Recensie

In Time (2011)

Verrassend uitgangspunt strandt in matig scenario, maar blijft overeind door sterke vormgeving.

door Thomas Hermssen om 23:38 in RECENSIES
In Time poster
Regie: Andrew Niccol | Cast: Justin Timberlake (Will Salas), Amanda Seyfried (Sylvia Weis), Vincent Kartheiser (Philippe Weis), Cillian Murphy (Raymond Leon), Olivia Wilde (Rachel Salas), e.a. | Speelduur: 109 minuten | Jaar: 2011

Schrijver en regisseur Andrew Niccol heeft een gemêleerd oeuvre. Enerzijds is hij verantwoordelijk voor kwaliteitsfilms als Gattaca en het scenario van The Truman Show maar anderzijds ook voor de flop S1m0ne en het scenario van het matige The Terminal. In Time hangt hier een beetje tussenin en bevat sowieso elementen uit veel van zijn films. Niccol bedacht een verrassend uitgangspunt maar schreef een verder matig uitgewerkt scenario. Gelukkig weet hij dit aardig te compenseren met een paar klasbakken in zijn crew.

In een niet nader gespecificeerde toekomst is geld vervangen door tijd. Bij iedereen stopt op vijfentwintigjarige leeftijd het fysieke ouderdomsproces. Op dat moment begint een klok in je linkeronderarm af te tellen van één jaar naar nul. Om te overleven moet je dus tijd vergaren en dat kan op diverse manieren: verdienen, stelen of erven. Tijd is dus het handelsmiddel geworden waar alles om draait. Het resultaat van dit systeem is simpel: de rijken kunnen voor eeuwig leven en de armen sterven snel. Will Salas valt in die laatste categorie; hij leeft van minuut tot minuut totdat een rijke man, die al meer dan honderd jaar leeft en wil sterven, hem een eeuw cadeau doet. Met deze macht kan hij zijn strijd tegen het corrupte systeem eindelijk op niveau voeren. Daarbij krijgt hij de hulp van de beeldschone en steenrijke Sylvia Weis.

Het is aanvankelijk even wennen aan het uitgangspunt van de film. Met name doordat een verklaring ontbreekt. Het scenario is sowieso de grootste zwakte van In Time. De scènes en plotontwikkelingen ontstijgen maar zelden het niveau van een gemiddelde B-film. Van bad guys die op het moment suprême ineens door hun tijd heen zijn en dood neervallen tot Salas en Weis die zich zonder zinnige verklaring tot een soort professionele Bonnie en Clyde ontpoppen. Toch is het scenario niet helemaal verloren, want gelukkig weet Niccol tussendoor ook enkele momenten te vinden om op subtiele wijze kritiek te kunnen leveren op onze maatschappij en hoe het geld daar verdeeld is.

Als je kijkt naar de cast werd er waarschijnlijk vooral op uiterlijk en 'hipheid' geselecteerd. Gelukkig is Justin Timberlakes spel na een aantal films aanzienlijk verbeterd, zo bewees hij vorig jaar nog met The Social Network. Maar aan het scenario van In Time is ook voor hem weinig eer te behalen. Hetzelfde geldt voor de andere acteurs zoals Amanda Seyfried en Cillian Murphy. Ze leveren stuk voor stuk degelijk werk maar hun rollen worden nooit meer dan typetjes. En om teleurstellingen te voorkomen: Olivia Wildes bijrol is nihil, dus laat zij geen reden zijn om de film te gaan zien.

Dat de film toch redelijk vermaak weet te bieden is te danken aan het tempo van de montage, maar vooral aan de vormgeving. Niccol wist zich te omringen met klasbakkan als cinematograaf en negenvoudig Oscargenomineerde Roger Deakins (dat hij sinds zijn debuutnominatie voor The Shawshank Redemption nooit won is één van de grootste Oscarschandes), productieontwerper Alex McDowell (o.a. Fight Club) en kostuumontwerpster en drievoudig Oscarwinnaar Colleen Atwood. Dit drietal weet een indrukwekkende wereld neer te zetten waarin de verschillende tijdzones elk hun eigen look en feel hebben. Van het camerawerk tot de kleding en de decors: alles is gestileerd en vakkundig vormgegeven. Helaas kan dat dus niet gezegd worden van Niccols matige scenario. Statistisch gezien zou z'n volgende echter weer geniaal moeten zijn, dus dat biedt nog hoop.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PKP

Avatar

Morgen deze film checken. Andere sites waren iets lovender over deze film, dus ik ga er maar wederom heen zonder de hoge verwachtingen.

"Van bad guys die op het moment suprême ineens door hun tijd heen zijn en dood neervallen tot Salas en Weis die zich zonder zinnige verklaring tot een soort professionele Bonnie en Clyde ontpoppen."

Bedankt. Echt.

Banned

Avatar

Vind het uitgangspunt nogthans zeer interessant maar had al zo'n vermoeden dat ze er een flauw verhaaltje rond zouden spinnen.

benjamin

Avatar

Jammer van de negatieve recensies (cijfer op RT ligt ook al aan de lage kant), vond het uitgangspunt nochtans best wel interessant lijken.

Decepticon

Avatar

Dan geldt gewoon, zelf de film checken, als je niet weet welke recensent je moet geloven als de 1 positiever is dan de ander.
Ik ga hem gewoon checken en lees dan de recensie achteraf wel even. The Terminal is, sorry, vind ik juist een goeie film en ook S1m0ne was wel een grappige film.

Blockbuster

Avatar

Decepticon "Dan geldt gewoon, zelf de film checken, als je niet weet welke recensent je moet geloven als de 1 positiever is dan de ander.
Ik ga hem gewoon checken en lees dan de recensie achteraf wel even. The Terminal is, sorry, vind ik juist een goeie film en ook S1m0ne was wel een grappige film."


Ik vond Simone ook een leuke film: erg grappige rol van Al Pacino.

denxsation

Avatar

Gisteren naar In Time geweest.
Wat een vette film! :W Ik kan op dit moment geen negatief puntje verzinnen.

Secret1994goesFilm

Avatar

Gistere ook naar In Time gaan kyke
Ik vond het een zeer toffe film persoonlijk.
Er waren wel eens momenten waarvan je dacht "Wat nu?"
maar het was voor mij zeker een7 waard

Steadicam

Avatar

Er is zeker wel het een en ander aan te merken op In Time:

- De acteerprestatie van Timberlake (bij zijn huilscène kon eigenlijk niemand z'n lachen inhouden.)
- De lachwekkend slechte CGI van de autocrash (of was het een speelgoedautootje?)
- Zwakke interne logica en een aantal ongeloofwaardigheden (1)iedereen kan wel heel makkelijk andermans tijd stelen; er is totaal geen beveiliging. 2) De tijdbanken zijn überhaupt niet beveiligd of bewaakt 3) de tijdzones zijn voor auto's weliswaar gebarricadeerd, maar je kunt er zo langs lopen 4) Will en Sylvia hadden zichzelf makkelijk wat tijd van die miljoen jaar kunnen geven 5) er wordt volgens mij niet uitgelegd hoe men de eerste 25 jaar betalingen doet; je klok loopt immers nog niet))

Toch snap ik alle negatieve kritiek niet zo. In tijden van creatieve armoede is dit een vlotte sciencefictionfilm met een erg origineel uitgangspunt.

SunChaser

Avatar

S1m0ne was misschien geen succes maar wel erg goede film evenals de terminal

SunChaser

Avatar

Is trouwens meer waard dan 2 ster, kijkt lekker weg, beter dan die scifi met Mat Damon

LD93

Avatar

Ik vind 2 sterren wel erg weinig hoor.
Vond het een goede film met een heel tof concept, de uitwerking kon wel beter en van het einde snap ik nu nog steeds niks eigenlijk..

Al met al zou ik hem toch een 6,7 geven.

acties