Recensie

'N Beetje Verliefd (2006)

Misbaksel eersteklas.

door Thijs Witty om 12:36 in RECENSIES
'n Beetje Verliefd poster
Regie: Martin Koolhoven | Cast: Yes-R, Ad van Kempen, Geert de Jong, Tjitske Reidinga, Plien van Bennekom | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2006

De Nederlandse multicultikomedie: als paddestoelen schieten ze uit de grond. Subsidieafhankelijke filmmakers lijken zelf ook erg te spreken te zijn over dit genre. Dat is jammer, want met een misbaksel als ’N Beetje Verliefd wordt niet alleen geld en talent verspild, maar ook een relevante maatschappelijke kwestie vakkundig om zeep geholpen.

Probleemtiener Omar probeert zijn ingeslapen opa aan de vrouw te helpen en stelt een contactadvertentie voor hem op. Opa Thijs lijkt meteen beet te hebben met de charmante Jacky, een levenslustige Vlaamse die grootse plannen heeft met haar nieuwe aanwinst. Obstakels voor de tortelduifjes zijn twee bemoeizieke dochters en de dikwijls niet geslaagde adviezen van kleinzoon Omar die zelf óók nog eens ’n beetje verliefd is.

Martin Koolhoven heeft een mooie lijst films op zijn cv prijken: Het Zuiden, De Grot en Knetter zijn stuk voor stuk bijzonder geslaagd en bewijzen het niet geringe talent van de jonge regisseur. Met zijn laatste geesteskindje slaat hij echter de plank pijnlijk mis. ’N Beetje Verliefd werkt een ‘pimp my grandpa’-thema tot in het gênante uit (Viagra en hartaanvallen ontbreken uiteraard niet, net zo min als bijbehorende plaatsvervangende schaamte) en draait zichzelf de nek om door een abominabel script en tenenkrommend slecht acteerwerk van Yes-R. Natuurlijk is het makkelijk schieten op een neefje van troetel-Marokkaan Ali-B, maar het is duidelijk dat deze jonge rapper niet is gekozen vanwege zijn acteertalent. Nichemarketing is een vies woord in het idioom van de Nederlandse filmfondsen en dus is de keuze voor een dergelijk ‘verkoopbaar’ tieneridool nog wel te verantwoorden. Men mikt op het grote publiek. Koolhoven mag daarentegen niet verweten worden dat hij meneer R vakkundig naar de achtergrond heeft geregisseerd. Ook hij heeft zijn trots. Het heeft helaas niet mogen baten, want dankzij het flauwe script verzandt ook de rest van de acteurs in jammerlijk karikaturale rollen.

Het ergste is echter dat door de duidelijke kerstmarketing ’N Beetje verliefd niet te zwaar kon worden, waardoor met een fluwelen handschoen een precair onderwerp is weggemoffeld: de ‘strijd’ tussen Turkse en Marokkaanse jongeren. Deze komt in de film niet verder dan een koddige worstelwedstrijd en dat is zonde, want juist een film die vanuit een dergelijk cultureel oogpunt is gemaakt, heeft eigenlijk óók de verplichting een statement te maken of op zijn minst iets in de buurt daarvan. Braafheid voert echter de boventoon en uiteindelijk voegt de film niks toe aan een potentieel interessante en relevante discussie.

Maatschappijkritiek ontbreekt de laatste tijd overigens in veel meer Nederlandse producties. Voor een deel is dat begrijpelijk: omdat het bijzonder moeilijk is om producties rendabel te maken, kiezen producenten eieren voor hun geld. Voor de veiligheid proberen ze een zo breed mogelijke doelgroep te bereiken. Een jammerlijke consequentie is dat vrijwel alles in hapklare brokken en vooral niet te opdringerig wordt aangeboden. Domme films kunnen natuurlijk best hun charme hebben en hoeven een leuke avond niet in de weg te staan, maar wat ’N Beetje Verliefd zo’n afgrijselijke kijkervaring maakt zijn de pretenties die constant opgedrongen worden. Dat liefde op leeftijd nog mogelijk is, wordt hier wel erg geforceerd en clichématig duidelijk gemaakt en dat het leven van een puberende Yes-R niet over rozen gaat, biedt ook niet echt veel stof tot nadenken.

Het is overigens prima dat een film niks anders wil zijn dan een komedie, maar wederom valt er over de humor in ’N Beetje Verliefd weinig goeds te zeggen: leuk wordt het eigenlijk nergens. Met uitzondering van Tjitske Reidinga misschien, die soms erg geestig is als de neurotische tante van Omar en zelfs van een behoorlijk stigmatiserende bijrol iets grappigs weet te maken. Onbedoeld hilarisch zijn ook de begintitels: met trots wordt ’N Beetje Verliefd door coproducent Max (de omroep voor vijftigplussers) aangekondigd, ziehier de ‘bejaardenliefde’ verklaard.

Behalve de reeds gespuide kritiek heeft ’N Beetje Verliefd ook nog eens een irritante soundtrack, een hinderlijke moraal en lelijke settings: al met al de saaiste en domste kerstkomedie van 2006. Het enige lichtpuntje is het feit dat de regisseur zienderogen te goed is voor het materiaal: de pogingen een klassieke cinematografie te hanteren en hier en daar postmodern naar de screwballkomedie te verwijzen, zijn geslaagd, maar ze redden de film niet - daar is het materiaal te zwak voor. Het bewijst wél de goede smaak van Koolhoven. Zijn naam wordt ongetwijfeld in ere hersteld met zijn volgende project Oorlogswinter. Nu maar hopen dat Extince niet is gecast voor de hoofdrol.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

FilmTotaal

Avatar

En voor degenen die het over het hoofd hadden gezien: dit is de allereerste bijdrage van onze nieuwe recensent Thijs Witty. Welkom!

Cee van Lleef

Avatar

Welkom Thijs. Zo te zien een aanwinst voor FT. Goede, venijnige recensie. Ik zag de trailer al in de bios en die was al tenenkrommend. Ga zo door.

akketa

Avatar

Welkom Thijs!

Ik heb de trailer hier gezien en ik was positief verrast. Heb zelfs gelachen. De film zelf zal volgende week in de sneak zitten, denk ik. Ben benieuwd, want vond de Het Schitzelparadijs zer vermakelijk. Shouf Shouf vond ik verschrikkelijk.

Dat mis ik wel in de recensie: de vergelijking met de andere mulit-culti's.

Quido

Avatar

Volgens mij moet het allemaal niet zo serieus bekeken worden. Het blijft nou eenmaal een doodeenvoudige komedie. Als zo'n film met alleen Nederlanders gemaakt wordt, hoor je niemand klagen over het gebrek aan maatschappijkritiek of iets in die trant. Terwijl ook tussen Nederlanders onderling genoeg te belichten valt. Niet elke film hoeft iets te vertellen. Als dat bij deze film de bedoeling was geweest, had men wel voor een andere promotie (en bijv. ook een andere slogan) gezorgd. Dat het allemaal beter gekund had ben ik met je eens: Koolhoven is veel te goed voor dit soort films en ik hoop ook snel dat hij weer terugkeert naar hoe hij begon: persoonlijke en meer artistieke films.

Het Schnitzelparadijs was leuk, lekker vlot en fris en daardoor -ondanks het voorspelbare verhaal- zeer goed verteerbaar. Deze film mist dat helaas. Hij is grappig, vermakelijk en duurt net lang (of beter gezegd: kort) genoeg om niet te gaan vervelen.

En welke Nederlandse films van de laatste tijd missen nog meer maatschappijkritiek?

Remy2

Avatar

@ Quido

Ik denk dat de recensent bedoeld dat de film een maatschappij kritisch thema naar voren schuift maar het vervolgens op een laffe manier afmaakt en geen statement durft te maken. Aan de recensie te lezen komt in de film de strijd tussen Turken en Marokkanen naar voren die, om niemand tegen het hoofd te stoten, word weggemoffeld.

Als dat zo is, is het wel begrijpelijk dat de film daarop gepakt word.

Deweb

Avatar

Beste Thijs, welkom in de crew maar mag ik je een tipje geven: niet teveel agressie laten doorklinken. Het moet wel leuk blijven. Dit heb ik gewoon vaag doorgelezen omdat je om de haverklap een zeurderige toon aansloeg.

Ik weet het niet met deze film. Enerzijds lijkt het me een leuke film, anderzijds ben ik bang dat weer zo'n shouf-shouf-habibi achtige productie wordt zonder humor en vooral veel gedoe over voor-oordelen over marokanen en turken. Vooral deze recensie maakt me daar ernstig bang voor.

Cee van Lleef

Avatar

Deweb "Beste Thijs, welkom in de crew maar mag ik je een tipje geven: niet teveel agressie laten doorklinken. Het moet wel leuk blijven. Dit heb ik gewoon vaag doorgelezen omdat je om de haverklap een zeurderige toon aansloeg.

Ik weet het niet met deze film. Enerzijds lijkt het me een leuke film, anderzijds ben ik bang dat weer zo'n shouf-shouf-habibi achtige productie wordt zonder humor en vooral veel gedoe over voor-oordelen over marokanen en turken. Vooral deze recensie maakt me daar ernstig bang voor."


Hoezo aggressie? Hij zegt toch niet de regisseur op zijn bek te willen slaan? Bedoel je niet gewoon kritiek? De recensent vindt de film niet goed, zie ook zijn waardering onder aan de recensie. Wat kun je dan anders doen dan die kritiek verwoorden in je recensie? En die zeurderige toon zie ik trouwens alleen in jouw reactie. Tipje aan jou: lees de recensie eens goed door in plaats van vaag.

Quido

Avatar

Begrijp wel wat Deweb bedoelt. Door te grossieren in loftuigingen of (zoals in dit geval) te grossieren in woorden die een negatieve klank hebben verlies je aan geloofwaardigheid. Bovendien kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er nogal overdreven wordt als gezegd wordt dat 'de NL multiculti films als paddestoelen uit de grond schieten.' Dit is namelijk pas de derde (of vierde) Nederlandse multiculti film sinds Shouf Shouf. Wellicht een vooroordeel van de schrijver. Net als mijn eerdere vraag over zijn statement: 'Maatschappijkritiek ontbreekt de laatste tijd overigens in veel meer Nederlandse producties.'

Waarmee ik niet per definitie iets wil zeggen over de schrijfkwaliteiten van Thijs Witty, overigens.

Cee van Lleef

Avatar

Quido "

Waarmee ik niet per definitie iets wil zeggen over de schrijfkwaliteiten van Thijs Witty, overigens."


Over politiek correct gesproken.;):E

zzZzz

Avatar

Deze film lijkt me ongepast.

dr word waarschijnlijk erg lacherig gedaan over
sociale problemen die in het echt juist voor zoveel
problemen zorgen. is dit niet gewoon een promotie
film voor asociale. erg grappig ja

vmacaay

Avatar

Tja, de Multicultifilms schieten wel als paddenstoelen uit de grond.
2004 Shouf Shouf Albert Ter Heerdt
2005 Schnitzelparadijs Martin Koolhoven
2006 'n beetje verliefd Martin Koolhoven
2007 kicks Albert Ter Heerdt

4 films in 4 jaar. naar mijn mening volgen ze elkaar te snel op. Maarja er zal wel markt voor zijn

misz_D

Avatar

Ik had van die film sowieso veel meer verwacht dan dat die eigelijk was.. want ik zat in de bios met volle verwachtingen.. nou de eerste helft voor de pauze was 3x niks.. ik had egt zo iets eindelijk pauze.. de 2e helft kon er mee door het enige wat mij egt een beetje leip maakte was het olieworstelen.. verder yes-r heeft de hoofdrol zeggen ze.. nou nee hij heeft amper tekst.. en ik zie vaker die oude man dan yes-r.. dus tja de meeste nederlandse films blijven dus slecht!

Worldbeater

Avatar

Ik vond het een geweldige film, heel leuk met die oude opa waar je gewoon vriendschap voor gaat voelen. Gewoon vette entertaiment. Waarom zou het problemen aan moeten snijden? Dan kijk je maar naar het journaal ofzo.....

En ik kan mij wel voorstellen dat als je jong bent het een beetje oudbollig kan vinden.

Hulde aan de Nederlandse film!!
En ze hebben al een prijs voor het bezoekersaantal.
Doe dat maar eens na stelletje ...... :-P

'n Beetje Verliefd

acties