Recensie

Kung Fu Panda 2 (2011)

Vermakelijk vervolg is misschien niet zo verrassend meer als deel één, maar de makers blijken nog steeds vindingrijk te zijn.

door Fabian Melchers om 21:32 in RECENSIES
Kung Fu Panda 2 poster
Regie: Jennifer Yuh | Stemmencast: Jack Black (Po), Angelina Jolie (Tigress), Dustin Hoffman (Shifu), Gary Oldman (Shen), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2011

En weer is er een vervolg op een eerder succes. De meeste bioscoopgangers zullen inmiddels wel een sceptische blik krijgen: gaat dit weer een herhalingsoefening worden? Natuurlijk zijn er genoeg overeenkomsten met het verrassend aanstekelijke eerste deel, maar Kung Fu Panda 2 blijft prima overeind en heeft genoeg nieuwe vondsten om anderhalf uur te kunnen vermaken.

Van tevoren was het nog wel even de adem inhouden; Po de reuzenpanda was zo goed als onverslaanbaar aan het eind van het eerste deel, dus zo spannend zou dit vervolg niet kunnen worden. Gelukkig hebben de makers goed nagedacht over hoe ze de film zo fris als het origineel konden houden. Po komt tot een schokkende ontdekking: die gans die hem heeft opgevoed is zijn biologische vader helemaal niet!

Dat gegeven is tekenend voor hoe Kung Fu Panda werkt. Er is drama en spanning, maar dat wordt continu afgewisseld met droge humor, zodat een redelijk conventioneel verhaal opeens een leuke zit wordt. Po’s worsteling met zijn identiteit wordt op de goede momenten onderbroken door stuntelpartijen en inventieve grappen. De stem van Jack Black, die zich heeft gespecialiseerd in het spelen van de sympathieke kluns, is dan ook goed op zijn plaats.

De film krijgt nog meer afwisseling in de vorm van droomsequenties en flashbacks, vormgegeven als kleurrijke Chinese silhouetten. Fraai gemaakt en vooral iets om in 3D te zien, waarbij er wordt gespeeld met het diepteverschil tussen de platte tekeningen.

Maar Po zou natuurlijk geen echte kungfupanda zijn als er niet flink werd gevochten. De pandabeer en de andere vijf vechtmeesters komen in dit deel tegenover een schurkachtige pauw te staan, die China aan zijn macht wil onderwerpen. Obstakel is niet alleen zijn krachtige kanon, waartegen vechtkunsten niet lijken te zijn opgewassen, maar ook blijkt hij een rol te spelen in Po’s duistere verleden.

Of Kung Fu Panda 2 net zo leuk is als zijn voorganger valt te betwisten, maar degelijk vermaak biedt hij zeker. Het nieuwe is er wel vanaf, hoewel dit deel nog steeds getuigt van een plezierige creativiteit. En de film is zelfs af en toe ontroerend, meer nog dan het eerste deel.

Het open eind belooft meer avonturen, nog vier zelfs, als we de geruchten mogen geloven. Of deze franchise zo lang stand gaat houden, of, zoals de Shrek-reeks, steeds verder als een pudding in elkaar gaat zakken, is de grote vraag. Dit tweede deel geeft in ieder geval voldoende vertrouwen.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

eagleman74

Avatar

Ik ben er vanavond ook heen geweest, leuke film en goede 3D! :E 8-)

Ba2tiaan

Avatar

Kung Fu Panda was een erg originele film. Jack Black als Po en Angelina Jolie als Tigress waren een erg leuk als bekende namen. Jack Black voegde dat ene extra humor toe aan Po en het gehele verhaal.

Kung Fu Panda 2 neemt ons mee naar een dieper punt in Po zijn persoonlijke leven, zijn oorsprong. Door te beginnen met een verhaal voor uitleg in een tekenfilm style was erg gaaf gedaan, en zeker de aziatische style kwam ook goed ter plaats. Al vond ik het over het algemeen iets minder dan deel 1, was Kung Fu Panda 2 een zeer vermakelijke film. Avontuurlijk, grappig en natuurlijk een mooie boodschap.
Zeker een aanrader om te gaan kijken.

PRIME

Avatar

Heb hem gezien maar vond hem zwaar tegenvallen in vergelijking met deel 1.


Vond dat die badguy uit deel 1 echt een dreiging met zich mee bracht en prachtige gevechten, kreeg hier t gevoel alsof t te kiddy was en beetje 'gerushed' qua verhaalvertelling

Nevec

Avatar

PRIME "Vond dat die badguy uit deel 1 echt een dreiging met zich mee bracht en prachtige gevechten, kreeg hier t gevoel alsof t te kiddy was en beetje 'gerushed' qua verhaalvertelling"


idd, de badgut van deel was was ook egt evil zeg maar, dit was idd iets meer gericht voor de kids, gevechten waren ook stuk minder.

overigens togg een erg vermakelijke film maar had iets meer op deel 1 mogen lijken en niet een te diepgaan verhaal moeten hebben over zijn oorsprong e.d.

skullsplitter

Avatar

PRIME "Heb hem gezien maar vond hem zwaar tegenvallen in vergelijking met deel 1.


Vond dat die badguy uit deel 1 echt een dreiging met zich mee bracht en prachtige gevechten, kreeg hier t gevoel alsof t te kiddy was en beetje 'gerushed' qua verhaalvertelling"


Deel 1 was dan ook een origin-story, deel 2 is de kinderversie van een wraakfilm. In deel 1 werd de spanning om de badguy opgebouwd, in deel 2 wordt dat in de eerste acte al meteen weggegeven.

Zoals ik ook bij de filminfo schreef:
Afgelopen zaterdag gezien: net als deel 1 best vermakelijk, doch meer een wraakverhaal. Vele knipogen (terminator, bloodsport), voor de verandering eens goede 3D wat in het verhaal past.

Een dikke 8.

B@chelor

Avatar

Dit wordt een BR-tje voor mij.

PRIME

Avatar

skullsplitter "Deel 1 was dan ook een origin-story, deel 2 is de kinderversie van een wraakfilm. In deel 1 werd de spanning om de badguy opgebouwd, in deel 2 wordt dat in de eerste acte al meteen weggegeven.

Zoals ik ook bij de filminfo schreef:
Afgelopen zaterdag gezien: net als deel 1 best vermakelijk, doch meer een wraakverhaal. Vele knipogen (terminator, bloodsport), voor de verandering eens goede 3D wat in het verhaal past.

Een dikke 8."Goede 3D? Vond het echt, zoals gewoonlijk, niets toevoegen..

skullsplitter

Avatar

PRIME "Goede 3D? Vond het echt, zoals gewoonlijk, niets toevoegen.."


Echter in tegenstelling tot de meeste films was het zichtbaar doch niet overdreven. Toevoegen is een groot woord, maar in deze film, en eigenlijk meerdere animatiefilms, is het gewoon goed uitgevoerd.

Animatie lijkt hier beter mee te kunnen werken dan reguliere films.

Edit: ik ben niet kapot van 3D films, absoluut niet, staat IMO nog teveel in de kinderschoenen waardoor je er vaak meer last van hebt dan dat het wat oplevert, maar als de keus me ontzegd wordt aangezien ie in 2D nergens te vinden is, dan heb ik liever wel fatsoenlijke 3D.

Decepticon

Avatar

skullsplitter "Echter in tegenstelling tot de meeste films was het zichtbaar doch niet overdreven. Toevoegen is een groot woord, maar in deze film, en eigenlijk meerdere animatiefilms, is het gewoon goed uitgevoerd.

Animatie lijkt hier beter mee te kunnen werken dan reguliere films.

Edit: ik ben niet kapot van 3D films, absoluut niet, staat IMO nog teveel in de kinderschoenen waardoor je er vaak meer last van hebt dan dat het wat oplevert, maar als de keus me ontzegd wordt aangezien ie in 2D nergens te vinden is, dan heb ik liever wel fatsoenlijke 3D."
Euh, ik weet niet of je het 3D artikel van afgelopen week gemist hebt, maar 3D staat niet echt meer in de kinderschoenen, het bestaat al meer dan 100 jaar.
Sinds wanneer past 3D in et verhaal?
Ik vind 3D bij animatie ook geen hol toevoegen, het komt er net zo slecht uit als bij gewone films.

skullsplitter

Avatar

Decepticon "Euh, ik weet niet of je het 3D artikel van afgelopen week gemist hebt, maar 3D staat niet echt meer in de kinderschoenen, het bestaat al meer dan 100 jaar."

En keer op keer is het om technische redenen niet verder ontwikkeld, behalve nu het synchroon draaien van twee films door elkaar heen goed mogelijk blijkt te zijn. Maakt nog niet dat je ineens geen last hebt van flikkering bij kleine bewegende objecten of snelle actie omdat het verschil net te groot is om echt in elkaar over te lopen.
Sinds wanneer past 3D in et verhaal?
Dat kun je ook zeggen over breedbeeld en dolby/DTS...

Ik vind 3D bij animatie ook geen hol toevoegen, het komt er net zo slecht uit als bij gewone films.

Dat ben ik met je eens, als je mijn reactie nog eens doorleest tot het einde.

benjamin

Avatar

Decepticon "Euh, ik weet niet of je het 3D artikel van afgelopen week gemist hebt, maar 3D staat niet echt meer in de kinderschoenen, het bestaat al meer dan 100 jaar.
Sinds wanneer past 3D in et verhaal?
Ik vind 3D bij animatie ook geen hol toevoegen, het komt er net zo slecht uit als bij gewone films."


Sinds wanneer maakt het iets uit hoe mooi een animatiefilm geanimeerd is? Of dat die digitaal en in scherpere beeldkwaliteit wordt vertoond? Dat voegt ook niks toe aan het verhaal op zich. Maar het is wel mooi meegenomen, zeker als het goed uitgevoerd is, zoals bij animatiefilms vaker wel dan niet het geval is.

Kung Fu Panda 2

acties