Recensie

The Eagle Huntress (2016)

Hartverwarmende, enigszins misleidende documentaire over een meisje dat de eerste adelaarsjageres van Mongolië wil worden.

door Michelle Iwema om 23:29 in RECENSIES
The Eagle Huntress poster
Regie: Otto Bell | Cast: Aisholpan Nurgaiv (haarzelf), Daisy Ridley (voice-over) e.a.| Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2017

De jonge Aisholpan heeft een grote droom: ze wil net als haar vader en opa een adelaarsjager worden. Een klein probleempje: dit vindt de gevestigde orde van Mongolië niks. Een vrouw hoort immers thuis te zorgen voor thee en het eten, zo laat een van de nomaden bot weten. Maar Aisholpan laat zich daar niet door weerhouden en gaat aan de slag om iedereen het tegendeel te bewijzen.

Haar grootste steun vormt haar eigen vader Rys. Hij vertelt haar dat ze alles kan bereiken wat ze wil, als ze maar bereid is er hard voor te werken. Als ze horen dat er een nest jonge adelaars is gespot, gaan ze daar samen heen. Rys laat zijn dochter afdalen van een rots aan een touw en Aisholpan weet een van de adelaars te vangen. Thuis gekomen steekt hij zijn bewondering niet onder stoelen of banken. "Je was even moedig als een man," zegt hij vol trots. Daarna begint hij zijn dochter te trainen met haar jonge adelaar.

Dit eerste deel van de film is in lagere kwaliteit gefilmd dan het tweede deel. Dat komt omdat regisseur Otto Bell het tweede deel opnam op latere bezoekjes aan het meisje. Kennelijk had hij toen ook wat meer budget los weten te krijgen, want ineens is het beeld van perfecte kwaliteit en wordt er ook vanuit de lucht gefilmd om het oogpunt van een adelaar na te bootsen. Een rauw portret verandert daarmee in een gelikt plaatje. Maar omdat de centrale personages niet veranderen in hun ontwapenende doen en laten, stoort deze upgrade niet.

Aisholpan doet na het trainen mee aan de grote wedstrijd onder adelaarsjagers. Veel van de oude garde lachen hoorbaar als duidelijk is dat een meisje mee gaat doen. Maar dit brengt haar niet van de wijs en de wedstrijd is vol spanning en emotie in beeld gebracht. Als het meisje gaat jagen met haar vader worden we weer getrakteerd op mooie plaatjes. Een gevecht tussen de adelaar en een vos kan zo uit Planet Earth komen met een voice- over van David Attenborough. In The Eagle Huntress zit sporadisch een voice- over van Star Wars-actrice Daisy Ridley. Een voor de hand liggende keuze omdat zij in Star Wars ook een geëmancipeerde meidenrol speelt. Het is echter wel een compleet overbodige voice-over, die nergens iets toevoegt en alleen maar afleidt. Maar gelukkig komt deze slechts op enkele plaatsen in de film voor.

Hoewel het verhaal van Aisholpan prachtig is, blijkt de inhoud van de film helaas niet helemaal kloppend. Deze leunt op het feit dat Aisholpan de eerste meid is, die probeert adelaarsjager te worden. Kenners wezen echter op de historische onjuistheid hiervan. Er zijn al veel vaker vrouwelijke jagers geweest en er is ook iemand van Aisholpans leeftijd die in eenzelfde wedstrijd als zij mee heeft gedaan. Maar laat dat de pret niet drukken. The Eagle Huntress is namelijk echt een mooie, hartverwarmende film, met een hoog Disney-gehalte. Niet gek dus dat er inmiddels een animatiefilm over Aisholpan en haar adelaar in de maak is.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

The Eagle Huntress

acties