineens volledig wordt afgezet tegen de duisternis. De lichtjes van de stad door een autoruit. De weerkaatsing van zonlicht op een zeldzame glimlach. Een zoen vol verlangen. Een schedel die tot moes wordt geschopt. Los Angeles bij nacht, walmend in neon. Pulserende elektronische muziek die onder je huid gaat zitten. Een held zonder naam die weinig zegt maar zijn auto en lichaam laat spreken. Een zintuiglijke belevenis vol gratie én onderbuikgevoelens. Dat is Drive, de tweede Amerikaanse film van Nicolas Winding Refn.

De Deen Refn bouwde de afgelopen vijftien jaar in Europa al een sterk oeuvre op en schreef onder andere de Pusher-misdaadtrilogie, de gevangenisfilm Bronson en de vikingfilm Valhalla Rising op zijn naam. Hij maakte al eens eerder een uitstapje naar Amerika, voor de film Fear X, maar dat was een rampzalige ervaring waardoor hij failliet ging. Nu keert hij terug naar het land der onbegrensde mogelijkheden omdat hoofdrolspeler Ryan Gosling om hem vroeg. Hij maakt meteen de beste film uit zijn carrière.

Gosling is de Driver. Overdag is hij automonteur en stuntrijder voor Hollywood. 's Nachts klust hij bij als chauffeur voor dieven die snel en veilig weg moeten komen. Driver is een uiterst precieze eenling die leeft voor het rijden in auto's. Hij wordt geïntroduceerd tijdens zo'n illegale klus, een spannende openingsscène die meteen exact de juiste toon zet. Technische perfectie: het mooie camerawerk, de montage en de ijzersterke muziek verplaatsen je meteen naar nachtelijk Los Angeles. Gosling is in elke beweging strak en methodisch. Perfect stil in een bewegend voertuig is hij de rust zelve.

Het is zeer typerend dat hij stilstaand in een bewegende lift Irene ontmoet, een alleenstaande moeder die enkele deuren verder woont. Ze maken uiteraard pas echt een connectie als hij Irene en haar zoontje Benicio een ritje geeft door het deels droogstaande kanaal van de Los Angeles River. Maar dan komt haar man vrij uit de gevangenis, en die zit zwaar in de problemen. Driver besluit hem te helpen om Irene en Benicio te beschermen. Achtervolgingen met hoge snelheden en bruut handgemeen zijn de gevolgen. Het bloedige geweld kennen we al van Refns eerdere werk, de enerverende autoachtervolgingen zijn een nieuwe sensatie.

De sublieme soundtrack van Cliff Martinez is in de stijl van Tangerine Dream, een Duitse band die in de jaren tachtig een aantal films van hun elektronische muziek voorzag. Niet de minste daarvan was Michael Manns debuut Thief, net als de film The Driver een duidelijke inspiratie voor Refn. De sfeervolle popliedjes die af en toe te horen zijn klinken ook alsof ze uit datzelfde decennium komen, hoewel het moderne nummers zijn. Wat de muziek zo sterk maakt is echter niet het retro-aspect, maar de manier waarop zij vanaf het begin onder je huid kruipt en zich daar tot lang na het einde nestelt.

De belichting en het digitale camerawerk zijn minstens zo memorabel. De hier en daar zeer originele camerastandpunten worden afgewisseld met shots vanuit en rondom auto's, waarin de neon- en straatverlichting prachtig uitkomen. De art-decolampen in het appartementencomplex passen hier mooi bij, net zoals de zon op klaarlichte dag alles een aparte gloed geeft. De helikoptershots van downtown L.A. (die wederom aan Michael Mann doen denken) maken het sfeerbeeld compleet. Drive is bovenal een sfeerfilm, die zo nu en dan zeer spannend is en af en toe schokkend geweld bevat, maar waarbij je toch vooral achterin moet gaan zitten en je over moet geven aan chauffeur Refn. Niet in werkelijkheid overigens, de Deen heeft ondanks het maken van deze autofilm zelf geen rijbewijs.

30 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

En direct de volle 5 sterren. Ben hier heel benieuwd naar, sowieso de must-see van de week.

timdekw

Avatar

Ik vond het absoluut een mooie film. Mooi gefilmd, inderdaad een mooie soundtrack, maar het verhaal vond ik niet overal even overtuigend. Toch absoluut een prachtfilm, maar ik zou er eerder een 8,5 aan geven, geen dikke 10.

McMurphy

Avatar

Mooi geschreven gerecensie Kaj T+). Volledig mee eens, wat een geweldige film! Na The Tree Of Life, de beste film uit 2011 voor mij!

FilmMaster

Avatar

5 sterren vind ik eerlijk gezegd echt ontzettend overdreven,ja het is een topfilm maar nog niet zo top om het 5sterren te geven.

4sterren had ik wel normaal gevonden.

Want het camerawerk,sountrack,acteerprestaties,belichting zijn allemaal van topklasse.

Het enigste grote minpunt is wel het nogal simpele thriller verhaaltje,waarom wordt dat zo door de vingers gezien?

Het verhaal is niks meer dan Boy meets girl en raakt emotioneel betrokken bij de bedreigingen die het gezin ontvangt,de driver wil dus het kind van zijn meisje beschermen om het meisje te tonen dat ie van d'r houdt.

Meer niet in principe,geen diepere betekenissen niks van dat al.

Voor de rest een uitstekende film en van zowel de hoofdrol speler als van zijn tegenspeelster zullen we nog veel horen.

de stijl zie ik als Collateral meets Miami Vice.

Decepticon

Avatar

Ik heb erg veel zin om deze volgende week te gaan zien. Lijkt me een echt een mooie en goeie film.

McMurphy

Avatar

FilmMaster "Het enigste grote minpunt is wel het nogal simpele thriller verhaaltje,waarom wordt dat zo door de vingers gezien?"

Waarom moet een film speciaal een uniek en origineel verhaal hebben om een topfilm te zijn :}.

En dat jij de film 4* geeft wil niet zeggen dat het overdreven is als anderen de film met 5 sterren beoordeeld!

abba82

Avatar

Is echt een MUST SEE movie. Gosling is sowieso een sterke acteur.

Hipper2dHopper

Avatar

Aardige film maar totaal geen topfilm in mijn ogen.. Vond het een redelijk saaie film... Ik vind Gosling een geweldige acteur, maar in deze film vond ik dat hij te weinig liet zien/kon laten zien... Waarschijnlijk ook een kwestie van smaak....

Secret1994goesFilm

Avatar

Heb deze film vorige maand ook al gezien ;S
ik had eigenlijk een soort Transporter verwacht,
een man met eigen regels,kan goe rijden en goed vechten.
Maar in deze kwam er zeer weinig actie,eiglijk ook weinig driveskills...
maar het was allemaal goed gefilmd... een soort drama...zware actie was het niet voor mij

Banned

Avatar

Nog niks slechts over deze film gehoord maar ik heb toch niet echt veel zin om ernaar te gaan kijken... Waarom weet ik niet.

seppe

Avatar

Je moet ook zeker geen actiefilm verwachten als je deze film gaat kijken. Maar hij is echt prachtig en zat nog wel een tijdje in m'n hoofd.

Aston

Avatar

seppe "je moet ook zeker geen actiefilm verwachten als je deze film gaat kijken. Maar hij is echt prachtig en zat nog wel een tijdje in m'n hoofd."

Ja, dat heb ik ook gehoord. Maar deze recensie geeft stiekem toch de indruk dat het om een aktiefilm te zijn. Dat het geen aktiefilm is had nog wel iets duidelijker naar voor mogen komen, Kaj.Smiley face

McMurphy

Avatar

Sorry maar ik krijg na het lezen van de recensie nergens het gevoel dat er over een actiefilm wordt gesproken :}. De nadruk wordt mijn inziens veel meer gelegd op het cinematografische gebied.

FilmMaster

Avatar

McMurphy "Waarom moet een film speciaal een uniek en origineel verhaal hebben om een topfilm te zijn :}.

En dat jij de film 4* geeft wil niet zeggen dat het overdreven is als anderen de film met 5 sterren beoordeeld!"

Wat een huil reactie.

Een goed verhaal had de film mijn inziens veel sterker gemaakt,omdat er een slap verhaal in zit neigt het saai te worden.

Had de film uberhaupt een verhaal? nauwlijks toch?

Vlinterdun in iedergeval,pas als een film zoals 'The Tree of Life' bv.... cinematografisch en op symbolische wijze zo goed in elkaar zit,dan treur ik er niet om dat er geen verhaal inzit.

bennyboy

Avatar

Hij is gewoon prachtig!!!

McMurphy

Avatar

FilmMaster "Had de film uberhaupt een verhaal? nauwlijks toch?"

Drive bestempelen als een film zonder verhaal is wel heel overtrokken. Het verhaal mag dan niet exceptioneel zijn, de film pretendeert ook nog nergens om dat wel te zijn. Drive moet het juist hebben van de sfeer, de eigenzinnige stijl van Refn en de zwijgzame performance van Gosling.

En 'huil' reactie? Die zou ik eerder onder een bericht plaatsen bij iemand die mekkert over een sterretje meer of minder! Bovendien is FT geen uitzondering met zijn 5*, kijkend naar Veronica en Nu.nl.

Steadicam

Avatar

FilmMaster "Vlinterdun in iedergeval,pas als een film zoals 'The Tree of Life' bv.... cinematografisch en op symbolische wijze zo goed in elkaar zit,dan treur ik er niet om dat er geen verhaal inzit."
Drive is technisch (en dan bedoel ik met name de cinematografie en sound design) sterk genoeg om zich een eenvoudig verhaal te kunnen permitteren. Bovendien past het ook wel bij de hoofdpersoon. Driver is vrij rechtlijnig en ongecompliceerd in zijn handelen. Net als andere memorabele filmhelden. Denk aan Clint Eastwood en Charles Bronson in de westerns van Leone. Drive is vooral een belevenis en kruipt onder je huid. De sequentie waarin Driver als vluchtwagenchauffeur optreedt is ultracool. Stilistisch briljant. Net als de hele jarentachtiguitstraling (maar dan in een modern jasje). Erg origineel en het past perfect.

Baski

Avatar

Nou Kaj, je hebt me toch wel nieuwsgierig gemaakt.

Ik ga hem dan ook volgende week zeker in de bios kijken!

En ben ook benieuwd of hij Los Angeles ook zo mooi in beeld kan krijgen als Michael Mann... Smiley face

FilmMaster

Avatar

Steadicam "Drive is technisch (en dan bedoel ik met name de cinematografie en sound design) sterk genoeg om zich een eenvoudig verhaal te kunnen permitteren. Bovendien past het ook wel bij de hoofdpersoon. Driver is vrij rechtlijnig en ongecompliceerd in zijn handelen. Net als andere memorabele filmhelden. Denk aan Clint Eastwood en Charles Bronson in de westerns van Leone. Drive is vooral een belevenis en kruipt onder je huid. De sequentie waarin Driver als vluchtwagenchauffeur optreedt is ultracool. Stilistisch briljant. Net als de hele jarentachtiguitstraling (maar dan in een modern jasje). Erg origineel en het past perfect."

Sorry ben hier niet mee eens.

Drive zit cinematografisch goed in elkaar,orgineel zou ik het niet noemen,eerder een soort verbetering op Miami Vice.

De ontsnappingsrace is inderdaad zoals je zelf zegt 'ultracool'

Voor de rest valt het allemaal wel mee,en deed de film me teveel aan andere films denken,dus orgineel nee zeker niet.

De film was mischien zelfs wel een combi van Leone,Collateral,Miami Vice.

I_am_Batman

Avatar

Ik heb Drive inmiddels 3x gezien en 3x geweldig Smiley face

MoJo

Avatar

Een uniek briljant verhaal in films is overrated, film is veel meer dan een verhaal. Als je het complete verhaal van deze film samenvat ben je inderdaad in een paar regels klaar, maar toch gebeurd er zoveel in de film, het wordt alleen niet allemaal voorgekauwd. Helemaal eens met de 5/5 van deze recensie.

Solid

Avatar

Gisteren gezien. Idd wel een superfilm. Verhaal is dan misschien niet spectaculair, maar de manier waarop het verteld wordt, damn! Camerawerk is gewoon subliem, acteerwerk is uitstekend, personages hebben veel diepgang, visueel is het een pareltje,... Het is gewoon 1 van de beste film van dit jaar, zo simpel is het...

Randall

Avatar

Kunst met een grote K.

Een visueel meesterwerk met een hypnotiserende soundtrack, sublieme acteerprestatie van Gosling (en de rest van de cast) en excessief geweld.

Wat verlang je nog meer? 8-)

Acer

Avatar

27-09-2011 Drive is zeker wel een aardige film, alleen soms had ik het gevoel. Dat er teveel stukken erin zitten, die opgevuld moesten worden met muziek en waar ik me eigenlijk dan weer aan kon irriteren. Verder is de cast goed gekozen en is het verder wel een prima actie/drama film. Ryan Goseling komt hier tegenstrijdig over, zowel als een warme aardige buurman en ook weer als een koude kikker. Drive verdient een gezonde 7 en is ook wel een aanrader.

PKP

Avatar

Wat een sterke film zeg. Heeft mij van begin tot eind kunnen boeien. Ik merkte dat een groot gedeelte van de zaal een non-stop actiefilm hadden verwacht en een behoorlijk aantal mensen verlieten de zaal halverwege of vlak voor het eind al. Combinatie van het beeldvorming plus de muziek, mijn hemel wat goed.

Nu moet ik daarbij vermelden dat het hier ging om vrij asociale mensen die niets anders dan 'DIE MOTHERFUCKER' konden roepen op het moment dat er iemand sneuvelde. Kan je nagaan hoevaak dat geroepen werd en hoe ernstig ergerlijk dat werkt.

Neemt niet weg dat ik deze film, ondanks het soms trage verhaalverloop, enorm kon waarderen en dan ook een dikke 8 heeft gekregen.

UndercoverPanda

Avatar

Wat een geweldige film is dit! Sublieme mix van camerawerk, muziek en sfeer waar je als in een soort trance naar blijft kijken. Hoewel er minder actie in zit dan in de gemiddelde race/actiefilm is de opbouw en spanning zo sterk dat de gewelddadige stukken in de film veel meer impact hebben.

Voorbeeld: er zat een vrouw van een jaar of 60 naast mij in de bios die bijna een halve meter de lucht in sprong en een hartaanval kreeg toen Oscar Isaac's personage werd neergeschoten tijdens die pawnshop overval .

Daarnaast mag Ryan Gosling's performance niet ongenoemd blijven. Briljant hoe hij in rol met zo weinig tekst zo overtuigend kan zijn. Hoe hij kauwend op een tandenstoker met een intense blik in zijn achteruitspiegel staart, beschrijft voor mij ook het hele gevoel dat deze film bij mij opwekt. Cool en kalm aan de buitenkant met een intense onderhuidse spanning die zeer gewelddadig climaxt op de juiste momenten.

Topfilm! 9/10

major malfunction

Avatar

Wat een prutfilm! Oscar voor de hoofdrolspeler in de categorie houterigste klaas van 2011! Oscar voor de kromste en traagste dialogen in moviehistorie en een oscar voor het lef wat de makers getoond hebben door een verhaal wat al minstens 100.000 keer verteld is... nog maar eens te vertellen... (maar dan slechter) en HOSANNA voor Filmtotaal die dit soort braggel met maarliefst 5 sterren het land in hyped.

nietselam

Avatar

Vond hem niet slecht maar ik kreeg nou ook niet echt het gevoel van wow wat een gave film, er zitten echt wel een paar hele mooie stukken in maar als geheel vond ik hem toch redelijk saai en niet boeiend genoeg.
Het geweld vond ik ook wat over the top, ben daar normaal niet zo vies van maar kreeg hier meer het idee van wat zullen we nu weer verzinnen om het zo goor mogelijk te doen.
Gosling was wel top vooral omdat hij zo cool overkomt maar eigenlijk stiekem een brute psychopaat is.
Dat de actie nu zo goed was vond ik ook zwaar overdreven, wel lekkere sfeermuziek en prachtige details in de beelden, klein voorbeeldje: als er licht langs de auto schijnt en dat je dan alleen een momentje alleen zijn ogen belicht ziet.
7/10

Symn

Avatar

Superfilm, íetsje te weinig actie, maar heel spannend aldoor, de Romantische momentjes van samenzijn waren iets te zoetsappig voor mij. Een tien voor stijl in ieder geval!

acties