Rumor Has It
Recensie

Rumor Has It (2005)

Een film die noch grappig, noch romantisch is.

in Recensies
Leestijd: 3 min 26 sec
Regie: Rob Reiner | Cast: Jennifer Aniston (Sarah Huttinger), Kevin Costner (Beau Burroughs), Shirley MacLaine (Katharine Richelieu), Mark Ruffalo (Jeff Daly), e.a. | Speelduur: 97 minuten



Sarah heeft zich altijd al afgevraagd waarom zij zoveel verschilt van de rest van haar familie en waarom zij altijd een buitenbeentje is geweest. Waarom is bijvoorbeeld haar familie verzot op tennis en vindt zij er geen bal aan? Ook heeft ze haar twijfels over haar prille verloving met Jeff. Is hij wel de ware, vraagt ze zich af en: is ze eigenlijk wel klaar voor het huwelijk? Inderdaad, Sarah is een beetje een tobber. Als ze noodgedwongen een paar dagen met haar familie moet optrekken vanwege de aanstaande bruiloft van haar zusje, ontdekt ze een opmerkelijk familiegeheim. Het blijkt namelijk dat haar moeder destijds vlak voor haar trouwdag plotseling verdween om drie dagen later, net op tijd voor de plechtigheid, weer op te komen dagen. Het gerucht ging dat ze die drie dagen ergens samen met ene Beau Burroughs had doorgebracht. Sarah slaat aan het rekenen en vermoedt dat haar vader wel eens niet haar echte vader zou kunnen zijn. Op zoek naar meer informatie stuit ze op de naam van een studiegenoot van Burroughs, ene Charles Webb (precies, die). Het plaatje is compleet: Benjamin Braddock is Beau Burroughs en de Robinsons… dat is haar familie! Sarah is nu vastbesloten om de mysterieuze Burroughs te vinden, want ze heeft hem een paar prangende vragen te stellen, waaronder: ”Bent ú mijn vader?”

Voor een romantische comedy is Rumor Has It… niet bijzonder komisch en om eerlijk te zijn spatten op het romantische vlak de vonken er ook niet bepaald van af. Rob ‘Meathead’ Reiner, die ons When Harry Met Sally bracht en uiterst bedreven bleek in het verfilmen van Stephen King-verhalen (Stand By Me en Misery), heeft er hier toch wel een beetje met de pet naar gegooid. De film kabbelt met minimale bezieling voort als een soort filmische muurbekleding, met slechts een paar grappige punchlines. De situaties zijn weinig geloofwaardig en veel scènes weten slechts een fractie van het potentieel aan humor naar boven te halen. Misschien was het wel een haastklus voor Reiner, die op het laatste moment werd aangetrokken om Ted Griffin (die het script schreef) als regisseur te vervangen. Hoe dan ook, van een man als Rob Reiner hadden we toch meer mogen verwachten… veel meer.

De schaarse grappige momenten zijn eigenlijk voornamelijk op het conto van Shirley MacLaine te schrijven, die als de grootmoeder van Sarah een vuilbekkende cynische feeks neerzet met een paar aardige oneliners. Aniston is professioneel maar haar grappige momenten beperken zich tot wat neurotisch gestuntel en het uitspreken van een welgemeend “I have to pee” tijdens een serieus gesprek. Costner (die vorig jaar nog zijn komische talent bewees in het prachtige The Upside of Anger) en Mark Ruffalo (Just Like Heaven) doen het best goed maar kunnen ook geen potten breken.

Om nu te zeggen dat Rumor Has It… een slechte film is gaat misschien te ver. De film heeft zo zijn kijkbaarheid en voor echte diehard Aniston-fans en liefhebbers van dit genre zal de film prima te pruimen zijn. Deze mensen moeten echter niet raar opkijken als na afloop van de film blijkt dat hun gezelschap de zaal allang verlaten heeft.