Recensie

Transporter 3 (2008)

Jason Statham is weer terug als de stoere "transporter". Met auto en periodiek zonder shirt.

in Recensies
Leestijd: 2 min 6 sec
Regie: Olivier Megaton | Cast: Jason Statham (Frank Martin), Natalya Rudakova (Valentina), François Berléand (Tarconi), Jeroen Krabbé (Leonid Vasilev) | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2008

Wie de eerste twee Transporter-films heeft gezien, weet wat er van deel drie kan worden verwacht: coole autostunts, Jason Statham in pak, snel gemonteerde vechtscènes, Jason Statham zonder shirt en natuurlijk een mysterieus pakje dat van A naar B moet worden verplaatst. En tsja, het moet gezegd, die verwachtingen worden ingelost. De complicatie dit keer? Frank Martin moet zorgen dat hij nooit verder dan drieëntwintig meter van zijn auto verwijderd raakt - tenzij hij graag wil ontploffen. En voor extra pret krijgt hij een meisje met sproeten mee dat aan dezelfde voorwaarde moet voldoen.

Net als bij de laatste James Bond draait het uiteindelijk allemaal om milieuvervuiling, maar het plot doet er eigenlijk niet eens zo veel toe: het is nodeloos ingewikkeld en eigenlijk niet echt relevant. Jeroen Krabbé speelt een Oekraïense minister en er is wat gedoe over schepen die wel of niet de haven in mogen. Het is allemaal voornamelijk een excuus om Jason Statham te laten vechten en te rijden. En dat doet hij goed. Helaas zijn de vechtscènes dit keer wel érg snel gemonteerd: het ziet er goed uit, maar het is onmogelijk te volgen wat er nou precies gebeurt, en dat doet toch wel veel af aan de formule. Maar: de autotrucs zijn ouderwets goed en van Jason Statham geloof je direct dat hij het van zes krachtpatsers (onder wie de Nederlandse K1-kampioen Semmy Schilt) kan winnen.

Even - hééééél even - lijkt het erop dat Transporter 3 zijn genre zal overstijgen. Even lijkt het alsof eindelijk wordt toegegeven dat dit soort films voornamelijk om stoere mannen en hun spieren gaat. Even lijkt de sekseverhouding omgedraaid en de man het inferieure lustobject te zijn. Even, heel even, lijkt het alsof de film misschien subversiever is dan de standaard actiefilm-met-liefdesplotje, interessanter dan alleen maar het derde deel in een serie die toch al wat sleetse trekjes begon te vertonen. Helaas wordt die illusie amper een paar minuten later ruw verstoord en blijken de traditionele rollenpatronen - en de traditionele verwachtingen die daarmee gepaard gaan - nog steeds van toepassing.

Dus blijft er een vrij matige tweede sequel over waarin Martin zonder enige aarzeling breekt met zijn zelfbedachte regels die hem zo interessant karakteriseerden. Ook al zijn de stunts goed, fris is de reeks al lang niet meer. Jason Statham is dé actieheld van onze tijd, absoluut, maar hij verdient betere vehikels.