Recensie

Next (2007)

Nicolas Cage kan de toekomst zien, maar niet meer dan twee minuten vooruit en alleen als het hemzelf aangaat.

door Sara Madou om 22:02 in RECENSIES
Next poster
Regie:Lee Tamahori | Cast: Nicolas Cage (Cris Johnson), Julianne Moore (Callie Ferris), Jessica Biel (Liz), Thomas Kretschmann (Mr. Smith) | Speelduur: 91 minuten | Jaar: 2007

Eigenlijk heeft Nicolas Cage maar twee gezichtsuitdrukkingen: getergd en boos/agressief. Die beperking heeft hem geen windeieren gelegd. In tegendeel: al jarenlang speelt de goede man getergde (Leaving Las Vegas) en agressieve (Face/Off) karakters. Hoewel hij ook geregeld in romantische verhalen heeft gespeeld (we noemen een City of Angels) blijft hij toch voornamelijk bekend vanwege de producties waarin alles om hem heen lijkt te ontploffen. Zo ook in Next.

Nic (zonder k) speelt Cris (zonder h), een getergde (!) man die gebukt gaat onder zijn gave: het twee minuten vooruit kunnen zien in de toekomst. Als de FBI (in de gedaante van Julianne Moore), drukdoende met het voorkomen van een nucleaire aanslag, zijn gave ontdekt, proberen ze hem zover te krijgen om te voorspellen waar de atoombom verstopt zit. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de ‘evil minds’ laten hun plannetje niet zomaar mislukken en schrikken er niet voor terug om Cris' liefje, Jessica Biels Liz, tegen hem te gebruiken.

Om eerst eens met dat ‘object of affection’ te beginnen: de combinatie Cage en Biel is misschien wel een van de meest onlogische van de afgelopen jaren. De jonge en sprankelende Biel tegenover die droogkloot van een Cage. Het maakt de liefdesscènes er niet geloofwaardiger op, eerder lachwekkender.

Over lachwekkend gesproken, die droogkomische blik van Cage heeft ook vóórdelen: hij zorgt voor de broodnodige humor in deze film. Denk aan “Put that bunny back in the box”-achtige Con Air-opmerkingen en je begrijpt wat er bedoeld wordt. De manier waarop Cris met zijn gave omgaat, heeft ook een groot aandeel in de humor. Doordat hij dingen aan ziet komen, kan hij ze gemakkelijk ontwijken, hetgeen van pas komt bij het ontlopen van de FBI of het versieren van vrouwen (vooraf kunnen zien of een versiertruc succes zal hebben, hoe handig!).

De belangrijkste aantrekkingskracht voor het potentiële Next-publiek zal hem toch echter in de actiescènes zitten. En laten we eerlijk zijn: die kunnen absoluut betiteld worden als 'indrukwekkend'. Een tankwagen die (rollend van een berg) ontweken moet worden, harde gevechten en vooral de nucleaire aanval (nee, we verklappen hier niets mee, want dat is ook al in de trailer te zien) zitten goed in elkaar. Op dat gebied dus niets te klagen.

Wel jammer zijn de ogenschijnlijk compleet willekeurige momenten waarop Cris in de toekomst kan kijken. Normaal gesproken ziet hij iets maar één keer; twee minuten voordat het gebeurt dus. Maar als hij Liz wil versieren, probeert hij het gewoon een keer of tien (in zijn hoofd?) totdat hij een succesvolle manier heeft bedacht. En bij het doorzoeken van het gebouw waarin de bad guy zich bevindt splitst hij zich (mentaal) gewoon in een stuk of tien personen. Tijdbesparend, ja. Geloofwaardig, niet echt. Nou is het sowieso niet waarschijnlijk dat de makers van Next dat wilden bereiken met deze film. Aan gelijksoortige tijdssprongfilms kun je eigenlijk alleen plezier beleven als je je eraan overgeeft en de boel niet te serieus benadert (dus niet: “dat kan toch helemaal niet?!”). Zie bijvoorbeeld The Lake House: een belachelijk gegeven, maar als romkom zeker niet onaardig als je het voor waar aanneemt. Binnenkort ook in de bios: Premonition, eveneens met Sandra Bullock; een verhaal waarin haar echtgenoot het ene moment dood is en het andere moment nog springlevend. Ook niet bepaald iets dat ons brein makkelijk gelooft.

Dus: zet je daar even overheen, laat de Jerry Bruckheimer-achtige trein over je heen walsen, grinnik hier en daar om Cages komische hoofd en ja, dan is Next eigenlijk best te pruimen.

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Roxxe

Avatar

Nic zonder h?

nich(t) ?

tukkerstein

Avatar

Nic is toch ook zonder h? Niks nieuws...

Frits007

Avatar

Dus: zet je daar even overheen, laat de Jerry Bruckheimer-achtige trein over je heen walsen, grinnik hier en daar om Cages komische hoofd en ja, dan is Next eigenlijk best te pruimen.

Kijk dat is nog eens een leuke samenvatting :D
Mischien zal ik deze film een kans gaan geven als ik hem voor de download kan vinden ^^

Mr. Cinema

Avatar

Deze film is echt een aanrader!

Na het matige Ghost rider is Cage weer terug ^_^

Rarara

Avatar

Ik ben die hondeogen van Nicolas Cage zo zatt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zum kotzen die kerel. :r

Jnk18

Avatar

Rarara "ik ben die hondeogen van Nicolas Cage zo zatt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zum kotzen die kerel. :r"


ddan kijk je toch niet.

net gekeken deze film best cool ! cage :D

strivenge

Avatar

Zeker wel een goeie film, het einde was wel onverwacht...maarja toch wel goed.
Gewoon lekker kijken!

Konami

Avatar

Op zich een leuke film, alleen het einde is niet bevredigend...

Random

Avatar

Konami "Op zich een leuke film, alleen het einde is niet bevredigend..."

Al met al een vermakelijke film wat het einde betreft, ik hoorde wel meer geluiden uit de zaal maar ja...wil je dan nog een keer zien dat ze de nuke opsporen?

*Satine**

Avatar

Ben het met je eens 'Random'. Vond het ook wel een korte film, maar beter dat dan dat je naar een voorspelbaar eind moet gaan zitten kijken.
Zelf ging ik er niet met hoge verwachtingen heen en helemaal, omdat Nicholas Cage erin speelt. Had gedacht dat het gewoon een typische Face Off/Con Air achtige vertolking zou worden.
Maar, omdat Jessica B. En Nicholas C. niet het meest olgische koppel zijn, kan je je meer richten op het verhaal.

Xanadu_Soil

Avatar

*Satine** "Ben het met je eens 'Random'. Vond het ook wel een korte film, maar beter dat dan dat je naar een voorspelbaar eind moet gaan zitten kijken.
Zelf ging ik er niet met hoge verwachtingen heen en helemaal, omdat Nicholas Cage erin speelt. Had gedacht dat het gewoon een typische Face Off/Con Air achtige vertolking zou worden.
Maar, omdat Jessica B. En Nicholas C. niet het meest olgische koppel zijn, kan je je meer richten op het verhaal."


vond het eens een keer beter als de standaard happy ending film. Julianne Moore vond ik niet echt bij cage passen ma goed, dat heeft dan ook wel weer wat opzich, wel handig zo je versiertruc kunnen testen. En ook wel humor toen hij die klap kreeg: Incomming! lagen dubbel :p

leuke film, met niet al te kritisch ook kijken, het is geen realistische film, zo is hij ook nooit bedoeld dus maak het er ook niet van.
[rating 4]

SunChaser

Avatar

Begon veelbelovend maar die hele nukeplot was zo b elachnelijk. Dacht elk moment Jack Bauer te zien om de nuke op te sporen. En dan dat open einde :r

KeesjeNL

Avatar

Ik ben hem nu aan het kijken op tv, voorlopig nog een leuke film:+

KeesjeNL

Avatar

Uiteindelijk een redelijke film (al er echt geen betere film op dat moment op tv is), een -7;)!

acties