Recensie

The Lovely Bones (2009)

Peter Jackson keert na vier jaar afwezigheid terug in de regisseursstoel met een film die zonder meer opvallend is, maar weinig overtuigend

door John Baak om 23:32 in RECENSIES
The Lovely Bones poster
Regie: Peter Jackson Cast: Saoirse Ronan (Susie Salmon), Mark Wahlberg (Jack Salmon), Rachel Weisz (Abigail Salmon), Stanley Tucci (George Harvey), Susan Sarandon (oma Lynn), e.a. Speelduur: 135 minuten | Jaar: 2010

Het moet een vreemde gewaarwording zijn geweest voor Peter Jackson: met de voltooiing van de opnamen van King Kong in 2005 kwam een periode van zes jaar tot een einde, waarin hij zijn twee grote droomprojecten werkelijkheid zag worden. Het succes van zowel Lord of the Rings als King Kong gaven de Nieuw-Zeelandse regisseur de mogelijkheid welke film dan ook te maken. Hij koos er niet voor om zich op de eerste de beste film te storten, maar te wachten tot hij het door velen geliefde boek The Lovely Bones (De Wijde Hemel) kon verfilmen. Na vier jaar strijd verschijnt de film dan eindelijk in de Nederlandse bioscopen. Is dit het langverwachte meesterwerk of kan Jackson zich maar beter op actiegerichtere films concentreren?

The Lovely Bones toont de laatste dagen van het leven van Susie Salmon en haar eerste stappen op weg naar de hemel. Susie is een veertienjarig meisje dat ervan droomt fotograaf te worden. Haar leven komt echter tot een einde als een nog onbekend figuur haar bruut vermoordt. Haar onwetende ouders starten al snel een zoektocht, hetgeen een grote druk op de rest van het gezin uitoefent. Susie slaat dit alles gade vanuit wat beschreven kan worden als een ‘tussenhemel’, een plek waarin een overledene belandt wanneer hij of zij nog niet klaar is voor de werkelijke hemel. Ze kijkt machteloos toe hoe haar vader zich steeds obsessiever met de zaak bezighoudt.

Als er iemand is die CGI als effectief middel inzet, is het Peter Jackson wel. In de The Lord of The Rings-trilogie zagen we Midden-aarde tot leven komen op een wijze die niemand voor mogelijk had kunnen houden. King Kong zag er nooit eerder zo prachtig en realistisch uit als in Jacksons gelijknamige remake. Ook in The Lovely Bones heeft de regisseur de CGI-kasten opengetrokken om de ‘tussenhemel’ waarin Susie zich bevindt vorm te geven. En het moet gezegd worden: de plek ziet er fenomenaal uit. Hij wordt gesierd door een prachtige hemel en zal door velen als een droombeeld worden ervaren. De magische uitstraling ervan is moeilijk te beschrijven, maar buiten kijf staat dat het een indrukwekkend schouwspel is en zonder twijfel het hoogtepunt van de film.

Een tweede hoogtepunt vinden we terug in de vorm van Stanley Tucci en Saoirse Ronan. Beiden acteren erg sterk en vooral Ronan is prachtig om te zien. Ze past uitstekend in de droomwereld en geeft haar personage op effectieve wijze gestalte met schitterend fonkelende ogen en een angstige blik die lang nagalmt. Tucci bevindt zich aan de andere kant van het spectrum met zijn vertolking van de sinistere Harvey met zijn vreemde gewoontes en gedrag. Tucci verliest zich volledig in de rol en het is onmogelijk voor te stellen dat een ander dit personage had kunnen spelen.

Hier eindigt echter de lofzang voor The Lovely Bones. Ondanks de sterke acteerprestaties en de indrukwekkende CGI is de film veel te wisselvallig. Jackson heeft veel moeite met het tempo en de richting van het plot. Het ene moment wordt de kijker geconfronteerd met een rustig voortkabbelend verhaal waarin een meisje op zoek is naar de reden achter haar verblijf in de ‘tussenhemel’, het volgende moment gaan alle remmen los voor een achtervolgingscène die weinig lijkt toe te voegen. Het bizarst is de naar slapstick neigende scènes waarin de oma van Susie het huishouden overneemt van haar dochter. Het geeft de film een rommelig gevoel dat niet past bij de kalme, dromerige sfeer die deze uitstraalt.

The Lovely Bones is een lastige film om te beoordelen. Aan de ene kant zijn de beelden werkelijk schitterend en weten de personages te boeien. Aan de andere kant verpesten het rommelige verhaal en het wisselende tempo een prettige kijksessie. De conclusie dat dit niet de film is waar de fans van Peter Jackson en de fans van het boek op gewacht hebben, kan echter tot op zekere hoogte wel getrokken worden. Voor een project dat zo lang in ontwikkeling was en zo veelbelovend leek, stelt The Lovely Bones gewoonweg teleur. Het belangrijkste dat de film wellicht heeft gedaan, is onze ogen openen voor Saoirse Ronan, van wie we de komende jaren nog veel gaan horen.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

transp

Avatar

Is inderdaad een tegenvaller.

Dan nog een twijfelgeval, want vorige keer maakt(e) ik onterecht een opmerking over de spelling. Maar 'het rommelige verhaal en het wisselende tempo verpest' moet toch '...verpesten' zijn?

Maartus

Avatar

Is het niet 'maakte ik' ipv maakt ik?

SunChaser

Avatar

Drie sterren? Veel te veel. Wat een ongelofelijke kutfilm. Boek was zo mooi, maar jackson verkracht het boek gewoon met zn edelkitch Adobe After Effects CGI tussenwereld, een warrige verhaallijn en teveel plotholes. Alleen Tucci is goed, de rest vergeten, snel!

SunChaser

Avatar

Overigens apart dat in deze recensie het CGI als hoogtepunt wordt gezien terwijl vrijwel iedereen unaniem is over dat dit juist het dieptepunt is. Nouja, smaak enzo. het CGI was overdadig en goedkoop

ruben

Avatar

Veel te mild! Wat een draak van een film. Jackson is de meester van de kitsch. Dat zag je hier en daar al in LOTR, en ook een paar scenes uit KK lieten het glazuur van je tanden springen. Maar deze film overtreft alles.

Zwak narratief, overbodige voice-over, zwak plot en niet meer dan aardig acteerwerk (Wahlberg heeft mij nog nooit overtuigd, Sarandon is een parodie van zichzelf en hoewel Tucci altijd fijn om naar te kijken, hier zet ie toch een tamelijk standaard en platte bad guy neer - misschien eerder de fout van Jackson). Maar het toppunt is toch wel de weeïge droomsfeer, die mij nog het meeste deed denken aan van die plaatjes uit foute New Age-blaadjes. Mijn god, wat een deceptie.

B@chelor

Avatar

Het enige (sterke!) pluspunt vond ik Tucci. Erg vermakelijk!

aspers

Avatar

Nou, schiet mij maar lek. Ik heb er enorm van genoten! :Y Vond het een hele ontroerende en spannende film.

marcjeb

Avatar

Het was een hele mooie film, ik leefde echt met ze mee.
Echt een meeslepend verhaal vond ik.
Dus ruim 4 sterren !!

Javatar

Avatar

Afgelopen week ook The Lovely Bones gezien. Aan het einde van de film had ik geen voldaan gevoel. Er waren teveel momenten dat de film mijn aandacht verloor. Een aantal stukken in de film zijn interessant en inderdaad goed geacteerd (Tucci) maar mijn verwachtingen van dit, voorafgesteld, spektakelstuk werden niet waargemaakt. Helaas..

Steadicam

Avatar

transp "'het rommelige verhaal en het wisselende tempo verpest' moet toch '...verpesten' zijn?"
Nu zit je goed ;). Fixed.

JKL34

Avatar

Dit is een film waar je nou echt bagger van gaat schijten, hoe kun je na meesterwerken zoals LOTR nu zo'n shitfilm maken? Dat is toch bijna onmogelijk! Maar nee hoor, het kan gewoon!! Peter Jackson bewijst het met deze flop van de eeuw! Werkelijk alles is slecht aan deze film, kreeg het idee naar een studente film te kijken waar lekker veel geprobeerd is met effecten etc. Straight to prullenbak zou ik zeggen.

John Baak

Avatar

SunChaser "Overigens apart dat in deze recensie het CGI als hoogtepunt wordt gezien terwijl vrijwel iedereen unaniem is over dat dit juist het dieptepunt is. Nouja, smaak enzo. het CGI was overdadig en goedkoop"
Tja dat heeft waarschijnlijk met smaak te maken, maar ook met de betreffende regisseur. Jackson is nogal van de overdaad aan CGI en drama, hetgeen sommigen kitsch zullen noemen. Als je daar niet van houdt moet je dus sowieso niet naar de film gaan, maar vanuit dit perspectief bekeken kan ook gesteld worden dat Jackson juist in zijn opzet geslaagd is. Of de film trouw blijft aan het boek kan ik helaas niet zeggen, ik moet het nog eens lezen.

LG DIRECTD

Avatar

De recensie is echt slecht !! De film is niet de doorsnee hollywood film iets waar de recensent blijkbaar opgehoopt had...

LG DIRECTD

Avatar

Vond dit een van de beste film die ik ooit zag. Ga er gewoon heen zonder de trailer te bekijken...

LuCos

Avatar

LG DIRECTD "De recensie is echt slecht !! De film is niet de doorsnee hollywood film iets waar de recensent blijkbaar opgehoopt had..."


Ik geloof niet dat de recensent het zo had gehoopt hoor. Peter Jackson is niet alleen bekend van Lord of the Rings en King Kong (die jij waarschijnlijk als 100% Hollywood films ziet), maar heeft daarvoor ook een paar andere prachtige films weten te maken. (Heavenly Creatures, en stiekem vind ik Braindead ook vet)
Het was al vanaf het begin duidelijk het een ander soort film zou worden dan LotR of KK, meer in de sfeer van Heavenly Creatures.
Die laatste zou ik je echt aanraden, als je die nog niet hebt gezien.

lindalindah1989

Avatar

Heb de film gezien en ik moet eerlijk zeggen dat het een grote teleurstelling was.
Had redelijke grote verwachtingen na het lezen van het boek, wat enorm mooi en aangrijpend was, maar helaas heeft de film mij geen enkel moment geraakt.
Zoals velen al vermeld hebben, was het acteerwerk ondermaats maar ook de film op zich was een grote teleurstelling.
Jammer, want als de makers het boek meer gevolgd zouden hebben, met degelijk acteerwerk zou het zeker een mooie film kunnen zijn.

John Baak

Avatar

LuCos "Ik geloof niet dat de recensent het zo had gehoopt hoor. Peter Jackson is niet alleen bekend van Lord of the Rings en King Kong (die jij waarschijnlijk als 100% Hollywood films ziet), maar heeft daarvoor ook een paar andere prachtige films weten te maken. (Heavenly Creatures, en stiekem vind ik Braindead ook vet)
Het was al vanaf het begin duidelijk het een ander soort film zou worden dan LotR of KK, meer in de sfeer van Heavenly Creatures.
Die laatste zou ik je echt aanraden, als je die nog niet hebt gezien."
Precies. Waarom zou je uberhaupt hopen op een doorsnee Hollywood film? Heavenly Creatures is inderdaad een erg sterke film die toont dat Peter Jackson meer in zijn mars heeft dan CGI spectakel.

Armani

Avatar

The Lovely Bones verdient sowieso een prijs: die voor grootste boekverkrachting aller tijden. Zo'n mooi, gelaagd, genuanceerd boek wordt hier vertaald in een melodramatisch, onbeschrijflijk kitscherig stuk bagger. Constant vioolmuziek, veel te veel special effects. Wat een teleurstelling. Een betere regisseur had hiervan echt een meesterwerk kunnen maken.

LG DIRECTD

Avatar

Vond AVATAR een teleurstelling... een film waar men dan nog 12 jaar aan gewerkt heeft. HIj lijkt nergens op dit is veeel beter

dineke

Avatar

Een prachtige film een echte topper een aanrader voor iedereen, film die je ook nog eens aan het denken zet...waar moet je van genieten in het leven, wat is je laatste dag, wat heb je te verliezen??
een aanrader voor iedereen die eens niet met de meute mee wilt lopen. :W

Hoiii

Avatar

Peter Jackson vind ik normaal atlijd geweldig, vooral door Lord of the Rings en King Kong. Maar ik had toch meer verwacht van deze film. Normaal hou ik van emotionele films en deze film deed mij echt niets en het was af en toe wel heel erg lief en zoetig de zoen tussen die jongen en die meid die opeens als haar uitzag en ■ en op het einde als ze iedereen een lang en gelukkig leven wenst . De film is opzicht wel leuk om eens te zien, maar kwa emotie deed het me vrij weinig terwijl ik normaal snel emotioneel wordt van films. De effects waren mooi en ik had Peter Jackson zelf ook in de film ontdekt haha, maar in het algeheel niet een film voor mij. Wel een film voor mensen die van spirituele dingen houden en gewoon effe naar een film willen gaan zonder er veel van te verwachten. (wat de meeste mensen dus juist te veel doen)

The Lovely Bones

acties