Recensie

The Hurt Locker (2008)

Een puike actiethriller over Amerikaanse mineurs in Irak die bijna verslaafd zijn aan het demonteren van bommen.

door Kaj van Zoelen om 00:13 in RECENSIES
The Hurt Locker poster
Regie: Kathryn Bigelow | Cast: Jeremy Renner (James), Anthony Mackie (Sanborn), Brian Geraghty (Eldridge), Guy Pearce (Thompson), Ralph Fiennes e.a. Speelduur: 131 minuten | Jaar: 2008

Het is februari en dat betekent dat de hype rondom filmprijzen weer in volle gang is, met als hoogtepunt de uitreiking van de Oscars op 7 maart. In Nederland komen er deze week twee films uit die dit jaar zijn genomineerd voor de Oscar voor beste film, zijn geregisseerd door een vrouw en op een gegeven moment als dé kanshebber voor de hoofdprijs werden gezien. Dit zijn Lone Scherfigs An Education en Kathryn Bigelows The Hurt Locker. Maar daar waar die laatste nu favoriet is geworden, is de eerste nagenoeg vergeten en mag zich nog gelukkig prijzen met enkele nominaties.

In Nederland leek The Hurt Locker dat lot ook beschoren te zijn. De film stond vorige zomer nog in de planning, maar het uitkomen werd uitgesteld naar december en uiteindelijk afgesteld - een dvd-release eind februari, daar moesten we het mee doen. Totdat de prijzenregen aan de overkant van de oceaan een orkaan werd die niet meer te negeren viel en de distributeur toch besloot de film in de bioscoop uit te brengen. Hij zal waarschijnlijk niet erg lang draaien, dus grijp je kans zolang het nog kan. The Hurt Locker is namelijk een film die stukken beter tot zijn recht komt op het grote scherm. En nadat Avatar eventjes als grote winnaar van het prijzenfestijn leek weg te gaan lopen, heeft het er nu alle schijn van dat The Hurt Locker er met de belangrijkste prijzen vandoor gaat.

Het is dan ook de eerste film over de tweede Irakoorlog die bijna universeel geprezen wordt en geen expliciete politieke boodschap bevat. Waar eerdere films over deze oorlog vaak struikelden over wat ze over de oorlog wilden zeggen en de didactische methodes die daarvoor ingezet werden, richt The Hurt Locker zich puur op de ervaring van enkele mannen in het veld. Een team mineurs om precies te zijn. Als Amerikaanse soldaten ergens een bom vinden, dan worden sergeant James, sergeant Sanborn en specialist Eldridge opgeroepen om de bom te demonteren terwijl de soldaten de omgeving afschermen.

Dit levert een aantal zeer spannende demontagesequenties op die de hoogtepunten van de film vormen (naast een ijzersterke scherpschutterscène). En een paar spectaculaire explosies die je in de juiste bioscoop tot in de puntjes van je tenen kunt voelen. Michael Bay mag zijn films dan volstoppen met ontploffingen, maar Bigelow laat zien hoe je ze het enerverendst in beeld brengt. De explosie aan het eind van de openingsscène spat van het scherm en heeft een oneindig grotere impact dan de vele ontploffinkjes in het recente werk van Bay. De Oscarnominaties voor geluid en geluidsmontage zijn absoluut verdiend.

Dat de uitwerking van de personages summier is en het verhaal op de keper beschouwd weinig voorstelt, maakt daarbij eigenlijk niet zo gek veel uit. Er wordt net genoeg informatie gegeven om de machowereld waarin de hoofdpersonen leven neer te zetten en we weten net genoeg van hen om tijdens het demonteren van de bommen mee te leven. Een subplot dat halfslachtig poogt Sergeant James uit te diepen had achterwege gelaten kunnen worden. Voor hem draait alles namelijk om de actie, om het demonteren zelf en de rush daarvan. Tot frustratie van zijn teamgenoten, die nogal moeite hebben met zijn roekeloze, soms haast suïcidale gedrag.

Kathryn Bigelow gooide ooit hoge ogen met vampierfilm Near Dark en cultactiefilm Point Break. Na enkele minder geslaagde films en een lange stilte keert ze nu eindelijk terug met een puike actiethriller. Waarin ze niet helemaal overtuigend in de mannelijke psyche duikt, maar genoeg om indruk te maken en niet te veel om het juiste tempo erin te houden. En voldoende om dit toch een relevante film over de oorlog in Irak te maken, juist door de manier waarop Bigelow zich tot de ervaring van de soldaten beperkt.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

faxanadu1988

Avatar

Ik vond het een goede film en terecht dat de film een kans maakt voor een Oscar.

Yanggie

Avatar

Hele goeie film. Ik denk persoonlijk dat The Hurt Locker en Inglourious Basterds de meeste kansen maken op het beeldje van Best Picture.

rvg1983

Avatar

Voor mij is en blijft dit de grootste kanshebber voor de Oscars.
Wat een geweldige film!

benjamin

Avatar

Yanggie "Hele goeie film. Ik denk persoonlijk dat The Hurt Locker en Inglourious Basterds de meeste kansen maken op het beeldje van Best Picture."


Ik denk dat Inglourious Bastards nu eerlijk gezegd niet zoveel kans maakt, maar The Hurt Locker is ook mijn topfavoriet. Geweldige film.

WiXX

Avatar

Ik snap niet zo goed waarom deze film als goed word beschouwd.

Hij ging voor mij veels te traag en er zat geen opbouwend verhaal in. Dat zijn toch dingen die ik graag zie.

Ik vond bijvoorbeeld Jarhead (wat zich een beetje in hetzelfde segment bevind, maar een compleet andere film is) veel beter.

Real

Avatar

Wat is deze film me tegengevallen. Het zou een rauw realistische beschrijving van het dagelijks leven van een EOD team zijn. Het probleem is alleen dat het totaal niet realistisch is.

Integendeel, de hele film is een aaneenschakeling van scenes die nergens op slaan en vol fouten en plotgaten zitten. Alleen de opening benaderde de werkwijze van een EOD team nog wel een beetje, maar bijvoorbeeld het gedrag van de Irakezen, de techniek van die IED's, de procedures van de Amerikanen, die sniperscene (dat was echt het dieptepunt) en het onverantwoordelijke gedrag van de hoofdpersoon hadden niets met de werkelijkheid te maken.

Als het dus geen verbeelding van de militaire werkelijkheid in Irak is, blijft er een soort fantasievolle actiefilm over waarin de personages toevallig Amerikaanse uniformen aanhebben. In die opzet blijft er echter ook weinig van de film over.

Theo Wissen

Avatar

Na het lezen van deze recensie en nadat ik hoorde dat dit een grote kanshebber was voor een aantal Oscar's toch maar The Hurt Locker gezien.

Hij viel mij ontzettend tegen. Vond het een traag verhaal, heb zelfs op het punt gestaan om de film niet af te kijken omdat ik bijna in slaap viel. De hoofdrolspeler vond ik daarnaast niet overtuigend als EOD man, miste ook het veelbesproken realisme van een oorlog in Irak. Voelde allemaal erg gemaakt aan. Het verhaal ging een beetje van bom-incident naar bom-incident.

Ik zou echt verbaasd zijn als deze film dik in Oscars zou gaan vallen.

nabrandertje: vond de in de recensie genoemde sluipschuttersscene tegenvallen. Had van die scene hoge verwachtingen na het lezen van de FT recensie.

georgelucassen

Avatar

In 1 woord. Een geniale film, die aardig wat oscars in de wacht gaat slepen
Bij iedere ontmanteling van een bom zit je op het puntje van je stoel met de gedachte dat ieder moment die bom zou kunnen afgaan
Acteerprestaties zijn ook uitstekend te noemen. De onderlinge band van het DEO team wordt goed naar voren gebracht en verveelt niet
Geen standaard oorlogsfilm, maar een film die je meeneemt in de ervaringen van een team in Irak en wat het met hun doet.
Gaat hem zien

boldo1

Avatar

Mooi gefilmd maar inderdaad zoals een aantal mensen al zeggen, totaal
niet realistisch.

De hoofdpersoon doet alles simpel en roekeloos. Waar zijn evenwichtige voorganger om het leven kwam door een Irakees die van afstand een bom detoneert, gebeurt dat bij hem toevallig steeds niet.

De sniper scene is echt onzin, een bewegend doel uitschakelen met een .50 Barret op 850 meter afstand. Dat is echt onmogelijk.
Plus in een vijandige stad met z'n drieën, zonder steun een aantal stegen inrennen.

De traagheid moet een sfeer van diepzinnigheid weergeven maar werkt alleen maar op je zenuwen.

Wat de film had kunnen redden is het uitwerken van de motieven van de hoofdpersoon. Waarom is hij zo verslaafd aan het gevaar?
Dat moet in een cornflakes-scene en een gesprek met zijn baby-zoontje eventjes rap duidelijk worden.
Mooie beelden maar slecht uitgewerkt.

Robkorv

Avatar

Belachelijk dat hij zo beperkt draait. Ik kan hem niet eens in de buurt kijken. Wat een stelletje flut exploitanten zitten er in Den Haag.

B@chelor

Avatar

Afgelopen zaterdag gehuurd en zeker aan te raden; wat een film.

Ik zie liever een Oscar(s) naar deze film gaan dan die, hoe heet ie ook alweer, o ja Avatar. Smiley face

Steadicam

Avatar

Nu ik em eindelijk heb gezien, is het mij een raadsel waar al die prijzen toch vandaan komen. Ook de Oscarnominatie is een wonder. En als de film die ook nog gaat winnen is de verbazing helemaal compleet. The Hurt Locker is een lege huls. Twee uur lang van de ene naar de andere bomontmanteling met tussendoor een schietscène in de woestijn is mij veel te oppervlakkig. Wat wil Bigelow nou precies met deze film? Het is overwegend een (redelijke) actiefilm, maar wat ze over risicogedrag en adrenalineverslaving lijkt te willen zeggen, werkt ze zo summier uit dat het gekunsteld overkomt, getuige ook het afgeraffelde einde het schoonmaken van een dakgoot (inderdaad het toppunt van ons saaie bestaan!) en een beroerd gesprek vind ik wel een heel beknopte verklaring voor het niet meer kunnen aarden in de maatschappij. Ik snap ook niet zo goed dat men zo op het realisme hamert. Als ik de kenners moet geloven (en die neiging heb ik, want Bigelow hecht denk ik meer waarde aan actie en adrenalinekicks dan aan het waarheidsgetrouw weergeven van oorlogshandelingen), zit de film er behoorlijk naast. Dat de film eerst rechtstreeks op dvd zou verschijnen, is niet zo heel moeilijk voor te stellen. Ik ben ineens heel benieuwd naar Redacted die ik vanwege de kritieken juist al die tijd heb laten liggen.

chrissie107

Avatar

Heb hem gisteren gezien en vond hem helaas ook tegenvallen. De manier hoe de hoofdrolspeler als een dolle stier bommen ontrafelde is mijns inziens zéér ongeloofwaardig. Waarschijnlijk als dit in het echt zou gebeuren zou hij bij de eerste onmanteling al zelf onmanteld zijn(door de bom of collega's). Kan ook niet precies plaatsen in welk genre deze film valt. Deze film geeft wel weer goed de uitzichtlooshied van de oorlog in Irak weer. Toevallig ging het hier over Irak, maar het had net zo goed over Afghanistan kunnen gaan.

The Hurt Locker

acties