Speed Racer
Recensie

Speed Racer (2008)

Veel verhaal valt er niet te bespeuren en na de vijfde bloedstollende race is de lol er toch wel een beetje van af. Maar hard gaat het wel!

in Recensies
Leestijd: 2 min 31 sec
Regie: Larry Wachowski & Andy Wachowski | Cast: Emile Hirsch (Speed Racer), John Goodman (Pops Racer), Matthew Fox (Racer X), Christina Ricci (Trixie), Susan Sarandon (Mom Racer) | Speelduur: 135 minuten | Jaar: 2008

Door een overmaat aan motoren en wilskracht draait de wereld op volle toeren in deze kleurige zaterdagochtendcartoon. Larry en Andy Wachowski, die de CGI-lat weer een stukje hoger proberen te leggen, hebben de eminente bezigheden van nullen en enen in een groene apocalyptische computerwereld achter zich gelaten en gaan door met een heuse familiefilm die zo fel van kleur is dat je af en toe de binnenkant van je ogen zult moeten bekijken om tot rust te komen.

De familie Racer stopt hart en ziel in het door vader Racer opgezette bedrijfje en houdt zich met moeite staande in een wereld waar grote autofabrikanten maar al te graag deals willen sluiten met veelbelovende jonge grand-prixcoureurs, zoals oudste zoon Speed Racer. Om het geld is het hem echter niet te doen en hij rijdt dan ook puur voor de beste tijd.

Speed Racer is waarlijk een symbiose van cartoon en film. Gamers, cartoonjunks en kleurliefhebbers hebben hun walhalla gevonden! De tekenfilmadaptatie van een Japanse (manga)strip uit de jaren zestig van bedenker Tatsuo Yoshida zorgde in 1967 voor talloze volgers en dit werden er nog veel meer toen de Engels gedubde versie zes maanden later te zien was op de Amerikaanse buis. Na meerdere incarnaties zien de twee gevestigde regisseurs Wachowski kans om ook de rest van de wereld te overtuigen van de enorme hitpotentie van Speed Racer.

Het is een project dat de gebroeders na aan hun hart ligt. Het kinderlijke enthousiasme spat ervan af. De auto’s stuiteren als knikkers en kunnen lekker hard. De manga-invloeden zijn alom aanwezig wat bijvoorbeeld te zien is aan de geconcentreerde racers die in en uit beeld glijden. De karakters kunnen tegen een stootje en weifelen niet als iemand met slechte bedoelingen tegen ze aan rijdt.

Net als in de tekenfilmserie wordt het flitsende raceleven opgevangen door het familievangnet: “Doe je wel voorzichtig, jongen?” Speed Racer, broer van de gesneuvelde Rex Racer, product van de familie Racer, hoort de lessen van zijn ouders wel, maar helaas wil zijn been niet stoppen met bewegen. Racen is het equivalent van religie en de familie Racer is erg religieus. De commercie wordt vertegenwoordigd door een geoliede pakdragende megalomaan van de supermoderne raceautofabriek Royalton Industries, die opkomende racers onderschept en ze richting welvaart stuurt.

Wie vroeger een mooie verzameling Matchbox-auto’s had en die af en toe met enthousiasme tegen elkaar ramde zal deze film beter snappen dan degene die luchtthee inschonk of met poppen speelde. Vrouwen zijn in deze film niet van belang en Speed Racer is dan ook echt een film voor en door mannen gemaakt. Zij zullen zich kunnen verkneukelen aan Speeds carrosserie, de Mach 5, die evenveel handige gadgets heeft als een Aston Martin. Veel verhaal valt er niet te bespeuren en na de vijfde bloedstollende race is de lol er toch wel een beetje van af. Maar hard gaat het wel!