Recensie

You Don’t Mess With The Zohan (2008)

Hilarische taferelen rondom het welbekende Midden-Oostenconflict met hairstyling als dé oplossing voor alle problemen.

door Genja Ferschtman om 16:15 in RECENSIES
You Don't Mess with the Zohan poster
Regie: Dennis Dugan | Cast: Adam Sandler (Zohan), John Turturro (Phantom), Emmanuelle Chriqui (Dalia), Nick Swardson (Michael), Rob Schneider (Salim), Ido Mosseri (Oori) | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2008

Hoe ver kun je gaan met onderbroekenlol en banaliteiten zonder gezicht te verliezen of op zijn minst saai te worden? Volgens het schrijverstrio John Apatow, Robert Smigel en Adam Sandler kan het niet ver genoeg gaan, zo blijkt uit hun nieuwe creatie The Zohan, een Israëlische geheimagent die niets liever wil dan haren knippen.

Nee, hij is geen homo, al denkt zijn macho omgeving inclusief zijn ouders daar anders over. The Zohan kan alle vrouwen hebben die hij op zijn pad tegenkomt en doet dat dan ook, ongeacht hun leeftijd of uiterlijk. En dat alles op weg naar zijn ultieme droom om een hairstylist te worden. Met een bobbel in zijn broek waar menigeen een tok zal vermoeden slaat, schopt en paart The Zohan zich door alle obstakels heen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat juist die bobbel, in combinatie met zijn innemende persoonlijkheid, zijn uiteindelijke doel realiseert.

You Don’t Mess With The Zohan is slapstick van de bovenste plank. Uitbundig lachen is onvermijdelijk en kan ook zonder enig schuldgevoel; alsof de humor te plat is om veroordeeld te kunnen worden. Als een bizarre kruising tussen een deodorantreclame, The Naked Gun en The Matrix raast de film dwars door vele citaten uit de filmgeschiedenis en door de straten van New York heen. Het zijn Hairspray, Spiderman, Saturday Night Fever en zelfs Stallone’s Rocky Balboa die worden aangehaald om het geheel kracht bij te zetten. En het houdt maar niet op. Elke keer als je het gevoel hebt nu wel genoeg te hebben gezien, trakteren de makers je op een zo mogelijk nog extremere grap. Visueel kent de film een rijkdom aan vondsten; de actie heeft zo nu en dan veel weg van het werk van de meester Jackie Chan zelf, maar dan tot in het absurde overdreven.

Uiteindelijk wordt zelfs het vredige en voor de hand liggend doel bereikt, want Palestijnen en Israëliërs blijken toch vreedzaam naast elkaar te kunnen leven in de straten van New York. En ook de held, die zich vermomt om aan zijn verleden te ontsnappen, krijgt het meisje dat hij blijkbaar toch bleek te zoeken. Met gastoptredens van niemand minder dan John McEnroe en Mariah Carey is dit hilarische epos van een geheimagent alias kapper, zijn gemene tegenstander alias schoenverkoper en het meisje uiteindelijk compleet en vragen we ons allang niet meer af hoe het dan toch zover gekomen is dat we in deze zaal zijn beland. Het kan geen kwaad.

22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Planethugo

Avatar

Toevallig gisteren gezien, vond t wel een redelijk geslaagde film. Je ligt niet constant krom maar de geslaagde grappen zijn goed gedosseerd waardoor het niet saai wordt. Geen topkomedie maar best geinig. Deed me af en toe een beetje aan Zoolander denken

oogsnoepje

Avatar

Jammer dat er zo extreem veel gespoilerd wordt in deze review. Je zou kunnen zeggen "het is toch maar een komedie", maar toch...

Over de film zelf; hij is inderdaad redelijk bizar soms. Er zitten momenten in waar ik als man met gezonde smaak voor dames toch even liever de andere kant op keek :E

Naast het feit dat ik best veel heb gelachen om deze film, heb ik me voor de eerste keer ook eindelijk eens totaal niet geergerd aan Adam Sandler, wat een hele prestatie te noemen is T+)

[rating 3.5]

Biff Tannen

Avatar

Gelukkig wordt deze film niet afgekraakt door 1 of andere zure recesent op fotv, ik heb hem laatst ook gekeken en hij viel mij ook reuze mee, en soms moest ik zelf hard lachen om de debiliteit. Zeker geen klassieker, maar in iedergeval stukken beter dan Adam Sandlers laatste 2 films (Click en die homo film).
Ook wel leuk dat er een mooie boodschap in zat!

Big Red

Avatar

Biff Tannen "...in iedergeval stukken beter dan Adam Sandlers laatste 2 films (Click en die homo film)."

Dat laatste in tegenstelling tot al zijn hetero-films..? :}

Queenfan

Avatar

'Blijft raar dat de reviews onder filmnieuws komen te staan

Biff Tannen

Avatar

Big Red "Dat laatste in tegenstelling tot al zijn hetero-films..? :}"


nee ik doelde daarmee op de film "I Now Pronounce You Chuck & Larry" (waarin Adam Sandler zich als homo moet voordoen om alimitatie oid te kunnen ontvangen) Ik kwam er niet zo snel op en ik had geen zin om het op te zoeken, ik dacht dat het onder film kenners wel duidelijk was dat ik die film bedoelde......

Maar dat valt me dus ook op aan Adam Sandler, en wat ik dan ook wel goed vind is dat hij in zijn comedy toch politieke kwesties weet te stoppen ( I know pronounce dus het homohuwelijk en the Zohan het Palastina conflict)

Benja11

Avatar

Volgens de veronica gids is het niet om aan te zien en ronduit slecht krijgt net twee sterren...

Glue

Avatar

Benja11 "volgens de veronica gids is het niet om aan te zien en ronduit slecht krijgt net twee sterren..."


veronica is dan ook om te huilen...

SKay

Avatar

Nou ik vond hem ook om te huilen zo slecht...

LuCos

Avatar

Kheb alleen trailer gezien, en normaal gesproken hoort een trailer al leuk te zijn voor een film, en dat vond ik nu al niet het geval. En dat terwijl ik Sandlers films vaak nog wel het kijken waard vind (ookal is het af en toe met een te simpel verhaal)

Maar deze lijkt mij niet zo heel erg leuk.,..

SunChaser

Avatar

Hij kan niet slechter zijn dan Love Guru

HAL.

Avatar

Het is Judd Apatow.

Breug

Avatar

Glue "veronica is dan ook om te huilen..."


Veronica is niet de enige (understatement van het jaar)

::DFC::Nohands[NL]

Avatar

Het is een leuke film voor thuis op de bank, beetje hersenloos vermaak. :E

Darthmar

Avatar

Ik heb genoeg aan de trailer om al hard laat maar zitten te roepen.
Maar er zullen genoeg mensen zijn die deze film wel leuk vinden.

Roi

Avatar

SunChaser "Hij kan niet slechter zijn dan Love Guru"


Die is nog best vermakelijk hoor.

Biff Tannen

Avatar

Roi "Die is nog best vermakelijk hoor."


Precies! The Love Guru had ik ook laatst gekeken en die is echt niet zo slecht als iedereen nou beweert, dus zeker geen 3 waard ofzo wat het nu heeft op IMDB. Okay het is geen komedie meesterwerk, maar ik kan mij herinneren dat ik een paar keer best wel hard moest lachen!

Timmay

Avatar

Haha john apatow :'(

Rarara

Avatar

Als Mike Myers- liefhebber en Adam Sandler- hater moet ik spijtig toe geven: slechter dan The Love Guru zou een prestatie zijn.

SunChaser

Avatar

Hoewel ik best fan ben van Mike Myers vond ik the Love Guru zo slecht dat ik m niet eens af kon kijken. Gelukkig was t een download, net als Zohan die wel beter was dan Love Guru maar het had wel minder cliche gemogen. Waarom Zohan een superheld maken en niet iemand van vlees en bloed.

Was de film beter geweest.

MartnK

Avatar

Film net gezien en hij viel me niks tegen,toch echt wel 1 van de leukere komedie's van de afgelopen tijd!
Met name de scene dat er in het paletijns met volle mond een telefoonnummer werd opgenoemd deed me in een deuk liggen!

Plus dat er gewoon muziek in zit van Infected Mushroom!! Artillery(H)

Oboema

Avatar

"slapstick van de bovenste plank", "Uitbundig lachen is onvermijdelijk", "...trakteren de makers je op een zo mogelijk nog extremere grap"?! Welke film heeft de recensent zitten kijken, vraag ik me af :?

You Don't Mess with the Zohan

acties