I Don't Know How She Does It
Recensie

I Don't Know How She Does It (2011)

Kate moet haar gezin met haar drukbezette baan combineren. Een grote kans op de werkvloer zet haar relatie onder druk.

in Recensies
Leestijd: 3 min 9 sec
Regie: Douglas McGrath | Cast: Sarah Jessica Parker (Kate Reddy), Pierce Brosnan (Jack Abelhammer), Greg Kinnear (Richard Reddy), Christina Hendricks (Allison Henderson), Kelsey Grammar (Clark Cooper), e.a. | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2011 

Het is alweer dertien jaar geleden dat Sarah Jessica Parker voor het eerst Carrie speelde in Sex and the City. Sindsdien is dit personage, net als de rest van de serie, totaal uitgemolken. Was de eerste film voor de fans nog een melancholieke afsluiter van de tv-serie, de tweede was zelfs voor diehard Carriefans te veel van het goede. Parker heeft haar Carrietypetje echter nooit van zich af kunnen schudden en speelt in haar nieuwste film, I Don't Know How She Does It, opnieuw een aftreksel daarvan. Het zal zelfs de grootste Sex and the City-fans op de zenuwen werken.

I Don't Know How She Does It is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Britse Allison Pearson. Na publicatie tien jaar geleden werd het een regelrechte bestseller. Zelfs Oprah Winfrey gaf haar zegen en riep het uit tot de bijbel voor alle werkende moeders Het boek moest het hebben van grappige introspectie en de absurde situaties die ontstaan voor vrouwen die werken en daarnaast een gezin hebben. Wat Bridget Jones was voor de ‘singletons’, werd Pearsons boek voor de ‘smug married’. Hoofdpersoon is Kate, een werkende moeder met een leuke man en twee prachtige kinderen. Ze lijkt het helemaal voor elkaar te hebben, maar een kans op het carrièrevlak zorgt voor spanningen binnen haar gezin. Het heeft tien jaar geduurd, maar eindelijk is er dan toch die langverwachte film van gemaakt. Maar bij de vertaling van dit Britse boek naar het Amerikaanse scenario werd niet alleen de locatie veranderd van Londen naar Boston, maar ging ook de humoristische ondertoon verloren.

Wat overblijft, is een film die nergens heen lijkt te gaan. Kate is dus een moeder met een baan, maar het lijkt erop dat het combineren van werk en gezin haar zo zwaar valt omdat ze nogal chaotisch door het leven huppelt. En niet omdat ze bijvoorbeeld weinig geld heeft. Integendeel, ze heeft een man die meer voor de kids zorgt dan zijzelf, een nanny en een mooi appartement. Hierdoor heb je al snel het gevoel dat Kate een behoorlijke zeurkous is. Ga dan niet werken! Of neem een fulltime au pair in dienst! Het is ook jammer dat de grappen die worden gemaakt verouderd overkomen. We leven nu in een tijd waarin vrouwen net zo goed als mannen carrière kunnen maken. In I Don't Know How She Does It komen grappen over de seksen langs die meer thuis horen in de jaren vijftig dan in een film uit het nieuwe millennium.

De film lijdt ook onder de neurotische manier waarop Parker Kate neerzet. Vooral in de scènes waarin Kate een keuze maakt die haar onsympathiek kan doen lijken, haalt Parker alles uit de kast om overdreven aandoenlijk over te komen. De bijrollen zijn leuk gecast met onder meer Greg Kinnear als Kates man, Christina Hendricks als haar beste vriendin en Pierce Brosnan als Kates nieuwe uiterst charmante projectpartner, die misschien wel of misschien niet een oogje op haar heeft. De bijrolacteurs hadden de film nog enigszins kunnen oplappen, maar helaas krijgen ze hier niet de kans voor. Het is en blijft in elke scène de Kateshow, iets wat nog eens extra wordt benadrukt door haar constante voice-over.

Laat één ding duidelijk zijn: I Don’t Know How She Does It is een absolute chick flick en mannen hebben bij deze film niks te zoeken. De vraag hoe Kate het allemaal doet of juist niet weet te doen, komt nooit duidelijk naar voren. Het enige wat wel duidelijk wordt, is dat Parkers dagen als Carrie definitief zijn geteld. De houdbaarheidsdatum van dat typetje is nu toch echt verstreken.