Recensie

Machete (2010)

Wat begon als een faketrailer wordt nu voorgezet als film. Zonder de bemoeienissen van een grote filmstudio kon Rodriguez ongeremd te werk gaan.

door Thomas Hermssen om 23:25 in RECENSIES
Machete poster
Regie: Robert Rodriguez en Ethan Maniquis | Cast: Danny Trejo (Machete), Michelle Rodriguez (Luz), Jeff Fahey (Booth), Robert De Niro (senator McLaughlin, Jessica Alba (Sartana), Steven Seagal (Torrez), Cheech Marin (Padr), Don Johnson (Lt. Stillman), Lindsay Lohan (April), e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2010

Het geflopte tweeluik Grindhouse van Quentin Tarantino en Robert Rodriguez bevatte een aantal faketrailers die naar meer smaakten. Die van Machete was er zo één, maar in tegenstelling tot het publiek en Rodriguez geloofden de studio’s niet zo in het project. Ondanks het strikken van verschillende grote namen moest Rodriguez de film zelf zien te produceren voor het belachelijke budget van nog geen twintig miljoen. Machete kwam er dus zonder een hijgende studio in Rodriguez’ nek. Gezien het resultaat is dat misschien maar goed ook.

De oorspronkelijke trailer bevatte naast hoofdrolspeler Danny Trejo ook Cheech Marin en Jeff Fahey. Beide heren keren ook in de film terug in dezelfde rollen. Rodriguez voegde hier nog enkele grote namen aan toe zoals Robert De Niro, Steven Seagal, Michelle Rodriguez, Jessica Alba en Lindsay Lohan. Allen moesten werken voor een mager salaris. Het mag de pret niet drukken, want vanaf minuut één gaan alle registers vol open.

De titel is nog niet in beeld geweest of de ledenmaten en hoofden vliegen in het rond. Gelach en applaus: Machete is begonnen. Machete is een losgeslagen voormalige ‘Mexican Federale’ die zijn sporen verdiend heeft met het hanteren van kapmessen. Nu zoekt hij werk in Amerika nadat hij gebruikt is door de Mexicaanse drugslord Torrez. Machete neemt een klus aan om de corrupte senator McLaughlin te vermoorden, maar als blijkt dat hij weer in een val is getrapt moet hij opnieuw op de vlucht. Tot hij besluit dat het genoeg is geweest en hulp inroept om een genadeloze wraakactie op te zetten. “They just fucked with the wrong Mexican!”

Rodriguez weet het niveau van de openingssequentie aardig vol te houden, maar kiest naarmate de film vordert steeds meer voor de nevenpersonages. Die zijn an sich boeiend en interessant maar het is toch Machete voor wie we gekomen zijn. Bovendien lijkt de film naar het einde toe minder ranzig te worden en grijpt Machete ook steeds minder naar zijn kapmes. Dat is jammer, al blijft er genoeg te genieten.

Vrijwel alle beelden van de oorspronkelijke trailer zitten ook in de film en dat is een wijze beslissing geweest. Rodriguez voegde daar nog het een en ander aan toe. Wat te denken van een topless Lindsay Lohan, een douchende Jessica Alba, een naakte vrouw die op inventieve wijze een telefoon met zich meedraagt en verschillende andere schaars of ongeklede dames. De film gaat ook op dit front lekker over de top en bevat naast de indrukwekkende performance van Danny Trejo nog een aantal mooie rollen met die van Don Johnson en Robert De Niro als uitschieters.

Zonder steun en daarmee ook bemoeienis van een studio levert Rodriguez een grove, platte maar zeer vermakelijke film af. Machete is cult in wording, al lijkt Rodriguez dat soms iets te duidelijk voor ogen te hebben gehad. Voor het grootste deel is de film echter heerlijk pretentieloos en dus is het volop smullen geblazen.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Remco

Avatar

Ik vond er niet echt veel aan eerlijk gezegd. Mij wat te over the top plus ik ben klaar met dat standaard sausje dat Tarentino ook in zijn films heeft.
Eigenlijk maken ze elke keer dezelfde soort films. Steeds die cliche muziek en vage teksten kom eens met wat nieuws. En die lelijke Danny Trejo kan ook niet acteren.......

RyanD

Avatar

Deze film past feilloos in de categorie Tarantino. De actie en personages zijn allemaal 'over the top' en dat hoort gewoon bij een vermakelijke wegkijker.

Danny Trejo zet een zeer boeiend karakter neer, wat precies past in het verhaal. Verder zijn de bijrollen van Michelle Rodriguez en Jessica Alba een lust voor het oog.

De film heeft een goede basis voor een franchise. Er zullen daarom denk ik ook nog wel een sequel en een derde film volgen (op het einde machete kills, machete kills again hint?).

Al met al een film die je gewoon gezien moet hebben. Trio's, schietende motors vanuit de lucht, een moordende non, een disproportioneel racistische gouveneur. De film heeft alles om een cultklassieker te worden.

bobzombie

Avatar

They fcuked with the wrong Mexican and I loved it!

Webjoker

Avatar

Wow! Wat een film! Genoten, wat een geweld. Hiervoor ga ik nou graag naar de bioscoop. De hele film met een grote glimlach gekeken, absolute aanrader.

Baski

Avatar

B@chelor "Je moet inderdaad van Tarantino houden; vooral die lange dialogen Smiley face

En die scenes lijken geen half uur te duren; het is gewoon zo! Kijk maar naar Inglourious Basterds; geweldig :E"


Prachtig die scenes met dialogen, ik houd er van! Smiley face
Ik vind ze altijd goed en boeiend in beeld gebracht...

Kan niet wachten tot het bioscoop avondje met "Machete", wordt weer lachen!

benjamin

Avatar

B@chelor "Je moet inderdaad van Tarantino houden; vooral die lange dialogen Smiley face

En die scenes lijken geen half uur te duren; het is gewoon zo! Kijk maar naar Inglourious Basterds; geweldig :E"


Helemaal gelijk, maar misschien had hij zich in deze film meer aan het uitgangspunt (een grindhouse-achtige film draaien) moeten houden. Planet Terror was gewoon een opzettelijk slechte film en daarom nog redelijk vermakelijk, Death Proof was een mix tussen Tarantino en grindhouse en daarom vond ik hem wat minder werken (al blijft het goed).

marcjeb

Avatar

B@chelor "Je moet inderdaad van Tarantino houden; vooral die lange dialogen Smiley face

En die scenes lijken geen half uur te duren; het is gewoon zo! Kijk maar naar Inglourious Basterds; geweldig :E"


Haha ja ik wou me bericht ook nog bewerken, want het duurt indd gewoon een half uur.. death proof het begin dat ze in die cabrio rijden :P er kwam geen einde aan.. ik keek die film met me ouders ik beloofde ze een gekke thriller/horror iemand die mensen dood rijdt met ze auto :P..arme ouders:P

Inglourious Basterds was ook alllleeeen maar lullen, maar die film trok me dan wel weer af en toe sterke momenten zaten daarin

Yanggie

Avatar

Ben nu bijna full time Entourage aan het kijken en de eerste alinea van de recensie is echt zo Entourage. Grappig lol.

On-topic:
Machete afgelopen maandag in de sneak gezien. Enorm goeie sneakfilm aangezien we de 2 weken daarvoor allebei een enorme boutfilm voorgeschoteld kregen.
Niet de allerbeste van Rodriguez, maar stukken beter dan de gemiddelde bagger wat ze tegenwoordig uitbrengen.
Als je van Rodriguez films houdt is dit absoluut een aanrader.

Covington

Avatar

Ik ga vanavond naar Machete :D Draait voor het eerst vandaag in Tilburg.

B@chelor

Avatar

marcjeb "Ja je moet er echt van houden van zijn films.. maar zoals death proof.. die film was toch ZOOOO SAAAAI en wordt wat afgepraat, 1 scene lijkt wel een half uur te duren.. dus zoals je zie ik vind het niks :P"


Je moet inderdaad van Tarantino houden; vooral die lange dialogen Smiley face

En die scenes lijken geen half uur te duren; het is gewoon zo! Kijk maar naar Inglourious Basterds; geweldig :E

Aston

Avatar

Deze moet ik zo zien.T+)

marcjeb

Avatar

B@chelor "Ik denk dat ie bedoelt met "geflopt", dat het geen succes was aan de kassa. Net als jou vind ik Death Proof en Planet Terror f$%^& awesome!"


Ja je moet er echt van houden van zijn films.. maar zoals death proof.. die film was toch ZOOOO SAAAAI en wordt wat afgepraat, 1 scene lijkt wel een half uur te duren.. dus zoals je zie ik vind het niks :P

B@chelor

Avatar

Asperientje "
Ik vind het alleen raar dat de grindhouse films van rodrigeuz en tarantino geflopt zijn. ik vond het zwaar vette films, maar planet terror was wel beter dan death proof. maar geluukig komt binnenkort de grindhouse uit op blu ray. Samen de films in één!!

oh yeah baby."


Ik denk dat ie bedoelt met "geflopt", dat het geen succes was aan de kassa. Net als jou vind ik Death Proof en Planet Terror f$%^& awesome!

SilentSimon

Avatar

Deze film in de sneak gezien afgelopen dinsdag, wát een vermaak mensen Smiley face
8/10

Asperientje

Avatar

Ik en mijn vrienden hebben erg lang op deze film zitten te wachten dus ik ga sowieso naar de bioscoop.

Ik vind het alleen raar dat de grindhouse films van rodrigeuz en tarantino geflopt zijn. ik vond het zwaar vette films, maar planet terror was wel beter dan death proof. maar geluukig komt binnenkort de grindhouse uit op blu ray. Samen de films in één!!

oh yeah baby.

Steve-O

Avatar

leidenaar "Dit is wel een bioscoop-bezoekje waard!"

Nee, voor mij niet:9
"Zie ik thuis wel een keer" film.

leidenaar

Avatar

Dit is wel een bioscoop-bezoekje waard!

acties