Recensie

Life (2017)

Genietbare monsterfilm die schatplichtig is aan de sciencefictionklassiekers Alien en Gravity.

door Frank Stol om 00:29 in RECENSIES
Life poster
Regie: Daniel Espinosa | Cast: Jake Gyllenhaal (David Jordan), Rebecca Ferguson (Miranda North), Ryan Reynolds (Roy Adams), Hiroyuki Sanada (Sho Kendo), Ariyon Bakare (Hugh Derry), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2017

Proberen om dood weefsel tot leven te wekken is meestal geen goed idee. Er zijn genoeg voorbeelden in de filmgeschiedenis aan te wijzen, waarbij dit soort experimenten gruwelijk de mist in gingen. Bijvoorbeeld in Re-Animator, de cultfilm uit 1985, waarin een wetenschapsstudent een poging doet om zijn overleden docent uit de dood terug te halen. Als een verwijzing naar een dergelijke film wordt gemaakt, dan is dat natuurlijk niet voor niets. Ook in de sciencefictionhorror Life geldt deze referentie als een waarschuwing in koeienletters, al lijkt die bij de personages vooral aan dovemansoren gericht.

Life schiet opvallend vlot en spannend uit de startblokken. Tijdens de openingssequentie is te zien hoe de bemanningsleden van een ruimtestation alles in het werk stellen om een capsule op te vangen met een mechanische arm. Aan boord bevinden zich bodemmonsters van de planeet Mars, met daarin het allereerste bewijs van buitenaards leven in de geschiedenis van de mensheid. Die ontdekking wordt op de aarde breed uitgemeten en nauwlettend gevolgd door de wereldwijde pers, die zich massaal heeft verzameld op Times Square in New York. Aldaar krijgt een leerling de eer om de buitenaardse levensvorm te vernoemen naar haar katholieke basisschool: Calvin.

Hoewel Calvin aanvankelijk niet met het blote oog is waar te nemen en hij wordt gekweekt in een petrischaaltje, is de opwinding bij de wetenschappers groot. Want anders dan bij menselijke cellen, bestaan alle cellen in Calvins lichaam op hetzelfde moment uit een spiercel, een zenuwcel en een lichtgevoelige cel, waardoor hij in staat is om zich razendsnel aan te passen aan zijn nieuwe leefomstandigheden. Wanneer het organisme door een bizar ongeluk uit de kweekkamer ontsnapt, blijkt dat het niet zo vriendelijk is als gedacht. Het begint zich te voeden met het vlees van de astronauten en wordt daardoor met het uur groter, sterker en intelligenter.

Daarmee is de film van Daniel Espinosa behoorlijk schatplichtig aan Alien van Ridley Scott. Net zoals in laatstgenoemde sciencefictionklassieker maakt Espinosa voor zijn film dankbaar gebruik van de claustrofobische kamers in het ruimteschip en glibbert de buitenaardse ploert bij voorkeur door de mond het mensenlichaam in. Cruciale verschillen zijn er ook: de grondslag voor de personages is een stuk armoediger en het buitenaardse wezen verschijnt wel erg vaak in beeld. En dat terwijl de gouden regel voor de monsterfilm nog altijd is: hoe minder het monster wordt getoond, des te spannender het wordt.

Dat wil niet zeggen dat er geen spanning te beleven valt in Espinosa's film. Life werkt uitstekend op het niveau van een voorjaarsblockbuster. Het tempo waarin de luidruchtige gebeurtenissen zich voltrekken ligt aangenaam hoog, waardoor de film geen seconde te betrappen is op een inkakmomentje. De bemanningsleden (een wel erg maatschappijbewuste samenstelling van etniciteit en afkomst) krijgen voortdurend allemaal praktische problemen voor de voeten geworpen die passen bij een ruimteavontuur van deze omvang. Duidelijk is ook dat de makers het kunstje goed hebben afgekeken van Gravity van Alfonso Cuarón. De storm met ruimtepuin, de algehele cameravoering en de voortdurend aanzwellende soundtrack doen er in elk geval sterk aan denken.

Ergens onder de oppervlakte broeien interessante thema's over evolutie, de mensheid en de ethische kwesties die aan de wetenschap kleven, maar nergens komen deze ideeën echt tot bloei. Geen onoverkomelijk bezwaar, want daar is Life ondanks zijn titel ook niet het soort productie naar. Regisseur Daniel Espinosa heeft duidelijk de keuze gemaakt om van zijn film geen filosofische verhandeling, maar een ouderwets genietbare monsterfilm te maken. Met behulp van topacteurs als Jake Gyllenhaal en Rebecca Ferguson weet hij er in de laatste minuten zelfs nog een heerlijk gemene climax uit te slepen.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

IMAX3D

Avatar

Gisteren de film gekeken. Wat is deze film spannend tot het einde! Heeft idd veel weg van Alien. Ben benieuwd of er een vervolg komt.

Filmfanaatje

Avatar

Heb hem vanmiddag ook gezien. Voorspelbaar op momenten maar jeetje af en toe ook echt spannend.
Voor een film die niet zoveel aandacht in de media kreeg dan alleen de reclame op tv. zover ik weet dan. Is de film erg goed.

Kippieknaus

Avatar

Heb hem ook net gezien maar wat een saaie voorspelbare film , Alien light . Zijn zoveel ongelofelijke/onmogelijke toevalligheden dat ik er de slappe lach van kreeg. Hoop " dat moet je niet doen! Maar we doen het lekker toch, en ooohhh nou is Calvin ontsnapt momenten " wat dit soort films zijn er nog 750. Please , stink at the boxoffice and let this franchise Die!!!!

Master Of Films

Avatar

Leentjebuur van Alien spelen en voorspelbaar. Jammer dat Gyllenhaal hiervoor gekozen heeft.

Warhasbegun

Avatar

Heb hem net mogen aanschouwen, eerste helft heeft een mooie en spannende opbouw maar daarna zakt het als een plumpudding in elkaar. Er komen erg veel clichés naar voren en het is erg voorspelbaar. Dit zorgt ervoor dat de climax erg teleurstellend is. Maar omdat de feeling wel goed is neergezet krijgt hij van mij een 7 uit 10. Bovendien had had ik wat meer jumpscares verwacht

Rinus s

Avatar

Life, het recept.

Neem wat Alien, niet te veel. Meng dit met een flink stuk Gravity, een klein scheutje Event Horizon. Goed roeren totdat er een egale massa ontstaat terwijl steeds een scheutje bloed wordt toegevoegd. Belangrijk: er mogen geen klontjes in het mengsel blijven zitten. Haal de massa door de sociaal correcte zeef. Let op: deze moet van Amerikaanse makelij zijn.

Goed laten uitlekken, alle incorrectheid moet zijn verdwenen. De massa ruim bestrooien met voorspelbaarheid, verdeel dit ongelijkmatig!

Nu alles overgieten met een lekkere sound track. Niet zuinig zijn. Neem een mooie nieuwe verpakking, hier niet op besparen! Nu nog een zo kort mogelijke naam erbij bedenken en in het voorjaar serveren.

En hoe smaakt het. Prima! Helemaal goed.
Zonder enige twijfel genoten van dit prettig smakende gerecht.

Goov25

Avatar

Net van terug. Blinkt idd niet uit in originaliteit, maar heb er erg van genoten! Het tempo ligt lekker hoog, genoeg spanning en afwisseling, en een grappige twist aan het eind. Life always finds a way! 7/10

SeanDeNiro

Avatar

Er had veel meer ingezeten. Typisch een moderne film met 0,0 diepgang. De effecten en het camerawerk zijn subliem maar de dialogen emotieloos en onpersoonlijk. Alien had dat allemaal wel. Een magere 7 maar had evengoed een 9 kunnen zijn.

acties