Recensie

American Made (2017)

Barry Seal doet klusjes voor zowel de CIA als drugskartels. Cruise is op dreef in de actiemodus, maar beperkt als karakteracteur.

door Arjan Welles om 00:53 in RECENSIES
American Made poster
Regie: Doug Liman | Cast : Tom Cruise (Barry Seal), Sarah Wright (Lucy Seal), Domhnall Gleeson (Monty Shafer), Jayma Mays (Dana Sibota), Jesse Plemons (Sheriff Downing), Lola Kirke (Judy Downing), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2017

In de vroege maanden van 1986 werd de toen zesenveertigjarige piloot Barry Seal op klaarlichte dag in zijn auto doodgeschoten. Smokkelaar Seal had behoorlijk wat vijanden gemaakt en was de laatste paar maanden zijn leven nog minder zeker dan hij al was.

Barry's vrouw Lucy weet niet beter dan dat haar echtgenoot een goede baan heeft als piloot bij een grote luchtvaartmaatschappij. Het is een goede baan die brood op de plank brengt en daarmee de twee kinderen van het stel met een derde op komst onderhoudt. Dat de werkverveelde Barry zo af en toe een partijtje Cubaanse sigaren meesmokkelt mag nauwelijks naam hebben, maar levert wel wat extra cash op.

Als Barry wordt ontmaskerd door een man die zich voordoet als werknemer van de CIA is het hek van de dam. Barry verlaat zijn werkgever om voor de CIA luchtfoto's te schieten ter lokalisatie van rebellen die aan de Sovjet-Unie gelieerd zijn. En als hij in Colombia aan de grond komt te staan wordt hij door de club van Pablo Escobar geronseld als cocaïnesmokkelaar van.

Als hij zich niet met zo veel foute praktijken had ingelaten las het levensverhaal van Seal als een spannend jongensboek. Dit is ook zeker hoe zijn filmbiograaf Doug Liman in American Made de ingewikkelde klusjes die Seal moest uitvoeren voor allerlei partijen aanvliegt. De zaak wordt steeds complexer naarmate Barry het drukker krijgt en door meer ogen in de gaten wordt gehouden.

Liman scoort punten zo lang hij de vaart er lekker in houdt en hoofdrolspeler Cruise niet te veel karakteracteerwerk laat uitvoeren. In zijn vertolking is Seal een lefgozer die zichzelf regelmatig overschat. Desondanks dwingt hij respect af en komt hij met veel weg met als gevolg dat hij nog meer risico's neemt. Dit wordt bovendien lichtjes ingebed in de politieke situatie van de jaren zeventig en tachtig, zowel onder Carter als Reagan.

Het zou gaan vervelen als we enkel van klusje naar klusje zouden hoppen, dus gooit schrijver Gary Spinelli ook het gezinsleven van de smokkelaar in de strijd. Vrouw Lucy zal er toch vroeg of laat achter komen met wat voor duistere zaakjes haar man zich bezighoudt. Het zou kunnen zorgen voor de nodige turbulentie in het huwelijk, maar hier haalt Liman niet alles uit de kast.

Vooral wanneer blijkt dat het geld binnenstroomt gaat vrouw Lucy gemakkelijk overstag. Dat haar relatie enkel bestaat uit misvattingen, leugens en verkeerde veronderstellingen wordt niet afdoende uitgespeeld. Dit komt wellicht voort uit de losse avontuurlijke toon die Liman aanhoudt, maar aangezien de werkzaamheden van Seal de nodige spanningen veroorzaken kan de filmmaker deze teneur onmogelijk aanhouden.

De beperkingen van Cruise als dramatisch acteur komen op die momenten dan ook pijnlijk aan het licht. De Amerikaan is prima op dreef als zijn personage mag vliegen, rennen en de gesjeesde jongen mag uithangen.
Liman heeft gepoogd een mix te maken van drama, thriller, avontuur en komedie. Daar wringt de schoen dan ook het meestAmerican Made is van alles een beetje, waardoor hij van compromissen aan elkaar hangt. Een duidelijke richting wordt niet gekozen. Op entertainmentvlak is alles dik in orde, maar de film verzuimt de noodzakelijke verdiepingsslag te maken.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SunChaser

Avatar

Zijn jullie gek geworden te zeggen dat de hoofdpersoon dood wordt geschoten en nog wel in de eerste zin. Ik kende die hele seal en zn verhaal niet en ik ben vast niet de enige. Echt belachelijk dit. Dank je wel.

Steadicam

Avatar

Ja Sunchaser, dat doen wij gewoon. Het is een biopic. Over iemand die al 31 jaar dood is. Niets anders dan Ray, Lincoln, JFK, Capote, Milk, etc. Wij gaan niet bij elke biopic marktonderzoek doen om te kijken hoeveel mensen de persoon in kwestie kennen. En dan nog is het onzinnig om het dood te zwijgen.

SunChaser

Avatar

Je hebt verschillende gradaties in biopics. Als het gaat om Lincoln of Diana is het van andere order dan een onbekendere Amerikaan. Bovendien voegt het niet eens wat toe. Als je het weglaat is het geen afbreuk op de rest van de recensie. Laat de kijker het zelf ontdekken of het gebeurt. Ook de mensen die het verhaal wél kennen.

Hier staat het bv perfect zonder spoilers. Het is gewoon onnodig het te vermelden

https://www.filmtotaal.nl/nieuws/56800

Steadicam

Avatar

Verschil van mening. Het biedt informatie over wie deze film gaat en welk verhaal erachter schuilgaat. In Amerika doen al jaren samenzweringstheorieën de ronde doen over wie Seal nou daadwerkelijk vermoordde. Die voorkennis kan de film ook interessanter maken. Zijn heel wat boeken over geschreven. Ook in 1991 al een film over gemaakt trouwens, met Dennis Hopper als Barry Seal.

Civilian Supreme

Avatar

Ben het eigenlijk wel eens met Sunchaser. Dat was informatie die ik helemaal niet wilde weten, vooral nog voor het zien van de film. Aan de trailer te zien is het een vrij luchtige film, dan kijk ik al met minder plezier wetende dat ....(wat er in het 1e stukje vd recensie staat)

Is het idd een bekendere persoon a la Elvis presley ofzo dan is het toch minder een spoiler.

nooffencetaken

Avatar

Ben het ook een met SunChaser. Het is überhaupt onnodig om zoiets te vermelden in een recensie.
Misschien kwam er nog een vervolg film, of willen ze (net zoals bv Jobs) de highlights van een personage uitlichten.

Beetje vreemd FT

Master Of Films

Avatar

Mee eens met SunChaser, Civilian Supreme en nooffencetaken. Genoeg sterke argumenten waardoor deze spoiler niet nodig was geweest (al kon je het vast ergens anders vinden).

nooffencetaken

Avatar

Precies MoF
Als je bv kijkt naar de serie Narcos dan weet je de geschiedenis van Pablo. Echter blijft de vraag wanneer zoiets gebeurt etc.

Wil dat zeggen dat je als serie(in dit geval film) platform dan maar van de daken mag schreeuwen dat iemand de pijp uit gaat. Mwah neee

flep

Avatar

Eens met Sunchaser.

Verder prima recensie. Ben het eens dat Tom Cruise beperkt is. Verder is de film wel erg lekker te kijken en geen moment verveeld. Dus wat mij betreft nog een halve ster er bij.

nooffencetaken

Avatar

Ben gister avond naar deze film geweest en hij is erg vermakelijk. De film is een mix tussen Narco's en The Wolf of Wallstreet met andere woorden. Dikke prima. Ik vind het een van Toms beste prestaties.

Baal nog steeds van de spoiler FT. Nu kon ik het einde aan het begin al invullen. Bedankt daarvoor.

Master Of Films

Avatar

Voortaan maar 3x nadenken voordat je een recensie leest op FT. Wellicht lezen nadat je de/een film hebt gekeken, maar dan mis je weer de punt van een recensie die je eventueel naar een film kan/moet gaan "lokken".

American Made

acties