Recensie

Robin Hood (2010)

Het verhaal achter de mythische weldoener hebben we nog niet zo vaak gehoord, maar een nieuwe visie levert het helaas niet op. Wat resteert is een sterke actiefilm

door Evert de Vries om 23:15 in RECENSIES
Robin Hood poster
Regie: Ridley Scott | Cast: Russell Crowe (Robin Longstride), Cate Blanchett (Marion Loxley), Max von Sydow (Sir Walter Loxley), Mark Strong (Godfrey), Oscar Isaac (Prins John), Kevin Durand (Little John), e.a. | Speelduur: 140 minuten | Jaar: 2010

Het verhaal van Robin Hood is één van de oudste legendes uit de Engelse geschiedenis en bezorgde ons al verschillende onvergetelijke films. Van het geweldige The Adventures of Robin Hood tot één van de beste Disneyfilms ooit, een nieuwe Robin Hood is maar al te vaak iets om naar uit te kijken. Toch bieden de vele films over de legendarische boogschutter maar zelden een originele kijk op het verhaal. De jongste telg uit de familie doet dat wel. Althans, Ridley Scotts Robin Hood geeft ons een origineel verhaal over de oorsprong van de legende, maar nergens lukt het Scott om voor Robin Hood te doen wat Batman Begins bijvoorbeeld wel deed voor Batman.

In het verhaal achter de legende leren wij Robin Hood kennen als Robin Longstride, een gewone boogschutter in het leger van koning Richard. Als de koning sneuvelt in de strijd en de boodschapper van dit nieuws op weg richting het hof in een hinderlaag loopt, is Robin bij toeval degene die zijn taak overneemt. Om aan het hof geaccepteerd te worden neemt hij ook de wapenrusting en naam van de boodschapper over. Na het brengen van het slechte nieuws aan prins John gaat Robin op pad naar de weduwe van de boodschapper, Lady Marion, om het zwaard van haar man terug te geven. Daar aangekomen ziet hij hoe het land lijdt onder de slechte economie en de hoge belastingen van prins John en al snel groeit Robin uit tot een beschermer van de gewone man.

Net als in eerdere historische films heeft Ridley Scott ook Robin Hood volgestopt met daadwerkelijke historische gebeurtenissen. En geheel zoals we van Scott kunnen verwachten, wordt de geschiedenis her en der ook zeer inventief herschreven. Maar wat maakt het uit? Het resultaat is een spectaculaire historische actiefilm. Robin Hood opent met een mooie bestorming van een Franse burcht en houdt de boog vervolgens gedurende ruim twee uur constant gespannen. Flitsende gevechtsscènes volgen elkaar pijlsnel op en worden afgewisseld met verrassend veel humor. Op beide fronten is het Kevin Durand (Little John) die met zijn twee meter en ruim honderd kilo letterlijk en figuurlijk de meeste indruk maakt.

Naast de massieve Durand valt het overigens extra op dat Russell Crowe niet meer de jongste is. En dat is jammer, want als er ergens een jonge Robin nodig is, is het wel in deze film. Het gevolg is dat Robin niet helemaal overtuigt als krachtige strijder. Als hij er nu al zo op zijn retour uitziet, hoe moet het dan gaan als hij later de legende Robin Hood wordt? Gelukkig wordt hij wel ijzersterk bijgestaan door Cate Blanchett. Op papier heeft Lady Marion weinig inhoud, maar Blanchett zorgt ervoor dat dat op het scherm wel anders is.

Dat Blanchetts personage niet echt tot haar recht komt, is goed te zien aan de ontwikkeling van haar relatie met Robin. Buiten het feit dat je wel gek moet zijn om niet van Cate Blanchett te houden, geeft de film geen enkele reden voor de liefde tussen de twee. Een flinke fout voor een film die als prototype voor elke andere Robin Hoodfilm zou moeten doorgaan. Dit gebrek aan diepgang zien we helaas bij vrijwel alle personages. En of het nu gemakzucht is of een gebrek aan durf; op geen van de personages krijgen wij een frisse kijk en bij geen van allen gaat de film echt diep.

In interviews had Russell Crowe aangegeven de film alleen te willen doen als hij echt een nieuwe kijk op Robin Hood zou bieden. Hierin slaagt de film amper. De personages worden weliswaar van extra bagage voorzien, maar we leren ze daardoor niet beter kennen. De ontwikkeling richting de personages die we al jaren kennen ontbreekt. Het is een gemis in een verder sterke film, wat zich waarschijnlijk in negatieve zin zal uitbetalen in het onvermijdelijke vervolg. Want als een film niets zaait, kan er ook niets geoogst worden. Robin Hood slaagt volledig als historische actiefilm, maar geeft niets duurzaams mee. Het vervolg zal daardoor niet of nauwelijks kunnen uitgroeien boven de tientallen Robin Hoodfilms die we al hebben. En dat was toch wel de bedoeling?

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

HitBit2005

Avatar

Vanavond in Ede gezien, met ervoor de rode loper beelden uit Cannes.
Ik heb echt genoten van de film ondanks de lange zit. Van mij hadden ze hem zo nog een keer mogen starten.
Heb geen moment gehad van ehh dit of dat hadden ze wel mogen weglaten. Wat ik bij IronMan2 wel regelmatig had.

Steve-O

Avatar

Ik zal dan weer niet zo snel vergelijken met IronMan2 maar oke..
Om de 1 of andere reden maakt zelfs de trailer niks bij me los.. Ik zou er dan eigenlijk niet naartoe gaan maarja..Ik wil 'm toch wel zien! Hopenlijk verlaat ik de zaal dan tevreden.

Decepticon

Avatar

Steve-O "Om de 1 of andere reden maakt zelfs de trailer niks bij me los.. Ik zou er dan eigenlijk niet naartoe gaan maarja.."
Bij mij ook niet....Ik huur hem wel een x.

Mark

Avatar

Is het iemand trouwens opgevallen dat ze die ondertitels totaal verneukt hebben? Zag een keer 'Langstap' in plaats van 'Longstride' staan, en John noemen ze elke keer Jan. De rest van de namen wordt dan weer niet veranderd in iets Nederlands. Weirde shit!

Na het kijken van die trailers had ik het idee dat dit een Robin Hood film zou zijn die dat klassieke verhaal nog een keer verteld, maar dan beter. Blijkt het totally iets anders te zijn. Check btw dat stuk waar die ouwe daarvoor nog verteld dat zijn vader een fantastische filosoof was waar mensen geboeid naar luisterden, en 2 scenes later is hij het zelf geworden bij dat overleg van die clans, of wat het ook zijn.

Railgunner

Avatar

Vanavond gezien @ Pathé Scheveningen. De film viel me niet tegen en heeft me ruim twee uur goed vermaakt. Ik vond het nergens briljant maar ik was wel constant geboeid. De humor vond ik een leuke toevoeging Smiley face.

Havoc

Avatar

Ik vond Gladiator niet veel en was bang dat Robin Hood een herhaaltruc zou worden. Had ik het even mis. Goede film, alleen gebruikt Robin zijn pijl en boog veeeeeeel te weinig..

Robinnn

Avatar

Pardon?? je vond Gladiator niet veel???? damn.. Ik weet iedereen mag zn mening hebben, die respecteer ik altijd, je vond Gladiator niet veeel? wtf.. damn dat echoes in eternity.. ben je wel helemaal wakker nu je dit zegt? Ik zou zeggen slaap lekker en kom morgen goed uitgerust terug en verander t ff, want dit kan niet he. Vind t echt n gruwelijke film!! Ben gewoon aan mn 2e dvd al bezig, heb de eerste gewoon kapot gekeken haha

SunChaser

Avatar

Ik vond Gladiator ook niet bijster bijzonder, gewoon wel aardig.Sandalenfilms hoeven niet voor me. Verder pruim ik Russel Crowe niet. En RobinHood die een prequel is en een serieuze toon heeft dat hoeft al helemaal niet. Dus ik sla deze over, zelfs als ie op tv komt.

Havoc

Avatar

Robinnn "pardon?? je vond Gladiator niet veel???? damn.. Ik weet iedereen mag zn mening hebben, die respecteer ik altijd, je vond Gladiator niet veeel? wtf.. damn dat echoes in eternity.. ben je wel helemaal wakker nu je dit zegt? Ik zou zeggen slaap lekker en kom morgen goed uitgerust terug en verander t ff, want dit kan niet he. Vind t echt n gruwelijke film!! Ben gewoon aan mn 2e dvd al bezig, heb de eerste gewoon kapot gekeken haha"


Ik heb hem 1 keer gezien in de bios, daarna 1 keer op dvd. Daar is het bij gebleven. Vond er weinig aan. Actiescenes waren goed, maar de rest interesseerde me niet. Sorry ;)

styfus

Avatar

Robin Hood opent met een mooie bestorming van een Franse burcht en houdt de boog vervolgens gedurende ruim twee uur constant gespannen. Flitsende gevechtsscènes volgen elkaar pijlsnel op en worden afgewisseld met verrassend veel humor.

Boog, pijl.. leuke woordspelingen in de context van Robin Hood ;)

skullsplitter

Avatar

Dit project werd aangekondigd als een interessante twist op de bekende lore, maar volgens mij is alleen de aanloop anders.

Ik zou het interessanter vinden als Robin Hood niets meer dan een fabriceerde tegenstander van de Sherrif van Nottingham blijkt te zijn, gecreeerd om mensen hoop te laten houden onder de door hogerhand opgelegde hoge belastingen, waarbij de Sherrif van Nottingham zichzelf weg dient te cijferen in publieke opinie ten gunste van een held die niet echt bestaat (en mogelijk zelfs de Sherrif zelf zou kunnen zijn)
Kan ik dit plot meteen even copyrighten? Dank.

Dat zou tenminste origineel zijn, dit is net niet vernieuwend genoeg ben ik bang. Ga hem wel kijken.

leidenaar

Avatar

skullsplitter "Dit project werd aangekondigd als een interessante twist op de bekende lore, maar volgens mij is alleen de aanloop anders.

Ik zou het interessanter vinden als Robin Hood niets meer dan een fabriceerde tegenstander van de Sherrif van Nottingham blijkt te zijn, gecreeerd om mensen hoop te laten houden onder de door hogerhand opgelegde hoge belastingen, waarbij de Sherrif van Nottingham zichzelf weg dient te cijferen in publieke opinie ten gunste van een held die niet echt bestaat (en mogelijk zelfs de Sherrif zelf zou kunnen zijn)
Kan ik dit plot meteen even copyrighten? Dank.

Dat zou tenminste origineel zijn, dit is net niet vernieuwend genoeg ben ik bang. Ga hem wel kijken."


Er is een verschil tussen een andere kijk op een karakter of om gelijk (dus jou idee) een karakter om zeep te helpen.

leidenaar

Avatar

Havoc "Ik vond Gladiator niet veel en was bang dat Robin Hood een herhaaltruc zou worden. Had ik het even mis. Goede film, alleen gebruikt Robin zijn pijl en boog veeeeeeel te weinig.."


Zegt iemand die Transformers 2 als cijfer hier op filmtotaal een 10 geeft hahahaha.Lachwekkend. O+

Masterbrain

Avatar

Wij actie filmliefhebbers hoeven niets meer dan actie en nog eens keiharde actie ik vind deze film zeker het kijken waard een 7.7

skullsplitter

Avatar

leidenaar "Er is een verschil tussen een andere kijk op een karakter of om gelijk (dus jou idee) een karakter om zeep te helpen."


Hoezo karakter om zeep? Ik gaf enkel een andere blik op het verhaal, vooral omdat er historisch gezien te weinig bewijs is voor een echte Robin Hood.

Daden blijven hetzelfde, persona ook, alleen is het (iemand in dienst van) de sherrif ipv een doodgeverfde held. Voor het grootste gedeelte krijg je ook geen grip op Robin hood.

Zoals ik de recensie lees, is er weinig echt vernieuwend aan deze variant, behalve dat hij wat menselijker is neergezet.

Darthmar

Avatar

Over deze film kan ik nog niet oordelen omdat ik hem nog niet gezien hebt. Maar zien ga ik hem zeker.
Gladiator heb ik wel gezien en deze vond ik niet echt bijzonder. Hij was wel aardig maar meer ook niet.

Sjaak_Polak

Avatar

Vond Gladiator wel oke, deze moet ik nog zien.

ma6co66

Avatar

Gladiator is gemiddeld genomen zeer goed beoordeeld en blijft een klasieker is z,n genre.
Ik vraag me dan ook af, buiten een paar schoonheids foutjes wat er mis is met de film Gladiator (buiten het feit dat actie,komedie of triller een smaakkwestie is).

Darthmar

Avatar

ma6co66 "Gladiator is gemiddeld genomen zeer goed beoordeeld en blijft een klasieker is z,n genre.
Ik vraag me dan ook af, buiten een paar schoonheids foutjes wat er mis is met de film Gladiator (buiten het feit dat actie,komedie of triller een smaakkwestie is)."


Voor het einde van de film wordt verteld dat het legioen van de hoofdkarakter aanwezig is dus verwachtte ik dat dat legioen nog een rol van betekenis zou spelen maar nee. Ook het einde vond ik een afknapper. Ik vond het een wel een aardige film om te zien. Maar het was geen film die ik graag nog een keer wilde zien niet zoals Shawshank Redemption, A New Hope (SW EP4), Iron Man, All Quiet On The Western Front. Als ik een film heb gezien en ik denk deze film wil ik nog een keer zien dan is het in mijn mening een goeie/leuke film.

Jos Ballenbak

Avatar

Ik heb gisteren de film in een uitverkochte bioscoop zaal gezien, en ik vond het een zeer vermakelijke film. Alleen toen ik de zaal na het einde uit liep, liep ik toch met zeer leeg gevoel weg. Gladiator en Batman Begins waar deze film goed mee vergeleken kan worden, waren complete films op zich. Deze film was echt een inleiding die net zo goed in een kwartiertje samengevat had kunnen worden om daarna op de orde van de dag te gaan. Leuke film, maar nu gaan we weer wachten op het deel dat echt moet overtuigen.

Colonel_Kurz

Avatar

skullsplitter "Dit project werd aangekondigd als een interessante twist op de bekende lore, maar volgens mij is alleen de aanloop anders.
"
Maar toen zou Russel Crowe ook nog Robin Hood én de Sheriff van Nottingham spelen.

Golden Ghost

Avatar

Sorry maar deze film is het dus niet. Gevechten zien er leuk uit maar voor de rest is het een lege schil. Zou hem zelf dan ook nooit 3.5 ster gegeven hebben. Hij kan de vergelijking met eerdere Robin Hood verfilmingen gewoon niet doorstaan. Jammer.

tyraxmore

Avatar

Aantal minpunten van best een aardige film
-de scene na de belegering van het kasteel waarin de koning het woord
tot Robin richt is een akelige kopie van Gladiator in misschien wel dezelfde tent. De toon en manier van spreken is bijna 100% gelijk.
-manier van filmen en veel scenes lijken teveel op gladiator, dit is natuurlijk door dezelfde regiseur, maar orgineler had het wel gemogen.
-Crowe vind ik erg slecht gekozen, als eerder gezegd is hij te oud en mist hij charisma wat Robin toch in iedere verfilming heeft, bovendien lijkt door hem de vergelijking met Gladiator veel groter
-de al genoemde diepgang die ontbreekt
Leuk en niet onaardig maar had veel meer ingezeten

Frank_Costello

Avatar

leidenaar "Zegt iemand die Transformers 2 als cijfer hier op filmtotaal een 10 geeft hahahaha.Lachwekkend. O+"

Ik gaf House of the Dead een 10 op FT. Zegt dat iets over mijn mening over een andere film :? (sowieso een beetje zielig om dat uit te zoeken).

Maar goed OT: het lijkt mij een interessante film om te zien, omdat Russell Crowe meestal wel goed acteert en Ridley Scott ook wel wat credit heeft. Nu nog kijken of ik hem tussen mijn examens kan proppen :X

Merlin

Avatar

Havoc "Ik vond Gladiator niet veel en was bang dat Robin Hood een herhaaltruc zou worden. Had ik het even mis. Goede film, alleen gebruikt Robin zijn pijl en boog veeeeeeel te weinig.."


leidenaar "Zegt iemand die Transformers 2 als cijfer hier op filmtotaal een 10 geeft hahahaha.Lachwekkend. O+"


amen ...

DesertRose

Avatar

Deze film was uiterst teleurstellend. Wanneer ik besluit om met vrienden naar een Robin Hood te gaan (ja je leest het goed, 'een' Robin Hood), dan hoop ik hier ook wat van terug te zien. In de plaats hiervoor kreeg ik een verhaal over een iemand die door (on)geluk wordt omringd en die eigenlijk gewoon helemaal niets uitmaakt in de strijd tussen Engeland en Frankrijk, maar dit dus voor het gemak wel even deed.

Als je aan Robin Hood denkt denk ik meteen aan een mysterieus persoon in een diep woud. Iemand die enkel zijn pijl en boog gebruikt en heel sluw is. Ik kreeg er een Gladiator voor in de plaats, en eigenlijk meer iemand die later graag wilde zeggen: o ja, daar ben ik dus bij geweest. Want wat hij in deze film presteerde, ging eigenlijk helemaal nergens over...

Toch is er een klein lichtpuntje. Veel van de shots waren wel mooi.

chrissie107

Avatar

DesertRose "Deze film was uiterst teleurstellend. Wanneer ik besluit om met vrienden naar een Robin Hood te gaan (ja je leest het goed, 'een' Robin Hood), dan hoop ik hier ook wat van terug te zien. In de plaats hiervoor kreeg ik een verhaal over een iemand die door (on)geluk wordt omringd en die eigenlijk gewoon helemaal niets uitmaakt in de strijd tussen Engeland en Frankrijk, maar dit dus voor het gemak wel even deed.

Als je aan Robin Hood denkt denk ik meteen aan een mysterieus persoon in een diep woud. Iemand die enkel zijn pijl en boog gebruikt en heel sluw is. Ik kreeg er een Gladiator voor in de plaats, en eigenlijk meer iemand die later graag wilde zeggen: o ja, daar ben ik dus bij geweest. Want wat hij in deze film presteerde, ging eigenlijk helemaal nergens over...

Toch is er een klein lichtpuntje. Veel van de shots waren wel mooi."


Misschien is het beeld wat ons altijd is voorgeschoteld van een mysterieus persoon in een diep woud met pijl en boog altijd onjuist geweest en is deze Robin Hood historisch wat exacter

jrn

Avatar

Net deze film gezien en wat ik al van de trailer zij: Dit lijkt in de verste verte niet op Gladiator (wat ik overigens ook een erg goede film vind) Misschien net wat beter nog als Robin Hood.

Tja je hebt Russel Crowe en je hebt Ridley Scott, maar daar houdt de vergelijking dan ook mee op, een ander die dat wel meent te vinden zou ik bijna naïef noemen, maar goed ieder zijn mening.

Ik vond het juist wel weer eens leuk dat het verhaal anders was als alle voorgaande Robin Hood films.
Ach, en wat kan mij het eigenlijk schelen of hij te veel op gladiator zou lijken of dat Russel Crowe te oud zou zijn hiervoor. heb in ieder geval genoten en daar gaat het uiteindelijk toch om...

Robin Hood

acties