Recensie

Kill Bill Vol. 2 (2004)

N het slotakkoord van Quentin Tarantino's tweeluik over bloedige wraak zien we hoe The Bride de onderste helft van haar dodenlijst afwerkt en de confrontatie aangaat met Bill.

door Kenji Stamet om 16:47 in RECENSIES
Kill Bill: Vol. 2 poster
Regie: Quentin Tarantino | Cast: Uma Thurman (The Bride), David Carradine (Bill), Daryl Hannah (Elle Driver), Michael Madsen (Budd) e.a.

”And when I woke up, I went on what the movie advertisements refer to as a ‘roaring rampage of revenge’… I roared. And I rampaged. And I got bloody satisfaction.” – The Bride, Kill Bill Vol. 2

En ‘bloody satisfaction’ is wat we zullen krijgen in dit slotstuk van Quentin Tarantino’s ultieme wraakfantasie en ode aan de B-film. In Volume 1 zagen we hoe de hoogzwangere Bride door haar vroegere baas Bill en zijn Deadly Viper Assassination Squad voor dood werd achtergelaten. Na te zijn ontwaakt uit een vier jaar durende coma, wist ze de legendarische zwaardsmid Hattori Hanzo te overreden een zwaard voor haar vervaardigen, en rekende ze af met O-Ren Ishii en Vernita Green, de twee DiVAS die bovenaan haar dodenlijst prijkten (om maar te zwijgen van het legertje lijfwachten dat ze vakkundig in de pan hakte). In Volume 2 dienen er nog drie namen afgestreept te worden voordat The Bride’s honger naar wraak kan worden gestild: Bills jongere broer Budd, de eenogige bitch Elle Driver, en Bill, ‘the man’ himself. Het lijkt zo goed als zeker dat er korte metten gemaakt gaan worden met Budd en Elle, en dat ook de satanische Bill niet aan zijn noodlot zal ontkomen. The Bride is tenslotte niet voor niets ‘the deadliest woman in the world’.

Volume 1 en Volume 2 werden gepresenteerd als twee aparte films, maar vormen een organisch geheel; wat ontbreekt in de één wordt aangevuld door de ander. Kill Bill Vol. 1 werkte als een geconcentreerde dosis martial arts-pulp: bloederig, hyperactief, en met personages van bordkarton. Grote afwezige was niet alleen Bill, die gedurende de hele film zijn gezicht niet liet zien, maar ook de (door velen gemiste) sappige dialogen waar Tarantino om bekend staat. In Vol. 2 stapt Bill zelfverzekerd in het voetlicht, komen de tongen los en wordt vooral het karakter van The Bride alias *piep* uitgediept op een wijze die in Vol. 1 totaal niet aan de orde was.

Eerst het belangrijkste: David Carradine’s Bill voldoet volledig aan alle verwachtingen die door deel 1 zo torenhoog werden opgebouwd. Bill is een magnifieke pooier des doods: charismatisch, ontspannen, verleidelijk en levensgevaarlijk. Hij domineert ieder personage waarmee hij in aanraking komt op een manier die zijn codenaam (jawel, ook Bill heeft er eentje) eer aandoet, dat wil zeggen meer door zijn hypnotiserende stemgeluid dan door bruut geweld.

Wat de dialogen betreft: er wordt een hoop gekletst in Volume 2, maar helaas worden de typische QT-pareltjes (Bills Superman-monoloog en zijn gesprekken met The Bride) afgewisseld met ietwat stroef lopende onderonsjes (het gesprek tussen Budd en de nachtclubeigenaar). Ook doet de eerste helft van de film soms wat stroperig aan, en dat is wel het laatste wat je zou verwachten – of wensen – na de niet aflatende adrenalinerush van Volume 1. Waar de eerste film afgetraind en soepel van het scherm spatte, lijkt deel twee last te hebben van overtollig vet. Twee uur en een kwartier duurt Vol. 2, en het gevoel dat dat zeker 20 minuten te lang is, is moeilijk af te schudden.

Maar begrijp me niet verkeerd: Kill Bill Vol. 2 is een uiterst bevredigende film, en bevat weer enkele segmenten die het predikaat ‘klassiek’ verdienen, zoals het heerlijk vuile gevecht tussen The Bride en Elle Driver, die elkaars bloed wel kunnen drinken. Tarantino zelf noemt het ‘the ultimate cinematic cat fight’, en daarmee is geen woord teveel gezegd.

Net als Volume 1 maakt ook deze film amusante zijstappen, in de vorm van stilistisch afwijkende intermezzo’s die het hoofdverhaal een extra dimensie verlenen. In het eerste deel was dat het anime-segment waarin de legende van O-Ren Ishii werd geïllustreerd; in Vol. 2 zien we een korrelige flashback naar de spijkerharde gevechtstraining van The Bride door de stokoude Chinese meester Pai Mei – een klassiek kung fu-personage uit de stal van de Hongkongse Shaw Brothers.

Allemaal goed en wel, maar het draait natuurlijk maar om één vraag: ‘will The Bride kill Bill’… en zo ja, hoe? Gelukkig kunnen we constateren dat Tarantino het beste voor het laatst heeft bewaard, want zijn aanpak van de onvermijdelijke confrontatie tussen The Bride en Bill bevat niet één misstap. Het einde is niet zozeer een gewelddadig als wel een emotioneel hoogtepunt, waarbij Bill - de duivel in eigen persoon - onze harten weet te stelen en liefde de boventoon voert. Mocht dat diegenen die op een ongeëvenaard bloedbad hoopten teleurstellend in de oren klinken: het einde van Volume 2 tilt de hele sage naar een hoger niveau, en maakt definitief duidelijk dat Uma Thurman met The Bride gestalte heeft gegeven aan een onvergetelijk filmpersonage.

”That woman deserves her revenge, and… we deserve to die”, zei Budd aan het slot van Volume 1. Nu The Bride haar zoektocht naar wraak tot een einde heeft gebracht, weten we dat Clint gelijk had toen hij zei:”Deserve’s got nothing to do with it.”

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

-KweeK-

Avatar

Ik vond hem juist voor me gevoel erg kort. Ik had nog gehoopt op een meer gedetaileerde scene van de aanslag in de bruidskapel

Verder zijn de dialogen geniaal. Mijn favoriet is die over Superman

Harmonica

Avatar

Goede recensie kan ik me wel in vinden. Ik zat vooral te genieten van de acteerprestatie van David Carradine. :W De lengte van de film heb ik niks op aan te merken.

[rating 4.5]

Vrieskist

Avatar

Ik vond deel 2 niet te lang, ik vond hem zelfs lekker snel opschieten Smiley face En stroperige scenes? Niet echt veel last van gehad eigelijk.

Het is gewoon een goede film! Ik hoop nu op een dvd met 1 en 2 samen, dan komt het pas echt tot zijn recht.

[rating 4.5]

jacq

Avatar

Ik ben eerlijk gezegd blij dat ik deel 1 nog niet gezien heb. Het leek me leuker om 1 en 2 achter elkaar te bekijken. En na deze recensie blijkt dat maar weer. Duidelijke taal en goeie recensie :Y.
Hoop dat hij snel op DVD verkrijgbaar is. Ik kan niet wachten!!!!!!! Kan ik ook meepraten.

Colonel_Kurz

Avatar

Il Padrino "Het begin doet inderdaad misschien een beetje langzaam aan, maar ik heb vol.1 en 2 in een marathon gezien, misschien dat als je ze los ziet dit juist een positief punt is voor de opbouw van deel 2 als losse film. (ik weet niet of Kenji ook een marathon heeft gezien of alleen KB2 los).
"
Hij is naar een persvoorstelling geweest, dus alleen KB2 los.

FireStarter

Avatar

Zeer goede film, ik was vrijdag ook naar deel 1 en 2 geweest.

Ik heb me kapot gelachen met dat dochtertje die die vis vermoord had, en naar welke films ze keek

Colonel_Kurz

Avatar

FireStarter "Zeer goede film, ik was vrijdag ook naar deel 1 en 2 geweest.

Ik heb me kapot gelachen met dat dochtertje die die vis vermoord had, en naar welke films ze keek "
Ik vond dat stukje over die vis anders onnodig wreed...

WizardOfOss

Avatar

Colonel_Kurz "Ik vond dat stukje over die vis anders onnodig wreed..."


was toch 'per ongeluk' :E

ik vond dit, samen met superman, misschien wel de beste dialoog uit de film.

FireStarter

Avatar

Agree Smiley face

Echt de hele zaal lag dubbel!

Zo onschuldig kwam het over, perfect gewoon.

-KweeK-

Avatar

Volgens mij mist ook deel 2 ten minste 1 scene die wel in de trailer zit. Je ziet Bill in de trailer met iets naar een tegen stander gooien. Dit kom niet voor in de film.

Hopelijk staat dit wel op 1 van de dvd releases

Colonel_Kurz

Avatar

-KweeK- "Volgens mij mist ook deel 2 ten minste 1 scene die wel in de trailer zit. Je ziet Bill in de trailer met iets naar een tegen stander gooien. Dit kom niet voor in de film.
"
Klopt. Dit was een scene om Bill te introduceren, maar uiteindelijk werd deze onnodig door de Two Pines scène, dus werd deze eruitgeknipt.

-KweeK-

Avatar

In de trailer wordt ook de vraag gesteld "Who is Bill?". Daar is ook niet echt antwoord opgegeven :(.

Het verhaal is dus nog niet helemaal verteld. Ik heb zin in volgende of voorgaande delen ;)

Jelle

Avatar

Wat moeik er van zeggen,de dialogen waren geweldig maar ik vond hem soms iets te langdradig.
het eind had van mij iets anders mogen zijn.
voor de rest vond ik hem super zeker als je twee delen achter elkaar ziet.

sjoeahht

Avatar

Hier houd ik dus niet zo van he.. Geneuzel

:}

Colonel_Kurz

Avatar

sjoeahht "Hier houd ik dus niet zo van he.. Geneuzel

:}"
Hoe bedoel je precies?

Tako

Avatar

Van de week deze toch maar ff meepakken...

FuzzyWuzzy

Avatar

De dialogen konden natuurlijk niet toppen aan die van Pulp Fiction.
Had meer verwacht dat we veel van Pai Mai kregen te zien.

Calva

Avatar

@ aapejong:

Deel 2 viel zo verschikkelijk tegen, ik heb hem
met moeite uit kunnen kijken. De meeste bovenstaande
reacties vinden in dit deel de zoveel geprijsde tarantino
dialogen terug, ik heb ze alleen niet gehoord.

Ok, het is geen Pulp fiction niveau, maar sommige diaglogen (vooral die op het einde) vond ik echt geweldig.
Ook vond ik het character Budd erg matig
uitgewerkt (ik ben een m.madsen fan), hij kon mij geen
moment boeien. Ik heb ook geen moment
in spanning gezeten.

Ik vond Bud de eerst keer ook echt tegenvallen, als je echter op de details gaat letten is het een stuk beter, let bijvoorbeeld eens op de glazen waar die uitdrinkt!
verder vond ik de scene met Bud en Elle erg goed.
Ik denk misschien iets te ver maar ik zie het zo: Elle was altijd zo jaloers op de bride (aangezien dat Bill's lieverdje was) ze gebruikt een black mamba om budd te doden.

Wat deze film gewoon echt goed maakt is Bill. David Carradine zorgt er gewoon dat deze film 'erg goed' is inplaats van 'redelijk'. Ik denk vast wéér te ver, maar ik vond Bill gewoon bijna zielig op het einde. Eigenlijk hield hij gewoon ziels veel van de bruid, Bill vond gewoon dat de Bride hem verraade had door te trouwen (en het hem niet te vertellen). Als je nog eens bedenkt dat Bill de 'Snake Charmer' (slangenbezweerder) is dan weet je gewoon precies wat voor een persoon hij is, een charmante oude man die precies weet hoe hij met zijn woorden iemand moet raken, zodat hij precies kan krijgen wat hij wil.

aapejong

Avatar

Ik ben het met je eens dat Carradine goed gecast
is. David vertolkt de rol van de misterieuze
bill erg goed. Maar dat maakt voor mij de overige
mankementen niet goed. Als ik naar een tarantino
film kijk gaat mijn standaard gewoon omhoog.
Vergeleken met z'n andere films is Kill Bill gewoon matig.
Ik had er gewoon meer van verwacht..

guusguzers

Avatar

Ik begrijp best dat sommige mensen deze film niet leuk vinden. Waarschijnlijk hebben zij niet zo goed opgelet. Zoveel details...zoveel bizarre momenten...en zoveel Thurman...jezus, ik begrijp eigenlijk helemaal niet waarom...

Morgoth

Avatar

Nadat ik hem gezien had bekroop me het gevoel dat er iets mis was met deze film, maar ik wist niet precies wat. Ik vond hem geweldig, daar niet van, heerlijke dialogen, heerlijke situaties, heerlijke gevechten, visueel geweldig, goede casting & acteerwerk, etc. Toch echter knaagde er echter wat, maar wat dan, wat? Deze review heeft mij het antwoord gegeven: Hij duurt inderdaad net een tikje te lang, vooral het begin! Daardoor kon ik toch net niet helemaal lekker opgaan in de film, denk ik. Met deze nieuwe informatie ga ik de film binnenkort nog eens bekijken, eens zien of dat wat uithaalt.

Supergirl

Avatar

Wat ik me nou afvroeg, is waarom eerst de echte naam van "the bride" werd weggepiept, en later opeens onthuld werd (met die hele rare korte scene in de klas erachteraan). Heb ik de diepere beteknis daarachter gemist of was het gewoon leuk om eerst haar naam niet te laten vallen?

Calva

Avatar

inderdaad, waarom werd de naam van the bride eigenlijk de hele tijd weggepiept?

zie vraag 8 hier
wat is de achtergrond van Bill?

Ja dat had ik nog wel wat meer over willen weten, je weet wel dat hij getrains is door Pai-Mei en door Hanzo, maar hoe dat precies zit... geen idee
waarom is Elle Driver zo kwaad op The Bride

Ik denk dat Elle gewoon jaloers was op de Bride, omdat zij het lieverdje was van Bill.

ash_

Avatar

Bedankt voor de antwoorden! Over Elle: ik denk dat ook maar naar mijn idee komt het niet helemaal duidelijk naar voren.

Calva

Avatar

Wat ik me afvraag is:
wie trainde Bill? Hanzo of Pai-Mei? of beide?
Je weet dat Pai-mei the Bride trainde, maar in deel I wordt verteld dat Hanzo Bill traint.
Wat leert Bill van Hanzo dat Pai-Mei niet kon, zo ver als je kan zien in deel II kon Pai-Mei toch best aardig met een zwaard omgaan ;)

RiFF

Avatar

[rating 4.5] TOP FILM!

ruben

Avatar

Eindelijk gezien...
en woorden schieten te kort. Niet te vergelijken met deel 1.Mijn probleem met deel 1 is dat het allemaal erg cool is, maar dat het tamelijk snel vervliegt. In deel 2 wordt de kracht van The Bride's wraak pas echt voelbaar, waardoor de film veel meer body heeft dan deel 1. Dus, eigenlijk mag je niet vergelijken, maar ik doe dat stiekem wel...en dan is deel 2 mijn favoriet - ondanks inderdaad het wat taaie begin.

David Carradine is briljant, Michael Parks (ik kende hem niet) is weergaloos, en Daryl Hannah schittert als überbitch.

prachtig...

onzehans

Avatar

Deel 1 en 2 nu pas gezien. Op dvd.

Viel me tegen.

[rating 3.5]

leraar wiskunde

Avatar

Ik heb me vergist, zie voor m'n reactie op Kill Bill 2 bij Kill Bill.

Kill Bill: Vol. 2

acties