Recensie

Hot Fuzz (2007)

Dit is toch eigenlijk wel de grappigste film van de laatste jaren.

door Sara Madou om 20:26 in RECENSIES
Hot Fuzz poster
Regie: Edgar Wright | Cast: Simon Pegg (Sergeant Nicholas Angel), Nick Frost (Danny Butterman), Bill Nighy (Chief Inspector), Martin Freeman (Met Sergeant) Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2007

De televisieserie Spaced is misschien wel het best bewaarde geheim van Groot-Brittannië. Het eerste (plaatselijke) succes van het magische team Edgar Wright en Simon Pegg maakte voornamelijk Britten aan het lachen, maar is met zijn subtiele, ironische humor van zeldzame kwaliteit. In de rest van Europa zijn deze creatievelingen echter vooral bekend van Shaun of the Dead, die zó origineel was dat hij een eigen genre behoefde: de romzomcom. Daarmee werd de lat voor een eventuele opvolger hoog gelegd en wellicht dat het daarom maar liefst drie jaar duurde voordat ze met iets nieuws kwamen. Een makkelijke herhalingstruc hebben de makers gelukkig weten te vermijden: geen hilarische zombies meer, nu is het de beurt aan hilarische politieagenten.

Pegg speelt Nicholas, een Londense politieagent die té goed is in zijn werk: hij weet zoveel criminelen te arresteren dat zijn collega's zich er lichtelijk door bedreigd voelen, en hij wordt overgeplaatst naar Sandford. Dit slaperige stadje, herhaaldelijk gekozen tot 'dorp van het jaar' is héél wat anders dan de grote stad. Vaste partner Nick Frost speelt de lamlendige collega Danny, degene die Nicholas wegwijs moet maken. En dat kan hij wel gebruiken, want achter die lieflijke uitstraling van het dorpje gaat heel veel meer schuil...

Geen zombies deze keer, maar wél een hybride vorm die zo'n beetje het midden houdt tussen een Britse detective en een Amerikaanse actiefilm. Origineel is het zeker. En we weten van Shaun dat Wright en Pegg goed zijn in het geven van een nieuwe draai aan oude genres. Ook in Hot Fuzz doen ze dat weer meesterlijk. Achtervolgingsscènes, shoot-outs, de broodnodige onthoofding; Hot Fuzz heeft het allemaal, maar dan tegen die typisch Britse achtergrond. Zonder ‘spoilerig’ bezig te zijn kunnen we hier niet teveel zeggen over wát er dan precies aan de hand is in Sandford, maar het roept herinneringen op aan The DaVinci Code, Invasion of the Body Snatchers en de ridders van de ronde tafel. En er vallen misschien nog wel meer - in elk geval opvallendere - slachtoffers. Over die slachtoffers gesproken: dat er geen zombies ronddwalen in deze film wil niet zeggen dat er geen brute doden te betreuren (of toe te juichen) zijn, integendeel. Iedereen die achter het geheim lijkt te komen, wordt vrij pijnlijk toegetakeld.

Toch zijn het niet de moorden of actiesequenties die Hot Fuzz zo goed maken, nee, het is de typische humor. Soms zo droog dat je er een plens water bij wil gooien, soms zit het in (subtiele en minder subtiele) verwijzingen, andere keren is het fysieke humor of een briljante oneliner. Je kunt duidelijk merken dat het team achter deze film al jaren op elkaar is ingespeeld, vooral Frost en Pegg vullen elkaar aan: de stoere perfectionist en de lompe doch lieve stuntel zullen de boel wel even oplossen. Nou ja, niet echt dus, maar dat maakt de kijker eigenlijk niets uit. Evenmin als het onlogische gehalte van de plot, de enigszins onverklaarbare bijrollen en de iets te lange speelduur (een minuutje of twintig korter had het verhaal waarschijnlijk wel goed gedaan) ; het is allemaal vergeten door de Cornetto's, geweerschoten en toepasselijke soundtrack. Cinematografisch is het ook allemaal dik in orde. Waar sommige Britse films nog wel eens willen blijven steken in (onbedoeld) amateuristisch aandoende beeldkwaliteit, spettert Hot Fuzz van het scherm.

Mocht je genoten hebben van Shaun of the Dead, dan kun je deze film absoluut niet aan je voorbij laten gaan. Helemaal niet moeten lachen om die film? Shame on you! En toch gewoon gaan kijken naar Hot Fuzz, want ja, dit is toch eigenlijk wel de grappigste film van de laatste jaren.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MrMister

Avatar

Ik kon bij deze film ook geen slechte recensie verwachten :D ik moet hem nog gaan bekijken maar ik weet nu al dat ie vette shit wordt !

Joeri

Avatar

Ik ben benieuwd. Ga vrijdagavond erheen en verwacht veel :D

styfus

Avatar

Hmm ik had wel iets minder verwacht van deze film, 4,5 ster is wel erg veel. Ik ga hem toch maar kijken.

Laatste twee alinea's van deze recensie zijn trouwens wel erg van een metro/spits-recensie-gehalte.

geertvdheide

Avatar

Ik besluit vaak of ik een film wil zien, gebaseerd op de FT-recentie, het IMDB-cijfer en soms andere meningen en adviezen. Op basis daarvan kan ik deze film dus niet missen. Shaun of the Dead vond ik één van de beste komedies ooit, dus deze film moet ik gewoon zien. een 8.1 op IMDB voor een komedie is behoorlijk zeldzaam. Kan niet wachten!

Megalomaniac

Avatar

styfus "Hmm ik had wel iets minder verwacht van deze film, 4,5 ster is wel erg veel. Ik ga hem toch maar kijken.
"
Je vindt 4.5 ster wel erg veel, maar hebt de film nog niet gezien? Right.

KoenZ

Avatar

Prima recensie waar ik het zo goed als helemaal mee eens ben. Ik vond hem namelijk absoluut niet te lang. But that's all!

Mr. Cinema

Avatar

HAHAHA ik heb em net gezien.. hahaha hij is echt teeeeee gruwelijk hahahah

midsomer murders meets bad boys hahaha

deze moeten jullie zien, zien en zien!

styfus

Avatar

Megalomaniac "Je vindt 4.5 ster wel erg veel, maar hebt de film nog niet gezien? Right."
Jep, een beoordeling boven wat mijn verwachting was van de film. Om die reden ga ik daarom ook de film kijken, wat ik eerst niet van plan was.

Fragadder

Avatar

Ik heb hem gister gezien, de film is niet wat ik had verwacht na het zien van de trailers maar veel beter dan ik had gehoopt. Ik heb me echt ziek gelachten.

Goede resencie, nog betere film!

Het is trouwens niet alleen een comedie maar meer een action/comedie met lichte horror stukjes die wel extreem grappig zijn :P Film barst trouwens ook echt van de verwijzingen naar andere films.

egon01

Avatar

Op basis van recensie gaan kijken, maar wat een tegenvaller deze film, superflauw eigenlijk. Waar je juist gortdroge en gedoseerde Britse humor verwacht, is het een overdaad aan slapstick-achtige momenten.
En steeds weer die quasi ironische blik, dat gaat behoorlijk vervelen. 4,5 ster, kom op zeg. Dan deden die Amerikanen het met een vergelijkbaar thema (Beverly hills cop, althans het eerste deel), een stuk beter. Maar goed, smaken verschillen.

Mook

Avatar

Volgens mij hebben egon01 en ik niet dezelfde film gezien, of we hebben hele verschillende definities van 'gortdroog' en 'gedoseerd'. Hot Fuzz volgde een hele goede spanningsboog die zeer droog en gedoseerd begint en op ongeveer driekwart overschakelt naar geweldig over the top (met nog steeds de relativerende Britse humor tussen de actie door). Helemaal met de recensie eens, te gekke film, ga 'm zien.

Baski

Avatar

Mook " Helemaal met de recensie eens, te gekke film, ga 'm zien."


Sluit ik me volledig bij aan.
Echt lachen deze film, het begint redelijk rustig maar ontaardt daarna in lekkere 'violent action' met een dikke knipoog.
En de humor is droog en soms keihard, maar menig maal de zaal horen schateren van het lachen en daar doen ze het voor.
Geweldig, kijken dus!! Smiley face

merijnsa

Avatar

Echt ik heb me helemaal kapotgelachen met deze film. Vooral het einde. Heerlijk!

Het verhaal slaat natuurlijk op kaas maar laten we eerlijk zijn, dat is bij al die andere actionflicks ook zo. En die doen ze toch echt wel een klein beetje na ;)

Montage, camerawerk en sound design is trouwens geweldig gedaan. Vakwerk!

silaz

Avatar

Erg leuke film ook al vind ik shaun of the dead leuker als deze maar tog leuk.
ben benieuwd waar ze nu mee komen.

stefhan

Avatar

Ja, deze film is erg leuk. Een goede combinatie van humor/actie en zelfs een beetje horror. Ook lekker grof toen die ene vent over zo'n speelgoedautootje heenviel en een punt beland met z'n hoofd. Shaun Of The Dead was goed en orgineel en de makers zetten die trend weer goed verder.
4*

acties