Recensie

Renesse (2016)

Weinig nieuws onder de zon in deze komedie over vier jongens op zoek naar zon, zee, strand en vooral seks.

door Bart Snoek om 23:18 in RECENSIES
Renesse poster
Regie: Willem Gerritsen | Cast: Niek Roozen (Bas), Sam Doets (Thijs), Martijn van Eijzeren (Luca), Simon Kindermans (Daniel), Yasmin Karssing (Rosalie), Ella-June Henrard (Emmanuelle), Lisa Zweerman (Anna), Peter Faber (Opa), e.a. | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2016

Als Bas’ opa overlijdt, geeft hij hem nog één laatste advies: “Je moet de melk schenken als hij vers is.” Het is nog de netste manier waarop de oude man zijn kleinzoon op het hart probeert te drukken zoveel mogelijk vrouwen te versieren. Tijdens de zomervakantie besluit Bas gehoor te geven aan zijn opa’s laatste wens om diens as boven het strand van Renesse uit te strooien. Daarbij ziet hij meteen de kans om zijn opa’s goede raad op te volgen en zoveel mogelijk ‘bitches’ te scoren.

Vol goede moed tijgen Bas, zijn vrienden Luca en Daniel en zijn neef Thijs naar de Zeeuwse badplaats. Maar uiteraard loopt de vakantie niet zoals gepland. De jongens zijn niet zo cool als ze denken, en hun onbeholpen gedrag maakt hen niet bepaald geliefd bij de dames. Al bij aankomst zet een groep macho’s ze meteen voor paal en ook in het nachtleven gaat het ze niet beter af. Hun stuntelige versierpogingen lopen op niets uit en de avondjes in de disco eindigen buiten kotsend op de stoep. Van alle geplande seks komt dus maar weinig terecht.

Weinig nieuws onder de zon in Renesse dus. De humor is puberaal en de ene grap is nog platter dan de andere. Het moment waarop sperma gebruikt wordt als zonnebrandcrème is wat dat betreft het hoogtepunt. Veel onsmakelijke grappen dus, maar leuk wordt het zelden. Vooral als de jongens één voor één een meisje ontmoeten dat hun gedrag ziet voor wat het is, wordt het allemaal zelfs wat tam. Er had meer in gezeten, want de dagelijkse handel en wandel op een Nederlandse camping biedt op zichzelf genoeg stof voor een komedie. Ondanks een paar aardige vondsten maakt regisseur Gerritsen er helaas weinig gebruik van. Wel om te lachen is de rol van Doets als mafkees Thijs. Hoe het de jongens ook tegen zit, Bas’ niet al te snuggere neef lijkt het altijd naar zijn zin te hebben.

Ook Gerritsen lijkt te weten wanneer het mooi is geweest. De krappe tachtig minuten vliegen voorbij en dat maakt van Renesse een tussendoortje waarvan de manco’s wel door de vingers te zien zijn. De doelgroep – jongeren voor wie een optreden van Lil’ Kleine het hoogtepunt van het feest is – zullen zich er prima mee vermaken. Zij zullen zich wel kunnen vinden in het wereldje van de jongens dat bestaat uit gamen, Snapchat en meisjes. Zo vlak na de eindexamens, als jongeren massaal naar de Europese stranden trekken, had Renesse niet op een beter moment uit kunnen komen.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.
acties