Recensie

The Illusionist (2006)

Mooie ode aan de magie van de film.

door Kaj van Zoelen om 23:31 in RECENSIES
The Illusionist poster
Regie: Neil Burger | Cast: Edward Norton (Eisenheim), Paul Giamatti (Chief Inspector Uhl), Jessica Biel (Sophie Von Tessem), Rufus Sewell (Crown Prince Leopold) e.a. | Speelduur: 110 minuten Jaar: 2006

Het is alweer een flinke tijd geleden dat we in Nederland de bijzondere acteur Edward Norton in een hoofdrol hebben gezien. Bijna vier jaar om precies te zijn. In april 2003 werd 25th Hour uitgebracht. In september van datzelfde jaar was hij nog te zien in een bijrol in de door hemzelf verafschuwde remake van The Italian Job, maar sindsdien is zijn gezicht niet meer te bekennen geweest in de bioscopen van ons koninkrijk. In Kingdom of Heaven droeg hij een masker en zijn fantastische werk in Down in the Valley werd ten onrechte direct op dvd uitgebracht.

Maar nu is hij eindelijk terug op ons witte doek en maakt hij meteen duidelijk waarom het zo jammer is dat we hem zo lang niet gezien hebben. Norton combineert in de meeste van zijn films een onopvallende masculiniteit met een subtiele gevoeligheid, zonder daar ooit de nadruk op te leggen. Hoewel hij nooit echt emoties toont, weet hij ze toch over te brengen en zonder eigenlijk iets te doen, weet hij met het grootste gemak de aandacht van het publiek vast te houden.

Norton is met zijn knappe acteerstijl geknipt voor de rol van Eisenheim de illusionist, die net als Norton niet de aandacht op zichzelf vestigt, maar op alles wat om hem heen gebeurt. Zo komen Nortons talent en Eisenheims goocheltrucs het beste tot hun recht. En passant krijgt Paul Giamatti de ruimte om de show te stelen als de politiecommissaris die Eisenheims stappen volgt en probeert uit te vogelen hoe diens trucs werken.

Een vervelender gevolg is de extra ruimte die ook Jessica Biel krijgt toebedeeld zodat haar beperkte acteertalent akelig bloot komt te liggen. De chemie met Norton is ontoereikend en ze is daardoor niet helemaal geloofwaardig als diens grote liefde die hem inspireert tot zijn grootse en indrukwekkende goochelarij. Het is aan Norton te danken dat ze als koppel toch overtuigen. En dat is maar goed ook, want anders was The Illusionist toch een half geslaagde en daardoor frustrerende bedoening geweest. Nu is het een fijne, licht betoverende ode aan de magie van cinema met een boeiend verhaal.

Eisenheim de goochelaar leerde als zoon van een timmerman in zijn jeugd de adellijke Sophie kennen en een levenslange wederzijdse liefde werd geboren. Natuurlijk is hun liefde verboden en worden ze uit elkaar gehaald. Eisenheim verdwijnt en keert pas na vijftien jaar als volleerd illusionist terug in het Wenen van 1900. Kroonprins Leopold heeft inmiddels zijn oog laten vallen op hertogin Sophie en wil met haar de troon bestijgen. In eerste instantie is hij gecharmeerd van de trucs van Eisenheim, maar dat verandert snel. Hij geeft opdracht aan politiechef Uhl om de trucjesman te betrappen op een misdaad en hem te arresteren.

Uhl, zelf ook een man van simpele afkomst, is gefascineerd door Eisenheims trucage. Hij heeft gemengde gevoelens over zijn werk voor de kroonprins en voelt tegelijkertijd bewondering en afgunst voor zijn doelwit. Hij breekt zich regelmatig het hoofd over de trucs van de goochelaar en over de vraag waarom de man keer op keer de kroonprins probeert te tarten omwille van een schijnbaar onmogelijke liefde. Het dubbelzinnige spel dat Uhl en Eisenheim met elkaar spelen levert de sterkste scènes en dialogen van de film op.

Een ware goochelkunstenaar onthult nooit hoe zijn trucs in elkaar zitten, omdat dan de illusie verloren gaat. In dat licht is het beter om niet te veel te verklappen over The Illusionist. De werking van film verschilt immers niet veel van illusionisme. Ook al weet je dat het nep is en er louter trucage aan te pas komt, toch word je bedonderd. Aan de ene kant wil je weten hoe het allemaal werkt, aan de andere kant wil je dat juist niet en omarm je de illusie - een idee dat overigens iets beter wordt uitgewerkt in The Prestige, een gelijksoortige film die volgende maand uitkomt en over rivaliserende goochelaars in Victoriaans Londen gaat.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

geertvdheide

Avatar

Gisteren deze flim gezien, ik vond 'em erg goed. Met name het acteerwerk van Edward Norton en Paul Giamatti vond ik sterk. Ook de sets zijn erg sfeervol, en het verhaal is interessant en mysterieus. Geen constante spanning en actie, maar dat heeft de film ook niet nodig. Een aanrader.

[rating 4]

SunChaser

Avatar

Vond de film erg voorspelbaar. Zeker t Shaylaman-achtige einde. En wat me helemaal tegenviel was dat de Norton en die meidgewoon ordinare moordenaars waren die de prins zo gek hadden gemaakt dat ie zelfmoord pleegde.

geertvdheide

Avatar

@SunChaser:
Dat is wel een erg cynische kijk op het plot moet ik zeggen. Ze hebben in principe niemand vermoord, ze wilden alleen samen zijn en voorkomen dat de prins koning zou worden.

Maar goed, ieder z'n mening. Ik vond de film inderdaad wel een beetje Shaylaman-achtig hier en daar, maar voorspelbaar vond ik 'em niet.

SunChaser

Avatar

Zo cynisch is dat niet.

Ze hebben hem doen geloven dat ie haar had vermoord in een dronken bui. Daar kon hij niet mee leven en pleegde zelfmoord. Vond dat gewoon te ver gaan.

Colonel_Kurz

Avatar

@Sunchaser: Maar dat is niet waarom hij zelfmoord pleegde. Dat deed hij omdat hij ervan overtuigd was dat iedereen werd misleid door Eisenheim, en dat hij de enige was die de waarheid kon zien. En een rol als eenoog in het land der blinden zag hij niet zitten, zeker niet als hij daarvoor vervolgd zou worden door (in zijn ogen) idioten en gekken.

SunChaser

Avatar

Nou, zo kwam t niet op mij over. Het werd nogal duidelijk gemaakt dat t was doordat hij er van overtuigd was dat hij een moordenaar was. Ik blijf erbij dat ze hem erbij hebben genaaid. Ze speelden voor eigen rechter, terwijl nergens wordt bewezen dat hij zelf ook een moordenaar is. Oke, hij is een zielig persoon die slechte dingen doet. Maar nu wordt hij er gewoon bijgenaaid door Eisenheim en Sophie.

adje63

Avatar

Lol ik heb de film niet gezien, en snap niets van de reacties omdat ik de spoilers niet wil zien.

jacq

Avatar

Alleen voor Edward Norton wil ik deze film al zien, maar ik raak altijd wat geirriteerd van goochelaars c.q. illusionisten, je weet dat je bedonderd wordt maar je weet idd niet hoe of wat en mij interesseert het ook niet. Ik hoef niet te weten hoe het inelkaar zit. Maar deze film lijkt me buiten dat toch wel leuk om naar te kijken.

Colonel_Kurz

Avatar

SunChaser "Nou, zo kwam t niet op mij over. Het werd nogal duidelijk gemaakt dat t was doordat hij er van overtuigd was dat hij een moordenaar was. Ik blijf erbij dat ze hem erbij hebben genaaid. Ze speelden voor eigen rechter, terwijl nergens wordt bewezen dat hij zelf ook een moordenaar is. Oke, hij is een zielig persoon die slechte dingen doet. Maar nu wordt hij er gewoon bijgenaaid door Eisenheim en Sophie."
Ze hebben hem zeker genaaid, maar hij raakt er nooit van overtuigd dat hij zelf haar vermoord zou hebben. Eerst zegt hij nog dat al het "bewijsmateriaal" trucage en illusie is. Daarna zegt hij dat iedereen "incompetent is, terwijl de situatie zo duidelijk is". Uiteindelijk sluit hij af met: "You're all fools. I can't stand it."

harryzagby

Avatar

De sfeer in de film doet erg authentiek aan, heel prettig om naar te kijken. Heel jammer van het einde, dat je inderdaad al van mijlen ver ziet aankomen. Jessica Biel is uiterst vervelend.

Brooklyn

Avatar

Je moet ook niet teveel op haar script letten.. ;)

Jnk18

Avatar

Hele leuke film. indeed eindelijk weer eens een film met Edward in the hoofdrol. Paul speelde zn rol ook superb. lovely movie.

onzehans

Avatar

Ik zag deze film al in oktober tijdens een screening en schreef een recensie hier: http://www.filmtotaal.nl/forum/viewtopic.php?t=2357

Misschien is iemand nu wel geinteresseerd ?¿

Planethugo

Avatar

Prima film met een mooie stijl. Geen moment verveelde ie en het einde was ook wel goed vond ik. Geen topper maar zeker prima vermaak

Rarara

Avatar

De film kon me niet echt boeien. mooie beelden en muziek zijn niet voldoende. de karakters zijn vrij stereotype en het verhaal komt waarschijnlijk uit de Bouquet -reeks deluxe . Het is werkelijk doodzonde dat men zulke grote talenten als Norton en Giamatti in zulke pulp laat spelen. Ze maken er van wat ze kunnen maar er had veeel meer in gezeten als de scriptschrijvers de karakters wat boeiender hadden gemaakt.

Kecin

Avatar

Vond het wel een leuke film met een verassend einde.
Niet continu door actie, maar wel lekker ontspannend.

Zeker een film die je eens gezien moet hebben Smiley face.

Westlander

Avatar

Nothing is what it seems .
Film is illusie en daarom moet je The Illusionist altijd een keer gezien hebben.
Paul Giamatti in de rol van inspecteur Uhl neemt bijna de leiding in de film over van hoofdrolspeler Edward Norton als Eisenheim. Wat is Giamatti toch een schitterende acteur.
En de score van Philip Glass met z'n visitekaartje met zichzelf herhalende thema's maakt de film een illusie rijker!

Diedo

Avatar

Paul Giamatti verrast en Jessica Biel valt mee. Daarmee is alles positiefs gezegd.

Ik proefde hetzelfde als Sunchaser.

De stijl van de film vond ik vervelend; dezelfde shots van dezelfde sets. Beperkt beelden buiten omdat Praag immers geen Wenen is, terwijl beide steden zich cinematografisch goed kunnen lenen. De iris en sepia-effecten waren wel aardig, maar meer ook niet. Het ingetogen spel van Norton overtuigde niet en hadden hun weerslag op de niet bestaande chemie tussen hem en Biel. Philip Glass heeft betere momenten gehad en zijn herhalende thema's benadrukten alleen maar de herhaling in camerashots.
De wisselwerking tussen echte goocheltrucs en special effects ontnamen de film alle magie.
De zogenaamde plottwist was van mijlenver te zien.

Nee, The Illusionist overtuigde mij geenzins en verwacht dan ook meer van The Prestige (voor zover je die zou kunnen vergelijken).

The Illusionist

acties