Recensie

Gooische Vrouwen (2011)

Verfilming van de zeer succesvolle tv-serie slaagt erin te blijven vermaken zonder dat er eigenlijk iets gebeurt.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Arman Avsaroglu om 00:33 in RECENSIES
Gooische vrouwen poster
Regie: Will Koopman | Cast: Linda de Mol (Cheryl Morero), Susan Visser (Anouk Verschuur), Tjitske Reidinga (Claire van Kampen), Lies Visschedijk (Roelien Grootheze), Peter Paul Muller (Martin Morero), Derek de Lint (Dokter Rossi), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2010

Het is zelden een goed plan om een succesvolle tv-serie te vertalen naar het witte doek. Dergelijke films, zoals bijvoorbeeld The X-Files of Sex and the City, voelen al heel snel aan als een extra lange aflevering uit de serie en niet als een volwaardige speelfilm. Dat maakt het extra knap dat de Nederlandse successerie Gooische Vrouwen er wel in is geslaagd de stap naar het grote scherm te maken, waarbij alle goede facetten uit de serie bewaard zijn gebleven en het eindresultaat ook nog eens aanvoelt als een echte speelfilm.

De serie over het reilen en zeilen van vier vrouwen in het Gooi, naar een idee van Linda de Mol, eindigde na vijf seizoenen in 2009. In de film kampen de vier hoofdrolspeelsters allen met hun eigen problemen. De man van Cheryl heeft weer eens iets te veel aandacht voor andere vrouwen dan voor zijn eigen echtgenote, de dochter van Claire gaat samen met haar zoontje voor drie jaar naar Burkina Faso, Anouk heeft last van een puberende dochter die haar voor slet uitmaakt en Roelien voelt zich schuldig omdat ze een bejaarde vrouw heeft geslagen. De vier dames gaan uiteindelijk in Frankrijk op zoek naar zingeving.

Gooische Vrouwen wordt vaak gezien als Nederlandse equivalent van Sex and the City, maar dat is niet helemaal terecht. De Nederlandse serie is veel satirischer van aard en daardoor ook voor een mannelijk publiek prima geschikt, hoewel de mate van succes van de film toch vooral van de opkomst van de vrouwelijke fans zal afhangen.

Het knappe aan Gooische Vrouwen is dat de film 105 minuten lang vermakelijk blijft zonder dat er eigenlijk iets gebeurt. De problemen van vier rijke vrouwen in het Gooi zijn natuurlijk volstrekt belachelijk en inwisselbaar, maar dat beseffen de makers gelukkig zelf ook. Dat de film gebruik maakt van zeer clichématige situaties en overdreven stereotyperingen stoort dan ook geen moment, omdat de toon precies goed is en de goede grappen elkaar in rap tempo blijven opvolgen.

De acteerprestaties zijn wel wat onevenwichtig. Waar Susan Visser en met name de gortdroge Tjitske Reidinga erg sterk zijn, gaat het Linda de Mol en Lies Visschedijk minder goed af. Vooral die laatste heeft de leegte die Annet Malherbe na haar vertrek uit de serie achterliet nooit helemaal kunnen opvullen en krijgt van scenarist Frank Houtappels in de film ook nog eens de meest ondankbare verhaallijn. Gelukkig worden de dames ondersteund door een grote groep karakteracteurs, onder wie Loes Luca, Maike Meijer (Toren C) en de onvolprezen Derek de Lint als psychiater dr. Rossi, die net als in de serie met uitgestreken gezicht naar de problemen van de vier dames blijft luisteren.

Dit alles heeft een film opgeleverd die door de doelgroep ongetwijfeld in de armen gesloten gaat worden, maar waar ook de meer neutrale filmkijker van kan genieten. Want objectief gezien is Gooische Vrouwen, met name door het goede scenario dat voor de verandering eens niet kunstmatig overkomt, gewoon een van de betere Nederlandse speelfilms van de afgelopen tijd en dat is een compliment waard.

26 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

hollywoodking

Avatar

Come on :|! Verdient dit echt 3.5 sterren? O+

patrick_h

Avatar

hollywoodking "Come on :|! Verdient dit echt 3.5 sterren? O+"
Ah, jij bent vanavond naar een van de Ladies Night-voorpremieres geweest?

B@chelor

Avatar

Ah, Susan Visser.

benjamin

Avatar

Waarschijnlijk gaat deze ook nog redelijk scoren in Vlaanderen, al heeft de aanwezigheid van Koen - Clouseau - Wauters daar wel iets mee te maken.

timdekw

Avatar

Ik heb van de serie een aantal afleveringen meegekeken met mijn vriendin en kon er altijd wel van genieten. Het is gewoon een leuke serie en ik zal de film ook ongetwijfeld wel een keertje gaan kijken.

Beetje jammer dat er weer mensen zijn die lopen te zeiken om het zeiken. Waarschijnlijk hebben deze pubers nog geen aflevering gezien en niet meer van de film dan bovenstaand plaatje, wordt toch eens volwassen!

Pete_027

Avatar

Gooische Milfen:E

Decepticon

Avatar

B@chelor "Ah, Susan Visser."
:~Dirkje:~
Nu nog steeds een bloedmooie vrouw.

Ik zal deze film niet gauw kijken, de serie kijk ik ook niet.

Banned

Avatar

Komaan zoveel sterren voor een hollandse versie van sex and the city?

timdekw

Avatar

Banned "Komaan zoveel sterren voor een hollandse versie van sex and the city?"

Heb je de film al gezien????
Zo ja, kom maar op met je argumenten waarom je dit vindt.
Zo nee, hou je mond!

Banned

Avatar

timdekw "Heb je de film al gezien????
Zo ja, kom maar op met je argumenten waarom je dit vindt.
Zo nee, hou je mond!"


Fan van de serie zeker? Mocht het je interesseren ik heb het eerste seizoen gezien.

timdekw

Avatar

Banned "Fan van de serie zeker? Mocht het je interesseren ik heb het eerste seizoen gezien."


Ik ben geen fan nee, heb wel een aantal afleveringen gezien en kon er wel van genieten. Maar het gaat hier om de film en jij zegt zelf over de film die je nog niet gezien hebt:

Banned schreef:
Komaan zoveel sterren voor een hollandse versie van sex and the city?

Het gaat mij er niet om of iemand de serie wel of niet goed vond of dat iemand de film wel of niet goed vindt. Het gaat mij erom dat je moeilijk een mening kan geven over iets wat je niet gezien hebt.
Al had je nou gezegd:
"Komaan zoveel sterren voor een hollandse versie van sex and the city? Dat had ik niet verwacht. Ik vond de serie niet veel aan en verwacht daarom ook niet veel van deze film."
Dan laat je weten dat je de film nog niet gezien hebt en dat je andere verwachtingen had betreffende film omdat je de serie niet veel aan vondt. Dan hoor je mij ook niet zeuren ;)

Frietgezicht

Avatar

Ik heb het 1ste seizoen in die tijd toen(dus lang geleden) op tv gekeken en vond het best leuk.
Maar een serie op tv volgen is lastig want daarna was ik vaak niet thuis en dus ben ik nooit verder gekomen.
Ik heb alle seizoenen aan mijn moeder gegeven voor moederdag dus ik moet ze maar eens lenen maar ik wacht wel tot ik een vrouwtje heb om ze mee te kijken.
Tot die tijd begin ik maar niet aan deze film.

Grappig dat hierboven staat dat Linda niet zo goed acteerd terwijl ik gister op tv zag dat Carice van Houten haar wel erg goed vond en zelfs wel graag een rolletje zou hebben als er een vervolg zou komen.

hollywoodking

Avatar

patrick_h "Ah, jij bent vanavond naar een van de Ladies Night-voorpremieres geweest?"


Ah, jij weet welke avonden de Ladies Night is Smiley face.
Ten 1e ik ben geen Lady en ik zou ook niet gratis gaan, nooit.
Elke cent van mij is een cent te veel voor deze film.

patrick_h

Avatar

hollywoodking "Ah, jij weet welke avonden de Ladies Night is Smiley face."
Klopt, hoezo?
Ten 1e ik ben geen Lady en ik zou ook niet gratis gaan, nooit.
Elke cent van mij is een cent te veel voor deze film.
Tja, ik ging er vanuit dat je'm al gezien had, aangezien je zo goed wist dat 3.5 sterren een belachelijke score voor de film is.

hollywoodking

Avatar

Daar ga ik vanuit omdat:

- Bijna alle Nederlandse films zijn slecht.
- Zulke soort films zijn bijna altijd slecht.
- Nederlandse films krijgen sneller een hogere score op FT.

Frietgezicht

Avatar

hollywoodking "Daar ga ik vanuit omdat:

- Bijna alle Nederlandse films zijn slecht.
- Zulke soort films zijn bijna altijd slecht.
- Nederlandse films krijgen sneller een hogere score op FT."


Jezus,wat een lachwekkend bericht.
Dat Nederlandse films over het algemeen geen hoog niveau hebben is bekend maar er worden echt wel leuke of goede films gemaakt en die kregen dan een goede recensie ja.
Films als Van God Los,Zwartboek,Loft en Lek zijn o.a. films die terecht een goede beoordeling krijgen en een films als Pizza Maffia krijgt weer terecht een slechte recensie.

timdekw

Avatar

Vergeet 'Simon' niet en ook 'De Gelukkige Huisvrouw' vond ik verrassend goed.
Zulk soort films? Watvoor soort films bedoel je dan precies?

Ik geef je gelijk wanneer je zegt dat sommige Nederlandse films misschien onterecht de hemel in worden geprezen, bijvoorbeeld 'Komt een vrouw bij de dokter' maar dat is niet bij alle NL films het geval.

Ik ga de film eerdaags vast wel kijken en dan zal ik er mijn uitgebreide mening over geven, probeer er iets van te leren ;)

patrick_h

Avatar

Tja,
bijna alle films met Adam Sandler zijn slecht, dus een positieve recensie van Puch-Drunk Love? O+

En goeie Nederlandse films in overvloed, alleen al uit 2010 hebben we onder andere:

Weemoed en Wildernis
Rotvos
Schemer
Joy
R U There?
Farewell
Vreemd Bloed
Hunting & Zn.
Johan Primero
Shocking Blue

Deniro

Avatar

Dat maakt het extra knap dat de Nederlandse successerie Gooische Vrouwen er wel in is geslaagd de stap naar het grote scherm te maken, waarbij alle goede facetten uit de serie bewaard zijn gebleven en het eindresultaat ook nog eens aanvoelt als een echte speelfilm.

Ze zeggen eerst dat het aanvoelt als een echte speelfilm, maar...

Het knappe aan Gooische Vrouwen is dat de film 105 minuten lang vermakelijk blijft zonder dat er eigenlijk iets gebeurt.

Dat betekent dus dat het op het witte doek ook een beetje een serie blijft, want als er niets gebeurd, maar het wel vermakelijk is om naar te kijken dan is het niet echt een voelbare speelfilm. Want in een speelfilm moet er dan toch iets gebeuren. Er moet toch minimaal 1 echte verhaallijn in zitten (met bepaalde verhaallijnen erbij)

Kijk dan kan het wel een succesvolle film zijn, maar dan voelt het toch meer als een serie op het witte doek. Of zie ik het helemaal verkeerd. Dat kan ook:E

patrick_h

Avatar

Deniro "want als er niets gebeurd, maar het wel vermakelijk is om naar te kijken dan is het niet echt een voelbare speelfilm. Want in een speelfilm moet er dan toch iets gebeuren. Er moet toch minimaal 1 echte verhaallijn in zitten"


Ik zeg: Tejút (ofwel Milky Way). Wat een heerlijke film is dat zeg.

Frietgezicht

Avatar

Krijg nu met deze echte vrouwen-film wel zin in een echte Nederlandse mannen-film (Old Stars?)

hollywoodking

Avatar

timdekw "Zulk soort films? Watvoor soort films bedoel je dan precies?
"Kinderachtige vrouwenfilms oa. Sex and the City.

Deniro

Avatar

hollywoodking "Kinderachtige vrouwenfilms oa. Sex and the City."

Maar dat kinderachtige in de Sex and the City 2 was allang verdwenen. Aan de hoeveelheid rimpels die ze hadden kon je zien hoe oud ze waren ;)

tukkerstein

Avatar

Ik denk dat de doelgroep de satire nauwelijks doorheeft. Ik kan er verder niet over oordelen, want ik heb de serie en film nooit gezien.

patrick_h

Avatar

tukkerstein "Ik denk dat de doelgroep de satire nauwelijks doorheeft. Ik kan er verder niet over oordelen, want ik heb de serie en film nooit gezien."
Goh, dat weerhoudt je er anders niet van films een cijfer te geven zonder ze te hebben gezien. Maar de satire ligt er zo duimendik bovenop dat zelfs vrouwen het kunnen begrijpen hoor.

Katniss

Avatar

Ik begrijp niet dat mensen zich zo druk maken over een film die ze toch niet willen zien LoL

Gooische vrouwen

acties