Recensie

Star Wars: The Clone Wars (2008)

Geanimeerde vertelling over een missie van Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi in de Star Wars-saga.

door Michelle Lentz om 19:53 in RECENSIES
Star Wars: The Clone Wars poster
Regie: Dave Filoni | Cast: Matt Lanter (Anakin Skywalker), Ashley Eckstein (Ahsoka Tano), James Arnold Taylor (Obi-Wan Kenobi) | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2008.

George Lucas voltooide in 2005 zijn Star Wars-saga. Het verhaal over de galactische boerenjongen Luke en zijn vader Anakin ten tijde van onrust tussen de republiek en de separatisten is afgerond. Althans, dat dácht je. De Star Wars-franchise heeft een ander melkkoetje gevonden. Niks blue of green screen, het is Star Wars the Animated Movie![/i]

Van begin af aan was duidelijk dat George Lucas weinig opheeft met het regisseren van levensechte acteurs. Het liefst heeft hij alles onder controle, precies zoals hij, de bedenker van dit epos, het allemaal voor ogen ziet. Wat dat betreft heeft hij met Star Wars: The Clone Wars zijn hart op kunnen halen, ware het niet dat hij de regie over heeft gelaten aan Dave Filoni die een aantal episodes van de veelgeprezen animatieserie Avatar: The Last Airbender op zijn naam heeft staan.

De reden die Filoni en Lucas opgeven voor het bestaan van de film is dat er nog steeds een onuitputtelijke bron van verhalen staat te wachten om te worden aangeboord in de strijd tussen de republiek en de separatisten. Star Wars: The Clone Wars speelt zich af vóór The Revenge of the Sith. Anakin is nog niet overgelopen naar de duistere zijde en heeft een nog altijd sterke vriendschap met Obi-Wan. Om Anakin zich volwassener te laten gedragen, besluit Yoda hem een Padawan-leerling toe te wijzen. Deze stoere en zeer slimme Ahsoka Tano lijkt qua karakter sprekend op Anakin. Dat deze Padawan van het vrouwelijke geslacht is, is een welkome aanvulling binnen het genre. Aan Anakins zijde vecht ze even hard en koppig mee als hijzelf en het is dan ook wachten op fikse ruzies waarbij ze elkaar even hard de schuld geven. Nadat de strijd tegen de klonen tijdelijk is afgeweerd, worden ze op een missie gestuurd om de zoon van Jabba de Hutt op te sporen. De separatisten hebben hem gekidnapt onder leiding van Count Dooku en Ventress.

Het probleem van deze animatie zijn niet de looks. Het Star Wars-universum, de gebouwen en omgevingen zien er zeer realistisch uit, evenals de spectaculaire gevechten. Zelfs de animatie van de personages kan er mee door als je je ervoor open stelt (alleen het haar moet echt beter). Het is spijtig dat de makers besloten hebben om een achtergrondverhaal te vertellen. Het mist de dramatiek en de spanning die de zes voorgaande films wél hadden. Veel meer dan een uitgerekte televisieaflevering is het niet. Geen wonder dat de film gezien kan worden als opmaat voor de aangekondigde Star Wars-animatieserie die eind dit jaar op de buis moet verschijnen.

Andere personages of een andere insteek hadden geholpen. Door verder te gaan in de saga had het project een frisse, nieuwe start gegeven kunnen worden. Nu is het meer van hetzelfde, maar dan geanimeerd. Als invuloefening is de film geslaagd, maar voor de echte diehardfans is het hopen op een beter vervolg. De sage heeft absoluut geschiedenis gemaakt, maar het is de vraag of er nog een toekomst voor is weggelegd.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

sidewalker

Avatar

Uitmelken, nou en als het een goede film is ok. wat ik uitmelken vind is bijvoorbeeld dat hele SAW gedoe. deze animated film lijkt me juist wel vet.

Steve Harwin

Avatar

De oudstre drie films zijn en blijven klassiekers; ik vond de prequel-trilogie toch al in vele opzichten zwaar tegenvallen.
ik heb de animatie nog niet gezien, maar de recentie past in het verwachtingspatroon dat ik er inmiddels van heb.
Erg jammer allemaal.

Darthmar

Avatar

Lucas 101: How to kill a franchise: maak zoveel mogelijk nieuwe delen die gehele serie neerhalen.

nicos88

Avatar

Recensie "Nadat de strijd tegen de klonen tijdelijk is afgeweerd, worden ze op een missie gestuurd om de zoon van Jabba de Hutt op te sporen."


Klonen? Niet de andere partij?

ruben

Avatar

Er zijn maar 3 Star Wars films. Punt.

Spider-fan

Avatar

En nog Nederlands nagesynchroniseerd ook, de doodsklap voor de film.

Bilspleet

Avatar

ruben "Er zijn maar 3 Star Wars films. Punt."


Helemaal gelijk. De meer mysterieuze episode 4,5 en 6.
Waarom ze dat zo hard de grond in gingen boren met
episode 1,2 en 3 snap ik echt niet.

LuCos

Avatar

sidewalker "uitmelken, nou en als het een goede film is ok. wat ik uitmelken vind is bijvoorbeeld dat hele SAW gedoe. deze animated film lijkt me juist wel vet."


Nou Saw 1 was nog best goed, maar had ook niet uitgemolken hoeven worden hoor!
Met Star Wars ben ik nooit zo'n fan geweest, en heb 1 keer 1 van de laatste films gekeken maar schrok een beetje dat ik hem eigenlijk niet goed vond (omdat iedereen zij dat ze geweldig waren). Daarbij wil ik nog ff duidelijk maken dat uitmelken alles is wat niet perse had gehoeven, maar puur voor de winst is gemaakt.

El_Mariachi

Avatar

Dan zijn per definitie alle films "uitmelkgevallen", want geen enkele film MOET gemaakt worden.

De prequels vind ik zelf best leuk. Maar ik kijk er dan ook anders tegenaan: TPM was mijn kennismaking met SW. Het was voor mij niet het vervolg op een filmserie van 20 jaar oud. Wat dat betreft snap ik de originele fans wel... Ik heb nu hetzelfde met Indy. Ik ken de eerste 3 films en nu komt er ineens een sequel. Nieuwe technieken! Getver!

Ceterum censeo The Clone Warsem esse delendam.*

* grapje voor de latinisten onder ons

Jnk18

Avatar

Money money money, in the rich mans world...

Echt bagger dit, is de naam star wars niet waard.

silaz

Avatar

Ondanks alles wat er wordt gezecht heb ik me wel vermaakt tydens deze film.

Darthmar

Avatar

El_Mariachi "
Ceterum censeo The Clone Warsem esse delendam.*

* grapje voor de latinisten onder ons"


Als ik mijn klassiekers goed herinner betekend dit zoiets als:
Overigens ben ik van mening dat de klonen oorlog verwoest moet worden

Rarara

Avatar

Jnk18 "Money money money, in the rich mans world...Echt bagger dit, is de naam star wars niet waard."

Je kunt makers van deze film verwijten dat de kwaliteit bagger is maar niet dat ze geld willen verdienen.

Wesley18M

Avatar

Ik vond de oude trilogie heel goed:P
maar waarom altijd het gezeik? van dat die laatste 3 delen niks waren?
ik vond dat ze wel wat toevoegde aan het verhaal.
het waren leuke vermakelijke films.. meer niet

Star Wars: The Clone Wars

acties