Recensie

Alice in Wonderland (2010)

Tim Burtons Alice in Wonderland is een visueel festijn, maar het meesterwerk waar we allemaal op hoopten is het helaas niet geworden.

door Arman Avsaroglu om 18:56 in RECENSIES
Alice in Wonderland poster
Regie: Tim Burton | Cast: Mia Wasikowska (Alice), Johnny Depp (Mad Hatter), Helena Bonham Carter (Red Queen), Anne Hathaway (White Queen), e.a. | Speelduur:108 minuten | Jaar: 2010

Het belangrijkste resultaat van de mogelijke boycot van Alice in Wonderland door de grote Nederlandse bioscoopketens? Dat Pathé de film nu zelfs nog een week eerder in haar bioscopen heeft uitgebracht om maar optimaal te kunnen profiteren van de publiciteit rondom de film. Het is een wat goedkope marketingtruc die bovendien onnodig is. Tim Burtons Alice in Wonderland kan op eigen kracht namelijk ook heel goed mensenmassa’s op de been brengen.

Ondanks talloze verfilmingen en bewerkingen blijft Alice in Wonderland van Lewis Carroll een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op filmmakers met een bovenmatige interesse in het fantastische. Tim Burton, specialist in fantasievolle verhalen vol excentrieke figuren, kon het aanbod van Disney om een nieuwe interpretatie aan het verhaal te geven dan ook onmogelijk naast zich neerleggen.

In het ingenieuze scenario van Linda Woolverton (The Beauty and the Beast, The Lion King), die gelukkig durft af te wijken van het heilig verklaarde bronmateriaal, is Alice niet meer een verward meisje van zeven dat voordurend vol verbazing van de ene in de andere wonderlijke situatie belandt, maar een potige adolescent van negentien die op het punt staat te trouwen. Daar heeft ze echter weinig zin in en als ze wegrent van haar verlovingsfeest, valt ze in het welbekende konijnenhol dat de toegang vormt tot Wonderland. Daar maakt ze kennis met de vreemdste figuren, onder wie de Mad Hatter en de Red Queen, die Wonderland in een ijzeren greep houdt.

De verwachtingen zijn onvermijdelijk hoog gespannen als Tim Burton en Johnny Depp een nieuwe film aankondigen. Alice in Wonderland is, na meesterwerkjes als Edward Scissorhands en Ed Wood, alweer hun zevende samenwerking, maar het is helaas niet hun beste geworden. Dat ligt grotendeels aan het probleem dat Burton pas in een vergevorderd stadium, toen het scenario van Woolverton er al lag, bij de film werd betrokken, waardoor je het gevoel krijgt dat zijn creativiteit enigszins wordt ingeperkt door de strakke kaders van Disney.

Aan deze Alice in Wonderland blijft namelijk een zure, commerciële nasmaak kleven. Dit is een film die zo expliciet gericht is op het bereiken van een zo groot mogelijk publiek dat het bijna gaat irriteren. Zo lijkt de keuze om Alice opeens negentien jaar te maken niet zozeer ingegeven door inhoudelijke redenen, maar vooral om de tienermeisjes aan te spreken. De gezinnen met kinderen worden al aangetrokken door het legendarische verhaal, dus wat blijft er dan nog over: de fanboys. Als de naam van Tim Burton op het affiche niet genoeg is om deze groep naar de bioscoop te lokken, moet het 3D-effect de klus wel klaren. De 3D-technologie wordt nogal gemakzuchtig gebruikt en voegt weinig tot niets toe aan de film, die het op dat front moet afleggen tegen het technisch superieure Avatar.

Maar gelukkig is Tim Burton bijna niet in staat een echt slechte film te maken (op het desastreuze Planet of the Apes na dan) en houdt hij Alice in Wonderland voortdurend interessant en geestig, ondanks de onvolkomenheden. Elk shot is een lust voor het oog en de art direction is, zoals altijd bij Burton, om van te watertanden. Daar komt bij dat de fijne, typische Burtoneske humor ook in deze grote blockbuster gelukkig niet ontbreekt. De verloofde van Alice, Hamish, wordt bijvoorbeeld heerlijk overdreven neergezet en ook het personage van de Red Queen, formidabel gespeeld door de veelzijdige Helena Bonham Carter, die Johnny Depp in haar schaduw laat staan, is ontzettend geestig en morbide. Deze aspecten maken dat niemand zich ook maar een moment hoeft te vervelen bij Alice in Wonderland. Van Tim Burton verwachten we alleen net iets meer dan alleen een visueel spektakel en daarin stelt deze Alice, hoe spijtig dat ook is, toch wat teleur.

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

LG DIRECTD

Avatar

3 sterren is wat weinig niet... Misschien kun je de film met Avatar vergelijken maar dan 10 keer beter (heb alice in wonderland al gezien)

Aston

Avatar

Jammer

transp

Avatar

Had eigenlijk 2,5 verwacht nav de recensie Smiley face
Vond het zelf tegenvallen, ik zou 2 sterren geven.

Steve-O

Avatar

transp "Had eigenlijk 2,5 verwacht nav de recensie Smiley face
Vond het zelf tegenvallen, ik zou 2 sterren geven."

Off with his head!
grapje natuurlijk

SJRSVLDT

Avatar

Chrischzz "Hoe was de kat?"
Zag er prachtig uit, maar voegde niet veel speciaals toe.. Hij was precies zoals in de originele tekenfilm, alleen was zijn rol daar VEEL leuker. Dat had ik trouwens bij elk personage. Alles was heel trouw aan het origineel gebleven.. alleen niet alle personages paste zo geweldig binnen dit verhaal.

Het hoogtepunt van de film was de live-action flashback naar de originele tekenfilm uit 1951, geweldige (zeer korte) scène, de rest viel behoorlijk tegen.

leidenaar

Avatar

Maar gelukkig is Tim Burton bijna niet in staat een echt slechte film te maken (op het desastreuze Planet of the Apes na dan)

Ik vond Planet of the Apes helemaal geen slechte film,ook geen wereldfilm,maar vermakelijk was het zeker wel,slecht vind ik een erg groot woord,maar goed,das mijn bescheiden mening.

SJRSVLDT

Avatar

"...en ook het personage van de Red Queen, formidabel gespeeld door de veelzijdige Helena Bonham Carter, die Johnny Depp in haar schaduw laat staan, is ontzettend geestig en morbide."

Daar ben ik het helemaal mee eens! Helena Bonham Carter stal de show in deze film en niet Johnny Depp, ik ben bang dat dat komt, omdat Depp zoveel vreemde rollen speelt, dat we het straks nog raar gaan vinden als hij een normale man speelt. Ook doet dit personage (zowel uiterlijk als karakter) erg denken aan Willy Wonka en op sommige momenten zelfs een beetje Sweeney Todd. Maar nog steeds geweldige rol van de beste man hoor;)

Frapcase

Avatar

Goede recensie, al is hij wel een beetje aan de korte kant. Ik vind het een goede film, die probeert een soort vervolg neer te zetten op de klasieke Alice in Wonderland. Dat hadden ze alleen in de marketing iets duidelijker naar voren mogen laten komen, ik verwachte namelijk veel meer het originele verhaal te zien.

Ik kan me niet zo storen aan het feit dat Alice hier 19 is, het idee dat ze er al eens eerder is geweest is leuk verwerkt. Verder vind ik dat Helena Bonham Carter en Johnny Depp alle 2 erg goed spelen. Ookr de animaties en de kleine touches die, vermoedelijk Tim Burton, aan de film heeft toegevoegd zijn goed gelukt.

Film krijgt van mij een 7,5.

marcjeb

Avatar

LG DIRECTD "3 sterren is wat weinig niet... Misschien kun je de film met Avatar vergelijken maar dan 10 keer beter (heb alice in wonderland al gezien)"


Hee misschien kunnen we hem met Godfather part 1 vergelijken .. dan is Godfather 10 keer beter..

Ik heb alice ook gezien trouwens, het is ook wel een lust voor het oog de achtergronden de omgeving heel mooi gedaan!! En die johnny is ook wel weer een kereltje !!:P

Thiver

Avatar

SJRSVLDT "...omdat Depp zoveel vreemde rollen speelt, dat we het straks nog raar gaan vinden als hij een normale man speelt."

Toen Public Enemies uitkwam heb ik daar niemand over gehoord.

Darthmar

Avatar

Helaas heb ik helemaal niks met Alice in Wonderland. Ik heb het boek gelezen en vond het matig. Alhoewel ik wel een Burton en Depp fan ben is dat de enige reden waarom ik misschien deze film ga kijkken.

SJRSVLDT

Avatar

Thiver "Toen Public Enemies uitkwam heb ik daar niemand over gehoord."


Je moest de zin niet al te serieus nemen;)

rjnacken

Avatar

Hmmzz... ben gisteren naar Alice gegaan en kan me erg goed vinden in de 'nasmaak' die de recensent ook al proefde.

Ik zou zeggen 1 a 2 sterren; voor de visuele stijl en kleine grapjes (kikkers!). Zo'n laag cijfer komt doordat de film duidelijk iedereen wilde pleasen en daarmee voor elke doelgroep net te weinig kan bieden.

Wat ik ook jammer vond was dat elke mogelijke referentie aan drugsgebruik (wat in het boek en zelfs de disney-animatie nog wel aanwezig was) nu compleet uitgewist was. Maarja.. als je iedereen te vriend wil houden past zoiets ook niet echt.

dineke

Avatar

Nogmaals vond hem erg tegenvallen...
het lijtk wel dat als de naam depp of burton vallen de film leuk en geod gevonden MOET worden...
het was een sombere, langdradige film, het enige mooie was dat die in 3d was, was dat weggevallen dan zou er niks van overblijven....
helaas voor depp, ben toch wel een echte fan van hem maar dit was zwaar beneden zijn niveau....ach iedereen maakt weleens een foutje dat maakt hem meteen weer even ,menselijk!

BuckRogers

Avatar

De kracht van de film ligt hem in het visuele spektakel. Ik heb hem gisteren in 3D IMAX gekeken, en dan is hij wel de moeite waard.
Maar als je voor het verhaal gaat, dan kun je hem beter overslaan.

Burton

Avatar

Visueel zit het goed in elkaar, de bioscoop is dan toch de betere plaats om te kijken. Het verhaal is natuurlijk verre van origineel en je zit te wachten op de invulling van de makers op de welbekende wendingen in het verhaal. Ben een groot fan van het werk van Tim Burton, maar ik het is geen topper. Ik sluit me aan bij wat anderen schrijven : 3D nutteloos, (te) commercieel. De film kon me niet lang genoeg boeien : Fast Forward. Misschien meer "lenen" van Bud Townsend (zonder ordinair te worden), de film is nu wat braaf.

SunChaser

Avatar

Was aardig maar langdradig en Depp was maar een bijrol. De actrice die Alice speelt is leuk, de show werd gestolen door Carter. 3D aspect was vrijwel nutteloos. Was ook maar 30 procent 3D eigenlijk.

Sharonaan

Avatar

Ik zou zeggen, ga er vooral heen voor het visuele gedeelte.
Ga er liever niet heen voor het verhaal.

Toelietoesh

Avatar

rjnacken "Hmmzz... ben gisteren naar Alice gegaan en kan me erg goed vinden in de 'nasmaak' die de recensent ook al proefde.

Ik zou zeggen 1 a 2 sterren; voor de visuele stijl en kleine grapjes (kikkers!). Zo'n laag cijfer komt doordat de film duidelijk iedereen wilde pleasen en daarmee voor elke doelgroep net te weinig kan bieden.

Wat ik ook jammer vond was dat elke mogelijke referentie aan drugsgebruik (wat in het boek en zelfs de disney-animatie nog wel aanwezig was) nu compleet uitgewist was. Maarja.. als je iedereen te vriend wil houden past zoiets ook niet echt."


Die rups kwam toch behoorlijk stoned over.

strid

Avatar

Wat een onzin-recensie. Ik vond het een fantastische film!

Glennekeeeee

Avatar

Ik moet zeggen dat ik het ook een heerlijke film wordt. Ok, niet alle personages hebben evenveel screen-time maar ze hebben wel allemaal een functie, sommige in het (dunne) verhaal, anderen voor de moraal voor de kinderen. En tuurlijk is het een commerciële film hé! Disney? en een kinderfilm? dan gaan ze er geen grimmig verhaal van maken. De humor zat goed en de omgeving was fantastisch. Depp en Carter spelen echt heerlijk en het verhaal is misschien dun maar het is vooral om de nostalgie te doen in deze film en het is leuk het o zo toffe wonderland in live action te zien

Alice in Wonderland

acties